Manisa Gezilecek Yerler 

Gezilecek Yerler Manisa

Manisa, yani namı diğer Şehzadeler Şehri Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer almaktadır. Manisa ilhem tarihi açıdan hem de coğrafi açıdan değerli bir şehrimizdir. Kaplıcaları ve hastalıklara iyi gelen şifalı suları ile de önem taşır. Manisa gezilecek yerler açısından da zengindir, birçok ilçesi ve tarihi değerleri bulunmaktadır. Osmanlı padişahlarının şehzadelik dönemlerini burada geçirmesi şehrin bu unvanla anılmasının sebebidir. Osmanlı şehzadeleri eski yıllar da bu şehir de belirli düzeyde saltanat deneyimi ve tecrübe kazanmışlardır. Hala tarihten izler taşıyan bu güzel şehrimiz için Manisa gezilecek yerler derlemesi yaptık ve listelemek istedik. 

Manisa Gezilecek Yerler  Listesi;

  • Thyateira Antik Kenti 
  • Akhisar Müzesi  
  • Turgutlu Kent Müzesi 
  • Muradiye Camii 
  • Manisa Müzesi 
  • Urganlı Kaplıcaları 
  • Kurşunlu Kaplıcaları 
  • Emir Kaplıcaları 
  • Sart Kaplıcaları 
  • Manisa Kalesi  
  • Kula Volkanik Jeopark 
  • Kuladokya Peri Bacaları 
  • Sardes Antik Kenti 
  • Kula Evleri 
  • Şehzadeler Parkı 
  • Spil Dağı Milli Parkı 
Manisa Gezilecek Yerler – Thyateria Antik Kenti Manisa

Thyateira Antik Kenti 

Thyateira, Manisa’nın Akhisar ilçesin de bulunmaktadır. Manisa gezilecek tarihi yerler olarak önemli bir yerdir. Akhisar kent merkezinde, Tepe mezarlığın da bulunmaktadır. Eski bir Antik Yunan şehridir. Kalıntılara ve yapılan arkeolojik araştırmalara göre, Roma ve Bizans dönemine ait izler bulunmuştur.  

Mimarisi de Roma döneminden izler taşımaktadır. Yapı olarak ise bir külliye görünümü taşır. Pergamon Krallığı ve Lidya devletinin yerleşim yerlerinden birisi olmuştur. M.S. 2. ve 6. Yüzyıllara ait eserlerin fazla bulunması yapının o zamanlar kullanıldığının ispatıdır. Tarih meraklılarının görmesi gereken bir yerdir. 

Ulaşım: İzmir-İstanbul karayolu üzerindedir. Akhisar ilçe merkezine gitmeniz gerekir. Belediye otobüsleriyle ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.  

Manisa Gezilecek Yerler – Akhisar Müzesi Manisa

Akhisar Müzesi 

Akhisar Müzesi, Manisa’nın Akhisar ilçesinde yer alır. M.Ö. 500 ve 700’lü yıllardan kalan kalıntıların ve bulunan tarihi malzemelerin ve heykellerin sergilendiği müzedir. Manisa gezilecek yerler arasında mutlaka görülmelidir. 

Müze binası, 1933 yılında Ali Şefik Hastahanesi olarak yapılmıştır. Daha sonra 1933 de aynı yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. 1992’ye kadar Ortaokul olarak faaliyet göstermiştir. Belirli bir süre Öğretmen Evi olarak kullanılmıştır. 2006 yılında Akhisar Müzesi olmasına karar verilmiştir. Bir onarım sürecinden geçtikten sonra 2011 yılında onarımı bitmiş ve 2012 yılında ziyarete açılmıştır. Giriş ise ücretlidir. Müze kart ile de girebilirsiniz. 

Müze, Thyateira Antik Kenti yakınında yer almaktadır. Müze içerisinde Osmanlı Dönemi’ne, Hristiyanlığa ve Helenistik Döneme ait 1451 adet eşya ve kalıntı bulunmaktadır. 

Akhisar Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Akhisar ilçe merkezine giden otobüslerle ve özel araçlar ile ulaşım sağlanabilir. İzmir, İstanbul karayolu güzergahındadır. Merkez de Paşa mahallesinde yer alır. 

Manisa Gezilecek Yerler – Turgutlu Kent Müzesi Manisa

Turgutlu Kent Müzesi 

Turgutlu kent müzesi, Manisa Turgutlu ilçesinde Sevinç meydanında yer alır. Enver Üzümcü tarafından alınan bu yapı ilçede ki en ihtişamlı görüntüye sahiptir. Üzümcü Konağı olarak varlığını sürdürmektedir. Kurtuluş savaşı sonlarında Yunanlar tarafından çıkarılan yangın da birçok özel mülk ve tarihi yapı zarara uğramıştır. Enver Üzümcü’nün oğlunun ölümünden sonra kalan konak onarım yapılarak, restore edilmeye başlanmış ve müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. 

İlk aşama olarak proje ve restorasyon çalışmaları başladıktan sonra geçirilen yangın dolayısıyla yangının anlaşıldığı ve koklama duyusu olan sistem oluşturulmuştur. Müze bodrumu dahil 3 katlıdır.  Turgutlu müzesi, 2017 yılında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gününde ziyarete açılmış olup, eskiye ait motifler ve eşyaları bulundurmaktadır. 

Turgutlu Kent Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Turgutlu ilçe merkezine, otobüslerle ya da özel aracınızla gidebilirsiniz. 

Manisa Gezilecek Yerler – Muradiye Camii Manisa

Muradiye Camii 

Muradiye Camii Manisa merkez de bulunmaktadır. Mimarisiyle dikkatleri çeken caminin tasarımı Mimar Sinan’a aittir. III. Murat adına külliye olarak yapılan cami, 1583-1585 yıllarında Mimar Mahmut ağa ve Mimar Mehmet ağa tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan eseri olan Muradiye caminin yapım aşamasında, Osmanlı Dönemi mimarisinde de görülen kesme taşlar ile yapılmıştır.  

Ege Bölgesinde Mimar Sinan’a ait tek yapı olma özelliği taşımaktadır. Bu sebeple, Manisa gezilecek yerler erisinde dikkate alınmalıdır.  Caminin yan tarafında medrese ve imarethane vardır. Caminin giriş kapısı Batı cephesinde bulunmaktadır. Medrese ve imarethane kısımları müze olarak düzenlenmiştir. Bu güzel eseri gidip görmeniz gerekmektedir. 

Muradiye Cami’ye Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde bulunduğu için ulaşım kolaylıkla sağlanır. Yürüyerek, şehir içi toplu taşıma araçları ile veya özel araçlarla Manisa merkeze gitmeniz gerekmektedir. 

Manisa Gezilecek Yerler – Müze Manisa

Manisa Müzesi 

Manisa müzesi, Manisa merkezde yer almaktadır. Muradiye Külliyesi’nin medrese kısmı müzeye çevrilerek Manisa müzesi yapılmıştır. Tarihten kalma kalıntıların, malzemelerin sergilendiği müzedir. Şehir merkezinde olması daha çok ziyaret edilmesinde fayda sağlamıştır. Farklı bölgelerde bulunan, toplanan eserler burada bulunmaktadır. Osmanlı ve Bizans döneminden, tarihi eşyalar, heykeller, büstler, objeler, mermerler, mozaikler, toprak yapımı, taş yapımı ürünler sergilenmektedir.  

Girişleri, ücret alınarak ya da müze kart ile yapılmaktadır. Tarih meraklılarının, Manisa gezilecek yerler listesinde dikkate alması gereken bir müzedir.

Manisa Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Merkez de bulunduğu için, şehir içi ulaşım araçlarıyla, özel araçla ya da yürüyerek gidebilirsiniz. 

Urganlı Kaplıcaları 

Urganlı Kaplıcaları, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Urganlı da yer almaktadır. Birçok hastalığa şifa olan kaplıcası ile de Manisa gezilecek yerler olarak zengindir. Bazı hastalıklarda tedavi edici özelliği olan kaplıca suları ile hizmet vermektedir. Urganlı Kaplıca suyunun sıcaklığı yaklaşık 70 derecedir. Kaplıca suyu, bikarbonat, karbondioksit ve sodyum oranından zenginliğe sahiptir. Belirli özel işletmeler de Urganlı kaplıca suyuna ulaşabilmek mümkündür. Konaklama, sauna, havuz, aquapark, spa, hamam hizmetleri ile şifalı suyun bir arada olduğu bir otel bulunur. Dilerseniz tatil yaparak ya da günübirlik olarak tercih edebilirsiniz. 

Özellikle romatizma hastalıkları, egzama, kadın hastalıkları, kireçlenme, hemoroid, cilt hastalıkları gibi hastalıklara iyi gelmektedir. İçildiğinde ise, mide, böbrek, bağırsak rahatsızlıklarında olumlu etki gösterebilmektedir. 

Urganlı Kaplıcaları’na Nasıl Gidebilirim? 

İzmir- Ankara karayolunu takip ederekkarayoldan ayrılan Urganlı yolu ile ulaşım sağlanır. Özel araç ya da toplu taşıma kullanılabilir. Turgutlu merkezden servisler ile de gidilebilir. 

Manisa Kurşunlu Kaplıcaları

Kurşunlu Kaplıcaları 

Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunmaktadır. Şehirden biraz uzaklaşmak ve kafa dinlemek için de güzel bir ortamdır. Doğayla iç içe, doğal ihtişamıyla ilgi çekmekte olan bir yerdir. Kaplıcaya gelenlerin şelaleyi de görmesi gerekir. Şelaleden gelen su sesleri eşliğinde sakin ve huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Manisa mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır. Çeşitli hastalıklara iyi gelen termal suda, zengin mineral çeşitleri vardır. Bunlar; sülfat, bikarbonat, kalsiyum sülfat ve hidrojen sülfürdür. Kadın hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, cilt sorunları, sinirsel rahatsızlıklar gibi hastalıklara şifa olabilmektedir.  

Kaplıca yakının da tesisler ve otel bulmak mümkündür. Hem şifalı suya gelebilir hem de burada konaklama yapabilirsiniz. Çevre de restoran, çay bahçesi, kafe büfe, fırın bulabilmek mümkündür. Kaplıcaya giriş için kişi başı makul bir fiyatta ücret alınmaktadır. Konaklama yapanlardan ise daha düşük ücret alınır. Konaklama yapıldığında ise, yatak sayısı arttıkça fiyat artmaktadır fakat uygun fiyatlı yerler mevcuttur. 

Kurşunlu Kaplıcaları’na Nasıl Gidebilirim?

Şehir merkezinden, Salihli merkeze giderek oradan toplu taşıma kullanarak, kaplıcaya giden servis ile ya da özel araçlarla ulaşım sağlanabilir. Turlara katılarak da gidebilirsiniz. 

Emir Kaplıcaları 

Emir Kaplıcaları, Manisa da Kula ilçesinde yer almaktadır. Eski antik bir devirden kalma hamamlar bulunmaktadır. Romalılar dönemine ait olduğu bilinen bir tarihi yer vardır ve burası inanç yeri ve tedavi merkezi olarak görülmektedir. Şifalı suları ile dertlere derman olarak bilinen bu kaplıcada da konaklama hizmetinden faydalanabilirsiniz. 37 apart bulunmaktadır. Burada kaldığınızda şifalı su da size ulaştırılır ve odalarınıza kadar ulaştırılır. Hem şifa bulup hem de konforlu bir hizmet alabilirsiniz.  Şifalı suyun, kas rahatsızlıkları, ortopedik hastalıklar, rehabilitasyon, mide rahatsızlığı, vücutta oluşan bazı yaralanmalar gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. 

Emir Kaplıcaları’na Nasıl Gidebilirim?

 Kula yolu üzerinden gidebilirsiniz. Kula ilçe merkezinden servisler ile ulaşım sağlanmaktadır.  

Manisa Gezilecek Yerler – Sart Kaplıcaları

Sart Kaplıcaları 

Sart Kaplıcası, Manisa Salihli ilçesi Çamur hamamı köyünde yer almaktadır. Sart kaplıcasına, Çamur hamamları da denilmektedir. Kaplıca suyunda, sodyum bikarbonat, sülfür ve kalsiyum bulunmaktadır. Su sıcaklığı 50 derece civarındadır. Romatizma, egzama, bel fıtığı, ortopedik hastalıklar, nevralji, siyatik, cilt hastalıkları, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan hastaların tedavisinde olumlu etki göstererek şifa olmaktadır.  Doğa ile iç içe olması da Manisa gezilecek doğal yerler açısından değerlidir.  

Şifalı kaplıca suyunun yanı sıra konaklama fırsatı da sağlanmaktadır. 150’ye yakın yatak kapasitesi ve 75 banyolu odası ile hizmet vermektedir. Doğası ile kuş cıvıltısı beraberinde sakin ve güzel zaman geçirmek isterseniz mutlaka buraya uğramanız gerekir. 

Sart Kaplıcaları’na Nasıl Gidilir?

 Toplu taşıma ve özel araçlar ile Salihli ilçesi merkezinden gidilmektedir. Toplu taşıma için; Salihli’den servisler ile ulaşım sağlanabilir. 

Kale Manisa

Manisa Kalesi 

Manisa Kalesi, Manisa şehir merkezinin güneye doğru tarafında, Spil dağının kuzey kısmında yer almaktadır. İç kale ve dış kale bölümleri vardır. Kale’nin ne zaman, nasıl ve kim tarafından yapıldığına dair bir şey bilinmemektedir. Yalnızca Magnesia’nın sur ile çevrili olduğu bilinmektedir. Kale de daha önce bir onarım yapıldığının izleri bulunmaktadır. Kalenin bir depremle yıkıldığı hasar gördüğü tahmin edilmektedir. Sonrasında ise, dışı sur ile çevrilmiştir. Surların Arap akınları yaşanırken çok faydasının olduğu düşünülmektedir. Dış kale alanında Hacet mescidi kalıntıları görülmüştür. Bu mescidin, Manisa’yı ele geçirip, beylik merkezi olarak gören, Saruhan Bey tarafından yapılmış olduğunun izlerini taşımaktadır.

Kale, Saruhanoğulları tarafından onarılmış ve kullanımı sürdürülmüştür.  17. Yüzyılda Polonyalı Simeon tarafından keşfedilip seyahatnamesine eklenmiştir. Daha sonra ki yıllarda ise Katip Çelebi harap olan dış surlara değinmiştir. Tarihi açısından önemli bir değer taşımaktadır. 

Manisa Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

 Manisa il merkezine yakındır. Yürüyerek veya şehir içi ulaşım araçlarını kullanarak kaleye ulaşabilirsiniz. 

Manisa Gezilecek Yerler – Kula Volkanik Jeoparkı Manisa

Kula Volkanik Jeopark 

Türkiye’nin ilk jeoparkı olarak büyük önem taşımaktadır. Türkiye’nin tek, Dünya’nın 9. jeoparkı olarak UNESCO bünyesindedir. Volkanik bir patlama sonrası, kalan lav kalıntıları ve volkan kolonileri yer almaktadır.  Yaklaşık 200 milyon yıl öncesine kadar izleri bulundurmaktadır. Son patlamanın 10 bin yıl önce gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 300 metrekare alanı kaplamaktadır. Yeşil alanı yoktur, külle ve toprakla kaplı yanık görüntüsü vardır. Bu alana Yanık Ülke adı da daha önce verilmiştir. Yaklaşık olarak 80’den fazla volkan kolonisi vardır. 

Yürüyüş yolu, ahşap köprü ve bisiklet parkuru bulunmaktadır. Jeolojik açıdan oldukça zengin çeşitliliğe sahiptir. Kula’da 3. evrede oluşan genç volkan kolonilerine divlit adı verilmektedir. Bu sebeple 3. evre volkanitlerine Divlit tepe volkanitleri adı verilmiştir. Sıcaklık yüksek olduğu için bahar aylarında gitmek daha iyi olabilir. Manisa gezilecek yerler olarak görülmesi gereken bir yerdir. 

Manisa Gezilecek Yerler – Kuladokya Peri Bacaları Manisa

Kuladokya Peri Bacaları 

Kuladokya Peri Bacaları, Manisa Kula da yer almaktadır. Burayı Kapadokya Peri Bacalarından ayıran en önemli fark, hala yenilenip kendini değiştirmekte oluşu ve akarsu-rüzgar aşındırması ile oluşmasıdır. Net bir yapı tarif edilemez çünkü, biri oluşurken diğeri kaybolmakta ve yeniden oluşum sağlayarak farklılaşmaktadır. Kaybolan peri bacalarının yerleri değişmekte ve yenileri oluşmaktadır. Alan içerisinde kamp alanı da bulunmaktadır. Bu doğal güzelliği ziyaret ederken, kamp yaparak daha iyi vakit geçirebilirsiniz. Girişleri ücretsizdir. 

Kuladokya Peri Bacaları’na Nasıl Gidilir?

 İzmir-Ankara karayolu üzerinden Kula’ya sonrasında Burgaz köyü güzergahından gidilerek ulaşabilirsiniz. 

Manisa Gezilecek Yerler – Sardes Antik Kenti Manisa

Sardes Antik Kenti 

Sardes Antik Kent, Manisa’nın Salihli ilçesi Sart’ta bulunmaktadır. Eski yıllardan günümüze kadar hala ihtişamını ve tarihini çok iyi koruyan bu yapı, ilk kez para basımı yapmış, Lidyalılar tarafından ilk basım yapılan yer olarak da bilinir. Lidya devletinin başkenti olan bu antik kentte kalıntılar ve yapılar bulunmaktadır. Benzeri olmayan bu yapıların Roma ve Bizans dönemi yerleşim merkezi olarak kullanıldığı hakkında da bilgiler bulunmaktadır. Bölgeye arkeolojik çalışmalar da yapılmıştır. Batı Anadolu’nun önemli değere sahip kilisesinden birisi olarak bilinmektedir. 

Yapı içerisinde dükkanlar, hamam, taş işlemeler, mozaikler ve Gymnasium kısmı ziyaretçilerin beğenilerini toplamaya devam etmektedir. Henüz hakettiği değeri alamayan Sardes Antik kenti, gidip görmeye değer bir yapıdır. Giriş ücretlidir. Müze kartınız var ise onunla da giriş yapabilirsiniz. 

Sardes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

 Ulaşım için, İzmir, Uşak, Ankara karayolu ve demiryolu kullanarak gidilebilir. Salihli’den geçen otobüslerle ve özel araçlarla ya da Salihli tren garına giderek tren ile ulaşım sağlanabilir. 

Manisa Gezilecek Yerler – Kula Evleri Manisa

Kula Evleri 

Kula Evleri, Manisa kula ilçesinde yer alır. 18. Yüzyıldan kalma eski, tarihi evlerdir. Kula evlerinin hepsinin içinde avlular bulunmaktadır. İki katlı evlerdir. Kalabalık aileler için uygun olarak görünmektedir. Yapısal olarak, 18. ve 19. yüzyıla ait Türk evi denilmektedir. Evlerin fırını, kileri, mutfağı vardır. Dar sokakları ile labirent görüntüsü oluşturur. Evlerin çatıları ile sokakların üzeri adeta kapanmıştır. Sokakları, camisi, çeşmesi olarak, tarihi ve mimarisi açısından sevilen bu evleri gezip, görmeniz gerekir. 

Manisa Gezilecek Yerler – Şehzadeler Parkı Manisa

Şehzadeler Parkı 

Şehzadeler parkı, Manisa Şehzadeler ilçesinde yer alır. Park alanı içerisinde Mesir müzesi, Minyatürler ve Masal park bulunmaktadır. Manisa halkı tarafından ilgi görmektedir. Bu sevimli ve güzel tasarlanmış park özellikle çocukların sevebileceği bir yerdir. Çocuklara tarihten birkaç bilgi kazandırmak isteyen aileler de burayı ziyaret etmektedir. Sevdiklerinizle ya da çocuklarınızla birlikte bu eğlenceli parkı ziyaret edebilir, fotoğraf çekebilir ve yürüyüş yapabilirsiniz. 

Manisa Gezilecek Yerler – Spil Dağı Milli Parkı Manisa

Spil Dağı Milli Parkı 

Manisa gezilecek mekanlar içinde mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir. Eğlenceli vakit geçirebilir ve Spil dağının eşsiz ve güzel manzarasını izleyebilirsiniz. Gece ayrı, gündüz ayrı güzellikte bir manzaraya sahiptir. Doğal ve kültürel zenginliklere sahiptir. Vadi, göl, kanyon, kalker kaya, mağara, şifalı bitkileri ile gözde bir yer olmuştur. At alanı yaylası tarafında piknik alanı, oyun alanı, içme suyu, büfe, kamp alanı, restoran bulmak mümkündür. Dağ evlerinde konaklama da yapılabilmektedir. Çeşitli aktiviteler ile kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir. Araçlarla gidildiğinde giriş ücretlidir. 

Spil Dağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Ulaşım özel araçlarla ve toplu taşıma ile sağlanmaktadır. Özel araçla gitmek daha iyi olacaktır. 

Manisa Mutfağı 

Manisa Mutfağının, kendine özgü çeşitli yiyecekleri ve tatları bulunmaktadır 

Birbirinden güzel ve meşhur lezzetlerinden bahsedecek olursak, Akhisar Köftesi, Keşkek, Kula Güveci, Manisa Kebabı, Manisa Kırkağaç Kavunu, Şehzade Tatlısı, Mesir Macunu, Zeytin ve Zeytin ürünleri, Maden Suyu ile ve daha sayamadığımız birçok lezzetin tadına bakmanız gerekmektedir.  

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık