Balıkesir Şehir ve Gezi Rehberi – Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olan Balıkesir topraklarının, bir kısmı Marmara Bölgesi’nde, bir kısmı ise Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Bu nedenle Balıkesir’in Marmara Denizi ve Ege Denizi’nde kıyıları bulunmaktadır. İki denize de kıyısı olan bu sevilen şehri merak edenlerin, en çok araştırdığı konulardan birisi de, Balıkesir şehir ve gezi rehberi olmaktadır.
Balıkesir antik çağlara dayanan tarihi ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında en üst sıralarda yer almaktadır. Özellikle Balıkesir’in ilçeleri olan Ayvalık ve Edremit, yaz ve kış olmak üzere turizm açısından en popüler yerlerden birisi olmaktadır.
Balıkesir’in Tarihi Yapısı
Marmara Bölgesi’nin en sevilen şehirlerinden birisi olan Balıkesir’in tarihi yapısı M.Ö. 3000’li yıllara dayanmakta olup, arkeolojik bulgulara göre şehrin tarihteki ilk ismi Misya olarak geçmektedir. Şehirde pek çok tarihi kalıntı bulunmakta olup, zengin tarihi içerisinde Persler, Frigler, Hititler, Grekler ve Romalılar gibi birçok medeniyet yer almıştır. Balıkesir’in Türklerin hâkimiyetine geçmesi ise Malazgirt Savaşı’ndan sonra olmuştur. Daha sonra ise Kurtuluş Savaşı’nda Yunan işgalinden kurtularak, Balıkesir ismini almıştır.
Balıkesir’in Kültürel Yapısı
Türkiye’nin en kalabalık yedinci şehri olan Balıkesir’in kültürel yapısı çerçevesinde, halkın büyük bir bölümü Müslüman olup, diğer inanışlardan da pek çok insan şehirde ikamet etmektedir. Geçmiş tarihinin verdiği kültürlerin izlerini günümüze kadar taşıyan Balıkesir’de, geleneksel kıyafetlerin yanı sıra, yöreye has yiyeceklerde de bu izleri görmek mümkün olmaktadır. Özellikle Balıkesir’e ait olan Höşmerim tatlısı dünya çapında bir ün kazanmış durumdadır.
Balıkesir’in Coğrafi Yapısı
Balıkesir Anadolu’nun kuzeybatısında yer almakta olup, hem Marmara hemde Ege Bölgesi’nde toprakları ve kıyıları bulunmaktadır. Balıkesir’in batısında Çanakkale ve Ege Denizi, güneyinde İzmir ve Manisa, kuzeyinde Marmara Denizi, doğusunda ise Bursa ve Kütahya illeri bulunmaktadır. Balıkesir’in coğrafi yapısı dâhilinde dağlar, meyile sahip ovalar ve genellikle alçak tepeye sahip alanlar bulunmaktadır. Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden birisi olan Balıkesir’in nüfusu 2020 yılı verilerine göre 1.240.290 kişi, yüz ölçümü ise 14,272 km²’dir.
Balıkesir’de Gezilecek Yerler
Balıkesir doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihi güzellikleri ile de Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisidir. Bu bağlamda pek çok yere Balıkesir gezi turları düzenlenmektedir. Balıkesir Marmara ve Ege kıyılarında bulunmasından dolayı yabancı ve yerli turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirlerden birisi olmaktadır. Buna bağlı olarak en çok tercih edilen Balıkesir’de gezilecek yerler sıralaması şu şekilde olmaktadır;
- Hisaralan Kaplıcaları
- Kuvayi Milliye Müzesi
- Dasykleion Antik Kenti
- Zağnos Paşa Camisi
- Balıkesir Saat Kulesi
- Antandros Antik Kenti
Balıkesir’in Ekonomik Yapısı
Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olan Balıkesir’in ekonomik yapısı oldukça iyi olup, konum olarak Ege Bölgesi’nde de olmasından dolayı, özellikle sahil kesimlerinde ekonomik olarak en büyük gelir kaynakları zeytincilik, balıkçılık ve bağcılık olmaktadır. Balıkesir’in iç kesimlerinde ise hayvancılık, tarım, madencilik ve ormancılık yapılmaktadır. Aynı zamanda Balıkesir’in en büyük gelir kaynaklarından bir diğeri de turizm olmaktadır.
Balıkesir’e Yerleşmek
Balıkesire yerleşmek isteyenlerin en çok araştırdığı konulardan birisi de, Balıkesir kiralık daire fiyatları olmaktadır. Balıkesir ili içerisinde hem müstakil ev olarak, hem de daire olarak uygun fiyatlarla ev bulmak her zaman mümkün olmaktadır. Bu ev ve daire fiyatları ilçelere göre farklılık göstermekte olup, semtine göre Balıkesir ortalama ev kiraları şu şekilde sıralanmaktadır;
- Ayvalık ilçesi ortalama ev kiraları: 1,350 TL
- Bandırma ilçesi ortalama ev kiraları: 1,100 TL
- Karesi ilçesi ortalama ev kiraları: 1,100 TL
- Altıeylül ilçesi ortalama ev kiraları: 1,650 TL
- Edremit ilçesi ortalama ev kiraları: 1,300 TL
Balıkesir belediye otobüsü ve minibüs fiyatları ise öğrenci ve sivil olmak üzere şu şekildedir;
- Belediye otobüsü tam bilet fiyatı: 3,75 TL
- Belediye otobüsü öğrenci bilet fiyatı: 2,50 TL
- Minibüs fiyatı: 4.50 TL
- Minibüs öğrenci fiyatı: 3,50 TL
Balıkesir’in Gezilecek Yerleri Nerelerdir?
Balıkesir gerek tarihi dokusu ile gerekse sahip olduğu doğal güzellikler ile turizm açısından en gelişmiş olan şehirlerden birisi olmaktadır. Bu nedenle Balıkesir’de gezilip, görülecek pek çok yer bulunmaktadır. Buna göre Balıkesir’in gezilecek yerleri şunlar olmaktadır;
- Pınarbaşı Piknik Alanı
- Susurluk Kaplıcaları
- Bandırma Arkeoloji Müzesi
- Altınova Plajları
- Cunda Adası
- Mıhlı Çay
- Ören
- Pordoselene Kulesi
- Kazdağ Milli Parkı
- Kuş Cenneti Milli Parkı
- Taşlı Manastır
- Aya Nikola Kilisesi
- Suçıktı Mesire Yeri
- Çamlık
- Yedi Şehitler Anıtı
- Edremit Hanlar
- Değirmen Boğazı Milli Parkı
Balıkesir’in İlçeleri Nelerdir?
Balıkesir iline bağlı olan yirmi ilçe bulunmakta olup, bu ilçeler sırasıyla şunlardır;
- Susurluk
- Edremit
- Ayvalık
- Sındırgı
- Savaştepe
- Marmara
- Manyas
- Kepsut
- Karesi
- Havran
- İvrindi
- Gönen
- Erdek
- Gömeç
- Dursunbey
- Burhaniye
- Bigadiç
- Balya
- Bandırma
- Alteylül
Balıkesir’in En Güzel Yeri Neresidir?
Balıkesir turizm açısından en gelişmiş yerlerden birisi olup, aynı zamanda gezilip, görülecek yerler açısından da oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan bir şehirlerden biridir. Balıkesir’de tarihi ve doğal güzellikler açısından gezilecek sayısız seçenek bulunmaktadır. Buna bağlı olarak Balıkesir’e gelenlerin en çok gittikleri ve Balıkesir’in en güzel yeri olarak kabul edilen yer ise Cunda Adası olmaktadır.
Balıkesir’in En Meşhur Şeyi Nedir?
Balıkesir’in dünyaca tanınan en meşhur şeyi, yöresel tatlarından birisi olan höşmerim tatlısıdır. Balıkesir kültürel yapısı içerisinde yer alan pek çok lezzetli yemek çeşidini de, yemek literatürüne katmış bulunmaktadır. Bu bağlamda Balıkesir’in en lezzetli tatları ise şunlardır;
- Susurluk Ayranı
- Höşmerim Tatlısı
- Balıkesir Mantısı
- Edremit Köftesi
- Bigadiç Güveci
- Keşkek
- Kabak Çiçeği Dolması
- Zerde
- Balıkesir Kaymaklısı
- Mafiş Tatlısı
- Ayvalık Tostu
- Karanfilli Ekmek
- Koruk Suyu
- Sura
Balıkesir’in Plaka Kodu Nedir?
Trafikte Balıkesir’in plaka kodu 10 numara olmaktadır. Balıkesir’e ait olan 10 numaralı plaka kodu, aynı zamanda Balıkesir’in bütün ilçeleri içinde geçerli olan plaka kodu olmaktadır. Bunun haricinde Balıkesir’de plaka kodu ile birlikte kullanılan bazı özel plaka harfleri ise şunlar olmaktadır;
- Balıkesir Burhaniye ilçesi plaka harfleri: J
- Balıkesir Edremit ilçesi plaka harfleri: J
- Balıkesir Erdek ilçesi plaka harfleri: E
- Balıkesir Merkez plaka harfleri: HA, AC, EA, DZ, AZ, F, HZ
Balıkesir’in Telefon Kodu Nedir?
Balıkesir ilinin telefonla haberleşmede kullanılan telefon kodu 0266 olmaktadır. Balıkesir ve ilçelerinde bu kodun kullanılmasına gerek olmamasına rağmen, Balıkesir dışından şehre gelen aramalarda herkesin bu kodu kullanması gerekmektedir. Aynı zamanda cep telefonları ile yapılan bütün aramalarda da, Balıkesir iline ait olan telefon numaralarının başına mutlaka 0266 telefon kodunun eklenmesi gerekmektedir.
Balıkesir’in İklimi Nasıldır?
Balıkesir konumundan ötürü iki iklimin aynı anda yaşanabildiği şehirlerden birisi olmaktadır. Balıkesir’in Ege Denizi ile komşu olan kıyılarında Akdeniz iklimi, kuzeyinde ve iç kısımlarında ise kara ikliminin hâkim olduğu görülmektedir. Bu nedenle Balıkesir’in sahil kesimlerinde yaz ve kış aylarında olan ısı farklılıkları az olsa da, iç kesimlerde bu oranların oldukça çoğaldığı görülmektedir.