Pervane Medresesi – Sinop
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Pervane Medresesi – Sinop

0

Tarih ve Mimari Harikası: Pervane Medresesi

Sinop’un tarih ve kültür zenginliğini yansıtan önemli yapılarından biri olan Pervane Medresesi, şehrin tarihi dokusuna değer katan bir eserdir. 1262 yılında Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından şehrin ikinci defa alınışını anmak amacıyla yaptırılmıştır. Medrese, Alaaddin Cami avlu kuzey girişinin karşısında konumlanmıştır ve dikdörtgen planlı bir yapıdır.

Mimari Özellikleri

Pervane Medresesi, iki eyvanlı ve açık avlulu medrese tipinin güzel bir örneğidir. Girişi tamamen mermerden yapılmış olup, süslü anıtsal bir kapı şeklindedir. Giriş eyvanının her iki cephesinde birer oda bulunmaktadır. Avlunun ortasında ise sekizgen bir şadırvan yer almaktadır. Avlunun doğu ve batı cephesinde kuzey-güney konumlu uzanan ve üçer sütuna oturan kemerli revaklar bulunmakta, revakların arkasında ise beşerden on adet küçük oda bulunmaktadır. Her hücrenin içerisinde birer ocak ve sokağa bakan büyük penceresi bulunmaktadır.

Tarihi ve Kültürel Değeri

Pervane Medresesi, Sinop’un tarihinde önemli bir yere sahiptir. Yapı, orijinalinde düz toprak damlı iken, sonradan dışarıya doğru meyilli ve alaturka kiremitle kaplı çatı ile yenilenmiştir. Medrese, 1932 ile 1970 yılları arasında Müze olarak hizmet vermiş ve günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün malı olarak korunmaktadır. 2002 yılında Sinop Valiliği tarafından Kültür ve Turizm amaçlı kullanılmak üzere tahsis edilmiş ve Sinop’a özgü el sanatları ve mutfağı ile ilgili kişilere tahsis edilerek çarşı haline getirilmiştir.

Sonuç

Pervane Medresesi, Sinop’un kültürel mirasını ve tarihini yansıtan önemli bir yapıdır. Tarihi ve mimari özellikleriyle ziyaretçilerine geçmişe doğru bir yolculuk yapma imkanı sunmaktadır. Sinop’u ziyaret edenler için Pervane Medresesi, mutlaka görülmesi gereken önemli noktalardan biridir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir