Alaaddin Tepesi

alaaddin-tepesi-konya

Konya Alaaddin Tepesi başlıklı yazımıza girmeden önce Alaaddin denilince benim aklıma direk sihirli lambası olan Alaaddin geliyor. Hani şu içinde cin çıkan ve sahip dile benden ne dilersen diyen ve izleyen herkesin evdeki çaydanlık başta olmak üzere o lambaya benzeyen hangi cisim var ise okşayıp içinden cin çıkartmaya ümit ettiği filmin karakteri.

Ama Alaaddin tepesi ile Alaaddin’in sihirli lambasının uzaktan yakından alakası yok, hani belki duyunca acaba o kahramanın yaşadığı yer mi yada lambayı bulduğu yer mi diye aklına gelenler olduysa da hayır öyle bir yer değil.

Aladdin Tepesi Tarihi

Alaaddin tepesi Konya’da 1941 yılında Türk Tarih kurumundakilerin yaptığı kazılar sonucunda meydana çıkarılmış bir şehirdir. M.Ö 3000’li yıllara ait yerleşimin olduğu düşünülen Friglerin, Helenlerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların ve Osmanlıların yaşadığı bir bölgedir.

Alaaddin tepesi hem tarih zenginliği için hem de günümüzdeki yeşillikler içerisindeki, rengarenk çiçekleri ile Konya’ya gidince mutlaka ziyaret edilmesi gerekenler listesindedir.

Zaten Konya’da kime bir yer sormak için gitseniz her 2 kişiden biri mutlaka size Alaaddin Tepesini de gördünüz mü diye sorar.

Rengarenk görüntüsü ile etrafında dolaşmaya doyamayacağınız bu tepe de uzun uzun yürüyüş yapmaktan sıkılmayacaksınız.

Çünkü size kendinizi adeta yeşil çamda hissettiren ağaçların arasında yolları var. Edalı bir kınalı yapıncak da denilebilir aslında Alaaddin Tepesine.

Ayrıca Alaaddin Tepesi’nin 3 özelliği de var ki;

1) Biliyorsunuz ki insan düzenli olarak vücut açma egzersizleri yaparsa örnek veriyorum 1.60 olan boyunu bir kereliğe mahsus 2 santim kalıcı olarak uzatması mümkün. Bu nasıl mı oluyor derseniz kas yapınızı uzatıyorsunuz da ondan.

Ama Alaaddin tepesi insanların kum taşıyarak yaptığı bir yer olduğu için toprak kayması sebebiyle her yıl 2 santim daha küçülüyor.

Rivayete göre zamanında Sultan Alaaddin Keykubat her yere hakim olabileceği, en yüksekten görebileceği bir yere saray yaptırmak isteyince insanlar kum taşıyarak bir tepe yapmışlar. İşte Alaaddin Tepesinin hikayesi de burada ortaya çıkmıştır. Adını dönemin sultanından almaktadır.

Sen git insanoğlu kendini 2 santim uzatacağım diye her gün düzenli egzersiz yapsın. Ama yaptığın tepe her yıl 2 santim küçülsün. Enteresan ve bakalım ne zaman tam olarak kalmayacak? Elimizi çabuk tutmakta fayda var şimdiden gidip görelim tepeyi.

2) Alman birinin keşfi ile Alaaddin Tepesi’nin dünyanın en büyük ışıklı kavşağı olduğu söyleniyor. Almanyalı keşfetmiş bizde bir gidip bakalım gerçekten öylemi diye.

3) Ve Konya’nın 6 tane şehirler arası bağlantısı Alaaddin Tepesi üzerinden geçiyor. Nereden gelirseniz gelin dümdüz yolunuza devam ettiğiniz sürece mutlaka komşu bir ile çıkıyorsunuz.

Aslında bu yolların birbirine bağlantısı olan Alaaddin Tepesi de Alman’ın keşfini doğrular cinste ha ne dersiniz?

Konya ile ilgili gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi almak için bu linke tıklayarak ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık