Burdur Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Akdeniz

Burdur Gezilecek Yerler

0

Son dönemlerde hak ettiği ilgiyi gören Burdur gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Burdur ilimiz, özellikle doğal güzellikleriyle adından fazlasıyla söz ettiriyor. Ülkemizin Güney Batı tarafında yer alan Burdur’un çevresi; Isparta, Muğla, Antalya ve Denizli illeriyle çevrilmiştir. Göller Yöresi olarak adlandırılan bölgenin merkezinde tam yer alıyor. Burdur ili, doğal güzellikleri yanında birde kültürel güzellikleriyle de turistlerin çok fazla dikkatini çekiyor. Akdeniz Bölgesi içerisinde yer almasına rağmen Toros Dağları’nın arkasında konumlandığından karasal iklim, Burdur’da hakimdir.

Çok yakın döneme kadar maalesef Burdur ilimizin, haritada ki yerini dahi bilmeyen insanlar vardı. Ancak son dönemlerde özellikle Salda Gölü’nün keşfedilmesi ile beraber Burdur ilimizde hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Akdeniz’in iç kısmında yer alan Burdur kültürel ve doğal güzellikleri bağlamında, turizm açısından oldukça önemli kentlerimizdendir. Turizm bakımından bulunmaz bir cevhere sahip olan Burdur’un etrafında ki kentlerde aynı özelliği taşıyor. Örneğin; Antalya kentimiz tam bir turizm kenti olarak biliniyor. Ya da Muğla kentimiz, doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Kısacası Burdur ilimizin sadece kendisi değil etrafında ki şehirlerde, turizm açısından önem arz ediyorlar.

Burdur Gezilecek En Güzel Yerler

Burdur ilimiz her ne kadar hak ettiği ilgiyi son zamanlarda görse de aslında geçmişi çok eskilere dayanıyor. Tarih öncesinde ki devirlerden geçmişi olan Burdur’da; çok miktarda höyük, antik kent, ören yeri ve Tümülüslere rastlamak mümkün diyebiliriz. İşte o bakımdan da, Burdur gezilecek yerler konusunda zengindir. Burdur etrafında yapılan kazı çalışmaları sonucunda; M.Ö.9000’lere dayanan tarih izlerini görmek mümkündür. Burdur’un ismiyle ilgili de çeşitli rivayetler söz konusudur diyebiliriz. Örneğin; Türkmenler geldiklerinde yerleşebilmek adına yar ararken; “cennet burada dur”  cümlesinden dolayı Burdur ismi kullanıldığı iddia ediliyor.

Burdur ilinde yapılan arkeolojik çalışmalarda aynı zamanda, kent tarihinin Neolitik Çağlar’a kadar uzandığı da görülüyor. Antik dönemlerde; Psidya Bölgesi civarında kalmış olan Burdur; Pers, Frigya ve Lidya hakimiyetlerine de girmiştir.

Büyük İskender o dönem de şu ünlü cümlesini kullanmıştır: “Ya Burdur Beni alır, ya ben Burdur’u alırım”. Persler’i yenen Büyük İskender Burdur’u da, Makedonya Krallığı egemenliğine almıştır. Bu dönemden sonra Burdur’u; Selevkoslar, Roma İmparatorluğu, Bergama Krallığı, Selçuklular, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Hamitoğulları topraklarına katmıştır.

Böylesine önemli bir tarihi içinde barındıran  Burdur gezilecek yerler bakımından da doğal olarak zengindir.  Konumu itibariyle önemli turistlik şehirlerin yakınında bulunması, kendinin de doğal güzellikleri içerisinde barındırması sebebiyle; kentin stratejik anlamda önemi ikiye katlanmıştır.

Burdur’da yerli, yabancı turistleri kendine çeken en önemli yerlerin başında, turkuaz rengiyle insanları büyüleyen Salda Gölü’dür diyebiliriz. Salda Gölü’nün yanı sıra tabi ki Burdur Gölü’nü de mutlaka görmenizi öneriyoruz. Aynı zamanda İnsuyu Mağarası ’da Burdur’un önemli görülmesi gereken yerlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Köklü bir tarihi olan Burdur’un; Kremna, Sagalassos, Kibyra Antik Kentleri de oldukça önemlidir. Buraları ziyaret edip fotoğraflar çekerek, bol bol anılara imza atabilirsiniz.

Burdur gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir;

  • Salda Gölü
  • Sagolassos Tarihi Kenti
  • Burdur Gölü
  • İnsuyu Mağarası
  • Karanlıkdere Kanyonu
  • Burdur Arkeoloji Müzesi
  • Sığla Ormanı Tabiat Parkı
  • Lisinia Doğa Alanı
  • Serençay Kanyonu
  • Lavanta Bahçeleri
  • Taş Oda Konağı Etnoğrafya Müzesi
Salda Gölü Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Salda Gölü

Salda Gölü

Son zamanlarda özellikle Salda Gölü; gelin-damat dış fotoğraf çekimleri, reklam filmlerinde ve festivallerde çok fazla tercih edilen yer olmuştur. Özellikle gezginler tarafından  Burdur gezilecek yerler r listesi oluştururken en başta Salda Gölü genellikle yer alıyor. Burdur kentimizin Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü; orman ile kaplanmış tepelerden, kayalıklardan ve minik alüvyon ovalarından çevrilmiştir. Karstik olmasının yanında birde tuzlu olan Salda Gölü; Göller Yöresi adı verilen bölge içerisinde bulunuyor.

Salda Gölü aynı zamanda; ülkemizin de 3. Çok derin gölü unvanına sahiptir diyebiliriz. Salda Gölü’nde, bol miktarlarda hidromanyezit minerali de ayrıca bulunuyor. 1989’dan bu yana sit alanı diye kabul edilen bu göl çevresinde de, karaçam ormanları bulunuyor. Salda Gölü çevresinde birde plajlarda yer alıyor. Türkiye’nin Maldivleri tabirinin kullanıldığı Salda Gölü’nde; doğayla iç içe huzurlu vakit geçirip birde kamp yapma olanaklarına da sahipsiniz.

Salda Gölü’nün derinliği yaklaşık 185 m. olduğunu söyleyebiliriz. Bu özelliğinden dolayı Salda Gölü; ülkemizin tatlı su olarak en derin gölü olma özelliğine sahip. Gölün temiz, berrak ve turkuaz renginden dolayı yüzme olanağı da vardır. Küçük kumsallarıyla da Salda Gölü, fazlasıyla ilgiyi üzerine topluyor. Göl çevresinde, yerleşim yerleri oldukça az olması sebebiyle burada kendinizi tamamıyla doğa içinde huzurlu hissedeceksiniz.

Salda Göl’ünde zaman içerisinde sular çekilmesi ile birlikte 7 beyaz adada oluşmuştur. Burdur gezilecek yerler içerisinde ki Salda Gölü’nde; insanı büyüleyen ve görsellik açısından da önemli olan adalarla karşılıyorsunuz. Salda Göl’ünün doğu tarafında Yeşilova; kuzeydoğu kısmında Kayadibi ve kuzeybatısındaysa Doğanbaba köyleri yer alıyor.

Göl aynı zamanda sağlık turizmi açısından da önemli olduğunu söyleyebiliriz. Kil, magnezyum ve soda gölde bulunduğundan dolayı bir takım cilt rahatsızlıklarına da çok iyi geliyor. Salda Gölü’nün sivilceleri giderme, cilde canlılık verme gibi özellikleri de vardır. Salda Gölü’nün arka tarafındaysa orman yer alıyor. Bu orman içinde çok sayıda tilkiye, yaban domuzuna, tavşana ve kekliğe rastlamak mümkün.

Salda Gölü’nü ziyaret etmeye gittiğinizde, turkuaz suyu içinde bol bol yüzebilirsiniz. Kıyısında bol bol fotoğraf çekerek anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz. Alanda yer alan kil havuzuna gidip maskeyle cildinize de güzellik katabilirsiniz. Bölgenin meşhur lezzeti olan çoban kavurmasını ve alabalığını da yiyebilirsiniz.

Sagalassos Antik Kenti Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Sagalassos Antik Kenti

Sagolassos Antik Kenti

UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi içinde yer alan Sagolassos Antik Kenti M.Ö.3000’li senelere dayanan tarihiyle, Burdur gezilecek yerler kapsamındadır. Sagolassos Antik Kenti, yükseltinin üzerine konumlandırılmıştır. Bu antik kentte surların bazıları hala zamana kafa tutarak ayakta kalmıştır. Aynı zamanda Sagolassos Antik Kent surlarının en yükseğindeyse, Antoninus Pius Tapınağı yer alıyor. Tapınakta ki görülen gezinti şeklinde ki alansa, tapınakta ki kutsal alanı işaret ediyor. Bu yapının inşa edilme şekli, periptelos stilindedir diyebiliriz. Antik kentin gezinti alan etrafındaysa, 2000 kişilik tiyatro, odeon, stoa, çeşme, kütüphane ve şehir ana caddesi yer alıyor.

Burdur Gölü Nerede
Burdur Gezilecek Yerler: Burdur Gölü

Burdur Gölü

Isparta ile Burdur illeri arasında konumlanan Burdur Gölü, ülkemizin 7. En büyük gölü olarak biliniyor. Gölün suyunun tuzlu olması yanında birde derinliğiyle de çok dikkat çekiyor. Kapalı havza özelliğine sahip olan bu gölün akıntısında bulunmuyor. Burdur Gölü’yle özdeşleşen en önemli özellikse, kuş cennetidir. Çünkü Burdur Göl’ünde, çok sayıda kuş türü yer alıyor.

Nesli tükenme tehlikesiyle olan “dikkuyruk” ördekleri de Burdur Gölü’nde yaşıyor. Kış ve sonbahar mevsimlerinde özellikle Burdur Gölü’ne yolunuz düştüğü takdirde birbirinden güzel çeşitli kuş türlerini görme şansına da sahip olabileceksiniz. Özellikle doğa ve hayvan severlerin çok sevdiği bölge olduğunu belirtebiliriz. Son yıllarda Burdur Gölü, su sporları merkezi özelliğine de kavuşmuştur. Kürek, yelken, kano, su jeti ve flyboard gibi su sporlarının yapıldığı yer unvanına Burdur Gölü, kavuşmuştur.

İnsuyu Mağarası Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası

Burdur gezilecek yerler denildiğinde akla gelen yerlerden birisi de, İnsuyu Mağarası olduğunu söyleyebiliriz. Burdur’la Antalya karayolunun üzerinde ki İnsuyu Mağarası, 900 m. deniz düzeyinden yüksektedir. Ülkemizde turizme açılan ilk mağaralar içerisinde yer alıyor. İnsuyu Mağarası’nda karstik yapı eriyerek ve aşınarak; dikitlerle birlikte sarkıtlar oluşturulmuştur. Oldukça uzun seneler önce oluştuğuna dair tahminler yürütülen İnsuyu Mağarası, kış ve yaz aylarında her daim 14 derece olduğunu söyleyebiliriz. Mağara içerisinde küçücük göllerde aynı zamanda yer alıyor.

İnsuyu Mağarası’nda yer alan karstik yapılar eriyerek sarkıtlarla dikitler oluşmuştur. Çıkıntılara-girintilere mağaranın çeşitli noktalarında da rastlamak mümkündür. Akdeniz’de ki en önemli turizm çeken yerlerinden olan İnsuyu Mağarası’nın içerisinde ki küçücük göllerde sağlık turizmi açısından önem arz ediyor. Burdur gezilecek yerler kapsamında ki İnsuyu Mağarası etrafında konaklamaların yapılacağı çok fazla alan bulunuyor. Her yıl mağara çevresinde ki alanın tanıtılması adına festivaller düzenleniyor.

Karanlıkdere Knayonu Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Karanlık Dere Kanyonu

Karanlıkdere Kanyonu

Ülkemizin 229. Tabiat Parkı olarak ilan edilip sonrasında koruma altına alınmıştır. Altınyayla ilçesinde ki bu kanyon Balık Köyü’nün sınırlarında yer alıyor. Kanyon çok çeşitli hayvanlara ve bitkililere de ev sahipliği yapıyor. Oldukça insanı etkileyen bir atmosferi olan Karanlıkdere Kanyonu, birbirinden metrelerce yüksek olan dağlarıyla da dikkat çekiyor. Trekking, tırmanış ve pek çok doğa sporları ile ilgilenenler tarafından çok fazla tercih ediliyor.

Arekeoloji Müzesi Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur gezilecek yerler arasında olan Arkeoloji Müzesi; 1969’da ziyarete açılmıştır. Tarihi bina olan Burguroğlu Medresesi Kütüphanesi’nde, müze hizmet veriyor. Üst katı, giriş katı aynı zamanda da bahçesinde ki sergisiyle de müze fazlasıyla dikkat çekiyor. Müze içerisinde; Kbyra, Sagolassos ve Kremina antik şehirlerinden, höyüklerden çıkan tarihi eserlere rastlayabilirsiniz. Burdur’un tarihi geçmişini yakından görmek isteyenler için Arkeoloji Müzesi biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.

Sığla Ormanı Tabiat Parkı Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Sığla Ormanı Tabiat Parkı

Sığla Ormanı Tabiat Parkı

Burdur merkeze 1,5 saatlik mesafede yer alan Sığla Ormanı Tabiat Parkı, Bucak ilçesinde ki Kargı Köyü’nde konumlanmıştır. Çevre illerden ve merkezden gelen ziyaretçilerini ağırlayan Sığla Ormanı Tabiat Parkı, ziyaretçilerine adeta huzur veriyor. Sığla ağaçlarının çevrelediği bu tabiat parkı, doğayla baş başa kalmak isteyenler için mükemmel bir yer diyebiliriz.

Lisinia Doğa Alanı Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Lisinia Doğa Alanı

Linisia Doğa Alanı

Karakent Köyü içinde konumlanan Linisia Doğa Alanı, yaban hayatının korunması için oluşturulan bir tür rehabilitasyon merkezidir diyebiliriz. Burdur için oldukça önemli olan Linisia Doğa Alanı, Veteriner olan Öztürk Sarıca’ya ait gönüllü proje olarak karşımıza çıkıyor. Doğa korunması adına gerçekleşen çalışmalar doğrultusunda Linisia Doğa Alanı kurulmuştur.

Serençay Kanyonu Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Serençay Kanyonu

Serençay Kanyonu

Teke Sarayı adıyla anılan Serençay Kanyonu, Burdur gezilip görülecek yerler listesinde mutlaka olması gerekiyor. Günalan Köyü içerisinde yer alan bu kanyon, atmosferiyle de son derece dikkat çekiyor. Dere kalker yapıyı aşındırarak sonucunda derin kanyon oluşturmuştur. Aynı zamanda bu kanyon Burdur Gölü’ne çıkmış olan noktada açılıp düzlükte son bulmuştur. Serençay Kanyonu’na giderken, yiyecek ve çiçekler yanınıza alarak güzel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Kanyona gittiğinizde ayrıca tarihi oyma mezarlarını da mutlaka görmelisiniz.

Lavanta Bahçesi Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Lavanta Bahçeleri

Lavanta Bahçeleri

Burdur ve Isparta denildiğinde akla ilk gelen yerlerden olan, Lavanta Bahçeleri görünümüyle yerli-yabancı çok fazla turistin dikkatini çekiyor. Burdur Yeşilova’da yer alan lavanta bahçelerinde, mis gibi huzur kokan atmosferde muhteşem zaman geçireceksiniz. Lavanta bahçelerinde kendinizi sanki cennetteymiş gibi hissedeceksiniz.

Taş Oda Etnografya Müzesi Burdur
Burdur Gezilecek Yerler: Taş Oda Etnografya Müzesi

Taş Oda Etnografya Müzesi

17 yy’ da ki Osmanlılara ait sivil mimarlığının en güzel örneklerinden olduğunu söyleyebiliriz. Burdur mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler kapsamında ki Taş Oda Etnografya Müzesi’nde, yöreye özgü dokuları da bulabilirsiniz. Döneminin eşyalarının sergilendiği müzede, tarihi bir yolculuğa çıkacaksınız.

Burdur’da Neler Yapılır?

İnsanlar, Burdur yapılacak etkinlikler içerisinde en çok günübirlik turları tercih ediyorlar. Burdur’un kendi olduğu kadar çevresi de turist olmasından dolayı burada günübirlik turlara katılarak, Burdur çevresini de yakından tanıyabilirsiniz. Aynı zamanda Burdur’un ünlü doğal güzelliklerini, antik kentlerini gezerek de muhteşem zaman geçirebilirsiniz.

Burdur’da Ne Yenir?

Burdur mutfağı, kentin yer aldığı coğrafi konuma bağlı olarak çok gelişmiştir. Çünkü Burdur çok fazla medeniyetin ev sahibi olmuştur.

Tarihi köklü mutfağıyla dikkat çeken Burdur’da; sebze yemeklerinin haricinde balık ve et gıdaları da çok tüketiliyor. Burdur’a özgü testi kebabı, Burdur şiş, gazel böreği, çanak ekmeği, Burdur’un peynirli pidesi kentin ünlü lezzetleridir diyebiliriz.

Burdur’da Ulaşım

Burdur şehir içi ulaşımı ihtiyacı; minibüslerle, taksilerle ve özel halk otobüsleriyle karşılanıyor. Burdur’da şehir içi ulaşımı çok geliştiğini söyleyebiliriz.

Burdur şehir dışı ulaşımı bakımından çok gelişmiştir. Akdeniz Bölgesi’nde konumlanan Burdur’un hem kara hem de havayolu ulaşımı fazla gelişmiştir. Antalya-Ankara ve Antalya-İstanbul kara yollarının üzerinde konumlanan Burdur’a giderken çok eğlenceli yolculuk yapabilirsiniz. Burdur’a eğer havayoluyla gelecekseniz, Isparta’da ki Süleyman Demirel Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Ankara ile İstanbul’a her gün uçak seferleri düzenleniyor. Ayrıca Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’ndan Burdur kentimize ücretli olarak servis hizmeti de sağlanıyor.

Burdur’da Nerede Kalınır?

Akdeniz Bölgesi’nin en gözde kentlerinden olan Burdur, yaz ve bahar aylarında güzelliğine güzellik katıyor. Eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahip olan Burdur ilimizin yazı ayrı kışı apayrı güzeldir. Yaz aylarında Salda Gölü gibi muhteşem güzelliğe sahip yerlerde güneşin ve suyun tadını çıkarırken; kış aylarındaysa bembeyaz karlar arasında muhteşem manzaralara imza atma imkânı bulabilirsiniz.

Özellikle son dönemde Burdur konaklanacak yerler açısından iyice zenginleşmiştir. Çünkü Burdur turizm sektörüne son birkaç yıldır çok iyi damga vurmuştur. Bu yüzdende kentte;  termal otellere ve şehir otellerine fazlasıyla rastlayabilirsiniz. Ayrıca Burdur’da 3 ve 4 yıldızlı otel seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz.

Eğer Burdur’da gezilecek yerlere yakın olmak istiyorsanız, kalacağınız otelin kesinlikle merkezde olmasını tavsiye ediyoruz. Kamp severler dostu olan Burdur kentimizde, yıldızların altında çadırınızla istediğiniz kadar konaklayabilirsiniz.

Özellikle Burdur çevresinde kamp yapmak için tercih edilen birinci yer tabi ki Salda Gölü’dür. Harika Salda Gölü atmosferinde, huzurlu bir kamp yıldızların altında yapabilirsiniz. Salda Gölü’nün Doğanbaba Halk Plajı ve Yeşilova Belediyesi Halk Plajı’nda dilediğinizce keyifli kamp yapma imkanına sahipsiniz.

Kamp yapmayı sevmiyorsanız da, Salda Gölü etrafında ki konaklama yerlerinde dilediğiniz gibi konaklayabilirsiniz. Genel olarak Burdur turistlik yerlerinde ki konaklama ücretleri, uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta erken rezervasyon yaptırırsanız daha da uygun fiyatlarla tatilinizi dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.

Burdur’da Eğlence İmkânları

Burdur’da eğlence denildiğinde genel olarak; doğal güzellikleri, antik kentleri gezme, doğayla iç içe olma gibi etkinlikler aklımıza geliyor. Gece kulüpleri, barlar, kafeler ve publar gibi eğlence yerleri Burdur’da çok fazla yoktur. Fakat Antalya gibi turizmin önemli olduğu şehre yakın olması sebebiyle, Burdur eğlence imkânları açısından günden güne daha da gelişiyor. Gündüz Burdur’da doğal güzellikleri, antik kentleri gezen gezginler, akşam da Antalya’ya giderek gece kulüplerinde istedikleri gibi eğlenebilirler.

Burdur kentine gezmek için geldiğinizde sevdiklerinize dönüşte; yörede ünlü olan dokuma el sanatları ürünlerinden alabilirsiniz. Gıda olarak sevdiklerinize hediye götürecekseniz de; Burdur ceviz ezmesi ile haşhaş helvasını tercih edebilirsiniz.

[alert-note]Burdur Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Salda Gölü Ulaşım ve Kamp Alanı Bilgileri başlıklı yazımızı da okuyarak bölgenin son yıllarda trendi artan cazibe merkezini de keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir