Çeşme Kalesi

cesme-kalesi-muzesi

Yaklaşık olarak 500 yıldır dimdik ayakta duran kale, 1400’lü yıllarda Venedik saldırılarına maruz kalan ve açık bir durumda bulunan kıyıların koruma altına alınmasına duyulan ihtiyaç sonucu yapılmıştır. İkinci Bayezid zamanında başlayan Osmanlı-Venedik savaşlarında, Osmanlı donanmasının Adriyatik denizinde kazandığı başarılar sonucunda, Venedik’in Çeşmeye 1501 yılındaki ikinci saldırısı sonucu kale yapılmasına karar verilmiştir. 1508-1509 yılları arasında yapılan Çeşme Kalesi Mimar Ahmet oğlu Mehmet tarafından yapılmıştır. Günümüzde Çeşmenin en önemli sembolleri arasında yer alan kale, mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi eseler arasında bulunmaktadır.

Yapıldığı dönemde denize sıfır bir konumda olan kale, denizin doldurulması sonucu günümüzde sahile ile arasında yol yapılarak kıyıdan uzaklaşmıştır. Osmanlı –Rus savaşında abluka altına alınan kale oldukça yıpratılmış, fakat Amiral Cezayirli Gazi Hasan Paşa ve komutasındaki 3 bin levent Çeşme Kalesi ve civarını Rus ablukasından kurtarmıştır. Günümüzde yanında bir aslan figürüyle birlikte yapılmış bir heykeli sergilenmektedir. Zamanla askeri yönden bir özelliği kalmayan kale müze haline getirilerek silahların sergilendiği bir müzeye dönüşmüştür. Fakat yüksek neme maruz kalan silahların paslanması sonucu silahlar İzmir Arkeoloji müzesi, ne devredilmiştir. Günümüzde ise Erythrai antik kentinin kalıntılarının sergilendiği bir müzeye dönüşmüştür.

Çeşme Kalesine Ulaşım

Çeşme kalesini ziyaret etmek ve tatillerini bölgede geçirmek isteyen ziyaretçiler, yurt içi ve yurt dışından uçak seferleriyle İzmir Adnan Menderes havaalanına oradan da direk Çeşme ilçesine yapılan otobüs seferleri ile ulaşım sağlayabilirler. Çeşme kalesine ulaşım sağlamada havaalanından kiralık araç edinmek ve bölgenin tamamını gezmek açısından iyi bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Çeşme kalesi Adnan Menderes havaalanına yaklaşık olarak 80 km, İzmir’e 70 km, Alaçatı’ya ise yaklaşık olarak 10 km mesafede yer almaktadır. Pazartesi günlerinin dışında her gün ziyarete açık olan kale sabah 08 ile akşam 17 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Çeşme Kalesi Bölgesinde Yer Alan Oteller

Çeşme Kalesi ilçe merkezinde yer alması sebebiyle ilçede tatil yapan tüm ziyaretçilerin kolayca ulaşacağı bir konumda yer almaktadır. Yaz aylarında oldukça yoğun olan ilçede, birçok bütçe seçeneğine uygun konaklama imkânı bulunmaktadır. Çeşme Kalesi bölgesinde yer alan oteller arasında, tarihi dokuyu günümüze kadar koruyan ve görkemli mimariye sahip tesisler de bulunmaktadır

Kanuni Kervansaray Historical Hotel: Kanuni sultan Süleyman’ın emirleriyle 1500’lü yıllarda inşa edilen tarihi kervansaraya günümüzde 45 odalı bir konaklama tesisi olarak hizmet vermektedir. Çeşme Masalla mahallesinde bulunan otel, insana tarihin içerisinde bir kesitte yaşıyor hissi veren harikulade bir tasarıma sahip. İki kişilik 1 gece konaklama bedeli kahvaltı dahil olmak üzere 210 TL civarında bulunuyor. 4 yıldızlı kaliteye sahip olan otelin görkemli görünümünün dışında, 21. Yüzyıl konforu ayrı bir özellik olarak müşterilerin karşısına çıkıyor. Mükemmel bir deniz manzarasına sahip olan otel Çeşme ziyaretçileri için ilk tercih olarak dikkate alınacak kadar güzel.

Scala Nouva İnkim Otel: Çeşme ılıca mahallesinde bulunan 3 yıldızlı otelde 2 kişilik 1 gece konaklama bedeli, fiyatlara kahvaltı dahil olmak suretiyle 150 TL civarında. Denize sıfır bir manzaraya sahip olan otelde müşteriler özel yüzme havuzu bulunuyor. Şehir merkezine ve Ilıcaya yakın olması sebebiyle gezintiler için uygun bir konumda buluna otelde tüm odalar klimalı ve otel genelinde wi-fi hizmeti ücretsiz olarak veriliyor. Lezzetli yemeklere sahip olan bir menüyle huzurlu akşam yemekleri için tercih edilebilecek mekânlar arasında yer alıyor.

Çeşme Kalesi Bölgesinde Yer Alan Eğlence Mekânları ve Restoranlar

Çeşme ilçesi birçok farklı ülkeden ziyaretçilerin akın ettiği en önemli turistik merkezler arasında yer almaktadır. Bu sebeple turistlerin ihtiyaç duyabileceği her tür konforun sağlandığı birçok tesis bulunmaktadır. Çeşme Kalesi bölgesinde yer alan eğlence mekânları yaz sezonunda sınırsız eğlencelere ev sahipliği yapmaktadır.

Öküz Bar: Çeşme Alaçatı denilince ilk akla gelen eğlence yerleri arasında yer alan mekân, sürekli bir kalabalığın hakim olduğu eğlence mekanına gece 12 den sonra gitmek eğlencenin ortasına dalmak anlamını taşıyor. Zengin atıştırmalık menüleri, lezzetli kokteylleri ve uygun fiyatlarıyla hizmet veren Öküz barda sakızlı Mojito mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor. Girişte Kadın-Erkek dengesine dikkat edilerek girişe izin veriliyor. Bu yöntemle mekânda huzur içerisinde eğlenebilmeyi sağlıyor.

Fly İnn beach: Sabah kahvaltılarından başlayıp gün içinde öğle yemekleri ve müzik eşliğinde çılgınca eğlencelerin yapıldığı akşam partilerine ev sahipliği yapan mekân Çeşmede bulunuyor. 70 kişilik mutfağında dünya lezzetlerini buluşturan eğlence merkezi özenle hazırlanmış margeritta ve kokteyl çeşitleriyle tanınıyor. Girişte ücret alınan mekânın müdavimleri arasında tanınmış birçok sanatçı ve müzisyen yer alıyor. Deniz sahilinde mükemmel bir manzara eşliğinde eğlenmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında yer almalı.

Restoranlar

Çeşme Kalesi bölgesinde yer alan restoranlar birbirinden lezzetli menülere sahip mekânlardan oluşmaktadır. İzmir ve yöresinde meşhur olan zeytinyağından yapılan yiyeceklerin ağırlıkta olduğu restoranlarda yabancı turistlerin damak tadına uygun olarak Akdeniz ve İtalyan mutfağına sahip restoranlar da ilgi çekmektedir.

Kabak Çiçeği Restoran: Çeşme ilçesinin Alaçatı bölgesinde yer alan restoran Akdeniz, Türk ve vejetaryen lezzetleri bir araya getiren bir menüye sahiptir. Zeytinyağlı yemekler konusunda inanılmaz lezzetlere rastlayabileceğiniz restoranda fiyatlar oldukça makul. Ege mutfağına sahip birçok yemeğin servis edildiği mekânda iyi bir yerde oturmak için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Oldukça kalabalık olmasına rağmen, yemek servisi gayet hızlı ve müşterilere üst düzeyde ilgi gösteriliyor.  Patlıcanlı el açması börek mutlaka denenmesi gereken bir lezzet olarak akılda tutulmalı.

Deniz Pide Alaçatı: Alaçatı’da çok uygun fiyatlarla mükemmel bir ziyafet için tercih edilmesi gereken bir restoran. Türk yemekleri ve vejetaryen yemeklerden oluşan menüdeki her yemek birbirinden mükemmel lezzetler içeriyor. Pide çeşitleri ev çorbaları mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor. Servis personeli oldukça sıcakkanlı ve mekân oldukça derli toplu bir görünümde hizmet veriyor.

Çeşme Kalesi Bölgesinde Yer Alan Festival ve Sosyal Etkinlikler

Çeşme binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan antik kentleri ve Osmanlı döneminde yapılmış olan tarihi eserleri ile tarih turizmi için bölgeye gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede düzenli olarak yapılan festival ve etkinliklerde ise bölgenin dünyaya tanıtımı hedeflenmektedir. Çeşme Kalesi bölgesinde yer alan festival ve sosyal etkinlikler il ve ilçe yöneticilerinin desteğiyle ve binlerce ziyaretçinin katılımlarına sahne olmaktadır.

2014 World Rally Championship / Round 04 / Rally Portugal // Worldwide Copyright: Hyundai Motorsport

Çeşme ve yöresinde yapılan festivaller arasında en çok ilgi görenlerin başında uluslararası bir kimliğe sahip olan rüzgâr sörfü festivali, Açık deniz uluslararası balıkçılık festivali, Foto ralli festivali gibi festival ve sosyal etkinliklerdir. Bunların yanı sıra bölgenin kültürünü yaşatmaya yönelik olarak yapılan Alaçatı ot festivali, Çeşme yemek festivali, şarap festivali gibi etkinlikler büyük beğeni toplamaktadır. Kültür ve sanat alanında yapılan festivaller arasında yer alan Çeşme uluslararası şarkı yarışması, tiyatro şenlikleri, resim sergileri gibi kültürel etkinlikler, birçok ülkeden katılımcıların yer aldığı büyük bir şölene dönüşerek Çeşme ve yöresinin dünyaya tanıtılmasına büyük katkı sağlamaktadır.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık