Tlos Antik Kenti
  1. Anasayfa
  2. Fethiye

Tlos Antik Kenti

0

Muğla ili Seydikemer ilçesi sınırları dahilinde bulunan ve Eski Likya Uygarlığının önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Tlos Antik Kenti içerisinde 2015 yılında arkeolojik tlos kazıları başlamıştır. Bunun yanı sıra antik kentteki tiyatro ve akropol surlarının yenilenmesi için önemli restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Tlos antik kenti hakkında kısa bilgi verecek olursak çok eski bir yerleşim yeri olduğunu söyleyebiliriz.

2005’li yıllardan itibaren bilimsel ekipler eşliğinde süren kazılar halen devam etmektedir. Bu çalışmalar yoğunlukla antik kentin tiyatrosu, kent bazalikası, kronos tapınağı ve stadyum alanında devam etmektedir.

Akropol tepesinin çevre kısımları 500 metreyi bulan dik yamaçlar ile doğal açıdan korunaklı hale gelmiştir. Kaleye çıkarken çıplak gözlede görülen yamaçtaki kayalar oyularak inşa edilen tapınak mezarlar dikkat çekmektedir.

Bunlardan en önemlisi Pegasus’un Chimera ile savaştığı esnada resmedildiği tahmin edilen Bellerephontes’e ait anıt mezardır. Antik Kentin en önemli yapısı tiyatro olarak göze çarpmaktadır. Bununla beraber stadyum da çok önemlidir. Zira Tlos Antik Kenti Likya’nın spor merkezi olarak kabul edilmektedir.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti içerisinde bulunan tiyatronun MÖ 3. Yüzyılda inşa edildiği yazılı belgelerle kanıtlanmıştır. MS. 240 yılında yaşanan deprem sonucu yıkılan kısımları onarılmıştır. Ve bu haliyle günümüze ulaştığı belirtilmektedir.

Akropol alanında bulunan Kronos Tapınağı ise kentin önemini göstermektedir. Bu tapınak tanrıların tanrısı olarak kabul edilen gök tanrısı Kronos’a adanmıştır.

Hatta Anadolu’da Kronos’a adandığı bilinen başka bir tapınak bulunmamaktadır. Bu da tapınağın önemini gözler önüne sermektedir.

Tlos Antik Kenti 3

Fethiye Tlos arası kaç km diyecek olursanız 40 kilometre cevabını verebiliriz. Antik Kent UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde kendisine yer bulmuştur.

Kentin adının ise Tremilus ile Praksidike’nin dört oğlundan biri olan Tloos’tan geldiğine inanılmaktadır. Likyalıların Ege Göçleri öncesinde bu topraklarda bulunduğu bu tarz yapıların ortaya çıkması ile belgelenmiştir.

Tlos Antik Kenti ve Önemi

Tlos Antik Kenti Xanthos, Patara, Pınara, Olympos ve Myra gibi birliğin o dönemlerde üç oy hakkına sahip en büyük altı şehrinden birisi olarak kabul edilmiştir. MS 43 yılında Roma İmparatoru Claudius’un Likya Bölgesi’ni bir Roma eyaletine dönüştürdüğü bilinmektedir.

Bu dönemde de Tlos birlik içindeki önemini korumuştur. Hatta Metropolis unvanını taşımaya devam etmiştir. Bu önemden dolayı Likya yol ağı yedi farklı taraftan Tlos’a bağlanmıştır.

Tlos Antik Kenti 4

Eski çağlarda Tlos, Likya’nın önemli piskoposluk merkezlerinden birisi olmuştur. Dini açıdan olan bu önemin MS 12. yüzyıla kadar devam ettiği arkeolojik kazılar sonucu belgelenmiştir. Antik Kent önemini Osmanlı Dönemi’nde de hissettirmiştir. Bölgeye en son 19. Yüzyılda “Kanlı Ali Ağa” olarak ünlenen Osmanlı Derebeyi yerleşmiştir. Yerleşimden sonra Tlos Akropolünün zirvesine kendi binasını inşa etmiştir. Bugünkü modern Yaka Köyü ise antik Tlos yerleşimi üzerine kurulmuştur. Bu nedenle bölge günümüzde Tlos Yakapark adı ile de anılmaktadır. Ayrıca Saklıkent Kanyonu yolu üzerinde bulunan bölgeye Tlos Saklıkent dendiğini de görmekteyiz.

Peki Tlos Antik Kente nasıl gidilir şimdi de onu açıklayalım. Fethiye merkeze 40 km olan bölgeye Fethiye – Antalya yolu takip edilerek gelinebilir. Hatta antik kent gezisinden sonra civarda bulunan restaurantlarda lezzetli balıklar yiyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir