Alaçam Mübadele Müzesi – Samsun

alacam_mubadele_muzesi___samsun.jpg

Alaçam Mübadele Müzesi: Tarihi Bir Yolculuk

Alaçam Mübadele Müzesi, Samsun’un tarihi hafızasını canlı tutan önemli bir müzedir. Etnografik eserlerden oluşan tematik bir yapıya sahip olan müze, Lozan Antlaşması’na konulan ek protokolle zorunlu göçe tabi tutulan mübadillerin yanlarında getirdikleri eşyaları, belgeleri ve fotoğrafları sergilemektedir. 2010 yılında Samsun İl Özel İdaresi tarafından restore edilen müze, 18 Eylül 2012 tarihinde resmi olarak açılmıştır.

Mübadele ve Tarihi Önemi

Lozan Antlaşması’na göre, Türkiye’deki Rumlar ile Yunanistan’daki Türkler arasında yapılan mübadele, tarihteki ilk resmi zorunlu göçtür. Yaklaşık iki milyon insanın memleketlerinden ayrılarak yeni yerleşim yerlerine taşındığı bu dönemde, Samsun’a da 44 bin 255 göçmen getirilmiştir. Mübadillerin bir kısmı Alaçam ve çevresine yerleştirilirken bir kısmı da iç bölgelere taşınmıştır.

Müze Binası ve Tefrişatı

Müze binası 19. yüzyılın son çeyreğinde İptidai Mektebi olarak yapılmış ve daha sonra farklı kamu hizmetlerinde kullanılmıştır. Zemin üstü tek katlı olan bina, kırma çatı ve Marsilya kiremit örtülüdür. Giriş katı idari bölümlerden oluşmaktadır. Dokümantasyon bölümünde mübadele ve ilçe tarihine ait yayınlar ve mübadele yıllarına ait fotoğraflardan oluşan albümler bulunmaktadır.

Eserler ve Sergilenenler

Müze, mübadele dönemine ait önemli eserleri sergilemektedir. Vitrinlerde mübadil kadınlara ait özel günlerde kullanılan elbiseler, günlük kıyafetler, erkek giysileri, çeyiz olarak hazırlanan eserler, çevreler, kuşaklar, peşgirler, sandıklar, mesleki aletler ve mutfak eşyaları yer almaktadır. Müzede ayrıca mübadillerin göç esnasında ve gemilere taşınırken çekilen fotoğrafları, yol belgeleri (pasaport) ve kurtuluş savaşına ait bazı belgeler de sergilenmektedir.

Alaçam Mübadele Müzesi, ziyaretçilere mübadele döneminin insan ve kültür manzarasını canlı bir şekilde sunmaktadır. Mübadele sürecine ve mübadillerin yaşamlarına ışık tutan müze, ziyaretçilere tarihi bir yolculuk fırsatı sunmaktadır.

Alaçam Mübadele Müzesi Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00

Alaçam Mübadele Müzesi Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.

Alaçam Mübadele Müzesi Giriş Ücreti: Ücretsiz

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık