Koza Han – Bursa

koza_han___bursa.jpg

Koza Han: Bursa’nın Tarihi İpek Ticaret Merkezi

Tarihçesi ve İnşa Süreci

Koza Han, Osmanlı İmparatorluğu’nun ünlü padişahı II. Bayezıt tarafından 1492 yılında İstanbul’daki cami ve medreselere gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Bursa’nın tarihi dokusuna katkı sağlayan han, Orhan Camii ile Ulu Camii arasındaki geniş bir alana kurulmuştur.

Mimari Özellikler

Koza Han, iki katlı bir yapı olup odalarının önü revak şeklindedir. Revak kısmı, 40 beton kubbeden oluşmaktadır. Üst katta 50, alt katta 45 olmak üzere toplam 95 odaya sahiptir. Üst kattaki odaların tamamı ipek ve ipek ürünleri satan dükkanlar olarak kullanılmaktadır. Hanın üst katında bulunan odalar, güneye açılan bir kapısı ile Orhan Camii tarafına, kuzeyindeki kapalı çarşıya açılan kapıları bulunmaktadır. Kuzeye açılan büyük taş kapısı ise firuze çinilerle süslüdür.

Avlu ve Mescit

Hanın avlusunda altı şadırvanı olan kubbeli bir mescit bulunmaktadır. Günümüzde Koza Han’ın iç avlusu, insanların dinlenebilecekleri kafe ve çay bahçesi olarak düzenlenmiştir.

İpek ve Ticaret Merkezi

Koza Han, Bursa’nın tarihi ipek ve ticaret merkezlerinden biridir. Mimarı Abdül-Ula Bin Pulad Şah, inşaat ustası ise Şuca Bin Karaca’dır. Eskiden olduğu gibi günümüzde de Bursa’nın ipek ticaretinin merkezi olan Koza Han, Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını yansıtmaya devam etmektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık