Fethiye Şövalye Adası

Fethiye Şövalye Adası

Fethiye Şövalye Adası bilinen diğer adları ile Meğri adası yada Fethiye adası olarak anılan bir yerdir. Telmessos körfezinin adeta ağzını kapatırcasına uzun ince bir adadır. Bu yanı ile Fethiye Limanı’nı tarih boyunca daha korunaklı kılmıştır.

Bölgede bulunan adalar içerisinde üzerinde yerleşim bulunduran tek ada konumundadır. Fethiye Şövalye Adası batı tarafında Kızılada, doğu tarafında Çalış Plajı, güney tarafında Fethiye ve kuzey tarafında ise Fethiye Körfezi bulunmaktadır.

Türkiye’de şimdilere dek neredeyse hiç bilinmeyen ve turistik çekim alanı olarak değerlendirilmeyen bir adadır. Ancak son yıllarda bu tabir değişerek Avrupa ve Türkiye’den gelen şehirlerin gürültülü ve kalabalık yaşamlarından kaçan misafirler için zor bulunacak bir yaşam alanı haline gelmiştir.

Adanın ülkemizdeki turizm yayınlarında yalnızca adı yer almaktadır. Buna karşın İngiliz basınında ve tanıtım kitaplarında ise kendine özel bir yer oluşturduğu bilinmektedir.

Fethiye Şövalye Adası Tarihi Hakkında Detaylar

Bu güne kadar tarihi hakkında ayrıntılı bir araştırma yapılmamıştır. Bu hususta bilgi ve belgede bulunmamaktadır. Şövalye adası tarihi araştırıldığında ve bilinen en net bilgiler incelendiğinde, 1426 yılında Menteşe Beyliğinin etkisini yitirdiği kabul edilmektedir.

Bu dönemde Venedikliler ve Rodos Şövalyeleri’nin bölgede hakimiyeti artmıştır. 15. yüz yılda Rodos Şövalyeleri’nin adada inşa ettirdikleri kale ile kentin denetimini uzun süre bünyelerinde tuttukları bilinmektedir.

Adanın geç Roma dönemlerinde de kullanıldığı üzerindeki buluntulardan anlaşılmaktadır. Ada da bugün o dönemlerde inşa edilen kalenin surlarını, inşa edilen evlerin ve sarnıçların kalıntılarını görmek mümkündür.

Fethiye Şövalye Adası Ulaşım

Jeolojik Dönemlerde anakaranın bir parçası halinde olan ada Oyuktepe Yarımadası olarak bilinen yerleşim yerinden ayrılmıştır. Bu günkü bağımsız ada görünümünü kazanmıştır.

Coğrafi şekli itibariyle Fethiye Körfezi’ne adeta doğal bir liman görünümü kazandırmıştır.

Erken Bizans dönemine ait olduğu düşünülen kalıntıları üzerinde bulunduran adada günümüzde bir otel, iki apart otel, bir restoran, plajlar ve piknik alanları bulunmaktadır.

Şövalye adası restaurant bazen evlilik teklifleri için çok spesifik bir düşünce olarak karşımıza çıkabilmektedir. Fethiye şövalye adası nasıl gidilir diye düşündüğümüz de aslında tek ulaşım yolunun deniz yolu olduğu apaçık ortadadır.

Fethiye’ye 1,5 deniz mili uzaklıkta bulunan adaya yaz aylarında 10:00 ile 19:00 saatleri arasında düzenli olarak deniz dolmuş seferleri yapılır.

En sıcak yaz günlerinde bile Akdeniz melteminin serinlettiği ada bugünlerde Fethiye’nin vazgeçilmez yerlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık