Cendere Köprüsü – Adıyaman
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Cendere Köprüsü – Adıyaman

0

Antik Bir Mucize: Cendere Köprüsü

Adıyaman’ın görkemli manzaralarından biri olan Cendere Köprüsü, aynı zamanda Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinmektedir. Antik Cabinas (Cendere) Çayı üzerinde bulunan bu köprü, muhteşem bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için bu ismi almıştır. Tarihi köprü, Adıyaman’ın Kâhta İlçesi’nden Nemrut Dağı’na doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçtikten yaklaşık 10 kilometre sonra Sincik-Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır.

Antik Roma Mirası

Cendere Köprüsü, Roma İmparatoru Septimius Severus’un emriyle MS 193-211 yılları arasında Samsat’ta (Somasata) karargâh kuran XVI. Lejyon tarafından inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı, Antik Roma mimarisinin muhteşem bir örneğidir. İki kemerden oluşan köprü, her biri tonlarca ağırlıkta olan düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. 7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğundadır.

Anıtsal Görünüm ve Mimari Detaylar

Köprünün en ilginç mimari özelliği ise harç kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Her iki tarafından rampa biçiminde yükselerek orta kısımda birleşmesi, köprüye hem statik olarak dayanıklılık kazandırmış hem de anıtsal bir görünüm vermiştir. Köprünün girişlerinde bulunan korint düzenindeki sütunlar, üzerlerindeki yazıtlarla Roma İmparatoru Septimius Severus’un ve karısı Julia Domna’nın anısına dikilmiştir. Ayrıca, köprünün yapımına katkı sağlayan imparatorun oğulları Caracalla ve Geta’nın adına da sütunlar bulunmaktadır.

Restorasyon ve Onarımlar

Cendere Köprüsü, Roma Dönemi’nde değişik zamanlarda onarımlar görmüştür. Köprünün korkuluk kısmında bulunan yazıtlar, bu onarımların varlığını göstermektedir. Günümüzde bile ayakta duran bu antik yapı, tarihin derinliklerinden günümüze ulaşan bir mucizedir.

Cendere Köprüsü, ziyaretçilere tarihin derinliklerinde bir yolculuk ve etkileyici bir manzara sunmaktadır. Antik Roma’nın ihtişamını ve mühendislik becerisini yansıtan bu köprü, Adıyaman’ın tarihî ve kültürel mirasına eşsiz bir katkı sunmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir