Pürenliseki Kilisesi – Aksaray

purenliseki_kilisesi___aksaray.jpg

Pürenliseki Kilisesi: Aksaray’ın Tarihi Değerleri Arasında

Pürenliseki Kilisesi, Aksaray ili sınırları içerisinde yer alan ve tarihi öneme sahip bir yapıdır. Kilisenin mimari planı iki nefli olarak tasarlanmıştır. Nefler, beşik tonozla örtülü olup, iki paye ve üçlü kemer açıklığı ile sınırlanmıştır. Bu yapının özelliklerinden biri de kuzey nefin batısında bulunan narteks zeminindeki mezarların varlığıdır.

Freskolar ve Tarihi Dokusu

Kilisede bulunan freskolar, 10. yüzyıl başından 12. yüzyıl ortalarına kadar uzanan bir döneme tarihlenmektedir. Freskoların en dikkat çekici özelliklerinden biri, kilisenin içindeki ve dışındaki duvarlarda yer alan figürlerdir. Güney nefin apsis kubbesinde Peygamberlerin Kehaneti, altındaki şeritte ise Meryem ve yanlarında piskoposlar yer almaktadır. Tonozun ortasındaki şeritte ise madalyonlar içinde peygamberlerin tasvirleri bulunmaktadır.

Narteks tonozunun güneyinde ve güney duvarda Sivaslı Kırk Martirler, güney alınlığında Deesis, batı duvarında Son Yargı freskoları yer almaktadır.

Detaylar ve Anlatımlar

Kilisenin tonozunun güney yarısında üst şeritte Müjde, Ziyaret, Su Deneyi, Beytüllâhim’e Yolculuk; tonozun batı alınlığında Doğum, Üç Müneccimin ve Çobanların Tapınması; alt şeritte Vaftiz, Kudüs’e Giriş, Son Akşam Yemeği; tonozun kuzey yarısında ise üst şeritte Mısır’a Kaçış, Kadınlar Boş Mezar Başında, Anastasis (İsa’nın cehenneme inmesi); alt şeritte İhanet, İsa’nın Yakalanması, İsa Pilatus’un Önünde, Kayafa ve Çarmıhta İsa, İsa’nın Gömülmesi; zafer kemerinde ise İsa’nın Göğe Yükselişi; batı duvarında ise altta Daniel Arslanlar Arasında ve azizler freskoları yer almaktadır.

Sonuç: Pürenliseki Kilisesi’nin Önemi

Pürenliseki Kilisesi, mimari yapısı ve içerisindeki freskolarıyla dikkat çeken önemli bir tarihi eserdir. Aksaray’ın tarihine ve kültürel mirasına önemli bir katkı sağlamaktadır. Kilise, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk ve benzersiz bir deneyim sunmaktadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık