Fethiye Saklıkent Kanyonu
  1. Anasayfa
  2. Fethiye

Fethiye Saklıkent Kanyonu

0

Fethiye Saklıkent Kanyonu bir başka deyişle Saklıkent Milli Park mı desek bilemedim. Siz hangisini tercih ederseniz onu söyleyin en iyisi. Bu kanyon ilk olarak 18 yıl kadar evvel keçilerini civarda otlatan bir çoban tarafından görülmüştür. Sonrasında ise 49 yıllığına hükümetten kiralanmış ve işletme olarak hizmete başlamıştır. Hatta kanyonu keşfeden bu çoban da kanyon kenarında bulunan bir Cafe – Restaurant’ı işletmektedir.

Kanyon yaklaşık 14 kilometre kadar içeri giden dev bir vadiye benzemektedir. İki dağ arası ilk bakışta ürpertici bir şekilde dar ve yüksek gözükmektedir. Sizde kanyonun içindeki güzellikleri görmek isterseniz, buz gibi soğuk suların içinden yürümek durumundasınız. Fethiye Tatili yaptığınız zaman herkes gibi sizde araç kiralayarak bölge de bulunan bu denli saklı güzellikleri görebilirsiniz.

Fethiye Saklıkent Kanyonu

Saklıkente giderken yol üzerinde gördüğünüz bütün evler neredeyse küçük birer işletme niteliğindedir. Her kapının önünde gözlemeci teyzeleri göreceksiniz. Ya da evin üstünden hortumu sarkıtıp şelale yapmaya çalışmış insanları yol üzerinde çokça göreceksiniz. Eğer karnınız aç ise bu bölgede gözlemeyi tadabilirsiniz. Yok sabredebilirim derseniz Saklıkent’in içinde ayaklarınızı buz gibi suya sokup sonrasında yemek yiyeceğiniz çok güzel bir restaurant bulabilirsiniz.

Fethiye Saklıkent Kanyonu, sizleri önce buz gibi akan sularla karşılıyor. Kayaların altından ahşap merdivenlere ayak basıp iskeleye kadar fışkıran demir sizi berrak su kaynağına götürecektir. Kanyon, köpüren sular üzerine kurulmuş ve bölgeye serilmiş kıl minderlerine oturup ayağınızı buzlu suda serinleterek, gözleme ve balık yiyebilirsiniz. Eğer cenneti görmek isterseniz gizli kanyonda bulunabilirsiniz. Huzur ve heyecanı aynı anda serin sularında rafting yaparak yakalayabilirsiniz.

Saklıkent’i tanımlayan üç şey; Buz gibi su, çamur banyosu ve adrenalin dolu Ratfing heyecanı. Akdeniz sahillerinin yoğun sıcağından bunaldıysanız, soğuk bir mola için Fethiye Saklıkent Kanyonu‘na mutlaka uğrayın.

Fethiye Saklıkent Kanyonu Nasıl Oluşturuldu?

Saklıkent boyunca irili ufaklı mağaraları görmek mümkün. Bu mağaralarda yapılan arkeolojik kazılarda 2500 yıl öncesine ait kalıntılar bulundu. Fethiye Saklıkent Kanyonu, içinden geçen Dargaz Nehri’nin asırlarca kireçtaşı kaya tabanının aşındırılması sonucu meydana gelmiştir. Tarih sever gezginlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Saklıkent Hava Durumu?

Yazın Saklıkent’e gelmeden önce hava durumu raporlarına bakmakta yarar var. Yaz birkaç günle sınırlı kalsa da günler yağmurlu olabilir. Ancak Saklıkent için hava tahmini; Yaz mevsiminde ortalama 25-30 derece sıcaklık ve güneşli bir hava sizi bekliyor. %80-90 nem ve 5-10 km / saat hızlı rüzgarlar hakimdir. Fethiye Saklıkent Kanyonu ve Eşen Çayı’na giderken yanınızda mutlaka naylon deniz ayakkabısı bulundurun. Çünkü deredeki taşlar keskin ve kaygan olabilir.

Türkiye’de İlginç Vadi Fethiye Saklıkent Kanyonu

Türkiye’de, cennetin gizli köşelerinden biri ve son zamanlarda bir keçi çobanı tarafından tesadüfen keşfedilen Fethiye Saklıkent Kanyonu, günümüzde Milli Park statüsünü kazanmış bir doğal koruma yeridir. Orman Bakanlığı tarafından işletilen bu dünya harikası kanyonu tanımaya başlayalım.

Fethiye Saklıkent Kanyonu 4

Fethiye Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti

Peki Fethiye Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti 2024 yılında ne kadar diye soracak olursanız gözünüzde büyüttüğünüz rakamlar olmadığı kesin. 08:00 – 18:00 saatleri arasında sadece 5 – 10 TL gibi cüzi bir miktar karşılığında kanyona giriş yapabilirsiniz. Ancak müze kartı geçersizdir. Aşağıda 2021 ile anlık fiyatlar bulunmaktadır.

Saklıkent Milli Parkı Orman Bakanlığı tarafından işletilmektedir. Ancak Milli Park dışındaki restoran ve kafeterya bölümleri gece geç saatlere kadar açıktır ve hizmet sunmaktadır. Kanyona girmeden önce mutlaka yanınıza lastik ayakkabı almalı ya da kiralamalısınız. Zira içeride çok işinize yarayacağı kesin.

Yetişkin: 23₺
Öğrenci (İndirimli): 12₺
Çocuklar ve Bebekler: Ücretsiz

Otopark Ücretleri

Araba ve Pikaplar: 100₺
Minibüs ve Otobüs: 150₺
Motosiklet: 70₺
Bisiklet, Elektrikli Bisiklet ve Engelli Araçları: Ücretsiz

Fethiye Saklıkent Kanyonu 5

Saklıkent Yeme-İçme Yerleri

Saklıkent Yeme-İçme Yerleri konusunda ise yukarıda bahsettiğimiz gibi gözleme & çay yanısıra Kanyon içerisinden gelen buz gibi sular üzerine kurulu restaurantlara oturabilirsiniz. Ve bu güne kadar tatmadığınıza pişman olacağınız lezzette Saç Kavurma + Çoban Salata tercih edebilirsiniz. Tabi ki balık severler de unutulmuş değil. Alabalık her zaman alternatifler arasında mevcuttur.

Saklıkent’e Nasıl Gidilir

Bu anlatımlardan sonra Saklıkente Nasıl Gidilir ya da Fethiye Saklıkent Kanyonu Nerede gibi sorular sorduğunuzu duyar gibiyiz. Saklıkent’e ulaşmak için otogarın önünden hareket eden Saklıkent – Fethiye dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Bu Ulaşım ortalama 1 saat sürmektedir. Ayrıca kendi aracınızla yada araç kiralayarak da ulaşabilirsiniz. Ancak araç kiralamayacaksanız Turla gitmenizi tavsiye ederiz. Turlarda ortalama kişi başı 250 – 500 TL arası değişmektedir.

Fethiye – Saklıkent Kanyonu Arası Mesafe

Fethiye Kanyon arasındaki mesafe 47 km ve yaklaşık 50 dakika ile D400 karayolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.

Antalya- Saklıkent Kanyon Arası Mesafe

Antalya – Saklıkent arası D330 karayolu kullanılarak 195 Km ve yaklaşık 2 saat 40 dakika sürmektedir.

Ölüdeniz- Saklıkent Kanyonu Arası Mesafe

Ölüdeniz Saklıkent Kanyon arasındaki mesafe 52 Km ve yaklaşık 1 saat ile D400 karayolu üzerinden gidilmektedir.

İstanbul- Saklıkent Kanyonu Arası Mesafe

Saklıkent Kanyonu-İstanbul arası 770 Km ve yaklaşık 9-10 saat sürmektedir.

Kaş- Saklıkent Kanyonu Arası Mesafe

Kaş ilçesi ile Saklıkent Kanyonu arası 85 km ve D400 karayolu üzerinden ortalama 1 buçuk saattir.

Denizli- Saklıkent Kanyonu Arası Mesafe

Denizli’den Saklıkent ulaşabilir 185 km ve yaklaşık 2 saat ve 30 dakika kullanarak D330 yolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.

Fethiye Saklıkent Kanyonu 6

Saklıkent Demir Köprü

Kanyonun giriş kısmı ahşap ve demirden yapılmış yüksek asma köprülerden oluşuyor. Bu sebeple Saklıkent Kanyon girişi oldukça farklı bir atmosfere sahiptir. İsterseniz bu alandan aşağıdaki soğuk suya dalabilirsiniz. Yüzmeyi bilmiyorsanız tavsiye edilmemektedir. İlerledikçe dere seviyesine ulaşırsınız ve ayaklarınız Eşen Çayı’nın buz gibi sularıyla buluşur. Kanyonda ilk başta açık alanları, küçük şelaleleri ve su kaynaklarını görebilirsiniz. Hatta burada kaynayan yer altı doğal kaynak suyunu içmeniz tavsiye edilir. Su neredeyse buz gibi soğuktur ve mineral bakımından oldukça zengindir.

Fethiye Saklıkent Kanyonu nasıl bir yer, ne yapmalı, ne yenmeli, ne içmeli ve nerede kalmalı? Sorularının cevabını tek tek ele aldık. Şimdi birlikte göz atalım.

Saklıkent Kanyonu’nda Ne Yapılır? Ziyaret Edilecek Yerler

1) Saklıkent Çamur Banyosu

Saklıkent’te yapılacak aktivitelerin başında doğal çamur banyosu geliyor. Cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen Saklıkent Çamur Banyosu, özellikle kadınlar için cilt bakımı ve güzellik kürü gibi yararları olduğu biliniyor.

Dargaz (Eşen) Çayı üzerinde Çamur Banyosu Havuzları

Saklıkent Rafting aktivitesi sonunda ayrıca derenin hemen yanında bulunan çamur havuzlarını çamur banyosu için kullanılmaktadır. Gezginler bu iki farklı çamur havuzlarında çamur banyosu yapabilir ve şifa bulabilir.

2) Fethiye Saklıkent Kanyonu Rafting

Saklıkent’e geldiğinizde gizemli kanyonu gezdikten sonra adrenalin dolu Rafting heyecanını deneyimleyebilirsiniz. Kendinizi kanyonun büyüsüne bırakın. Büyük can simidi şeklindeki renkli şişme botlara binerek Dargaz Çayı’nın çılgın sularına kendiniz bırakın ve bu heyecanın tadını çıkartın.

Fethiye Saklıkent Kanyonu‘nda Nehir Raftingi etkinliği düzenleyen Gorge Club adında bir yer bulunmaktadır. Şişme botlar, kürekler, kasklar ve diğer güvenlik malzemeleri ile son derece güvenli bir rafting heyecanı sizi bekliyor. Fethiye Saklıkent Kanyonu‘nda rafting yapmak tehlikeli midir? Diye soran gezginler olacaktır. Uzmanlarla ve rafting malzemeleri ile yapıldığı sürece rafting tehlikesi yoktur. Peki Rafting Fiyatları Ne Kadardır?

Saklıkent Rafting Fiyatları

45 Dakika (Nehir Raftingi + Çamur banyosu): 600 TL

90 Dakika (Nehir Raftingi + Çamur banyosu): 1000 TL

180 Dakika (Nehir Raftingi + Çamur banyosu + Meyve + vb.): 2000 TL

3) Egzotik Kanyon Turu

Saklıkent’te yapılabilir etkinliklerden biri olan Kanyon turu muhteşem manzaralar sunmaktadır. Buz gibi doğal kaynak suyunu içebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

4) Saklıkent Kanyonu’nda Zipline Turu

Bu aktivitede kanyonun üzerine gerilen iplerden yürüyerek diğer tarafa geçebilirsiniz. Yükseklik korkusu olmayan gezginlere tavsiye edilir. Güvenlik halatı ve kask gibi malzemeler sayesinde kazasız maceranın tadını çıkarın.

5) Fethiye Saklıkent Kanyonu Jeep Safari Turu

Günlük Safari Jeep turları ile Fethiye ve Antalya Kaş’tan her gün Fethiye Saklıkent Kanyonu‘na gidebilirsiniz. Üstü açık 4 × 4 Land Rover ve marka cipler ile 5 veya 10 kişilik gruplar halinde maceralı bir yolculuk sizi bekliyor. Sabah 10: 00’da Fethiye’den hareket eden cipler Saklıkent’e gidiyor. 10 saatlik Safari turu sonunda akşam 19: 30’da başlangıç ​​noktası olan Fethiye’ye geri dönüyorlar.

Kaş’tan Fethiye Saklıkent Kanyonu‘na düzenlenen Saklıkent Jeep Safari turu ile eğlence ve macera dolu unutulmaz anlar yaşayacaksınız. Kalabalık arkadaş gruplarına ve çocuklu ailelere uygun Saklıkent Safari Turları da bulunmaktadır. Bu jeep safari turlarında günlük rutin şu şekildedir.

  • Su savaşı
  • Kanyon Yürüyüşü
  • Bodyrafting
  • Öğle yemeği
  • Çay molası
  • Macera Dolu Tubbing Eğlenceli Rafting Etkinliği
  • Xanthos Antik Kent Turu ve son durak
  • Kaputaş Plajı ve buradan Antalya Kaş’a dönülmektedir.

Baştan sona macera dolu Saklıkent Jeep Safari Turu için kişi başı fiyat 150-200 TL gibi bir fiyattır.

6) Saklıkent’te Bungee Jumping

Kulağa abartılı gelebilir ama Fethiye Saklıkent Kanyonu’nda yapılabilecek bir diğer aktivite de Bungee Jumping’dir. Bu aktiviteye katılmak için önceden rezervasyon yapmanız ve ödeme yapmanız gerekir. Zamanı geldiğinde yapmanız gereken tek şey kendinizi Dargaz Nehri’ne bırakmaktır. Bunun için belirli bir fiyat veya tarife yoktur. Telefonla arayabilir ve önceden bilgi alabilirsiniz.

7) Saklıkent Kayak Merkezi

Fethiye Saklıkent Kanyonu‘nun bulunduğu dağlık bölge, yüksekliği ve konumu sebebiyle sadece yaz sezonunda değil Akdeniz bölgesinde de kış turizminin yapılabildiği ender destinasyonlar arasında yer alıyor. Kışın bu bölge yoğun kar yağışı ve düşük sıcaklıklar sebebiyle kar kalınlığını artırarak kayak yapmaya olanak sağlar. Antalya’ya en yakın kayak merkezi 2400 metre rakımlı Saklıkent Kayak Merkezi’dir. Kış sporlarına merakı olan gezginlerde burayı sıkça tercih etmektedir.

Saklıkent’te restoran alanında cep telefonunuzla konuşabilir hatta interneti kullanabilirsiniz. Fakat kanyondan geçtiğinizde telefon sinyalleri kesilebilir.

8) Müthiş Saklıkent Gün Batımı

Fethiye Saklıkent Kanyonu‘nda yapılabilecek pek çok adrenalin dolu aktivite bulunmaktadır. Bu aktivitelerin yanında sakinliği seven ve kendini dinlemek isteyen misafirler inanılmaz günbatımı eşliğinde Türk kahvesini yudumlayarak kitaplarını okuyabilirler.

Saklıkent Milli Parkı Kanyonu

Saklıkent’te Ne Yenir?

Kanyon, dere, doğal manzara ve pek çok şey burada çok güzel bunların yanında yemek kültürü de bir hayli zengindir. Yemeğin kalitesi, çok çeşitlilik, güler yüzlü personel, ilgi ve tüm bunlara rağmen her bütçeye uygun menü fiyatları vardır. Yemek yemenin bir diğer güzel yanı ise, nehir kenarına kurulmuş tahta bir sal gibi yer masalarının olmasıdır. Ayaklarınızı buz gibi soğuk suya koyarsınız ve bu zevki tarif etmek imkansızdır.

Rolldurma: El Yapımı Dondurma

Saklıkent kanyonu’nda oldukça ilgi gören bir lezzette Rolldurma’dır. Rolldurma Saklıkent’ e özgü el yapımı meyveli dondurmadır. Muz, ananas, kavun, çilek ve orman meyvesi gibi malzemeleri kendiniz seçiyorsunuz ve 5 dakika sonra harika Rolldur’unuzun tadını çıkarıyorsunuz. Çocuklu aileler için adeta biçilmiş kaftandır. Bu sıcak yaz günlerinde serinlemek adına Saklıkent Kanyonu’nun buz gibi soğuk sularının yanında Rolldurma da deneyebilirsiniz.

Saklıkent Konaklama

Saklıkent Konaklama İmkanları ve Fiyatları konusuna değinecek olursak, Fethiye Saklıkent Kanyonu içerisinde konaklama imkanı yoktur. Çünkü bölge koruma alanı ilan edilmiş bu nedenle imara kapalıdır. Ancak etrafta bungalov tarzı konaklama yerleri oldukça fazladır. Konaklama ücretleri olarak 80TL ile 300 TL arasında bir ücreti gözde çıkarmalısınız. Fakat Erken rezervasyonlardan ve bazı özel indirimlerden yararlanarak bu fiyatları aşağı çekebilirsiniz.

Yanınızda Ne Bulundurmalısınız?

  • Kavrama özellikli hassas dalgıç ayakkabılar idealdir (uygun bir ücret karşılığında jöle ayakkabı kiralayabilirsiniz)
  • Islanmaya aldırmayacağınız giysiler
  • Mayo
  • Kamera (su geçirmez bir çantada)
  • Güneş kremi
  •  Para
  • Şişe su

Saklıkent Kanyon Gezisinden Ne Bekleyebilirsiniz?

Bu kırsal kaçamakta serin, etkileyici Toros Dağları’na gün vakit geçirebilirsiniz. İnanılmaz kırsal kesimde, tepe köylerinden ve verimli vadilerden geçerek, antik Tlos kentine ve etkileyici Saklıkent Kanyonu’na doğru yol alabilirsiniz. Burada, sizi kalbine götüren geçidin kenarına bağlı ahşap bir yürüyüş yolunu takip edeceksiniz.

Saklıkent Türkçede ‘gizli şehir’ manasına gelir, bu kanyon 300 m derinliğindedir ve içinden Akdeniz’e akan dağların eriyen karlarından su vardır.

Tlos, Likyalılar döneminden kalma bir antik kenttir ve 4.000 yıl öncesine ait olduğu rivayet edilir. Bir tepenin üzerinde, Saklıkent yakınlarında yer alır ve etkileyici Likya kaya mezarları, bir Roma antik tiyatrosu ve geleneksel hamamların yanı sıra görülmesi gereken bir Bizans kilisesinin kalıntıları vardır.

Dağların tepesinden dökülen bol oksijenli dağ havasını içinize çekin ve açık havada öğle yemeğinin tadını çıkarın ve müthiş bir tatilin keyfini sürün.

Fethiye Saklıkent Kanyonu Hakkında Son Birkaç Önemli Bilgi

Saklıkent’e gelirken mutlaka şort veya kapri gibi bir kıyafetle gelin ve ayağınıza lastik deniz ayakkabısı giymelisiniz. Terlikleriniz hızla akan suya kapılabilir. Bu nedenle terlikler veya sandaletler değil, ayaklarınızı sıkıca saran lastik ayakkabılar olsun. Islanmanız ihtimaline karşı yanınıza bir yedek kıyafet bulundurmalısınız. Dijital ve Elektronik ürünlerinizden olabildiğince azını yanınıza alın. Çoğu zaman belinize kadar suda olacaksınız ve teknolojik aletler olmadan daha rahat edeceksiniz.

Kanyonu tam anlamıyla gezmek için öğleden önce erken gelmenizi tavsiye ederiz. Kayalar çok kaygan olabileceğinden site çok küçük çocuklar, engelliler veya çok yaşlılar için uygun bir yer değildir. Adrenalin ve eğlence dolu unutulmaz anlar sizi bekliyor.

Ek Olarak

İki dağ arasında bulunan Fethiye Saklıkent Kanyonu oldukça derin bir kanyondur. Xsantos Antik Kente yakın bir konumda yer alan bu bölgede gezilen Fethiye Saklıkent Kanyonu gezisi ile bu antik kentin de dahil edilmesi önerilir.

Fethiye Saklıkent Kanyonu‘na giriş, batı duvarına monte edilmiş asma bir geçitle sağlanmaktadır. İlk bir veya iki kilometre çocuklar dahil herkes tarafından kat edilebilir. Bununla yanında, kanyonun derinliklerine inildiğinde, giderek daha fazla engel vardır. Dahası, duvarlarda belli noktalarda asılı halatlar yardımıyla tırmanmak gerekiyor. Birkaç kilometre sonra daha ileri gitmek neredeyse mümkün değildir. Ancak bu birkaç kilometrelik bir yürüyüş bile akan suların ve geçitlerin oluşturduğu duvarların sıra dışı güzelliğini anlamak için yeterlidir.

Saklıkent Milli Parkı’nda gezinti yaparken, yüksek sularda zaman zaman yürümek gerekir. Başka bir deyişle, böylesine güzel bir yeri ziyaret etmenin bir bedeli vardır. Giysilerinizi ve ayakkabılarınızı ıslatmak. Kanyonun derinliklerine inmek isteyenler için yanına palet veya lastik ayakkabı almak faydalı olacaktır. Kanyonun tepesine tırmanmak, trekking seven gezginler için keyifli bir macera olabilir.

Saklıkent Kanyonu

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 7
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir