Artvin Gezi Rehberi
  1. Anasayfa
  2. Artvin

Artvin Gezi Rehberi

0

Eğer ki aklınıza Karadeniz Bölgesine gidip görmek düştüyse sizin için muhteşem bir deneyim başlıyor demektir. İşte bu deyimin hakkını vererek tadını çıkarabilmeniz Karadeniz Bölgesi’nin en yeşil şehirlerinden biri olan Artvin’e gitmeden önce bilmeniz gerekenler söz konusu olacaktır. Artvin ilimiz Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan yeşilin her tununu bulunduran ender güzellikteki şehirlerimizden biridir.

Hem Gürcistan’a hem de Karadeniz’e sınırı olan Artvin ilimizin merkezi hariç toplam da 7 ilçesi bulunmaktadır. Artvin ilimizin komşuları da Ardahan, Erzurum ve Rize’dir. Bulunduğu konum gereği yaz aylarında bile çok yüksek sıcaklıklara ulaşmayan Artvin ilimizin havası da ciğerlerinizi oksijenden yakacak kadar temizdir. Ayrıca, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı olan Camili Köyü, Birleşmiş Milletler, Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından biyosfer rezerv alanı olarak belirlenen tek bölge olma özelliğini taşır ve bir dünya mirasıdır.

Artvin Gezi Rehberi

Bir kere Artvin’e gelmeyi aklınıza koyduysanız; buraya mutlaka elinden tutabileceğiniz bu eşsiz deneyimi yaşamaktan keyif alacağınız kişi ya da kişilerle gelmenizi tavsiye ederiz.  Artvin’e kafa dinlemek, doğa ile baş başa kalmak ve huzur bulmak için gelmek isteseniz bile buranın mükemmel atmosferini yaşarken geceleri yıldızların ışığı altında günün değerlendirmesini yapabileceğiniz, sevdikleriniz de yanınızda olmalı deriz.

Artvin ilimiz sıcak ve ılıman bir iklim yapısına sahip olmasına rağmen, en kurak geçen yaz aylarında bile bolca yağış alır. Yola çıkarken bu iklim yapısını düşünerek hangi mevsimde giderseniz gidin yağmurluk ve botlarınızı unutmamanızı öneririz.

Artvin Gezi Rehberi 16

Artvin ilimizin oldukça engebeli zor bir arazi üzerine kurulmuş, zorlu yollara sahip bir ilimiz olduğunu da belirtmeden geçmek istemeyiz. Bu yollardan geçerken özellikle yağmurlu havalarda çok daha dikkatli olmanızı öneririz. Özellikle Deriner Barajı bitiminden Çam Geçidine kadar olan yol oldukça zorludur.  Z şeklinde dönemeçleri olup oldukça dar ilerleyen bu yolda sağa çekip durma imkanınız olmayacaktır. Yavaş yavaş oldukça dikkatli bir şekilde aracınızı kullanarak yolu bitirmeniz gerekmektedir. Yolu ilerilerken yan koltukta oturan arkadaşınız yeşili seyretmeye doyamayacakken siz oldukça dikkatli ilerlemelisiniz.

Artvin Hakkında Bilgiler? Artvin Nerede?

Karadeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer alan Artvin ilimiz hem Gürcistan’a hem de Karadeniz’e sınırı olan özel bir ilimizdir. Artvin 7,436 m2 lik yüzölçümü ile de Türkiye’nin 55. En büyük ili olma özelliğindedir. Coğrafi olarak da %55 lik bir alanı ormanlarla kaplı olan ve oldukça engebeli bir araziye sahip olan Artvin oksijeni en bol şehirlerimiz arasında önde gelmektedir.

Bakır madenleri ile de oldukça ünlü olan Artvin ilimizin nüfusunu, Lazlar, Kıpçak Türkleri ve Gürcüler oluşturmaktadır.  Ayrıca Artvin 1980 -1997 yılları arasında dışa göç veren bir şehrimizken;  1998 yılında Deriner Barajı ve 1999 yılında da Borçka ve Muratlı Barajlarının inşasının başlaması ile ortaya çıkan istihdam sayesinde dışa göç oldukça azalmıştır.

Artvin Gezi Rehberi 17

Artvin’in Yerel Özellikleri

  • Sanayi olanakları az, tarım arazisi sınırlı olduğundan haklın en temel geçim kaynağı hayvancılığa dayalı olan bir ilimizdir.
  • Artvin, bitki çeşitliliği açısından da oldukça zengin bir ilimizdir.
  • Artvin ilimiz endemik türlerin de bir arada olduğu çok güçlü bir ekosisteme sahiptir.
  • Artvin’in dağlık yapısı nedeniyle köyleri oldukça yüksek kesimlere kurulmuştur.
  • Artvin, bulunduğu konum itibari ile kültür karışımının olduğu bir ilimizdir. Bu karışım ilin yöresel halk oyunlarına da yansımıştır.
  • Bu sebeple, Artvin yöresi halk oyunları; Karadeniz, Kafkas ve Doğu Anadolu yörelerinden izler taşır.
  • Tam anlamıyla bir orman şehri diyebileceğimiz Artvin’de ahşap mimarisinin de en güzel örneklerine rastlanır.
  • En önemli akarsuyu ili ikiye bölen Çoruh Nehridir.
  • Yüksek dağları, balta girmemiş ormanları, bitki flora zenginliği, tarihi yapıları, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile Artvin ilimiz oldukça otantik ve dikkat çekicidir.
  • Ayrıca, dağ tırmanışları, trekking parkurlarında yapılan doğa yürüyüşleri, rafting, katamaran ve kano gibi yapılan akarsu sporları da şehre olan ilgiyi artırmaktadır.

Artvin Gezi ve Seyahat Rehberi

Artvin’e gitmeden önce şehirde kalacağınız günlerden çoğunun yağmurlu olacağını bilmenizde ve yollarının çok engebeli, dar olduğunun aracınızla gidecekseniz oldukça dikkatli olmanızda fayda olacaktır. Ayrıca, Artvin ilimiz Doğu Karadeniz Bölgesi içinde en çok iklim değişkenliği gösteren ilimizdir. Özellikle kıyı bölümü ve Cankurtaran dağları silsilesinin içine aldığı alanda her mevsim yağışlı olan tipik bir Karadeniz iklimi hakimdir.

Cankurtaran dağları silsilesinden Borça ve Artvin merkeze doğru gidildikçe bu alanda da kışı daha soğuk ve yazları da yağışı nispeten daha az olan Karadeniz iklimi şeklindedir. Şavşat ve civarının da iklimi bu şekildedir. Ek olarak Ardanuç ve Yusueli’nde kısmen karasal iklim ile Akdeniz ikliminin bir karışımı olan yazları sıcak ve kurak kışları ise normal karasal iklime göre kısmen daha ılık ve daha az yağış alan bir iklim görülür. Özellikle vadi tabanlarında iklim Akdeniz iklimine çok yaklaşmaktadır.

Artvin Gezi Rehberi 18

Artvin ilimiz dağlık ve çok engebeli olan arazi yapısında çok da çeşitli ağaçları barındırmaktadır. Genellikle ormanlarla kaplı olan bu alanda hakim ağaç türleri;

  • Ladin
  • Göknar
  • Sarıçam
  • Kayın
  • Meşe
  • Kestane
  • Kızılağaç
  • Ihlamur
  • Gürgen
  • Ceviz
  • Huş
  • Akçaağaç
  • Dişbudak
  • Şimşir
  • Üvez
  • Kavak
  • Ardıç

gibi 20’nin üzerinde çeşitte ağaç bulunmaktadır.

Artvin’e Ulaşım

Artvin ilimiz Karadeniz Bölgesinin en doğusunda yer alıp Gürcistan’a sınırı bulunan bir ilimizdir. Bu konumu sebebiyle de yoğun nüfuslu illerimize oldukça uzak konumludur. Ancak buna rağmen Artvin ilimize ister hava, ister kara yolu ile ve hatta biraz daha uzun sürse de tren yolu ile bile ulaşmanız mümkündür.

Artvin ilimize uçakla gitmek istiyorsanız Gürcistan sınırı içinde bulunan Artvin Hopa Havalimanını kullanabilirsiniz. Artvin Hopa Havalimanı, Batum Havalimanının içinde olmasına rağmen ayrı bir terminal olarak işletilir. Örneğin, İstanbul’dan Artvin’e ulaşmak istiyorsanız; Türk Hava Yolları’nın seferleri ile buraya ulaşıp, sonrasında da Havaş’ın ücretsiz servislerini kullanarak Hopa ilçe merkezine gidebilirsiniz.

Eğer Hopa’ya değil de Artvin il merkezine gitmek istiyorsanız da havalimanından ticari bir araca binip düşük bir ücret karşılığında ulaşabilirsiniz. Ayrıca Artvin Havalimanı yerine ,Trabzon ya da Kars Havalimanını kullanarak da Artvin ilimize ulaşmanız mümkündür.

Artvin Gezi Rehberi 19

Dilerseniz Artvin’e karayolu ile de ulaşmanız mümkündür. Artvin ilimize her ilden kalkan otobüslerle ulaşmanız mümkündür. Eğer kendi aracınızla gitmek isteseniz de İstanbul’dan Sakarya, Bolu, Merzifon, Ordu, Trabzon ve Rize rotasını kullanarak 1365 km kadar bir yol aldıktan sonra ulaşabilirsiniz.

Tren yolculuğunu tercih edenler için de Artvin ilimize doğrudan tren seferleri olmasa da önce trenle Erzurum ya da Kars ilimize buradan da kara yolu ile Artvin ilimize geçebilirsiniz.

Artvin de Konaklama, Artvin Otelleri, Nerede Kalınır?

Artvin ilimiz doğası, su aktiviteleri, doğa yürüyüşleri ile her yıl yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Artvin ilimize doğa turizmi için geldiyseniz yaylalarda ve doğanın tam ortasında bulunan Artvin otellerinden birini tercih edebilirsiniz.  Ek olarak, şehir merkezinde olmak isteyenler için de Artvin merkezde de otel seçenekleri bulunmaktadır.

Turizmi her yıl oldukça canlı olan Artvin’de konaklamanız için de çok fazla seçenek bulunmaktadır. Gerek Artvin il merkezinde, Arhavi’de, Borçka’da, Hopa’da, Şavşat’ta ve diğer tüm ilçelerinde her bütçeye ve zevke uygun bir konaklama noktası bulmanız mümkündür.  Hem Kent oteli, hem butik otel, pansiyon hem de lüks konaklama tesisleri bulmanız mümkündür. En uygun fiyatlı konaklamayı tercih ederseniz de pansiyon ve kent otellerini tercih etmenizi öneririz.  Bazı bilgelerdeki oteller dönemine göre tam kapasite ile doluluk gösterir, bu yüzden erken rezervasyon da yaptırabilirsiniz.

 Artvin Gezi Rehberi 20

 

Artvin Alışveriş, Gece Hayatı

Artvin ilimiz doğa ile iç içe bir şehir olduğu için, şehir merkezlerindeki gibi büyük Avm’ler  bulmak çok mümkün değildir. Sadece, 2017 yılında açılan Atrium Alışveriş Merkezi ve İstanbul Bazaar shopping Center bulunmaktadır. Bunların dışında yöreye özgün şeylerden satın almak isterseniz; Artvin’in süt ve süt ürünleri özellikle hiç yemediğiniz kadar lezzetli tereyağı oldukça meşhurdur. Sonra arıcılık da oldukça gelişmiş olan Artvin’de bal ve el emeği dokuması kilimler ilk akla gelen ürünlerdir.  Artvin il merkezinde bulunan Yusufeli Şarküteri de tereyağı, bal, fındık gibi birçok yöresel lezzet bulabilirsiniz. Artvin’den alınabilecek hediyelik eşyaları da sıralarsak en meşhurları;

  • Şavşat kilimleri
  • Bakırdan yapılmış süs eşyaları
  • Bakırdan tava
  • Bakır sahan

Ayrıca, Artvin orman içinde kurulmuş olan bir şehrimiz olduğu için ahşap sanatı da oldukça geliştiğinden;  hediyelik eşya satan dükkanlarda da ahşap malzeme kullanılarak üretilmiş

Artvin Gezi Rehberi 21

  • Sepet
  • Kaşık,
  • Havan
  • Hayvan figürü gibi eşyalar da almanız mümkündür.

Artvin ilimizde gece hayatına geldiğimizde de çok fazla seçenek bulmanız söz konusu olmayacaktır. Ancak, Gürcistan’a yakın olması sebebiyle özellikle Hopa ilçesinde akşamları vakit geçirebileceğiniz kafe, bar gibi mekanlar bulmanız söz konusu olacaktır. Eğer meyhane tarzı bir mekanda vakit geçirmeyi tercih ederseniz de Hopa ilçesinde bulunan Serender Restoran’ı ve bölgenin en eski meyhanesi olan Şevket Baba Meyhanesini tercih edebilirsiniz. Eğer çok hareketli bir gece hayatı geçirmek isterseniz de Gürcistan’ın Batum şehrine geçebilirsiniz.  Üstelik Gürcistan’a sadece kimliğinizle geçmeniz mümkündür.

Artvin Yemekleri, Artvin’de ne Yenir?

Tüm Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi Artvin ilinin de yöreye oldukça lezzetli yemekleri vardır. İster il merkezinde isterseniz de ilçelerde bu lezzetleri tadabileceğiniz oldukça güzel lokantalar bulmanız söz konusudur.  Biz de özellikle mutlaka bu lezzetli yemekleri yemeden dönmeyin diyeceğimiz birkaç lezzeti size sıralamak isteriz:

Artvin Gezi Rehberi 22

  • Motrella: İpsiz taze fasulye ile yapılan ve içine soğan, ceviz ve fındık konulup pişirilen farklı bir lezzettir. Mısır ekmeği doğranarak da tüketilen bu lezzet, özellikle sahil ve sahile yakın kısımlarda tüketilir.
  • Lapurçen: Bahar aylarında toplanıp güneşte kurutulan taze asma yaprağının zeytinyağı, soğan ve kemikli ya da kemiksiz et ile kavrulması ile yapılır.
  • Paçuko: Güneşte kurutulmuş taze fasulyenin kış aylarında bulgur ve salça ile pişirilerek ve üzerine de sirke dökülerek yenen lezzetli bir yemektir.
  • Kara Lahana: tüm yıl boyunca her ilçede mısır, domates, sivri biber ve tercihe göre ekşi erik de kullanılarak pişirilen lezzetli bir yemektir.
  • Çinçer (ısırgan otu) Yemeği: Bahar aylarında toplanan taze ısırgan otunun ıspanak gibi pişirilmesi ile yapılır.
  • Kinzili Taze Fasulye: Yörede salata vb. yemeklerde sevilerek kullanılan maydanoza benzeyen kinzi kullnılarak pişirilen taze fasulyedir.
  • Kara Lahana Sarması: Karadeniz Bölgesinin hangi ilinde giderseniz gidin severek yenilen kara lahana sarması burada kıymalı içle hazırlanır ve mısır ekmeği ile yenir.Artvin Gezi Rehberi 23
  • Taze Fasulye Kızartması: Taze fasulyenin zeytinyağında, biber, soğan ve patates ile buğulanarak kızartılması ile pişirilir.
  • Turşu Kavurma: Özellikle turşu kavurması denilince akla ilk taze fasulye turşusundan yapılan turşu kavurması akla gelir. Fasulye turşusunun bazen sağan bazen de pırasa ile kavrulması ile yapılan bir yemek türüdür.
  • Hamsili Pilav: Karadeniz Bölgesi’nin en sık yapılan ve en sevilen yemeği olan Hamsili Pilav Artvin ilinde de sevilerek tüketilmektedir.
  • Yatık Döner (Cağ döneri): Özellikle Artvin’in iç kesimlerinde ya az yağlı koyun ya da dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilerek yapılır. Pişen kısımlar da cağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek tüketilen eşsiz bir lezzettir.
  • Hinkal: Avuç içi büyüklüğünde açılan mayalı hamurun içine az yağlı kavurma konularak manti gibi pişirilmesi ile olur. Yoğurt dökülmeden üzerine sadece eritilmiş tereyağı dökülerek yenir.
  • Su Böreği: ülkemizin her şehrinde yapılan su böreği Artvin ilinde farklı olarak yöreye özgü tereyağı ve çiçil peyniri kullanılarak yapılmasıdır.Artvin Gezi Rehberi 24
  • Garşo ( Ekmek Aşı): Bayat ekmek üzerine tercihe göre ister sadece tereyağı ister de tereyağı ile birlikte yoğurt, soğan ve domates de konularak yenir.
  • Gaviçi (Gaşil, Papa): Mısır ya da buğday unu pişirilir ve ortası açılıp tereyağı veya ayran dökülür. Kaşıkla alınan yemek tereyağı ya da ayrana batırılarak da tüketilir.
  • Kada: yoğurtla açılan hamur tercihe göre kavrulmuş un, öğütülmüş fındık ya da ceviz konularak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir ve üzerine yoğurt sürülerek de pişirilir.
  • Hamsili Ekmek: Çoğunlukla sahil kesiminde tüketilen hamurun içine sadece hamsi değil, pırasa, salça ve arzuya göre başka sebzeler de konularak tüketilen bir ekmek çeşididir.
  • Lokum: Mayalı hamur özellikle halis zeytinyağında kızartılıp sonra da bal, pekmez ya da yoğurda bandırılarak severek yenilen bir yemek çeşididir.Artvin Gezi Rehberi 25
  • Kaymağın Kuymağı: Tereyağı yerşne kaymak kullanılarak yapılan kuymak türüdür ve oldukça lezzetlidir.

Ayrıca daha saymakla bitiremeyeceğimiz; lorlu pekmez, çaçur, küme, pestil, papa, kağ, hasuta, şoti baklava, silor tatlısı ve zurbiyet gibi pek çok değişik lezzeti tadabilme imkanınız olacaktır.

Artvinde Yürüyüş ve Kamp Hazırlıkları

Hayalinizde doğa yürüyüşü ve kamp kuracağınız bir tatil varsa Artvin gezisi yapmanız en doğru karardır diyebiliriz. Artvin ilimizde iki tane Karagöl bulunmaktadır. Bunlardan biri Borçka diğeri ise Şavşat ilçesindedir. Bu iki Karagöl’ün etrafında da kamp alanı bulunmaktadır. Ancak Borçka’ya araçla rahatlıkla ulaşılabilirken Şavşat yolu biraz sıkıntılıdır ve Şavşat’ta ayı tehlikesi de söz konusu olduğunu belirtmek isteriz.

Borçka ilçesindeki Karagöl’e gitmeden önce de Borçka merkezden market alışverişinizi yapmanızı, yiyeceklerinizi almanızı öneririz. Çünkü sonrasında yiyecek alabileceğiniz bir yer bulmanız söz konusu olmayacaktır. Ayrıca Kaçkar Dağlarında ve yaylalarında doğa yürüyüşü yapabileceğiniz ve kamp kurabileceğiniz harika yerler bulunmaktadır. Siz burada yürürken olağanüstü manzaralar, keyifle yürüyebileceğiniz patika yollar, yörenin özgün ve sıcak insanları, birbirinden muhteşem yaylalar, şarıl şarıl akan dereler, masmavi buzul gölleri ve nefis yemekler de yolculuğunuza sizinle birlikte eşlik edecektir.Artvin Gezi Rehberi 26

Artvin de Gezilecek Yerler

Mençuna Şelalesi:  Çok güzel ve harika bir doğa içinde yer alan Mençuna Şelalesini mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Ancak bu şelaleye gitmek pek de kolay olmayacak bilin isteriz. Sadece tek arabanın gidebileceği dar bir yokuşu tırmanıp sonrada arabasız olarak yaklaşık 700 m lik bir yolu aşmanız gerekiyor. Değer mi derseniz bu mükemmel atmosfere değer deriz.

Karagöl: Artvin Borçka’da yer alan Karagöl’ü buraya kadar gelmişken mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Rakımı 1448 m olan Karagöl’ün görünümü muhteşem diyebiliriz. Balılar göl içinde neredeyse suyun yüzeyinde yüzüyorlar diyebiliriz. Üstelik belediye de oldukça iyi çalışıyor burada çok temiz bir yer.

Çifte Köprü: Mençuna Şelalesi’ne gitmeden önce yol üstünde bulunan bu çifte köprü Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve görmenizi tavsiye edebileceğimiz oldukça güzel ve iyi korunmuş bir eser.

Hatila Vadisi Milli Parkı:  Eğer Artvin merkezden yola çıkarsanız, yaklaşık bir 10 km kadar sonra Hatila Vadisi Milli Parkı’na ulaşabiliyorsunuz. Ancak, yol biraz bozuk ve dönemeçli. Buna rağmen buraya  gelmeye değer mi derseniz; seyir terasına çıkıp o muhteşem manzarayı görünce değer diyeceğinizi düşüyoruz.

Altıparmak Tabiat Parkı: Yusufeli sınırları içinde kurulmuş olan park oldukça büyük bir orman arazisi içinde yer alır. Altıparmak Tabiat Parkı yoğun akarsuları ve 2400 m rakımdan sonra bulunan buzul gölleri ile gittiğinizde hayran kalacağınız bir yer.

İşhan Kilisesi: Kilise kıraç dağların zirvesinde adeta bir vaha gibi kurulmuş yemyeşil bir köyün içindedir. Korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasında gösterilen bu kilise, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de cami olarak kullanılmış.

Ayrıca, Artvin ilinde 1000 yaşının üstünde ve hala ayakta duran kiliseler bulunmaktadır. Bunlar da Okşi, Hahuli, ve Portadır.

Kafkasör Yaylası: Alt yapı hizmetleri tamamlanmış olan bu şahane güzellikteki yaylaya, 10 km lik asfalt yolu aşarak kolayca gelmeniz mümkündür. 1250 m rakımı bulunan yaylada konaklamanız için pansiyon da bulunmaktadır.

Artvin Gezi Rehberi 27

Arsiyan Yaylası:  Yaylanın hem kuzeyinde hem de batısında Gürcistan’a sınırı vardır. Balığı, suyu, meyve ve çiçek çeşitleri ile diğer yaylalardan çok farklıdır.

Bilbilan Yaylası: Yöre insanının halen yaylacılık yaptığı bu yaylaya, karanlık meşe ve çam ormanları aşılarak varılır. Yaylanın berrak soğuk suları ve yemyeşil bitki örtüsünün yanında sütü, kaymağı ve yağı da oldukça meşhurdur.

Artvin’i  Gezmek için Kaç Gün Yeterli

Şehrin %55 inin ormanlarla kaplı olması özellikle İstanbul,  Ankara gibi metropol şehirlerimizden Artvin’e gidenlerin oksijen bolluğu nedeniyle başını döndürecektir. Ne yazık ki yaşadığınız şehre geri döndüğünüzde de ne yazık ki nefes alamadığınızı hissedeceksiniz. Artvin ili yüz ölçümü olarak çok çok büyük olmasa da engebeli arazisi ve heyelan riski nedeniyle yavaş yavaş ilerlemeniz gerektiği için bir yerden diğer yere gitmek zaman alacaktır. Rahatlıkla gezebilmeniz için 5 ya da 7 günün size yetebileceğini düşünüyoruz, ancak bu muhteşem doğada çok daha fazla kalmak isteyeceğinize eminiz.                                                                                                                    

Artvin de Mutlaka Katılmanız Gereken Aktiviteler

Artvin öyle bir şehir ki yapılacak çok şey ve görülecek çok yer var. Öncelikle bu muhteşem doğa içinde güne harika bir köy kahvaltısı ile başlayın ki enerjiniz yükselsin. Zaten bu oksijeni bol şehirde yediklerinizi çabuk yakacak ve çok hızlı acıkacaksınız. Kahvaltıdan hemen sonra Artvin’in şahane yaylalarını gezmeye başlayabilirsiniz. Arsiyan Yaylası içindeki pazardan da çok güzel şeyler satın alabilir ve Kafkasör Yaylası’nda da boğa güreşlerini izleyebilirsiniz.

Eğer raftinge ilginiz varsa Çoruh Nehri tam da sizin için gidip keyifli zaman geçirebileceksiniz.  Şehirde bir rehber eşliğinde rafting turları düzenleyen firmalar bulmanız da mümkün.

Artvin Gezi Rehberi 28

Ayrıca şehrin en güzel manzarasını seyredebileceğiniz Mençura Şelalesi ve Maral Şelalesi’ni de görmenizi isteriz. Burada harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu arada Şavşat Kalesi, Ferhatlı Kalesi ve Artvin Kalesi’ni de görmeden gitmemenizi tavsiye ederiz.

Eğer zamanına denk gelirseniz de Artvin de yapılan Kafkasör, Şavşat Sahara, Ardanuç Çurisbil ve Meydancık Sateve festivallerine de katılmanızı tavsiye ederiz.

Günün sonunda da Artvin’in yöresel leziz mutfağından kaymaklı börek, hinkal, garşo, çimur ve gaviçi gibi lezzetleri de yemenizi öneririz.

Artvin’e Ne Zaman Gidilir?

Artvin ilimizi tarihi çeşitliliği ve doğal güzellikleri ile her dönem ve her mevsim ziyaret edebileceğiniz çok güzel bir şehrimizdir.  Karadeniz Bölgesi’nin en doğusunda yer alan Artvin ilinde yoğun bir Karadeniz iklimi görülür. Kıyı kesimleri daha ılık iç kesimler ve yüksek yerler daha soğuktur. Kış aylarında sıcaklıklar 0 derecenin altına düşmezken;  yaz aylarında da 25 dereceler en yüksek sıcaklık dereceleridir.

Artvin Gezi Rehberi 29

Artvin’e tam olarak ne zaman gitmeliyim derseniz de bu aslında sizin burada yapmak istediğiniz şeylere bağlı olarak değişir. Örneğin burada kayak gibi kış sporları yapmak istiyorsanız Kasım – Nisan ayları arasında gitmenizi tavsiye ederiz. Zira kar kalınlığı Nisan ayına kadar oldukça kalındır.

Eğer şehrin tarihi ve doğasını daha iyi iklim şartlarında keşfetmek isterseniz de bunun için Mayıs – Ağustos ayları arasında Artvin’i ziyaret etmemizi öneririz.

Artvin Seyahati Ne Kadara Mal Olur?

Aslında tüm seyahatlerde olduğu gibi Artvin gezinizin de maliyeti nasıl gideceğiniz, nerede kalacağınız ve ne kadar alışveriş yapacağınıza bağlı olarak değişir. Eğer ortalama bir fiyat çıkartırsak 5 – 7 gün arasında konaklayacağınızı düşünerek, yol masrafınızda dahil olarak 3000 TL civarında ortalama bir para harcamış olacağınızı düşünüyoruz. Eğer kamp kurarak kalırsanız bu maliyeti çok çok düşürmüş olacaksınız. Eğer Batum’u ziyaret edip gece hayatını görmek isterseniz de tutar daha da yükselecektir. Özellikle belirtmek isteriz ki bu ziyaret size yetmeyecek ve tekrar gelmek isteyeceksiniz. Yörede bol bol fotoğraf çekmeyi ve çektirmeyi unutmayın deriz.

 Artvin Gezi Rehberi 30

Artvin’e Kadar Gelmişken Ziyaret Etmeniz Gereken Yerler

Yolunuz Doğu Karadeniz bölgesinin bu en doğusundaki ilimiz Artvin’e kadar gelmişse mutlaka Rize, Trabzon, Kars gibi illerimize de vakit ayırıp mutlaka görmenizi isteriz. Ayrıca Gürcistan’a sadece kimliğinizle geçmeniz de mümkünken, burayı da ziyaret etmenizi ve Batum’da da vakit geçirmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Artvin Gezisi Yapacaklara Uyarılarılar

Öncelikle belirtmek isteriz ki Artvin ilinin yolları oldukça tehlikelidir. Heyelan sıkça yaşanan şehirde virajlara oldukça yavaş girmenizi öneririz, çünkü yolun görmediğiniz kısmına bir kaya parçası düşmüş olabilir. Ayrıca kenarlara da çok yaklaşmayın ki arabanızın ağırlığından yol ayağınızın altından kaymasın.

Ayrıca arı alerjiniz varsa da arıların oldukça bol olduğu bu yöreye gelirken varsa ilacınızı da almanızı öneririz. Kene de yine aynı şekilde görülen bir şehrimiz aman dikkatli olun ve elle koparmayın deriz. Yakınınızda bir sağlık kuruluşu yoksa; bir cımbız yardımıyla etinize en yakın yerden cımbızla sıkıca tutup düz ve doğru bir şekilde sağlamca çekmeye çalışın.

Bir de gece yattığınızda yaklaşık 20 dk da bir duyulan tüfek sesi canınızı sıkacaktır. Ancak korkmanıza gerek yok bu sadece ayılar, arı kovanlarının olduğu bahçelere dadanıp ballara zarar vermesin diye kurulmuş bir düzeneğin çıkardığı sesten ibaret.  Belli aralıklarla patlayıp sanki silahmış gibi ayıları korkutup bölgeye yaklaştırmamak için yapılmış.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
Golezena Yaylası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir