Balıkesir Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Balıkesir

Balıkesir Gezilecek Yerler

0

Türkiye’nin en önemli tatil beldelerinden biri olarak bilinen Balıkesir gezilecek yerler konusunda diğer illere göre bir adım önde yer almaktadır. Nedeni ise hem kültürel gezilerin hem de deniz – kum – güneş tutkunlarının vazgeçilmez rotalarından birisi olmasıdır. Her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan kentte ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken birçok yer bulunmaktadır. Tarihi mekanlar, birbirinden güzel plajlar, adalar, tatil köyleri, tarihi yapılar ve doğal güzellikler Balıkesir gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

Balıkesir Gezilecek Yerler

Bir yanı Marmara, diğer yanı Ege denizine bakan tatil cenneti Balıkesir, doğal güzellikleri, mavi bayraklı plajları ve tarihi yapıları ile dikkat çeken güzide kentlerimizden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Turistik bir belde olarak da bilinen Balıkesir, ziyaretçilerine unutulmaz bir tatilin kapılarını aralamaktadır.

Balıkesir’de görülmesi gereken yerler oldukça fazla olurken, Kaz Dağları, Manyas Gölü ve Kuş Cenneti, Yazören Mağarası, Kapıdağ Yarımadası, Avşa Adası, Cunda Adası, Gönen, Balıkesir Saat Kulesi, Antandros Antik Kenti, Susurluk Kaplıcaları, Bandırma Kuş Cenneti ve Küçükköy, bu yerlere birkaç örnek olarak gösterilebilmektedir.

Kaz Dağları - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Kaz Dağları

Kaz Dağları

Balıkesir ile Çanakkale arasında yer alan Kaz Dağları, sahip olduğu muhteşem doğası, temiz havası ve doğal güzellikleri ile gören herkesi büyüleyen yerlerden biridir. Tatil için Balıkesir’e gitmeyi düşünen herkesin görmesi gereken yerlerden Kaz Dağları, meşe, kestane ve gürgen gibi ağaçlarla kaplı bir ormanlık alana sahiptir. Tarihte pek çok farklı uygarlığın yaşamış olduğu bu dağlar, mitolojide Afrodit’in güzellik kraliçesi ilan edildiği yarışmanın yapıldığı yer olarak bilinmektedir.

[button-green url=”https://www.yaz-tatili.com/kazdaglari-gezilecek-yerler-kamp-alanlari/” target=”_blank” position=”center”]Kazdağları Gezilecek Yerler[/button-green]

Günümüzde Milli Park statüsünde olan Kaz Dağları Sarıkız Efsanesi ile de bilinmektedir. Balıkesir’e yolu düşen herkesin Kaz Dağları’nın havasını soluması önerilmektedir.

Balıkesir Koca Saat
Balıkesir Gezilecek Yerler: Koca Saat

Koca Saat

Balıkesir’de görülmesi gereken yerler listesinde bulunan Koca Saat, Balıkesir Saat Kulesi olarak da bilinmektedir. Yaklaşık olarak 5 katlı ve 20 metre yüksekliğinde olan bu saat kulesi, 4 yönü bulunmaktadır. Soğan görünümündeki kubbeli çatıya sahip olması ile dikkat çelen Koca Saat, dönemin Silistre Valisi Ziritli Zade Mehmet Paşa tarafından 1827 yılında inşa ettirilmiştir. Fakat 1897 yılında yaşanan büyük bir depremin ardından yıkılan kule, 1901 yılında Mutasarrıf Ömer Bey tarafından yeniden inşa ettirilmiş, 1961 yılında da belediye tarafından restorasyonu yapılmıştır. Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Balıkesir Saat Kulesi, günümüzde de ilgi görmektedir.

Susurluk Kaplıcaları - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Susurluk Kaplıcaları

Susurluk Kaplıcaları

Sağlık turizmi açısından ülkemizin en önemli kentlerinden biri olan Balıkesir, Susurluk Kaplıcaları ile de meşhur olan bir kent olarak bilinmektedir. Şifa kaynağı olarak pek çok kişi tarafından sıklıkla ziyaret edilen Susurluk Kaplıcaları, romatizma, felç, kadın hastalıkları, nevralji, polinevrit ve nevrit gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Kentteki en önemli termal sularına sahip olan Susurluk Kaplıcaları’nın yanı sıra Hisaralan, Güre, Emendere ve Derman Kaplıcaları da yine sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahiptir.

Antandros Antik Kenti - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti

Edremit ilçesinin Altınoluk beldesinde bulunan Antandros Antik Kenti, kentte mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Tarihi M. Ö. 1200’lü yıllara kadar uzanan bu antik kent, mozaikleri ile ünlü olan tarihi bir kent olarak bilinmektedir. gerçekleştirilen bazı arkeoloji çalışmaları ile Roma dönemi ne ait olduğu düşünülen mozaiklerle dolu bir villa, pek çok farklı lahit ve dönemin kanalizasyon ağı ortaya çıkarılmıştır. Yaklaşık olarak 20 yıl öncesinde çalışmalara başlanmış olmasına rağmen günümüzde de kazı çalışmaları dönem dönem devam etmektedir. Özellikle de Yamaç Ev, Roma Evi, Nekropolis ve Kent Suru çalışmaların yürütüldüğü bölgeler arasında yer alırken, yapılan bu araştırmalara göre Afrodit kültürünün izlerini taşıyan bu kentte en önemli geçim kaynağı Kaz Dağları’ndan kesilen kerestelerin satışıdır.

Kyzikos Antik Kenti - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Kyzikos Antik Kenti

Kyzikos Antik Kenti

Erdek ilçesine oldukça yakın bir konumda yer alan Kyzikos Antik Kenti, M. Ö. 5. Yüzyıla dayandığı düşünülen bir şehirdir. Coğrafya araştırmacısı Strabon tarafından yazıldığı düşünülen kitapta Kyzikos Antik Kenti’nin daha önceden iki köprü ile ana karaya bağlı olduğu ifade edilmektedir. İlk zamanlarda Uludağ eteklerinde yaşamını sürdüren halkın kralı Kyzikos, Erdek civarında yaşanan bir savaşın esnasında ölmüş ve öldüğü yere onun adı verilmiştir. Birbirinden farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bu kent, yine eski zamanlarda bilim ve kültürün merkezi haline getirilmiş, 1063 tarihinde yaşanan büyük deprem ile büyük ölçüde hasar görmüştür. Bu tarihten sonra tekrardan kurulan kent, depremlerin ardından deniz bölümü tekrardan dolmaya başladığı için terk edilmiştir. Kyzikos Antik Kenti’ne ait bazı kalıntıları günümüzde de Erdek ve çevresinde bulabilmek mümkündür.

Şeytan Sofrası - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası

Balıkesir’e giden herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerden bir diğeri de Şeytan sofrası olarak bilinmektedir. Balıkesir’in en çok turist ağırlayan beldelerinden Ayvalık’ta bulunan Şeytan Sofrası, sahip olduğu muhteşem doğası, yeşil ve mavinin uyumu ile göz alıcı güzelliğe sahip olan manzarası ile dikkat çekmektedir. Midilli Adası ile Ayvalık Adalarının manzarasına hakim olan Şeytan Sofrası, efsanelere konu olmaktadır. Efsaneye göre Şeytan cennetten ilk kovulduğu zaman buraya gelerek karşı kıyıya geçmeye çalışmış ve bu esnada da ayak izini bırakmıştır. Bugün Şeytan Sofrası’nın en yüksek noktasında bulunan küllenmiş lav parçaları şeytanın ayak izi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca söylentiye göre şeytanın bir ayak izi Şeytan Sofrası’nda bulunurken, diğer ayağının izi ise Midilli Adası’nda bulunmaktadır.

Cunda Adası - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Cunda Adası

Cunda Adası

Ülkemizdeki en öenmli ve en popüler tatil beldelerinden biri olarak karşımıza çıkan Cunda Adası, Balıkesir’de yer alan ve yerli – yabancı pek çok turistin her yaz akın ettiği bölgelerden biridir. Balıkesir’e ilk defa gidecek olan tatilcilerin de mutlaka ziyaret etmesi gereken Cunda Adası, Ayvalık sınırları içerisinde yar almakta ve kentte bulunan 22 farklı adadan yerleşim yeri olarak kullanılan tek ada olarak bilinmektedir.

Öte yandan Ege Denizi’nin 4’üncü büyük adası olma unvanı taşıyan Cunda Adası, aynı zamanda Ali Bey Adası ismi ile de bilinmektedir. Özellikle de yeni evli çiftler, sevgililer ve ikinci baharını yaşayan çiftlerin sıklıkla tercih ettiği bu adada, Fahrisin Tepesi oldukça romantik havası ve muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir. 1976’dan bu yana sit alanı olarak koruma altına alınan bu ada, günümüzde yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Zağnos Paşa Camii - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Zağnos Paşa Camii

Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi

Balıkesir’de kültürel gezi planı yapan birçok insan için Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi uğrak noktalar arasında yer almaktadır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han’ın sadrazamı Zağnos Paşa tarafından inşa ettirilen bu camii ve külliye, hamam ve türbe gibi yapılardan meydana gelmektedir. Fakat tarih boyunca yaşanan depremler sebebiyle yıkılan bu tarihi yapıdan yalnızca hamamın belli bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. Depremde yıkılan cami ve türbe bölümü ise 1901 yılında yine Mutasarrıf Ömer Bey tarafından yeniden inşa ettirilmiştir.

Kentin en büyük camisi olarak bilinen Zağnos Paşa Camii’nde, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Mehmet Akis Ersoy tarafından hutbe okunmuş ve halk milli mücadele için cesaretlendirilmiştir.

Balıkesir Gönen
Balıkesir Gezilecek Yerler: Gönen

Gönen

Balıkesir’in en çok ziyaret edilen ilçelerinden olan Gönen, son yıllarda sağlık turizmi bakımından önemli gelişmeler kaydeden bir ilçe olarak bilinmektedir. Bölgedeki kaplıca suları başta cilt hastalıkları olmak üzere pek çok farklı sağlık sorununa iyi geldiği bilinmektedir.

Gönen ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları, kent tarihinin oldukça eski yıllara dayandığını göstermektedir. Elde edilen bulgu ve kalıntılar M. S. 2. Yüzyılı işaret ederken, yine aynı döneme ait hitabelerde “Sıcak su şehri” olarak Gönen anlatılmaktadır.

Manyas Gölü Kuş Cenneti - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Manyas Gölü Kuş Cenneti

Manyas Gölü ve Kuş Cenneti

Dünyanın dört bir yanına ün kazanmış olan Manyas Gölü ve Kuş Cenneti, 1975 yılında Avrupa Konseyi’nin “A Sınıf Diploma” ile ödüllendirilmiş olan bir kuş yaşam alanıdır. Milli Par statüsünde olan Manyas Gölü ve Kuş Cenneti, Afrika’dan Asya ve Avrupa’ya göç eden yüzlerce farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Balıkçıl, pelikan, yaban ördeği ve yaban kazı gibi kuş türleri, ağaçların ve sazlıkların üzerindeki büyük kuluçka kolonilerinde barınmaktadır. Totalde 266 kuş türüne rastlanan Manyas Kuş Cenneti, Balıkesir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Balıkesir Gezilecek Yerler 1
Balıkesir Gezilecek Yerler: Avşa Adası

Avşa Adası

Türkiye’deki en önemli turizm beldelerinden biri olan ve özellikle de İstanbul gibi yakın çevrelerden uygun maliyetlerle keyifli bir tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği Avşa Adası, Balıkesir’in en güzel beldelerinden biridir. Gerek denizi, gerekse doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Türkiye’deki en uygun ve en güzel tatil köylerinden biri olarak da değerlendirilebilen Avşa Adası, sahip olduğu birbirinden güzel plajları ile deniz, kum ve güneşin keyfini doyasıya sürebilmenin mümkün olduğu bir beldedir.

Şahindere Kanyonu - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Şahindere Kanyonu

Şahindere Kanyonu

Doğa gezilerini sevenler açısından adeta doğa harikası olarak nitelendirilen Şahindere Kanyonu, kente gelen herkesin kesinlikle uğramadan ayrılmaması gereken bir yerdir. Edremit’in cennet köşesi olarak da değerlendirilen Şahindere Kanyonu, 800’ü aşkın türde bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Üstelik en keyifli pikniklerin ve en huzurlu doğa yürüyüşlerinin de tek adresi olarak gösterilebilmektedir.

Yıldırım Beyazıt Cami Külliyesi - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Yıldırım Beyazıt Cami Külliyesi

Yıldırım Beyazıt Camii ve Külliyesi

Halk arasında Eski Camii olarak bilinen Yıldırım Beyazıt Camii ve Külliyesi, kentte ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardan bir diğeridir. 1403 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış olan caminin çalışmaları 1407 yılında tamamlanmıştır. Külliyesinde hamam, medrese, imaret türbe, darüşşifa ve kasır yer alan bu cami, ters “T” planı ile inşa edilmiştir. Dolayısıyla hem iç hem de dış mimarisi ile görenleri büyük ölçüde etkileyebilmektedir.

Balıkesir’de Gezilecek Müzeler

Balıkesir’de gezilmesi gereken yerler bu kadarla sınırlı kalmazken, kentin tarihini, gelenek ve göreneklerini ortaya koyan müzeleri de yine mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Kent genelinde pek çok farklı müze bulunurken, Saraylar Açık Hava Müzesi, Kuvayı Milliye Müzesi, gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi ile Taksiyarhis Anıt Müzesi Balıkesir’de gezilecek müzeler arasında yer almaktadır.

Saraylar Açık Hava Müzesi - Balıkesir
Balıkesir Gezilecek Yerler: Saraylar Açık Hava Müzesi

Saraylar Açık Hava Müzesi

Marmara adası ilçe sınırları içerisinde yer alan Saraylar Beldesi’ndeki Saraylar Açık Hava Müzesi, kente gelen ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken tarihi yerlerden biridir. Yaklaşık olarak 8 bin yıl boyunca mermer üretiminin gerçekleştirildiği bu adada, üretilen mermer heykeller ile bir tür açık hava müzesi oluşturulmuştur.

Bu bölgeden sıklıkla mermer çıkarılırken, bu mermerlerin yüzde 95’i saf olup içinin kristalleri ile dikkat çekmektedir. Büyük – küçük 60 civarında fabrikanın faaliyet gösterdiği bölgede, mermerlerin Suriye, Almanya ve Ürdün gibi pek çok farklı ülkeye ihraç edilmektedir.

Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi

Balıkesir’e gelen tüm ziyaretçilerin kentin köklü tarihini öğrenebilmesi için ziyaret etmesi gereken yerlerden bir diğeri de Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi’dir. Adından da anlaşılacağı üzere Balıkesir’in Gönen ilçesinde yer alan mozaik ve açık hava müzesi, termal tesislerin hemen yanında bulunmaktadır. Bu müzede Romalılardan Osmanlılara ve hatta Bizanslılara kadar pek çok farklı uygarlığın izlerine rastlayabilmek mümkündür.

Kuvayi Milliye Müzesi - Balıkesir
Balıkesir – Kuvayi Milliye Müzesi

Kuvayı Milliye Müzesi

Kuvayı Milliye Müzesi, kentteki yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir müzedir. Tarihte ilk olarak 1849 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Giridizade Mehmet Paşa konağı olarak yaptırılmıştır. 1919 yılında ise İzmir’in işgalinin ardından II. Kolordu Komutanlığı karargah binası olarak kullanılan bu yapı, 1947 yılına kadar bu şekilde kullanılmıştır. 1947 ve 1988 yılları arasında belediye binası olarak da kullanılan bu yapı, sonraki yıllarda onarılarak müze haline getirilmiştir.

Taksiyarhis Anıtı - Balıkesir
Balıkesir – Taksiyarhis Anıtı

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Ayvalık’ta yer alan ve bölgenin ilk kilisesi olarak bilinen Taksiyarhis, pek çok farklı döneme tanıklık etmiş olan bir yapı olarak bilinmektedir. 15’inci yüzyılda dönemin sanatçı ve mimarların katkısı ile onarılan bu yapı, mimari tasarımı ile dikkat çekmektedir. Özellikle de Hz. İsa’nın hayat hikayesinin yazılı olduğu mermer müzede en çok dikkat çeken eser olarak bilinmektedir.

1927 yılından sonra tekel binası olarak kullanılan bu kilise, sonraki yıllarda kaderine terk edilmiştir. Ancak 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onarımını gerçekleştirdiği kilise Taksiyarhis Anıt Müzesi olarak ziyaretçilerine açılmıştır.

Balıkesir’in Neyi Meşhur?

Ülkemizin en şirin ve çok turist çeken şehirlerinden biri olan Balıkesir, her yıl yüz binlerce kişinin gidip gezdiği şehirler arasında yer almaktadır. Hem Türkiye’den hem de yurt dışından insanların büyük bir ilgi ile yaklaştığı bu şehir ile alakalı olarak “Balıkesir’in neyi meşhur?” sorusu sıklıkla araştırılmaktadır.

Balıkesir’de en meşhur olan şeylerden bahsetmek gerekirse; höşmerim tatlısı, Susurluk ayranı, Susurluk tostu, Ayvalık tostu ve Balıkesir kaymaklısı en meşhur yöresel lezzetler arasında yer almaktadır. Öte yandan Cunda adası, Ayvalık Adası, Gönen, kaplıcaları, Kazdağı Milli Parkı, Agia Paraskevi Manastırı ve Kozak Yaylası Balıkesir’in en meşhurları olarak gösterilebilmektedir.

Balıkesir Höşmerim Tatlısı
Balıkesir Yöresel Yemekleri: Höşmerim Tatlısı

Balıkesir Nerede Ne Yenir?

Kente gelen yerli ve yabancı pek çok turist karnının doyurabilmek için öncelikle Balıkesir’in yöresel lezzetlerini tercih etmektedir. Balıkesir’de tadılması gereken pek çok farklı lezzet bulunurken, höşmerim tatlısı, pideli et çorbası, kömürde döner, Balıkesir kaymaklısı, mafiş tatlısı, Susurluk ayranı, Susurluk tostu, tavuklu Balıkesir mantısı, tirit, peynirli patlıcan, Bigadiç güveci, börülce ekşimesi, düğün çorbası, sura ve zerde bu lezzetler arasında yer almaktadır.

Balıkesir’de ne yenir?” sorusuna yanıt bulduktan sonra bu lezzetlerin nerede tadılması gerektiğine de birkaç örnek göstermek gerekir. Deniz Yıldızı Restoran ve Balıkçı Bahtiyar bölgedeki en taze balıkların leziz formüllerle pişirilip servis edildiği bir restoran olarak önerilebilmektedir. Öte yandan Hünkar Kömürde Döner, Aniva Cunda, Güneşli Köy Konağı, Alibaba Restoran ve Köfteci Şaban da yine kentte tercih edilebilecek en iyi restoranlar arasında yer almaktadır.

Balıkesir’de Ulaşım

Balıkesir Gezilecek Yerler yazımızın belkide en önemli unsurlarından biride ulaşım bilgileri olacaktır.  Yine kenti ziyaret eden turistler için önem teşkil eden bir konu olarak bilinmektedir. Kent genelinde ulaşım toplu taşıma araçları ile sağlanırken, bu araçları kullanmak isteyenlerin Balkart adı verilen ulaşım kartı çıkarmaları gerekmektedir. Bu kartı bayilerden alabilmek mümkün olurken, içine belli bir miktarda bakiye yükleyerek bir noktadan başka bir noktaya ulaşım sağlayabilmek mümkündür.

Balıkesir’de şehir içi ulaşım toplu taşıma araçları sayesinde oldukça kolay olurken, ilçelere ulaşım otobüs terminalinden kalkan araçlarla sağlanmaktadır. Ayvalı, Edremit, Cunda gibi ada ve koylara ulaşım ise tekneler üzerinden sağlanmaktadır. Öte yandan limandaki gezi tekneleri ile deniz turuna çıkabilmenin mümkün olduğu kentte, tekneler bir ulaşım aracı olarak kullanılabilmektedir.

Şehir dışından Balıkesir’e ulaşım da yine bir hayli kolaydır. Kara yolunu tercih edenler özel araçları ya da otobüslerle kente ulaşım sağlayabilirken, Çanakkale ve İstanbul gibi bölgelerden de feribotlar kullanılabilmektedir.

[alert-note]Balıkesir Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Kazdağları Gezilecek Yerler yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü Balıkesir’i keşfettikten sonra mutlaka Kazdağlarını da keşfetmenizi öneririz. Aksi takdirde çok şey kaçırdığınızı bilmenizi isteriz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir