Alahan Manastırı – Mersin
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Alahan Manastırı – Mersin

0

Mersin’in Tarihi ve Mimari Harikası: Alahan Manastırı

Mersin-Karaman karayolu üzerinde, Geçimli Köyü civarında bulunan Alahan Manastırı, 1300 metre yükseklikte Göksu Vadisi’ne bakan dik bir yamaca yerleştirilmiştir. Evliya Çelebi’nin “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor.” dediği bu manastır, Hıristiyanlığın Kapadokya ve Likonya’da yayılması sırasında takibe uğrayan ve inanmayanlar tarafından öldürülme korkusu yaşayan inananların ibadet için dağlık bölgelere kaçmasına bir örnektir.

Tarihi ve Önemi

St. Paul ve Barnabas gibi Hıristiyanlık öncülerinin Anadolu’da yaptıkları maceralı yolculuklar sırasında konakladıkları her yerde anılarına mabetler yapılmıştır. Alahan Manastırı da bu mabetlerden biridir. 440-442 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen Alahan Manastırı Külliyesi; Batı Kilisesi, Manastır, Doğu Kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odacıkları ve çevredeki mezarlardan oluşmaktadır.

Mimari Özellikleri

Alahan Manastırı, Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşır. Kilise binalarının süslemelerinde usta bir taş oymacılığı görülür. İlk kilise, korint başlıkla iki dizi sütunla üç nefe ayrılmıştır. Kapının atkı ve yan dikmeleri kabartmalarla süslüdür. Kilise duvarlarında St. Paul ve St. Pierre figürlerinden başka, sembolik yaratıkların ezişini tasvir eden kabartmalar, İncil yazılarının motifleri, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motifleri işlenmiştir.

Avlu ve Diğer Bölümler

Kiliselerin doğusundaki geniş avluda dinsel törenlerin yapıldığı bir galeri bulunur. Galeride apsisli vaftizhane ve Alahan Manastırı’nın en görkemli yapısı olan mezarlar da yer almaktadır. Mezarların kuzey duvarı kayaya yontulmuş olup üst örtüsü yoktur. Ana nefin ortası, paye ve sütunlara oturan dört kemerle örtülü kare planlı bir kule şeklindedir.

Sonuç

Alahan Manastırı, Mersin’in tarihi ve mimari açıdan önemli yapılarından biridir. Hıristiyanlık tarihinde büyük bir yere sahip olan bu manastır, mimari detayları ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini etkilemektedir. Mersin’i ziyaret edenler için tarihi ve kültürel bir yolculuk yapma fırsatı sunan Alahan Manastırı, Anadolu’nun mistik ve tarihi atmosferini keşfetmek isteyenler için önemli bir durak olma özelliği taşır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir