Bursa Şehir ve Gezi Rehberi

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi – Marmara Bölgesi’nde bulunan Bursa, ülkemizin dördüncü büyük ili konumundadır. Gerek tarihi, gerekse doğal güzellikleri ile her yıl birçok kişiyi kendisine çekmektedir. Birkaç gün duracak bile olsanız, Bursa günübirlik gezilecek yerler listesi çıkartmak şehri daha yakından tanımanıza imkân tanıyacaktır.

Bununla beraber şehrin ekonomik yapısı da gelişmiştir. Bu sebeple birçok kişi gerek iş nedeniyle, gerekse yerleşmek için buraya gelmektedir. Dolayısıyla şehir yılın farklı dönemlerinde, değişik sebeplerle birçok kişiyi gerek kalıcı, gerekse geçici bir süreliğine ağırlar. Burada gelmeniz farklı yolları mevcut olsa da şu şekildedir;

  1. Denizyolu
  2. Havayolu
  3. Karayolu
  4. Kişisel Araç

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi, Marmara Denizi’nin kıyısında bulunmaktadır. Bu sebeple İstanbul ve Bursa arasında yolculuk yapmak mümkün olup, yaklaşık 75 – 80 dakika gibi kısa bir süredir. Böylece hem trafiği çekmeden kısa sürede gidebilir, hem de deniz havasını, manzarasını tam anlamıyla yaşayabilirsiniz.

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi

Bursa Terminali merkeze yaklaşık 10 kilometre olup, Türkiye’nin neresinde olursanız olun buraya kolay bir şekilde gelmeniz mümkündür. Burada servisler ve taksiler olduğu için, şehrin istediğiniz yerine gitmenize olanak tanır.

Ayrıca Bursa’da Yenişehir Havalimanı vardır. Dolayısıyla en kısa sürede gelmek istiyorsanız, ülkemizin neresinde olursanız olun 1-2 saat içinde buraya inebilirsiniz.

Bursa’nın Tarihi Yapısı

Bursa tarihi yapı bakımından oldukça geçmiş dönemlere dayanmaktadır. Merkeze bağlı Yenişehir ilçesinde Milattan Önce 7,000’e kadar uzanan bir geçmiş tespit edilmiş olup, merkezde ise 4,000 itibariyle yerleşim görülmüştür.

Bu nedenle Bursa’nın tarihi yapısı oldukça zengindir. Her ne kadar 7000’lere kadar gitse de, hakkındaki bilgiler Milattan Önce 700’lere kadar dayanır. Hititler Batı Anadolu’da bulunan Arzava gibi bazı konfederasyonlara saldırsa da, Bursa tarihi bu esnada bilinmemektedir.

Ancak bu tarih geldiğinde, Antik Yunanlı olan Homeros bölgeden Mysia adıyla bahsetmektedir. Bölgede Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Helenistik Krallıklar, Roma ve Doğu Roma egemenlik sürmüştür.

Bölgede Milattan Önce 4. yüzyılda Bithynia krallığı kurulmuştur. Ayrıca ilde kurulan başka yerleşim yerleri antik yazarlara göre şöyledir;

  1. Cius – Gemlik: M. Ö. 12. yüzyıl
  2. Apollonia – Gölyazı: M. Ö. 6. yüzyıl
  3. Apamea – Mudanya: M. Ö. 1. Yüzyıl

Doğu Roma döneminde Abbasi akınlarına tanıklık eden Bursa’ya Türkler 1081 civarında yerleşmeye başlamıştır. Her ne kadar Doğu Roma bir süre sonra Bursa’yı tekrar almış da olsa, kent Osmanlılar tarafından 1299 – 1301 arasındaki civarda fethedilmiştir.

Her ne kadar Bursa tarihi hakkında tezler yazılabilecek de olsa, genel hatlarıyla yapı böyle takip etmektedir. Şehir günümüze kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olup, gezilip görülmesi gereken çok sayıda yeri vardır.

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi

Bursa’nın Kültürel Yapısı

2016 senesinde Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında 28. olan Bursa, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple bölgede eskiçağın pagan dinleri ve buna ait tapınak kalıntılarına rastlamak mümkündür.

Bursa, Hristiyanlık âlemi için de büyük bir öneme sahiptir. Zira adından da anlaşılabileceği üzere I. İznik Konseyi, bu ilin sınırlarında olan İznik’te, 325 yılı yazında toplanmıştır. Zaman zaman Doğu Roma’ya başkentlik yapmış olup, Anadolu Selçuklu Devleti’nin de bir dönem başkentliğini yapmıştır.

Kentte Müslümanların hâkimiyet kurmasıyla beraber, önemi İslâm dünyasında da artmıştır. Dolayısıyla Bursa gezilecek yerler arasında farklı kültürlere dair izler vardır. İşte Bursa Şehir ve Gezi Rehberi ile alakalı diğer tüm bilgiler…

Bursa’nın Coğrafi Yapısı

Bursa’nın çevresinde Balıkesir, Bilecik, Kütahya ve İzmit gibi iller vardır. Kent ovaları ile tanının bir şehirdir. En önemli ovalardan bazıları şöyledir;

  1. Bursa Ovası
  2. Mustafa Kemalpaşa Ovası
  3. Karacabey Ovası
  4. İnegöl Ovası
  5. İznik Ovası
  6. Orhangazi Ovası
  7. Yenişehir Ovası

Şehirde başlıca akarsu Kirmastı Suyu olarak bilinmektedir ve Ulubat Gölüne dökülür. Bölgenin yaklaşık yüzde 40’lık oranı ağaçlardan meydana gelmekte olup zeytinlikler, makiler, ıhlamur, gürgen, kızılağaç ve kestane gibi ağaçlar mevcuttur.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa’nın tarihi ve kültürel dokusu sebebiyle Bursa Şehir ve Gezi Rehberi ve Bursa’da gezilecek yerler arasında çok sayıda yer vardır. Bunlar her ne kadar bitirilemeyecek de olsa, en önemlilerinden bir kısmı şöyledir;

  1. Kapalı Çarşı
  2. Eski Aynalı Çarşı
  3. Ulu Cami
  4. Tophane
  5. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
  6. Bakacak Seyir Noktası
  7. Uludağ
  8. Bursa Teleferik
  9. Tarihi Çamlı Kafe
  10. Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu
  11. Karabaş-i Veli Tekkesi
  12. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu
  13. Kurşunlu Plajı
  14. Esence Plajı
  15. Altınkum Plajı
  16. Kumsaz Plajı
  17. Karacaali Gençlik Kampı
  18. Bursa Botanik Bahçesi
  19. Atatürk Kent Ormanı

Eğer tatiliniz için sessiz yerler arıyorsanız, Bursa size oldukça güzel seçenekler sunar. Kamp alanları, kanyonları ve tarihi eserleriyle size eşsiz bir tatil yapma fırsatı sağlar. Her ne kadar daha sayılabilecek çok sayıda yer de olsa, bunların kesinlikle gitmeniz gereken yerlerdir.

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi

Bursa’nın Ekonomik Yapısı

Eğer Bursa’ya geçici olarak değil de kalıcı olarak gidecekseniz, Bursa’nın ekonomik yapısı hakkında d bilgi sahibi olmanız gerekir. Şehir, ülkemizde ekonomik anlamda en gelişmiş beşinci il statüsündedir. Turizm, ticaret, tarım, tarıma dayalı sanayi önde gelmektedir ve madencilik faaliyetleri de vardır. Arazinin yüzde 44’lük oranı tarla olup başlıca,

  1. Pirinç,
  2. Yulaf,
  3. Buğday,
  4. Arpa,
  5. Fasulye,
  6. Bakla,
  7. Tütün,
  8. Pamuk,
  9. Susam yetişmektedir.

İlaçlama, sulama ve suni gübreleme gelişmiş olup, tarımda kullanılan aletler moderndir. Naylon, polyester, yün, dokuma, makara ipliği, dokuma ve daha birçok fabrika bulunmaktadır. Bunlara otomobil fabrikaları da dâhildir.

Bursa’ya Yerleşmek

Eğer Bursa’ya kalıcı yerleşecekseniz, belki de her şeyden önce kira durumlarını bilmeniz gerekir. Bursa kira fiyatları her ilimizde olduğu gibi merkeze uzaklık, daire sayısı, manzarası gibi etmenlere dayanmaktadır.

Bursa’nın her bölgesinde bu ücretler değişmektedir. Nilüfer’de 1,000 ile 7,000 Türk Lirası arasında size uygun bir yer bulmanız mümkündür. Mudanya’da ise 800 – 900 TL’ye uygun evler vardır. Dolayısıyla şehre gitmeden, nereye yerleşeceğinize karar vermeniz önerilir.

Ardından da buna göre kiralara bakabilirsiniz. Bursa minibüs fiyatları ise kısa hatta 3,75 TL’dir. Uzun hatta ise 4,00 TL fiyatı görülmektedir. Üniformalı öğrencilerde ise 3 liradır.

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi içeriğimizin yanı sıra, Bursa Gezilecek Yerler başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Bursa’nın Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

Bursa’ya ister turizm, isterseniz iş sebepleriyle gelin gezmeniz gereken çok sayıda yer vardır. Bunlardan bazıları,
Tarihi Çamlı Kafe,
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu,
Karabaş-i Veli Tekkesi,
Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu,
Kurşunlu Plajı,
Esence Plajı,
Altınkum Plajı,
Kumsaz Plajı,
Karacaali Gençlik Kampı,
Bursa Botanik Bahçesi,
Şeklindedir. Eğer bir plan hazırlarsanız, güzel bir deneyim kazanabilirsiniz.

Bursa’nın İlçeleri Nelerdir?

Eğer şehre yerleşmek istiyorsanız, Bursa’nın ilçeleri hakkında araştırma yapmanız önerilir. Böylece kendinize en uygun yeri tespit edebilirsiniz. Bunlar,
Büyükorhan,
Gemlik,
Gürsu,
Harmancık,
İnegöl,
İznik,
Karacabey,
Keles,
Kestel,
Mudanya,
Mustafakemalpaşa,
Nilüfer,
Orhaneli,
Orhangazi,
Osmangazi,
Yenişehir,
Yıldırım,
Şeklindedir.

Bursa’nın En Güzel Yeri Neresidir?

Bursa’ya gelen herkes en güzel yeri neresiyse öncelikle burayı ziyaret etmek ister. Ancak bunun için sadece bir yer belirtilemez. Eğer kayak yapmak ve karı doyasıya yaşamak istiyorsanız, Uludağ sizin için en güzel yer olacaktır.
Eğer tek başınıza ya da sevdiklerinizle kamp yapacaksanız, bölge bulunan kamp lokasyonları sizin için kaçırılmaz bir fırsattır. Tarih meraklısıysanız, ilde bulunan müzeler ilk ziyaret etmeniz gereken yerler içindedir.

Bursa’nın En Meşhur Şeyi Nedir?

Eğer Bursa’ya gelmişseniz, mutlaka tatmanız gereken lezzetler de vardır. Böylece yolculuğunuzu tam olarak tamamlayabilir, yeni damak zevklerine kavuşabilirsiniz. Bunların başlıca gelenleri,
İskender Kebabı,
Ciğer Sarma,
İnegöl Köfte,
Pideli Köfte,
Tahinli Pide,
Cendere Baklavası,
Kemalpaşa Tatlısı,
Kıymalı Cantık,
Şeklindedir ve şehirde neredeyse her restoranda bulmanız mümkündür.

Bursa’nın Plaka Kodu Nedir?

Plaka kodları ülkemizde en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Eğer Bursa tarihi yerler gezisine çıkmışsanız, burada farklı plakalar olduğunu görebilirsiniz. Bunun temel sebebi turizmin de öne çıkması sebebiyle, her yıl çok sayıda araca ev sahipliği yapmasıdır.
Bu ilin plakası 16 olup gerek Bursa’da, gerekse farklı bir ilimizde bu plakalı bir araç Bursa’dan alınmıştır.

Bursa’nın Telefon Kodu Nedir?

Dünyanın her yeri bir telefon koduna sahiptir. Ülkemizde de insanlar illerin özel telefon kodlarını bilmek ister. Zira bir ev ya da iş telefonu çevrilecekse, öncelikle bu yazılır.
Bu açıdan Bursa’nın telefon kodu 224 olup gerek evlerde, gerekse iş yerlerinde değişmemektedir. Şayet Bursa’ya yerleşirseniz, insanlar da size bu kod yardımıyla ulaşır. Eğer cep telefonunuz 224 ile başlayan bir numara tarafından aranırsa, karşı taraf Bursa’dadır.

Bursa’nın İklimi Nasıldır?

Bursa genel hatlarıyla ılıman bir iklim taşır. Ancak farklı bölgelerine göre bu durum değişiklik arz eder. Marmara Denizi ilin kuzey taraflarında ılık ve yumuşak bir iklim yaşatırken, güney bölgelerinde Uludağ sebebiyle sert bir havası vardır.
En soğuk aylar Aralık ve Ocak olup; en sıcak aylar ise Temmuz ve Ağustos’tur. Sıcaklık dereceleri ise değişkenlik göstermektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=vhFmnwTsm0s

Bursa Şehir ve Gezi Rehberi Kaynak: Bursa Bel.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık