Rize Gezi Rehberi
  1. Anasayfa
  2. Karadeniz

Rize Gezi Rehberi

0

Rize Gezi Rehberi başlıklı bu yazımız ile sizlerde Karadeniz’i çok seveceksiniz. Rize’de Gezilecek Yerler başta olmak üzere yöresel yemeklerden, önemli gezi ipuçlarına tüm detayları bulabilirsiniz. Eğer yazımızı sabırla sonuna kadar okursanız sizde bölge hakkında önceden bilgi sahibi olabilirsiniz. Şimdi yazı içerisinde yer alan başlıklara kısaca göz attıktan sonra detaylarına değinelim. Karadeniz turuna çıkmak, bir bakıma bulutların üzerinde uyumak anlamına geliyor. Bu nedenle Rize turunuza başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Rize denizden oldukça yüksek olan bir şehir yapısını sahip, hele de akşam olduğunda yani karanlık çöktüğünde köylerde ve yaylalarda çöken karanlık bulutların üzerinde olduğunuz hissine kapılmanızı sağlayacak.

Çünkü başlı başına karşınıza çıkan sanayi dumanlarından uzak tertemiz gök yüzü sizi değim yerindeyse uzayın merkezine sürüklüyor. Şehirlerin samimiyetsiz havasından uzaklaşıp Rize de doğanın kucağına kendinizi bırakmak isterseniz son derece doğru bir karar vereceğinizi söyleyebiliriz. Rize seyahatiniz boyunca oldukça farklı şeylere tanıklık edecek olmanın hayali ve planını yapıyorsanız, çok daha fazlasını bulacağınızı söylemek mümkün.

Rize Gezi Rehberi

Rize gezisine tek başınıza çıkmanızı önermiyorum. Çünkü bazı şeyler gördüğünüzde bunu mutlaka en sevdikleriniz ile paylaşma hissine kapılacaksınız. Ne yapıp edin bir sevdiğinizle ya da arkadaşınız ile bu seyahate çıkın. Çünkü bölge sizin beklediğinizden çok daha fazlasını size sunacak.

Şehir hala köy hayatının ve yaylacılığın aktif bir şekilde devam ettiği bir bölge. Bu nedenle köylerde yaşam 12 ay sürerken yaylalarda canlılık 6 ay boyunca devam ediyor. Fakat gelişen olanaklar ile şimdilerde yaylalarda da yaşamın 12 ay devam ettiğini söylemek mümkün.

Rize Gezi Rehberi 18

 

Rize yaylaları ve yolları sizin pek de alışık olmadığınız bir yapıya sahip. Bu nedenle bölgeye arazi araçları ile seyahat etmenizde fayda var. Bir anda bastıran yağmurlar yollarda beklenmedik kayganlığa ve su çukurlarına neden olabiliyor. Bu nedenle seçiminizi doğru yapmanız iyi olacak.

Ayrıca yaylalarda henüz otelcilik kavramı yerleşmiş değil. Bu nedenle kendinizi arabada uyumaya ya da şehir merkezine dönmeye hazırlamanız iyi olacak. Fakat arabada uyumayı göze alanlar için sonsuz doğanın içinde doğanın sunduğu sesler ile bir uyku sizi bekliyor. Pişman olmayacağınızı ve mutlaka denemeniz gerektiğinizi söyleyebilirim.

Eğer arabada rahat edemem derseniz de çadırınız mutlaka yanınızda olsun. Çünkü kamp ateşi yakıp çadırda uyumaktan çok daha fazlasını bölge size sunacaktır. Bölge hakkında diyebileceğimiz en doğru söz ise bulutların üzerinde bir uyku için hazırlık yapmanızdan yana olacak.

Rize Hakkında Bilgiler? Rize Nerede?

Rize Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan önemli şehirlerden biri. Komşuları olan Trabzon ve Artvin de bir o kadar önemli şehirler arasında yer almakta. Türkiye’nin en büyük 53. Şehri olan Rize, 330.000 kişilik nüfusu barındırıyor.

Rize Gezi Rehberi 19

Rize’nin Yerel Özellikleri

  • Türkiye de en çok yağış alan Doğu Karadeniz İklimi görülüyor.
  • Bölge de başlıca tarım ürünü çay ve kivi tarımı olarak öne çıkıyor.
  • Balıkçılığın neredeyse bittiğini söylemek mümkün.
  • Kış mevsiminde favori deniz ürünleri; Palamut ve hamsi.
  • Yılın 300 gününde yağmur alan bir şehir.
  • Yazların ılık geçtiği söylenebilir.
  • Bölge de çay fabrikaları oldukça büyük önem taşıyor.
  • İç kesimlerinde tulum sesleri, sahilde ise kemençe sesleri öne çıkıyor.

Rize Gezisi Önemli İpuçları

Rize gezisine başlamadan önce hazırlıklar oldukça önemli. Çünkü bölge her şeye rağmen yeşil ve yeşilin olduğu yerde suyun yağmurun olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bu nedenle kış kıyafetleri olmasa da soğuk gecelerin olacağını söylemek mümkün.

Gün içinde de aniden bastıran yağmurlar ile mücadeleye hazırlıklı olmanız faydalı olacaktır. Bunun için bölgede geçireceğiniz süre içinde oluşacak hava durumunu önceden öğrenmeniz ve buna göre hazırlıklarınızı yapmanız yanı sıra sürprizlere hazırlıklı olmanız da fayda var. Rize dağlarında ormanların son derece çeşitli olduğunu söylemek mümkün. En sık göreceğiniz ağaçlar ise;

  • Meşe
  • Kayın
  • Gürgen
  • Kızılağaç
  • Kestane
  • Ladin
  • Köknar

Ağaçları olacak. Bu nedenle oldukça yaşlı ağaçların altına inmeyen yağmur damlaları ve kuru bölgeler sizi hayrete düşürmeye yetecektir.

Rize’ye Ulaşım, Nasıl Gidilir?

Rize’ye ulaşım için pek çok alternatif bulunuyor. Fakat büyük oranda yaşadığınız şehirden bölgeye gelişinizle doğru orantılı olacak. Çünkü İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Trabzon’a direkt uçuşlar yapılıyor. Sonrasında ise Rize’ye kısa bir kara yolu yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan kara yolu ile geleceklerin 12 saatlik yolu göze alması gerekiyor.

Pegasus hava yollarını kullanarak şehre ortalama 150-200 Türk lirası karşılığında gidiş dönüş uçak bileti almanız da mümkün. Fakat bunun için planlarınızı mutlaka 1-2 ay öncesinden yapmanız faydalı olacaktır. Çünkü erken satın alınan biletlerin avantajını bu koşullar ile yakalayabilirsiniz.

Rize Gezi Rehberi 20

Şehre ulaşım kolay olsa da şehir de yalnız başınıza özgürce hareket etmek için telefonunuzda yer alan haritalar uygulamasını ve navigasyon uygulamasını güncellemenizde fayda var. Bu sayede aradığınız her şeyi kendi başınıza bulmanız mümkün olacak. Ayrıca yedekte bir şehir haritası almanız da sizin için riskleri sıfıra indirmiş olacaktır.

Rize’de Konaklama, Rize Otelleri, Nerede Kalınır?

Rize konaklamanın oldukça uygun fiyatlı olduğu bir nokta. Ayrıca şehir de 200’den fazla otel bulunuyor. Dağ ve yaylalarda yer alan otellerde kalmak isterseniz sabah kahvaltısı ve akşam yemeği de dahil olmak üzere 150 lira kişi başı tutuyor. Fakat çam ağaçlarından ve diğer ağaç guruplarından yapılan bu özel evlerde geçirdiğiniz zaman ve alacağınız uyku eşsiz olacaktır.

Rize Gezi Rehberi 21

Rize’de Alışveriş, Gece Hayatı

Rize gece hayatının ya da gece kulüplerinin olduğu bir şehir değil. Fakat alışveriş merkezlerinin bulunabildiği bir şehir. Birçok bölgede canlı müziğin yer aldığı cafeler bulunuyor. Fakat bunlar gece kulüpleri olarak adlandırmak doğru olmayacaktır. Rize de gece hayatı denildiğinde akıllara ilk önce Gürcistan geliyor.

Zaten gece eğlencesi için halk Gürcistan’ı tercih ediyor. Şehirde gece hayatı dağlar, yaylalar, çadırlar ve kamp ateşi olarak özetlenebilir. Ateş başında içeceğiniz bir bardan sıcak çayın ve kemençe eşliğinde söylenen bir şarkının değeri başka hiçbir şeye değişilmez.

Rize Gezi Rehberi 22

Rize’de alışveriş konusuna geldiğimizde ise; Bölgeye AVM’den pantolon tişört almaya gitmediğinizi var sayarak şehrin en önemli alışveriş ürünlerini sıralamak ve tavsiye etmek doğru olacaktır. Bu ürünlere baktığımızda ise;

  • Rize çayı
  • Anzer Balı
  • El emeği eşarplar
  • El örgüleri ve çeyizlikler
  • Kemençe
  • Mısır Unu
  • Fındık
  • Bakırdan imal edilen kaplar

Buna ek olarak şehir merkezinde bir de alışveriş merkezi bulunuyor. Fakat yerel esnaftan alışveriş yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Rize’de ne Yenir? Nereler Gezilir?

Rize’de ne yenir nereler gezilir en çok merak edilen sorulardan birisidir. Çünkü bir çok tatilci gezi sırasında yöresel yemekler de yemeyi tercih etmektedir. Karedeniz bölgesinin genelinde zengin bir damak tadının hakim olduğunu söyleyebiliriz. Rize de tüm Karadeniz de olduğu gibi zengin menülerin sizi karşılayacağı bir adres. Bu yönü ile bakıldığında etrafta yer alan yerel yiyeceklerin tadılabileceği pek çok restorandan söz etmek mümkün oluyor. Rize de mutlaka tatmanız gereken yemeklere baktığımızda ise;

Kuru Fasulye

Tüm Türkiye de olduğu gibi Rize’de de kuru fasulye yemeği en önemli yemekler arasında yer alıyor. Sıcak ve katı kıvamı ile damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan yemek bölge de bahçelerde yetiştirilen lezzetli fasulyelerden yapılıyor.

Muhlama

Karadeniz’in en önemli yemekleri arasında yer alan muhlama bölgeyi ziyaret ettiğinizde mutlaka tatmanız gereken özel lezzetlerden biri olma özelliği taşıyor.

Rize Gezi Rehberi 23

Saç Kavurma 

Genelde kuzu eti ile yapılan saç kavurma ile oldukça eşsiz lezzetleri deneyimle fırsatı yakalayacaksınız. Kuzu eti yanı sıra koyun etinin yağlı ve bir o kadar lezzetli kıvamı ile oldukça büyük bir ziyafet çekeceksiniz.

Laz Böreği

Türkiye de pek çok bölgenin kendine özel böreği bulunuyor. Göçmen böreği, kut böreği ve laz böreği ulusumuzun en eşsiz lezzetleri arasında yer alıyor. Fakat Karadeniz de sunulan Laz böreği kıymalı ve peynirli olarak sunulurken mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Hamsili Pilav 

Karadeniz bölgesi için hamsinin önemi büyük. Özellikle Trabzon ve Rize ve Artvin gibi doğu Karadeniz başta olmak üzere tüm çevre şehirlerde hamsi sezonu bayramı bekler gibi bekleniyor. Bu nedenle hamsinin her yemekte yer alabildiğini söylemek mümkün. Fakat hamsili pilav oldukça büyük önem taşıyor. Zira mutlaka denemeniz gereken eşsiz lezzetlerden biri olmakta.

Rize Gezi Rehberi 24

Kara Lahana Çorbası 

Kara lahana da yine hamsi gibi bölgenin vaz geçilmezleri arasında yer alıyor. Hatta Karadeniz halkının Türkiye’nin her bölgesine taşıdığı lahana yavaş yavaş tüm Türkiye de yaygınlaşmaya başlamış durumda. Yaz ve kış ayında canlılığını kaybetmeyen kara lahanadan yapılan çorba ise yörenin eşsiz lezzetlerinden biri.

Kara Lahana Dolması 

Yaprak sarma, biber dolma ve kabak dolmadan alışık olduğumuz lezzetin bir basamak ileri taşınmış hali olarak kara lahana dolmasını tanıtmak yanlış olmayacaktır. Karadeniz halkının dolmada sadece lahana kullandığını ve üzüm yaprağının bu yöre de pek beğenilmediğini söyleyebiliriz.

Sütlaç 

Karadeniz yöresinin en önemli tatlıları arasında yer almakta olan sütlaç bu bölgede bira daha farklı yorumlanıyor. Tatlılar düşünüldüğünde zengin bir mutfak olduğunu söylemenin mümkün olmadığı Karadeniz bölgesinde ise sütlaç oldukça güzel yapılıyor.

Kete

Baharın gelişi ile yayla yolcularının hazırlıkları arasında yer alan kete, oldukça önemli bir yiyecek. Yolculuk sırasında ekmek arası tatlı mısır unu karışımının yenilmesini andıran Kete bölgede oldukça sevilen yiyecekler arasında yer alıyor.

Anzer Balı 

Türkiye de şifalı ballar söz konusu olduğunda Anzer balı tüm ülkede tanınan önemli tatlardan biri olma özelliği taşıyor. Anzer yaylasında on bin farklı çiçekten öz alan arıların yaptığı bal ile son derece eşsiz bir ilaç ortaya çıkmış durumda. Zira doktorların ilaç olarak önerdiği şifalı bir mucize olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Rize’de Yapmadan Gitme

Rize’den Yapmadan Gitme diyebileceğimiz en büyük aktivite yemyeşil doğada yapılacak Kamp ve Yürüyüştür. Yolculuğun belki de en önemli adımları arasında yer alan yürüyüş ve kamp alanları yolculuğun en önemli adımlarını oluşturuyor. Karadeniz sizi beklemediğiniz anda zora sokan bir şehir. Her şeyin standart ilerlediği ve araçla her yere ulaşabileceğiniz bir şehir değil. Bu nedenle yolculuğunuzdan araç ile ulaşım maddesini bu adımda çıkarmanız makul olacak.

Rize Gezi Rehberi 25

Yolculuğa başlamadan önce bir yol rotası yapmanız son derece faydalı olacaktır. Zira bir yol üzerinde gezeceğiniz dağlar arasında küçük bir sapaktan değim yerindeyse cennete açılan kapıyı kaçırma riskine girebilirsiniz. Bu nedenle sizin için rotayı hazırladık. Bu nokta da ulaşım için yerel haritaları kullanmanız faydalı olacaktır. Çünkü büyük ihtimal ile Google navigasyon desteği bu nokta da işe yaramayacaktır. Dağlar arasında bazı noktalarda internet ve gprs bağlantınızın kopması kaçınılmaz oluyor.

Rize Gezilecek Yerler

Gito Yaylası

Rize de yer alan yaylalar arasında ilk ziyaret etmeniz gereken yaylalardan biri. Fakat bölgeye çıkmadan önce 4×4 araçla hareket etmeniz gerekiyor. Zira yağmurun etkisi ile yolların sürekli bozulduğunu ve bu durumun son derece olumsuz koşullarla mücadele etmenizi gerektirdiğini bilmenizde fayda var. Çamlıhemşin ilçesinden yaklaşık 18. Km uzakta olsa da yolda yaşayacağınız aksiyonları düşündüğümüzde yolun 200 km eş değer bir aksiyon yaşatacağından şüpheniz olmasın. Bölge de ulaşımınız maksimum 20 km hızla gerçekleşiyor. Bu nedenle yeni ve dayanıklı bir araçla seyahat etmeniz de fayda var.

Rize Gezi Rehberi 26

Çat Vadisi 

Rize’nin yine aksiyonlu yaylaları arasında yer alan çat vadisi, fırtına deresinin komşusu olan ve Kaçkar dağlarının zirvesine yakın bir nokta da bulunan bir bölge. Çat vadisinde bir de konaklama işletmesi bulunuyor. Vadi adından da anlaşılabileceği gibi bölge de sürpriz yaratan bir düzlüğe sahip. Çiçeklerin ve eşsiz bitkilerin yanı sıra su sesi ve hayvan sesleri ile eşsiz bir uyku çekeceğiniz ve güne tazelenip başlayabileceğiniz bir adres olma özelliği taşıyor. Ulaşımın nispeten biraz daha pozitif olduğunu söylemek mümkün. Fakat bölgeye ulaşmak için 1300 metre yukarı çıkmayı göze almanız gerekiyor.

Çiçekli Yaylası

Papatyaları ve yeşili hiçbir yerde bu tonda bulamayacağınız yayla, size sunacağı kar ve dağ manzarasına ek olarak buz gibi suyu ve eşsiz bitki örtüsü ile oldukça eşsiz bir adres olmayı başarmış durumda. Bölgeye ulaşmak için öncelikli olarak 2400 rakımı göze almanız gerekiyor. Bu nokta da oksijenin damarları çatlatan bir etki bırakması gözden kaçmıyor. Bölge de konaklamak için bir tesis bulunuyor. 40 ahşap evden inşa edilen tesisin bir de merkezi restoran ve ana bina konsepti bulunuyor. Çamlı Hemşin bölgesine bağlı olan Çiçekli yaylası merkezden 60 km uzakta yer alıyor. Çat vadisini geride bırakarak yolu takip etmeniz Çiçekli yaylasına ulaşmanız için yeterli olacak.

Rize Gezi Rehberi 27

Pokut Yaylası

Rize’nin en özel yaylalarından biri. 2050 Metre rakıma sahip olan yayla da hali hazırda insan yaşamı aralıksız devam ediyor. Yılın 12 ayı insanın var olduğu bölgelerden biri. Fakat yayla ile merkezin arasındaki yol bağlantısı son derece kötü. Bu nedenle aşağısı yukarıdan yukarısı da aşağıdan umudunu kesmiş demek yanlış olmayacaktır. Çiçekli yaylasını geride bıraktıktan sonra takip edeceğiniz yol sizi Potuk yaylasına götürecektir. Bölgeye ulaşmak için 21 km yolu geride bırakmanız gerekiyor. Ayrıca yine 4×4 aracın zaruri olduğu bölgelerden biri. Genel olarak Rize de arazi aracı olmadan yayla fikrine girişmemenizde fayda var.

Rize Gezi Rehberi 28

Sal Yaylası 

Çamlı Hemşin bölgesinde yer alan Sal yaylası, araç ile 2 saat süren bir yolculuğu mecbur kılıyor. Bu nedenle uzun bir yolculuğu hazırlıklı olmanızda fayda var. Bu arada yolun bazı noktalarda oldukça daraldığını söylemek doğru olacaktır. Tüm bunlara ek olarak yaylaya çıkarken avantaj sizde olsa da dönüşte yüzlerce metre yükseklikteki uçurumlar ile burun buruna geleceksiniz. Sal yaylası 2070 metre yüksekte yer alan ve üzerinde ağaç yetişen enden yaylalardan biri. Bölge de konaklamak için bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle hazırlıklı gitmeniz de fayda var.

Rize Gezi Rehberi 29

Palovit Şelalesi

Kaçkar dağları içinde yer alan milli park bölgesinde ziyaret etmeniz gereken en önemli tesislerden biri de hiç şüphesiz palovit şelalesi olacaktır. Rize de debisi hesaplandığında en yüksek debiye sahip olan şelalesi, 15 metre yüksekliği ile oldukça önemli ziyaret noktalarından biri. Bölgeye ulaşmak için 19 km kara yolunu geride bırakmanız gerekiyor. Şelale suyunun oluşturduğu doğal cadı kazanlarında yüzmek serbest. Fakat son derece soğuk bir suya sahip olduğunu söylemek gerekiyor.

Zil Kale 

Rize de Çamlı Hemşin bölgesinde yer alan Zil kale denizden 750 metre yüksekte inşa edilmiş durumda. 14. Yüz yılda inşa edilen kalenin aynı zamanda fırtına deresinden 100 metre yüksekte sarp kayaların üzerinde yer alıyor. Son dönemde oldukça yoğun bir ziyaretçi akınının olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca restore edilmiş olan kalenin orijinal görüntüsü hiç bozulmamış durumda. 600 yıllık geçmişe sahip kale aynı zamanda ipek yolu üzerinde bulunan önemli durak noktalarından biri olma özelliği taşıyor. Trabzon imparatorluğunun hüküm sürdüğü dönemde inşa edilmiş olan kalenin 8 burç ve bir de gözlem kulesi bulunuyor.

Rize Gezi Rehberi 30

Avusor Yaylası 

Çamlı Hemşin bölgesinde yer alan ve günümüzde de 80 hanenin 12 ay ikamet ettiği Avusor yaylası 2400 metre yüksekte insan yaşamının var olduğu önemli yaylalar arasında yer alıyor. Bölgenin en önemli özelliği nehir kenarında kurulu olan trafo sistemi ile elektriğini kendi kendine üretmesi. Bölge de 5 odalı bir de pansiyon bulunuyor.

Marsis dağ evi isimli bu işletmede konaklamak için önceden iletişim kurmanız çok önemli. Odalar genelde dolu oluyor. Fakat tesis isterseniz size çadırda kalma olanağı da sunuyor. Bunun için çadırınız varsa uygun alan gösteriliyor. Şehir merkezinden 11 km uzakta olan bölgeye araç ile ulaşmak mümkün. Mesafe kısa diye eğer yürüyerek çıkmayı düşünüyorsanız vaz geçseniz iyi olur.

Rize Gezi Rehberi 31

Huser Yaylası

Çamlı Hemşin bölgesinde yer alan önemli yaylalardan biri de Huser yaylası. Bölgeye ulaşmak için öncelikli olarak 30 dakikalık bir araç yolculuğunu göze almanız gerekiyor. Ardından yine bir 30 dakika yürüyüş ile bölgeye yaylaya ulaşmanız mümkün. Bölgede bulunan manzaranın eşsiz olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama 4000 metre yüksekliği olan dağları burada parmakla sayar gibi sayabilirsiniz. Genelde havası açık olan dağlarda çok büyük sis örtüleri çökmüyor.

Ayder Yaylası 

Ayder yaylası, merkezden 19 km uzakta kalan özel bir adres. Meşhur anzer balının da ilk çıkış noktaları arasında yer alıyor. Ardeşen de fırtına köprüsü mevkiinden bölgeye bir yol çıkıyor. Yol boyunca eşsiz manzaralara tanıklık edebileceğiniz gibi, pek çok yerde konaklayarak yöresel lezzetleri tatmanız mümkün olacak. Bal ormanları olarak bilinen ormanlık alanları ve açık arazileri ile Ayder Yaylası mutlaka gezip görmeniz gereken yaylalar arasında yer alıyor.

Galler Düzü

Ayder yaylasına kadar süren asfalt yolculuğun ardından ulaşmak için oldukça kötü yol koşullarına göğüs germeniz gerekiyor. 26 KM süren toprak yol macerasının ardından bölgeye ulaşmanız mümkün. Kamp kurmak için ideal bir alan olması nedeni ile yılın her zamanı burada kampçılar ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca kampın vahşi hayvan saldırısı tehditlerinden korunduğunu da söylemek gerekiyor.

Kavrun Yaylası 

Çamlı Hemşin’den 19 km uzakta olan Kavrun yaylası, dilimize gavurun yaylası sözünden geçtiği düşünülmekte. Daha önce bölgede Rum ya da Ermeni halkının yaşadığı düşünüyor. Yayla da kafeterya, otel ve pansiyon bulunuyor. 2350 Metre yüksekte bulunana yaylası tarihi 2000 yıl eskiye dayanıyor. Köyde yaz ve kış mevsiminde 70 hane açık ve nüfusu her zaman 200 civarında.

Rize’de Kaç Gün Yeterli

Rize coğrafyası çok büyük olmasa da dağlarının ve vadilerinin ulaşımı için oldukça sorunlu bir ulaşım gerektirdiğini söylemek mümkün. Her merkezde bir gün geçirmek ve bölgeyi tanımak isterseniz minimum 10 günlük ideal bir tatil yıl boyu dinlenmeniz ve enerji depolamanız için yeterli olacak. Fakat zamanım dar diyenler için mutlaka görülmesi gerekenler listesini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Rize kalesi
  • Ağaran şelalesi
  • Fırtına deresi
  • Gito yaylası
  • Pokut yaylası
  • Galer düzü
  • Kavrun yaylası

Bu hali ile 5-7 gün arasında bir tatili gerektiriyor. Zira bölgeye yapacağınız yolculuğa ait önemli anılarla ayrılmak isterseniz bu süre dahi az gelecektir.

Rize’de Mutlaka Katılmanız Gereken Aktiviteler

Doğa ve vahşi yaşam ile iç içe olduğunuzda yapacağınız aktivitelerin de bu yönde şekillenmesi son derece normal olacak. Konaklamalarınızda maksimum seviyede çadır kurmanızı tavsiye ediyoruz. Sessizliğin içinde dünyayı ve doğayı gerçekten dinlemek isterseniz en doğru tercih olacak.

Yaylaların yüksek yapıya sahip olması, güneşin doğuşunu da batışını da özel kılıyor. Bölgeyi ziyaret etmişken gün doğumunu ve gün batımını izlemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca Karadeniz yemeklerine güvenmenizi ve bölgenin doğal lezzetlerini denemeniz de yapacağınız en önemli aktivitelerden biri olacaktır.

Rize Gezi Rehberi 32

Rize’ye Ne Zaman Gidilir?

Rehberin en önemli sorularından biri olan Rize’ye ne zaman gidilir sorusunu cevaplamak aslında oldukça kolay. Her şeyi görmek mi istersiniz, yazı mı görmek istersiniz yoksa kış mı tercihiniz. Eğer konforlu ve doğa ile maceraya atılmadan bir gezi istiyorsanız Temmuz-Ağustos dönemi bölgenin en stabil olduğu dönem.

Bu dönem içinde yağmurlar ve hava koşulları nispeten normale dönüyor. Fakat Kasım sonu gibi bölgenin yoğun yağış alacağını düşündüğümüzde Haziran ve Eylül arasında gezinizin ideal olacağını düşünüyoruz. Uygun arazi aracı ve kar da sürüş tekniklerine hakimseniz, belki de dünya da hiçbir yerde bulamayacağınız bir mücadele Rize de sizi bekliyor. Aralık başında bastıran kar Mayıs başına kadar etkisini gösteriyor. Bölge de Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında tam bir kış uykusu sezonu yaşanıyor.

Rize Seyahati Ne Kadara Mal Olur?

Erken rezervasyon ile daha önce de dediğimiz gibi 150 Türk lirası ile ulaşımı Trabzon’a kadar gerçekleştirmeniz mümkün. Sonrasında ise Rize’ye ulaşımınız ortalama 20 lirayı bulabiliyor. Ayrıca bölgede yöresel lezzetleri denemek isterseniz, öğün başına 20-30 lira arasında bir meblağ ödemeniz gerekiyor. Bu sayede istediğiniz her şeyi de tatmış olacaksınız. Yemek giderlerinin son derece düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Rize Gezi Rehberi 33

Konaklamaya bu nokta da özel bir parantez açmak gerekiyor. Otel de olsa pansiyonda olsa mutlaka 100-200 lira gecelik konaklama bedeline hazır olmanız gerekiyor. Bu biraz da bölge de yeterli konaklama alanı olmamasından kaynaklanıyor. Ulaşımı yaylalar arasında gerçekleştirmek için ise ortalama 150-200 lira 4×4 araç kiralama bedelini göze almanız gerekiyor. İstanbul da sıradan ekonomik bir araç kiralamak ile aynı fiyat ve bölge için son derece makul olduğunu söyleyebiliriz.

Rize’ye Yakın Şehirler

Rize’ye geldiğinizde bölgenin başkenti sayılabilecek Trabzon’a da uğramanızı tavsiye ediyoruz. Zira hem insanı hem de yaklaşımı ile tüm Karadeniz halkı kibar ve nazik insanlar. Gece hayatını deneyimlemek için ise Gürcistan ziyaretinizi ertelemeyin ve mutlaka biraz zaman ayırın.

Pişman olmayacağınızı söyleyebiliriz. Artvin de bölge de yer alan önemli şehirler arasında yer alıyor. Bölge de oldukça güzel bir tesisleşme örneği sunan şehrin kültürü ve kültürel kalıntıları da görmeye değer. Pişman olmayacağınız özel bir gezi için yapmanız gereken pek çok ayrıcalıklı ziyaret Doğu Karadeniz bölgesinde sizleri bekliyor.

Rize Gezisi Yapacaklara Uyarılar

Bölgeye geleceklerin çantasında, acil durum için gerekli ekipmanların olmasında fayda var. Zira şehir zorlu bir doğaya sahip ve yabancılar için pekte nazik olamayabiliyor. Bu nedenle düzenli kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka ziyaret esnasında çantanızda yer alsın. Bir sırt çantası ve içinde olmazsa olmazlarınızın yer alması sizi pek çok sorundan kurtaracaktır.

Rize Gezi Rehberi 34

Eğer araç kullanmayı biliyor iseniz bu güzel bir sonuç. Fakat bölge de üstün araç kullanma teknikleri gerekebiliyor. Eğer bölgenin koşulları ile başa çıkacağınızdan şüphe duyuyorsanız, iyi bir şoför arkadaşınızı yanınıza almanızda fayda var. Çadır kuracakların köy dışında konaklaması önemli. Bu nedenle kendinize uygun çadır kuracak alanlar tespit etmeniz ve gün içinde çadır hazırlığı yapmanızda fayda var. Fakat tavsiyemiz geniş bir araç kiralamanızdan ve içinde kalmanızdan yana. Bu sayede pek çok sorun ile uğraşmanız gerekmeyecek.

Ziyaretleriniz arasındaki duraklarda hızınızın 10-20 km hızda gerçekleşeceğini hesaba katarak plan yapın. Bazı bölgelerde 10 km hız bile mümkün olmayacak. Ani bastıran yağmurlar, sisler ve çok daha fazlası Rize de doğa ile olacak büyük mücadelenizde sizi bekliyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
firtinaderesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir