Sultan Memduh Hazretleri – Siirt
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Sultan Memduh Hazretleri – Siirt

0

Sultan Memduh Hazretleri: Siirt’in Manevi Değeri

Siirt’in tarihi ve manevi zenginlikleri arasında önemli bir yere sahip olan Sultan Memduh Hazretleri, asıl adıyla Mahmut olarak bilinmektedir. Hicri 1174, Miladi 1761 yılında Zilkaade Ayı’nın 20. günü Cumartesi gecesi Tillo’da doğmuştur. Çocukluk ve gençlik yıllarını anne ve babasının terbiyesi altında geçiren Sultan Memduh, genç yaşta dedesi İsmail Fakirullah Hazretleri’nin halifesi olan İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yanında dini ilimler ile tasavvufi bilgileri öğrenmiştir. Özellikle dedesi İsmail Fakirullah Hazretleri’nin tarikatına bağlı kalarak tasavvufi alanda hizmet etmiş ve manevi terbiyesini almıştır.

Manevi Mirası ve Eserleri

Sultan Memduh Hazretleri, hocaları İbrahim Hakkı Hazretleri ve amcası olan Şeyh Mustafa Hazretleri’nin manevi terbiyesiyle “Memduh” yani “Övülmüş” lakabını almıştır. İlim, irfan ve irşad konularındaki üstün yetenekleriyle tanınan Sultan Memduh Hazretleri’nin ünü, dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. Kendisini görmek isteyen insanlar Tillo’ya akın etmiş ve ondan manevi ilhamlar almıştır. Sultan Memduh Hazretleri’nin zevcesi de Velayet Makamına yükselmiş olan Zemzem’il-Hassa’dır.

Tillo’da Bir Miras: Sultan Memduh Türbesi

Hicri 1263, Miladi 1847 yılında vefat eden Sultan Memduh Hazretleri’nin kabri, Siirt’in Tillo ilçesinde bulunan ve kendisinin adını taşıyan Sultan Memduh Türbesi’ndedir. Türbe, Tillo’da yüksek bir sırtta konumlanmıştır. 1830 yılında Sultan Memduh Hazretleri tarafından oğlu Şeyh Abdurrahman için yaptırılan türbede Sultan Memduh Hazretleri’nin de defnedilmiştir. Sultan Memduh Hazretleri’nin alemde elde ettiği kemalat ile yazdığı 47 bin beyitlik tasavvufi eseri, Arapça, Farsça ve Türkçe dillerinde kaleme alınmıştır.

Ziyaretçi İpuçları

Sultan Memduh Türbesi’ni ziyaret etmek isteyenler için en uygun zamanlar genellikle bahar ve sonbahar aylarıdır. Türbe ziyaretinde uygun kıyafetler tercih edilmeli, saygılı bir tutum sergilenmelidir. Ayrıca, türbenin bulunduğu bölgenin manevi atmosferini hissedebilmek için sessiz ve sakin bir ziyaret yapılması tavsiye edilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir