Edirne Adalet Kasrı
  1. Anasayfa
  2. Edirne

Edirne Adalet Kasrı

0

Edirne ilimiz Osmanlı İmparatorluğu açısından da oldukça önemli bir yeri olan şehirlerimizdendir. Hatta uzun yıllar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Bundan dolayı Türk tarihi açısından da çok önemli eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Kırkpınar Güreşleri’nin de yapıldığı bölge olan Sarayiçi Mevkii’nde bulunan Edirne Adalet Kasrı da bu mekanlardan biridir. Şimdi sizlere bu yapı hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımız içerisinde aşağıda yer alan başlıkları tek tek inceleyeceğiz.

1. Adalet Kasrı Hakkında Genel Bilgiler
2. Adalet Kasrı Nerededir ve Adalet Kasrı’na Nasıl Gidilir
3. Edirne’de Yer Alan Adalet Kasrı Adalet Müzesi mi Olacak?

1. Edirne Adalet Kasrı Hakkında Genel Bilgiler

Bu tarihi yapı 1561 yılında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı’nın dâhilerinden Mimar Sinan’a ait bir eserdir ve taş kullanılarak inşa edilmiştir. Toplamda 4 katlı bir yapıdır. Selçuklu mimarisinden izler taşıyan yapı aktif olarak kullanıldığı dönemde Bakanlar Kurulu (Divan-ı Hümayun) ve Osmanlı Yargıtayı olarak kullanılmıştır.

Birinci katında Şerbethane, ikinci katında Divan Kâtipleri’nin kullandığı bölümler bulunmaktadır. En üst katta ise divan toplantılarının yapıldığı bir salon vardır. Kule biçiminde bir yapı olan kasırda Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı’nın kanunlarına karar verdiği ve yazdırdığı iddia edilmektedir. Günümüzde maalesef kuleye girişler ziyaretçiler için kapalıdır.

Adalet Kasrı, aynı zamanda Edirne Sarayı’nın sağlam kalan tek yapısıdır. Kasrın önünde iki ayrı taş bulunmaktadır. Sağ tarafta kalan seng-i arz isimli taş, halkın isteklerini belirttikleri dilekçeleri bırakmaları için kullanılmaktaymış. Solda kalan taş ise seng-i ibret olarak adlandırılmış ve bu taş idam ile cezalandırılan mahkumların kesilmiş başlarının ibret için sergilenmesine yaramaktaymış.

Ayrıca üst katta bulunan ve divanın toplantı salonu olarak kullanılan bölgede salonun ortasında mermerden bir havuz bulunmaktadır. Divan-ı Hümayun toplantıları sırasında salonun köşesinde, bir kafesin arkasında Kanuni Sultan Süleyman’a ait taht bulunurmuş. Bahsedilen mermer havuz bugün hala en üst katında bulunmaktadır.

Edirne Adalet Kasrı 2

2. Adalet Kasrı Nerededir ve Adalet Kasrı’na Nasıl Gidilir

Adalet Kasrı, Kırkpınar Güreşleri’nin de yapıldığı bölge olan Sarayiçi Mevkii’nde bulunmaktadır. Bu bölgede yüzyıllar önce Osmanlı Sarayı bulunmaktaymış. 1450 yılında inşaatı başlayan ve 1475 yılında açılan, Topkapı Sarayı’ndan sonraki en büyük saray olma özelliği taşıyan Edirne Sarayı’nın ayakta kalan tek yapısı Adalet Kasrı’dır.

Edirne Adalet Kasrı’na gitmek isteyen ziyaretçiler için iki farklı ulaşım yolu bulunuyor. Kendi araçları ile seyahat eden misafirler Edirne şehir merkezinde 2. Bayezid Caddesi’nin ardından Fatih Köprüsü Caddesi’ne bağlanarak kolayca buraya ulaşabilirler.

Toplu taşıma kullanarak Adalet Kasrı’na ulaşım isteyenler için de Edirne’nin yerel toplu taşıma sistemi olan ETUS’a ait 3 hat bulunuyor. Bulunduğunuz noktaya göre 1/A numaralı Sarayiçi Yerleşkesi – Serakent, 3 numaralı Sarayiçi Yerleşkesi – Otogar ve 3/A numaralı Sarayiçi Yerleşkesi – Otogar hatlarından biri ile kolaylıkla ve kısa sürede Adalet Kasrı’na ulaşabilirsiniz.

3. Edirne’de Yer Alan Adalet Kasrı Adalet Müzesi mi Olacak?

Edirne’de bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından tarihimizin en ünlü mimarlarından olan Mimar Sinan’a yaptırılan 456 yıllık yapının müzeye dönüştürüleceği söylenmektedir. Hatta İl Kültür ve Turizm Müdürü bu konuda bu bölgenin bir bütün olarak örne yerine dönüşeceğini adı geçen yapının da bu ören yerinin içerisinde kalacağını söylemiştir. Bu konuda içerisinde Osmanlı adalet yapısını simgeleyen figürlerin yer alacağı bir müze işlevine dönüştürülmesi çalışmalarının sürdüğünü açıklamıştır.

Edirne’de Gezilecek yerler konusunda sadece alternatifler birisi olan bu yapı haricinde diğer yerleri de gezip görmek istiyorsanız öncelikle Edirne Gezi Rehberi başlıklı yazımızı okumalısınız. Yazımızı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir