Abacıoğlu Hanı – İzmir

abacioglu_hani___izmir.jpg

Abacıoğlu Hanı – İzmir: Tarih ve Mimari

İzmir’in tarihi semtlerinden biri olan Kemeraltı’nda yer alan Abacıoğlu Hanı, şehrin kalabalığı ve keşmekeşi içinde sakin ve huzur veren bir atmosfere sahiptir. Kapısından içeri adım attığınızda sizi doğal mimarisi ve tarihi dokusuyla büyüler.

Tarih ve Yapımı

Abacıoğlu Hanı, Kemeraltı’nın arka sokaklarında, Anafartalar Caddesi’ne yakın bir konumda bulunmaktadır. Hanın 18. yüzyıl başlarında Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyet döneminde ise sebze ve meyve hali olarak kullanılmış, aynı zamanda çevre ilçelere yolcu ve yük taşıyan araçlar için bir hareket merkezi olmuştur.

Mimari Özellikler

Abacıoğlu Hanı, düzgün kesme taş, kaba yontma taş ve tuğladan yapılmış bir yapıdır. Özgün haliyle dokuz odalı ve yedi alt mahzenli olduğu tahmin edilmektedir. Günümüze ise sadece kuzeydoğu ve güneybatı kanatları ulaşmıştır. Avlunun sağında yedi dükkân bulunurken, sol tarafında ise sekiz dükkân yer almaktadır. Hanın restorasyonu Konak Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiş ve turistik bir alan haline getirilmiştir.

Restorasyon ve Ödüller

Han, 2007 yılında “Tarihe Saygı / Yerel Ödülü”ne layık görülmüş ve 2011 yılında dünya çapında önemli bir mimari yarışma olan Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık yarışmasında en iyi 30 mimari yapı arasına seçilerek ödüllendirilmiştir.

Bugünkü Durumu ve Kullanımı

Abacıoğlu Hanı, günümüzde restoran, kafeterya, gümüşçü, halıcı, derici ve çay bahçesi gibi işletmelerle turistik bir alan olarak hizmet vermektedir. Kemeraltı’nın tarihî dokusunu ve İzmir’in kültürel mirasını yaşatan önemli yapılarından biridir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık