Amlakit Yaylası

Amlakit Yaylası

Son dönemlerde ülkemizin cennet köşeleri olan Karadeniz Bölgemizdeki yaylalarımız tatil amaçlı yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Bu yaylalarımızdan biri de güzelliği ile bölgeye gelen turistleri adeta büyüleyen Amlakit Yaylasıdır. Amlakit Yaylası Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçesine bağlı yaylalarımızdan biridir. Yayla da 95 ile 100 arası hane bulunmaktadır. Bu yaylamızda elektrik de mevcuttur.

Amlakit Yaylası Hakkında Bilgiler

Amlakit Yaylası rakımı 2050 m olan Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçesine bağlı son derece güzel bir manzara ve tertemiz bir havası olan yaylalarımızdan biridir. Amlakit Yaylası her yıl coşkuyla kutlanan Vartavor Şenlikleri ile de ünlüdür.  Yayla bulunduğu konum itibariyle Palovit Vadisinin bal ambarları olarak bilinen Meğo ya geçiş noktasında yer almaktadır. Bu Vadi Palovit in en tehlikeli bölgelerinden biridir. Bitki örtüsü zaman zaman insanların bölgeye olan ulaşımını aksatacak şekilde artmaktadır. 2011 yılında yapılan araç yolu bölgeye olan ulaşımı kolaylaştırsa da bitki örtüsüne de zarar verdiği görülmektedir. Bu araç yolu ile eskiden kullanılan ve ulaşımı daha zor olan Elevit – Trovit yolundaki horon geçidi sık kullanılmamaktadır. Böylece Amlakit Yaylasının da yaz ömrü biraz daha uzamıştır. Amlakit Yaylası halen Aşağı Vice, Hala, Habak köylerinde yaşayan yerli halk tarafından kullanılmaktadır.

Amlakit Yaylasının üst kısmında 2360 m rakımlı Yukarı Amlakit Yaylası adı ile bilinen bir yaylamız daha  bulunmaktadır.  Burada yaklaşık 10 – 15 kadar hane bulunmakla birlikte yine Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yaylamızdır. Amlakit Yaylasına kadar çıkmışken Yukarı Amlakit Yaylasını da görelim istedik. Yaya olarak 1 – 2 saat kadar bir yol ilerledikten sonra yine muhteşem bir manzara ile karşılaştık. Kesinlikle görülmeye değer diyebiliriz.

Amlakit Yaylasına Ulaşım

Günümüzde tatil amaçlı oldukça fazla sayıda ziyaretçisi olan Amlakit Yaylasının 2011 yılında yapılan araç yolu ile de ulaşımı ziyaretçiler için daha da kolaylaşmıştır. Biz de bölgeye ziyaretimiz sırasında Ayder den Hazindak a buradan da 2011 yılında yapılan yol ile yaklaşık 10 km ilerledikten sonra Amlakit Yaylasına ulaşmış olduk.  Diğer alternatif güzergahlar ise, Çamlıhemşin’den Sal – Pokut – Hazindak üzeri istikametle yaya gidip 25 – 30 km kadar sonra Amlakit Yaylasına varmak olacaktır. Eğer bölgeyi iyice geze geze gitmek istiyorum vaktim var derseniz de, Çamlıhemşin’den Elevit yolu üzerini takip ederek Trovit Yaylasını aşıp Palovit Yaylasına inince dere içi aşağı doğru hareket edip 50 – 60 km kadar sonra da Amlakit Yaylasına varabilirsiniz. İster araçla isterseniz de yaya olarak yaylaya ulaşma imkanınız vardır.

Amlakit Yaylası Konaklama

Trabzon Havalimanına sadece 137 km mesafede bulunan Ufuk Pansiyon size sadece otel odası hizmeti sunmuyor. Tesisde bulunan toplam 4 adet de süit bungalov mevcut. Ayrıca Trabzon Havalinanından Ufuk Pansiyona araçla tam 1 saat 46 dakikada ulaşmanız da mümkün.

Pansiyon ahşap görünümü, doğa içindeki muhteşem konumu ve samimi çalışanları ile tatilinizi daha da güzelleştirmenizi sağlayacaktır. Üstelik sunduğu kahvaltı hizmeti ve restoran bölümünde çıkan yemeklerin tadının da  damağınızda kalacağını düşünüyoruz. Ufuk pansiyonda kalış döneminiz üstelik Eylül ayının sonuna rastlarsa pansiyonun her yıl kapanışında düzenlemiş olduğu geleneksel Ufuk Pansiyon Eğlencesini de kaçırmamış olursunuz.

Haşimoğlu Otel ise Trabzon Havalimanı’na 163 km , şehir merkezine ise ortalama 88 km uzaklıkta yer almaktadır. Çamlıhemşine de 20 km mesafede bulunan bu otel uygun fiyatları, temizliği, manzarası, sunduğu leziz yemek seçenekleri ve ilgili çalışanları ile konaklayanların beğenisini toplamaktadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık