Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretum – İstanbul hakkında her ne kadar insanlar artık ağaçlık bölge kalmadığını düşünse de, aslında bilinmeyen çok sayıda doğal güzelliği de vardır. Bunlardan biri Atatürk Arboretum olup, henüz görmemişseniz görmeniz gereken yerlerin ilk sırasında yer alır.

Arboretum, odun türünden bitkilerin yetiştirilmesi ve bunların muhafaza edilmesi için çalışmalar gerçekleştiren yerlere denilmektedir. Bununla beraber, genel olarak ağaç parkı olarak da bilinmektedir. Her ne kadar insanlar tarafından stres atmak, gezmek için kullanılsa da, aslında bilimsel konular işlenmektedir.

Eğer siz gezip görmek için gitmek istiyorsanız, Belgrad Ormanı yakınlarında bulunmaktadır. Sarıyer’in Bahçeköy bölgesinde bulunmakta olup, Beşiktaş ilçesine 35 dakika gibi yakın bir konumda yer almaktadır.

Atatürk Arboretum

Atatürk Arboretumu’nda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Nelerdir?

Atatürk Arboretumu, 296  hektarlık bir alana yayılmaktadır. İçerisinde bulunan bitki türleri 1500 üzerine olup, buraya gitmeyi düşünüyorsanız ilk önce bazı kuralları bilmeniz gerekir. Zira tüm ziyaretçiler Atatürk Arboretum kurallarına uyum göstermelidir. Bunlar resmi sitesinde mevcut olup, içeri alınmayacak listesi şöyledir;

  1. Çocuk maması ile su haricinde, her türlü yiyecek ve içecek ürünü
  2. Evcil hayvanlar
  3. Tripodlar
  4. Bisikletler
  5. Balonlar
  6. Konfetiler
  7. Açık alanlarda oynanabilen oyuncaklar
  8. Multirotor türleri
  9. Kostümler
  10. Drone
  11. Enstrümanlar
  12. Spor aletleri
  13. Profesyonel fotoğraf çekilebilecek aksesuarlar ile çekim araç-gereçleri
  14. Yedek kıyafetler

Bunlara ek olarak kişiler, ücretli fotoğraf çekimleri haricinde nişan elbisesi, düğün elbisesi ile de alınmamaktadır. 

Atatürk Arboretum

Atatürk Arboretumu İçerisinde Neler Vardır?

Atatürk Arboretumu içerisinde yeşilin her tonunu, büyüleyici bir şekilde bulabilirsiniz. İçerisinde çok sayıda çeşit olup, size muhteşem bir doğa manzarası sunar. Ancak ağaçlara ek olarak 3 yapay göl de yer almaktadır.

Ayrıca 1818 senesinde meydana getirilen Kirazlıbent ile Neşet Hoca’nın yaptığı ve Türkiye’nin ilk fidanlığı olma özelliğine sahip bir fidanlık da bulunmaktadır. Botanik bahçe yapısında olduğu için, normal koşullarda farklı çeşit ağaçları dünyanın farklı yerlerinde görmeniz mümkün değildir.

Arboretum’a Ne Zaman Gidilebilir?

Türkiye’nin doğal güzelliklerini araştıran birçok kişi, Atatürk Arboretumu nerede sorusunu sıkça sormaktadır. Zira fotoğrafları bile insanları büyüleyen bir etkiye sahip olduğu için, ziyaret etmek isteyenlerin sayısı oldukça fazladır.

Eğer buraya gitmek istiyorsanız, Sarıyer’in Bahçeköy bölgesine gitmeniz yeterlidir. Eğer hangi mevsimde gidebileceğinizi düşünüyorsanız, yılın farklı dönemlerinde gidebilirsiniz. Her hava koşulunda ayrı bir güzelliğe sahip olup, kışın beyazlarla bürünmesi herkesi büyülemektedir.

Eğer yaprak dökümünü izlemek istiyorsanız, sonbahar dönemleri vazgeçilmez olacaktır. Ağaçları canlı ve en yeşil halleriyle görmek istiyorsanız, bahar ve yaz aylarında gidilmelidir. Tavsiye edilen daha sessiz olan zamanlarda gidilmesidir.

Özellikle hafta sonları daha sakin olduğu için, size güzel bir fırsat sunmaktadır.

Atatürk Arboretum

Atatürk Arboretumu’na Nasıl Gidilir?

Atatürk Arboretumu oldukça kolay bir ulaşıma sahiptir. Eğer buraya gelmek için Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir İETT sorusuna yanıt arıyorsanız, ilk toplu taşıma kullanmanız mümkündür. Büyükdere Caddesinden Belgrad ormanına doğru yol alırken, Sarıyer yönünde giriş kapısı vardır.

Buraya gelmek için Hacıosman’a metro ile geldikten sonra, Bahçeköy otobüsleri ile yaklaşık 20 dakikada varabilirsiniz. Burada 42HM numarası kullanılmakta olup, otobüsle Bahçeköy’e geldikten sonra inmeniz gerekir.

Ardından da Kemerburgaz’a yönelerek, 450 metre yürümeniz yeterlidir. Buna ek olarak İETT ile Sarıyer – Bahçeköy, Taksim – Bahçeköy, 4. Levent – Bahçeköy hatları kullanılabilir. Eğer kişisel araç ile gelmek istiyorsanız, öncelikle Google Maps üzerinde kayıtlı olduğuna değinmek gerekir. Buraya bakarak, kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Eğer Hacıosman’a Sarıyer yönünde, Büyükdere Caddesi üzerinden gelirseniz, tabelaları rahatlıkla görebilirsiniz. Ardından Bahçeköy’e giden yola dönerek, buraya varmanız gerekir. Sonrasında ise Kemerburgaz Yoluna gelip, sol taraftan dönerek yaklaşık 400 ile 500 metre ilerlemeniz gerekir.

Eğer yanlış yola sapmamışsanız, Arboretum sol tarafta yer alacaktır. Şayet navigasyon da kullanırsanız, daha doğru şekilde ilerleyebilirsiniz.

Atatürk Arboretumu için Bilet Nasıl Alınır?

Eğer buraya gelmek istiyorsanız, Atatürk Arboretumu bilet almanız gerekir. Bunlar online olarak alınabilmekte olup, https://ataturkarboretumbilet.ogm.gov.tr/ticket sitesine girilerek bilet, randevu, grup gezi randevusu ve diğer ürünler alınabilir. Bunun için şu işlemler takip edilir;

  1. Yukarıda verdiğimiz linke giriş yapın.
  2. Ekran yüklendiğinde, sol taraftan bilet tarihi seçin.
  3. Ardından tam ya da öğrenci bilet türünü seçin.
  4. Eğer eminseniz, sağ tarafta bulunan satın al üzerine tıklayın.

Böylece tüm işlemler de sona erer. Eğer grup gezi olarak alacaksanız, sol tarafta bulunan ilgili alana tıkladıktan sonra tarih, ziyaret saati ve ziyaretçi sayısı belirtmeniz gerekir. Ardından gerekli işlemler, kısa sürede yapılabilir.

Eğer Atatürk Arboretumu Ağaç ve Çalılar Kitabı ilginizi çekiyorsa, buradan almanız da mümkündür. Ancak kargo olmadığı için, gişeden temin etmeniz gerekir.

Atatürk Arboretumu Ücretleri Ne Kadar?

Buraya gelecekseniz, Atatürk Arboretumu giriş ücreti ne kadar? Konusu hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir. Hafta içi fiyatlar yetişkinler için 7.50, öğrenciler için 2.50 Türk Lirasıdır. Hafta sonu, resmi ve idari tatillerde ise yetişkinler 20, öğrenciler ise 7.50 Türk Lirasıdır.
Eğer film çekecekseniz, bunun ücreti 7,500 TL + KDV şeklindedir. Katalog çekim ücreti ise 4,500 TL + KDV’dir. Ayrıca,
Düğün,
Nişan,
Sünnet vb.,
400 TL + KDV olarak ücretlendirilmektedir. 21 Mart Dünya Ormancılık Gününde vatandaşlar ücretsiz girebilmekte olup; 23 Nisan’da da ilkokul öğrencileri ve bir refakatçisi ücretsiz girebilmektedir.

Atatürk Arboretumu Hangi Günler Açık?

Eğer Atatürk Arboretumu’na gidecekseniz, gittiğiniz saatte kapalı olmaması için açık olduğu gün ve saatleri bilmeniz gerekir. Pazartesi kapalı olup, bunun haricinde giriş saatleri 10:00 ile 16-00 arasında açıktır.

Atatürk Arboretumu İnternetten İzlenebilir Mi?

Atatürk Arboretumu’na gitmek istiyor, ancak ziyaret edemiyorsanız resmi sitesi üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.  Ayrıca fotoğraf galerine göz atabilir, sanal turu kullanabilir ve bitki türlerini inceleyebilirsiniz. Bunun için sadece https://ataturkarboretumu.ogm.gov.tr/ linkine gitmeniz gerekir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık