Balibey Han Sosyal Tesisi

balibey han sosyal tesisi

14. ve 15. yüzyılları arasında Bursa Kalesi’nin, Hisar kapısı altına Balibey tarafından yaptırılan ve günümüzde Balibey Han Sosyal Tesisi olarak hizmet veren 500 yıllık tarihi bir yapıyı hem gezip hem de yeme-içme ihtiyacınızı karşılamak istemez misiniz? Eğer cevabınız evetse, anlatmaya başlıyorum.

Balibey Han Sosyal Tesisi Özellikleri

2007 yılında çekilen fotoğrafa bakarsanız ne kadar da yapıldığı döneme ait bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.

  • Okçu baba ve Gazi Timurtaş Türbesi arasında kalan 64 odalı bir han olarak inşaa edilmiştir.
  • Bursa’nın en tıklım tıklım olan Atatürk Caddesi üzerinde bulunan bu tarihi Balibey Han 2006 yılında Bursa Belediye’si tarafından bakım ve onarım çalışmaları yapılmaya başlanmış 2009 yılında Bursa’da görücüye çıkmıştır.
  • Han içerisinde en önemli olarak nitelendirebileceğimiz Balibey Han Geleneksel El Sanatları çarşısı bulunmaktadır ve o döneme ait el işi takılar, bardaklar, cam sanatı gibi eserler yapılarak hala satılmaktadır.
  • Rivayete göre 1950-1970’li dönemlerin ilk plazası olarak adlandırılan Balibey Han Sosyal Tesisi o yıllarda kahvehane olarak kullanıldığı söylenmektedir.
  • 3 kattan ve toplamda 64 odadan oluşan han, ortanca katında şuan bile hala el sanatlarının icra edildiği 25-30 farklı atölye ve toplantı, sunum salonları bulundurmaktadır.

En üst katta teras adı verilen ve Balibey Han Sosyal Tesisi‘ne gelen misafirlere eşsiz Bursa Manzarasını gösteren ve ayaklar altına alan efsane bir teras bulunmaktadır. Tabi ki sadece terastan ibaret değildir. Ayrıca burada, restoran ve yaz-kış sürekli açık kafeler bulunmaktadır. Bu sayede misafirler hoş zaman geçirebilmektedir. Özellikle en yoğun dönemi Ramazan Ayı olduğundan yeme içme için önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Aksi taktirde yer bulamayacağınız için aç kalabilirsiniz. Balibey Kebabı‘nı da mutlaka denemelisiniz.

Toplamda 250 kişilik yeme-içme ihtiyacı için restoran ve 150 kişilik toplantı salonu bulunmaktadır. Dilerseniz yönetim ile görüşerek toplu yemek ve toplantı için rezerve yaptırabilirsiniz. Hemen üst kısmında bulunan Tophane Parkı ile çok yakın konumdadır. Bu sebepten dolayı hem toplantınızı hem de gelmiş olduğunuz günübirlik Bursa gezisini burada değerlendirebilirsiniz. Burada gezip görecek birden fazla yapı bulunmaktadır. Eğer hem iş toplantılarınızı yapmak hem de gezmek istiyorsanız, Balibey Sosyal Tesisi iyi bir tercih olacaktır. Her ikisini de karşılayabilecek konumda olduğu için karşı koyulamaz bir fırsat olduğunu kesinlikle unutmayın!

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık