Golezena Yaylası

Golezena Yaylası

Doğu Karadeniz Bölgemiz ülkemizin yaylaları ile ünlenmiş bir bölgesidir. Tüm yaylaları da birbirinden güzel bir görünümde birbirinden farklı yapılardadır. Son ziyaret noktamız da otantik yapısı ve harika manzarası ile Golezena Yaylası oldu. Karadeniz Bölgesinde Rize ilimizde Ardeşen ilçe sınırları içinde bulunan Golezena Yaylası 2250 m de rakıma sahiptir. Golezena Yaylası ayrıca Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Eğrisu Yaylası ve Ardeşen ilçesine bağlı Sırt ve Tobamzga Yaylaları ile de komşudur. Bölgeye gitmişken diğer yaylaları da görebilmenizi tavsiye etmiş olalım.

Golezena Yaylasına Ulaşım

Tam olarak Ardeşen ilçesinden 48 km uzaklıkta bulunan Golezena Yaylası Altıparmak Dağının alt kısmında konumlanmıştır. Yaylaya ulaşmak için Ardeşen ilçesine vardıktan sonra Çiğrinci Bölgesinden Aşağıdurak Köyü, Çaçaoğona, Zizeni yolu üzerinden geçerek ulaşmanız gerekiyor.  Yaylanın merkezine kadar yapılan yolu takip ederek ister aracınızla ister de trekking yapmayı seviyorsanız yürüyerek yaylaya ulaşmanız mümkündür.

Golezena Yaylası Hakkında Bilgiler

Golezena Yaylası yaklaşık 2250 m rakımı ile Ardeşen ilçesine bağlı 80 – 85 hane bulunduran diğer yaylalarımıza göre oldukça kalabalık nüfuslu otantik bir yaylamızdır. Hatta bölgenin yapısı ile en otantik yaylası seçilen Golezena Yaylası her yıl ağustos ayının ikinci haftasında yapılan yayla şenlikleri ile de oldukça fazla dikkat çekmektedir.  Hatta yayla civar şehirler dışında, ülkenin her köşesi ve dünyanın her yerinden ağustos ayında oldukça fazla sayıda ziyaretçi akınına uğramaktadır. Yolun yayla merkezine kadar ulaşması ile yayladaki hane sayısı da hızla artmaktadır. Bu durum yaylaya ulaşımı da kolaylaştırmış ve ziyaretçi sayısını da artırmıştır.

Golezena Yaylası’nın o kadar güzel otantik bir yapısı vardır ki bu otantik yapının bozulmaması için bir de dernek kurulmuştur. Kurulan bu dernek Golezena Yaylasında yapılacak olan tüm sosyal etkinliklerinde sorumlusu haline gelmiştir. Hatta yaylada turizm faaliyetlerinin artması için dernek tarafından 2005 yılında yaylaya bir de pansiyon kurulmuştur.

Yaylada otantik yayla evleri hala korunmakta ve küçük ve büyük baş hayvancılık faaliyetleri de hala eski düzeni ile devam etmektedir. Lokantası, yolu hatta bir de konaklama tesisi bulunan Golezena Yaylasında ancak halen elektrik bulunmamaktadır. Açıkçası elektriğin bulunmamasının yaylayı ziyaretimiz sırasında yaylaya daha da otantik bir hava kattığını fark ettik.

Golezena Yaylası Konaklama

Golezena Yaylasında konaklamak isterseniz, rahatlıkla yaylanın içinde bulunan pansiyonda konaklamanız mümkün. Pansiyonun kahvaltı ve akşam yemekleri de son derece lezzetli.  Ancak ağustos ayında festival zamanı pansiyona gelirseniz yer bulma imkanınız çok olmayacaktır ya da birkaç gün burada konakladıktan sonra başka yerleri de görmek istiyorum derseniz işte size birkaç öneri:

Hanedan Suit Otel: Otel Rize ilimizin Ardeşen ilçesinde yer almakta ve Ardeşen  Otogara  sadece 15 km uzaklıktadır. Eğer hava yolu ile gelmeyi düşünürseniz de Trabzon Havalimanına sadece 127 km uzaklıkta konumlanmış. Hatta 12 km kadar yakınında Migros bile bulunmakta. Otelde ücretsiz olarak kablosuz internet ve 24 saat resepsiyon hizmeti bulunmakta. Kapalı ve açık restoran,  telefon, faks, kafe, toplantı salonu ve hatta isterseniz 10:00 – 20:00 saatleri arasındaki rafting hizmeti belli bir ücrete tabi olarak misafirlerine sunmaktadır. Genel olarak fırtına vadisinde huzurlu ve arındırıcı bir tatil yapmak isterseniz kesinlikle öneririz.

Ela Hotel Rize: Limana 2 km, Migros’a 1 km Otogar’a  270 m ve Trabzon Havalimanına 100 km mesafede olan otel güzel bir konaklama imkanı sunmaktadır. Otelde üzretsiz olarak kablosuz internet ve lobi hizmeti bulunmakta.  Konforlu ve şık odaları ile şehre yakın bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık