Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı Bolu’da yer alan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ziyaretçi kabul eden doğal bir güzellik olarak yer alır. Batı Karadeniz’de yer alan milli park, şehrin 42 kilometre kuzeyinde konumlandırılmıştır.

Oldukça büyük olması nedeni ile piknik ve kamp gibi diğer etkinliklerin de yapıldığı bir parktır. 1642 hektar büyüklüğüne sahiptir ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkar. 1965 senesinde resmi olarak milli park sayılmış ve koruma altına alınmıştır.

Tamamen doğal olaylar sonucu meydana gelen parkın içerisinde adını veren yedi adet farklı göl bulunur. Ayrıca milli parkın içerisinde Köyyeri mevkiinde yer alan kalıntılarda da tarihi hissetmek mümkündür. Bu alanda Bizans Döneminde kullanılan yapıların kalıntıları mevcuttur. Kalıntılar göz önüne alındığı zaman Yedigöller Milli Parkı için oldukça eski bir yerleşim yeri olduğu söylenebilir.

Milli parka ulaşım sağlamak isteyen kişiler Bolu – Yedigöller güzergahını tercih edebilirler. Ancak kış aylarında bölgede bulunan yoğun kar nedeni ile bu yol kapanır. Bu nedenle kışın Devrek – Yazıcık ya da Yeniçağ – Mengen – Yazıcık güzergahı tercih edilmelidir.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Yedigöller Milli Parkı, parkı oluşturan yedi farklı gölden gelir. Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Nazlıgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl parka adını veren doğal güzelliklerdendir. Platonun yüksekliği ortalama olarak 780 metre olarak bilinir. Bu alanda yer alan göller arasında en büyük olanı ise Büyükgöl olarak yer alır. Yedigöl arasında en derini ise adında da olduğu gibi Deringöl’dür. Bu gölün 20 metre büyüklüğünde akan yeri bulunur ve Büyükgöl’e bağlanır.

Büyükgöl bu göller içerisinde balık yetiştirmek amacı ile de kullanılan bir alandır. Canlı alabalık yetiştirmek için damızlık olarak kullanılır. Türkiye sınırları içerisinde alabalık üretmek için kullanılan ilk alan 1969 senesinde burada oluşturulmuştur.

Büyükgöl’ü ziyaret eden kişiler, kuzey bölgesinde ise Seringöl ile karşılaşabilirler. 100 metre yükseklikte yer alan platonun en geniş gölü ise Nazlıgöl olarak yer alır. Bu göl dibinden oldukça fazla su sızdırır ve kuzeydoğu bölgesinde bir şelale oluşmasına neden olur. Şelale oluşmasında etkili olduğu için halk arasında Şelale Gölü olarak da adlandırılır. Yedigöller içerisinde ayrıca bu platoda Küçükgöl, İncegöl, Sazlıgöl de yer alır.

Yedigöller Milli Parkı’nın Turizme Katkısı Nedir?

Yedigöller Milli Parkı doğal güzellikleri ile yalnızca Türkiye’de değil, dünya üzerinde de oldukça fazla dikkat çeker. Çeşitli bilimsel araştırmalar için uygun olan bir alandır. Göllerin yer aldığı milli park, aynı zamanda binlerce farklı bitki türünü de barındırır. Türkiye’deki en karışık ormanlardan birisi olarak da nitelendirilebilir.

Ormanda yer alan ağaçların türleri arasında ağırlıklı olarak meşe, gürgen, kayın, karaağaç, akçaağaç, kızılağaç, kara çam, sarı çam, titrek kavak, fındık, ıhlamur ve köknar gibi çeşitler bulunur. Bunların yanı sıra Yedigöller Milli Parkı bünyesinde nesli tükenmekle yüz yüze olan bitkileri görmek de mümkündür. Bu bitkiler arasında örnek olarak Porsuk verilebilir.

Çeşitli yaban hayvanları da milli park bünyesinde yer alır. Domuz, ayı, sansar, kurt, karaca, tavşan, yabani ördek, geyik ve sincap gibi hayvanları ormanda görmek mümkündür. Ayrıca milli park içerisinde 100’den fazla olarak kuş türünü de gözlemleme şansı bulunabilir. Yedigöller Milli Parkı sahip olduğu çeşitlilik ve doğal hava ile birlikte cennet olarak adlandırılabilir. Yılın her döneminde yüzlerce farklı ziyaretçi kabul eder.

Özellikle yılın Mayıs ile Eylül ayları arasında Deringöl ile Büyükgöl’de belirli bir utar karşılığında olta balıkçılığı yapma imkanı bulunabilir. Göller içerisinde gökkuşağı alabalığı ve göl alası balıkları görülebilir. Yedigöller Milli Parkı sahip olduğu seyir yeri ile de turistlere eşsiz bir manzara imkanı sunar. Ayrıca kişiler burada yer alan anıt ağacı da ziyaret edebilirler.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı’na Ne Zaman Gidilir?

Böylesi doğal güzelliklere sahip olan milli park kişilerde oldukça fazla merak uyandırır. Yedigöller Milli Parkı yılın her mevsiminde ziyaret etmeye uygun bir alan olarak hizmet verir. Kişiler milli parka gittikleri zaman, bünyesinde yer alan bungalov evlerde konaklama imkanı bulabilirler. Bu evlerde doğa ile iç içe bir tatil yapmak mümkündür. Batı Karadeniz’de yer alan Yedigöller Milli Parkı, kışları oldukça fazla soğuk olmaktadır.

Özellikle kar yağdığı zamanlarda parka giden yollar kapanabilir ve kişiler yolculuk esnasında çeşitli problemler ile karşılaşabilirler. Yılın her zamanı ziyarete açık olan parka, genel olarak bahar aylarında ziyaret gerçekleştirilir. Kişiler sonbahar aylarında sararan yapraklar arasında konaklayabilir ve güzel bir tatil yapabilirler.

Eğer balık tutmak isteniyor ise genel olarak Mayıs ile Eylül ayında gidilmesi tavsiye edilir. Bu aylar içerisinde belirli bir ücret karşılığında göllerde balık tutmak mümkündür. Kişiler kendi tuttukları balıkları pişirebilir ve bungalov evlerde tatillerini gerçekleştirebilirler. İsteyen kişiler kendi çadırlarını getirerek kamp yapabilir ya da karavanla da konaklama gerçekleştirebilirler. Nisan ile Kasım ayları arasında sıcaktan kaçmak ve parkın serinliğinde vakit geçirmek oldukça keyifli olacaktır.

Yedigöller Milli Parkı’nda Kamp Yapılır Mı?

Yedigöller Milli Parkı birçok farklı konaklama imkanına sahiptir. Bölgede yer alan bungalov evler 72 yatak kapasitesine sahiptir. Ancak sezon içerisinde yoğun ilgi olduğundan dolayı boş yer bulmak oldukça zordur. Bu nedenle kişiler farklı konaklama seçeneklerini de araştırabilirler.

Doğal güzellikler arasında kalmak isteyen kişiler kendi çadırlarını temin ederek, bölgedeki uygun alanlarda konaklama sağlayabilirler. Ayrıca kişiler kendilerine ait karavanları da bölgeye getirerek, konaklayabilirler. Sabahları bölgede spor yapan ya da fotoğraf çekimi yapan kişilerle karşılaşmak mümkündür. Bölgeye yakın yaşayan kişiler ise piknik için bu parkı tercih edebilirler.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı Hangi Günler Açıktır?

Yedigöller Milli Parkı haftanın her günü ziyarete açık bir turistik bölgedir. Haftanın her günü ziyaretçi kabul eden park, özellikle cumartesi ve Pazar günleri oldukça kalabalıktır. Kişiler hafta sonu vakitlerini burada kamp yaparak geçirmeyi tercih edebilirler. Bölgeye mangal yapmak için giden kişiler hayal kırıklığına uğrayabilirler.

Çünkü bölgedeki yeşillikleri korumak amacı ile parkta mangal yakılması yasaklanmıştır. Fakat kişiler ateş yakmak yerine soğuk yiyecekler ile pikniklerini gerçekleştirebilirler. Eğer sıcak bir şeyler tüketmek istenir ise parkın içerisinde yer alan büfeye gidilebilir. Büfe içerisinde kişilerin tercih edebilecekleri ekmek arası seçenekler sunulur. Kişiler özellikle hafta sonu zamanlarında büfe önündeki kuyruklara şahit olabilirler.

Yedigöller Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Yedigöller Milli Parkı’na ulaşım sağlamak isteyen kişiler bulundukları bölgeye göre farklı güzergahlar kullanabilirler. İki ayrı güzergah ile bölgeye ulaşım sağlamak mümkündür. Kişiler eğer Bolu tarafından seyahat edecekler ise Bolu’ya giriş yaptıktan sonra tabelaları izleyebilirler. Tabelalar kişileri oldukça virajlı yollara sokacaktır ve 43 kilometre sonunda parka varmak mümkündür.

Eğer kişiler diğer yolu tercih ederler ise Mengen yolunu kullanabilirler. Mengen yolu da kişiler tarafından oldukça fazla kullanılır. Bölge kış aylarını oldukça sert geçirir ve kardan dolayı yollar kapanabilir. Bu nedenle kış aylarında şehri ziyaret etmek isteyen kişiler Bolu yolunun kapalı olduğunu görebilirler. Kış aylarında genel olarak Mengen yolu tercih edilir.

İstanbul üzerinden Yedigöller Milli Parkı’nı ziyaret etmek isteyen kişiler ortalama 300 kilometre yol sonucunda parka varabilirler. Ankara ise İstanbul’a göre daha yakındır. Ankara üzerinden milli parka gitmek isteyen kişiler ise 225 kilometre sonrasında parka gidebilirler. Park yılın her zamanı farklı şehirlerden turistlerin uğradığı bir alandır.

Yedigöller Milli Parkı Ziyaret Saatleri

Milli park yılın her günü açık olsa bile ziyaret için belirli saatleri bulunur. Eğer kişiler kamp yapmak isterler ise belirli bir saate kadar bölgeden çıkış yapamayacaklardır. Bu nedenle parkın giriş ve çıkış saatlerinin bilinmesi gereklidir. Milli park sabah 08:30 itibari ile turistlerin ziyaretine açılır. Akşam 20:00 itibari ile de bölgeden çıkış yapmak yasaklanır.

Yedigöller Milli Parkı’nda konaklama sağlayan kişiler bu saatler aralığında konaklamalarını sonlandırabilirler. Fakat bu saatler dışında bölgeden ayrılmak mümkün değildir. Bölgede yer alan bungalov evlerin giriş ve çıkış saatleri de ziyaret saatleri baz alınarak planlanmıştır.

Yedigöller Milli Parkı Giriş Ücreti

Milli parka giriş için kişilerin nasıl gireceği oldukça önemlidir. Otomobil ile giriş yapmak isteyen kişiler 24 TL ödeme sağlarken, araçsız kişiler kişi başı 8 TL ödeme gerçekleştirirler. Otobüsler için ise bu ücret 240 TL’dir. Konaklama için de belirli ücret yer alır. Çadırı ile gelen kişiler günlük olarak 45 TL, karavan için ise 50 TL ödeme sağlarlar.

Kaynak

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık