Erzurum Kalesi  – Erzurum
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Erzurum Kalesi – Erzurum

0

Erzurum Kalesi: Tarihin İzinde Bir Anıt

Erzurum Kalesi, Anadolu’nun en eski ve görkemli yapılarından biridir. Tarihi, yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine, bölgeye hakim olan Urartular dönemine kadar uzanmaktadır. Bugün varlığını koruyan iç kalenin ilk halini ise 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius inşa ettirmiştir. Erzurum Kalesi, sadece bir yapı değil, aynı zamanda tarihin derinliklerinde izler bırakan bir şaheserdir.

İç Kale ve Dış Kale: Kaledeki Yaşam ve Mimari

Erzurum Kalesi, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İç kale, şehrin güvenliğini sağlayan muhafız askerlerin bulunduğu bölüm iken, dış kale halkın ikamet ettiği cadde, sokak ve mahalleleri içine almaktadır. İç kalenin avlusunda tuğladan bir hamam ve oda halinde mekânlar bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iç kalenin kuzey duvarı bitişiğinde İç Kale Mescidi yapılmıştır. Kaleye eklenen diğer yapılar arasında Kırklar Türbesi, Ebu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi de bulunmaktadır. Bu yapılar, kaleye ayrı bir tarihi ve kültürel derinlik katmaktadır.

Surlar ve Kapılar: Kaleyi Çevreleyen Görkem

Günümüzde dış kalenin surları büyük ölçüde yıkılmış olup yalnızca dört yöne açılan kapıların isimleri bilinmektedir. Bunlar; Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ile sonradan açılan İstanbul Kapısı ve Yeni Kapı’dır. Bu kapılar, kaleye farklı yönlere açılan tarihi geçitler olarak günümüze ulaşmıştır.

Onarımlar ve Restorasyonlar: Kaledeki Değişimler

Erzurum Kalesi, zaman içinde çeşitli dönemlerde onarım geçirmiştir. Son olarak 16’ncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman ve 19’ncu yüzyılda II. Mahmut tarafından iki defa onarılan kale, günümüzde tarihi ve kültürel mirasımızın önemli bir parçası olarak korunmaktadır. Erzurum Kalesi, Anadolu’nun zengin tarihine ışık tutan, görkemli yapısı ve muhteşem atmosferi ile ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaran önemli bir anıttır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir