Ordunun Dereleri

ordunun_dereleri

Yeşilliği ve doğallığı ile ünlü olan ve Karadeniz’in incisi lakabını alan Ordu kendine özgü doğal güzelliği ile dolu bir şehirdir. Ordunun Dereleri ismi ile ünlenen ve dilden dile dolaşarak herkesin büyük beğenisini alan türkünün sözleri de yine bu yöreye aittir. Ordu il sınırları içinde toplamda 36 adet dere ve ırmak bulunmaktadır. Birçok gezintilerin ilk adresleri arasında yer alan Karadeniz’in incisinde bulunan en büyük ve şöhretli dereler Civil Deresi ve Melet Irmağıdır. Ordunun Dereleri aksa yukarı aksa sözü ile devam eden türkünün büyük ve açıklı bir hikayesi bulunmaktadır.

Ordunun Dereleri Türkü Sözleri

Ordu’nun Dereleri

Aksa Yukarı Aksa

Vermem Seni Ellere

Ordu Üstüme Kalksa Sürmelim Aman


Oy Mehmet’im Mehmet’im

Sana Küstüm Demedim

Beni Sana Geçmişler

Vallahi Ben Demedim Sürmelim Aman


Ordu’nun Dereleri

Derin Derin Çağlıyor

Kalk Gidelim Sevdiğim

Annem Evde Ağlıyor Sürmelim Aman


Oy Bağlamam Bağlamam,

Zerdali Dalı Mısın?

Garip Garip Çalarsın

Benden Sevdalı Mısın?

Türkü sözlerinden de anlaşılacağı gibi iki sevgilinin birbirinden ayrı düşmeleri ve bir araya gelememelerini anlatan acıklı hikâyede kızın dere başında yaktığı ağıt dilden dile dolaşarak türkü halini almıştır. Ordu için büyük anlam taşıyan ve sevilen türküde ismi geçen Mehmet köyü terk etmiş ve bir daha sevdiğinin yanına gelmemiştir.

Ordu yöresine yapacağınız gezintileriniz içinde uğramanız gereken birçok farklı bölge bulunmaktadır. Özellikle yabancı turistlerin dikkatini çeken ve doğal güzelliği ile muhteşem manzaralara sahip olan Şelaleler, yaylalar, sahil kenarlarının yanı sıra il merkezinde bulunan Boztepe’yi muhakkak listenize eklemeyi unutmayın.

Ordunun Dereleri büyük bir çoğunlukla Samsun ve Tokat bölgesine yakın olup dere ve ırmakların doğumları buralardan başlayarak Ordu’da denize dökülmektedir. Muhteşem manzaraya sahip olan ve ayrıca doğa yürüyüşleri içinde tercih edilen Ordu ilinde doğa sporlarının yapıldığı özel alanlarda bulunmaktadır

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık