Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi görünüm

Tarihi Emir Sultan Camii ve Külliyesi, 14.yüzyılın sonları ve 15.yüzyılın başlarında o dönem Sultan Mehmed Çelebi Han devletin başındayken, Yıldırım Beyazid’in kızının kocası Emir Sultan adına yaptırılmıştır. Türkiye’de son on yılda ziyaret edilen türbelere bakıldığında Sultan Ahmet’ten sonra ikinci sırada gelmektedir. Eğer Bursa’da gezmek için geldiyseniz muhakkak bu tarihi cami ve türbeye de uğramayı unutmayın.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgiler

Emir Sultan Camii bulunduğu bölgeye adını vermiştir. Emir Sultan Camii ve Külliyesi bulunduğu bölüm asırları devirmiş devasa boyuttaki ağaçlarla çevrili olup, bölgeye baktığınızda en belirgin yapı olarak yapılmıştır. Çevresi insana huzur vermektedir. Yıl 1795’e geldiğinde tamamen yıkılan bu yapı, 1804 yılında üçüncü Selim tarafından tekrar inşaa ettirilmiştir. Daha sonra 1855 yılındaki yaşanan depremde ağır tahrip olan cami, ikinci Abdulhamit tarafından tekrar onarılmıştır. Caminin ayakta kalan gerçek yapısı bugünlere kadar gelen bölümü kubbe ve minare bölümüdür.

Diğer bölümler zarar gördüğü için sürekli yıkılmış olup bugün ki halinde inşaa edilmiştir. İşlenen motif ve işçilikler Osmanlı Devleti’ne ait işlemeler olup o dönemi yansıtmaktadır. Sonradan 3 kubbe daha eklenilmiş ve faal olarak kullanılmaya başlanmıştır. Cami içerisinde bir de Emir Sultan Türbesi bulunmaktadır. Emir Sultan, eşi ve çocuklarının bulunduğu bu türbe de insanlar tarafından sürekli ziyaret edilmektedir.

Emir Sultan 1391 yılında eşi ile evlenmiş olup 1429 yılında Bursa’da yaşanan veba ile ağır bir hastalık geçirerek vefat etmiştir. Eşinin babası olan Yıldırım Bayezid ise bu türbeyi inşaa ettirmeyi uygun görmüş ve türbeyi camiye ekletmiştir. Bir de Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hamamı bulunmaktadır.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hamamı

Caminin ve türbenin çevresinde yer alan ve dikdörtgen şeklinde inşaa edilmiştir. Yapıldığı dönemlerde oldukça fazla şekilde kullanılan bu hamam, daha sonra çeşitli eklemeler yapılarak son halini almıştır. Sırasıyla 1622, 1670 ve 1712 yıllarından restore edilmiş olup son haliyse 2008 yılında şekillenerek  Emir Sultan Camii ve Külliyesi içerisinde yer alır.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Ulaşım

Batıkent istikametinde 25/D numaralı otobüse binerek ulaşabilirsiniz.

Kent Meydanı istikamtinde 25/D numaralı otobüse binerek ulaşabilirsiniz.

Atatürk Caddesi üzerinden 36/A numaralı otobüse binerek ulaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık