Kars Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Doğu Anadolu

Kars Gezilecek Yerler

0

Kars; ülkemizin doğal güzelliklerini barındıran, tarihi dokusuyla sizi içine çekecek, baharı ayrı kışı ayrı güzel bir şehir olarak son dönemlerde çokça ilgi çekmektedir. Coğrafi konumu ve soğuk mevsimiyle gezmek düşünüldüğünde, yakın zamana kadar akla gelmeyen Kars gezilecek yerler ise hiç de az değil. Kent tarihi dokusunu, ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetten almıştır.

Kars, özellikle Rus mimarisinden önemli izler taşıyor. Vali konağı, Orhan Pamuk’un ‘Kar’ isimli romanından bize göz kırpan Defterdarlık Binası, Belediye ve İstasyon Binası, Rus mimarisinden kalma yapılardan bazılarıdır.

Doğal güzelliklerinden Çıldır Gölü, tarihi güzelliklerinden Ani Ören Yeri, Sarıkamış Şehitliği, Kars Kalesi ve müzeleri ile şehri keşfedebileceğiniz pek çok nokta bulunmakta.

Kars tüm güzelliklerin yanında kendine has lezzetleriyle de ziyaretçilerine güzel bir şölen sunuyor. Kaz eti, peynir çeşitleri, hangeli, pitisi, helvası, balığı ile Kars’tan asla aç dönmezsiniz. Son zamanlarda çokça ziyaret edilen Kars’ta, tüm bu güzelliklerin yanında kayak yapma fırsatı da ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca konaklama kolaylığı da tüm seyahatinizin konforunu arttıracaktır.

Kars Gezilecek Yerler
Kars Gezilecek Yerler: Kars Kalesi

Kars Tarihi Hakkında Bilgi

Kars adının kökü, Karsaklardan gelmektedir. Karsaklar ise milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları’nın kuzeyinden, Dağıstan’dan gelerek bu bölgeye yerleşen Bulgar Türkleri’nin, “Velentur” boyunun, “Karsak Oymağından” gelmektedir.  Kars aynı zamanda, “Türkiye’deki en eski Türkçe il adı” olma ünvanına da sahiptir.

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kars sırasıyla; Huriler, İskitler, Partlar, Karsak Beyliği, Sasaniler , Gürcüler, Moğollar, Karakoyunlar, Akkoyunlar ve Osmanlı toprağı olmuştur.

1853 – 1856 Osmanlı Rus Savaşı’nda, Kars’ın Rus ordularına karşı kahramanca savunulması sonucunda; kazanılan 1855 Kars Zaferi sayesinde, şehre verilen ‘‘Kars Zafer Madalyası’’ aynı zamanda Anadolu’da bir şehre verilen ilk gazilik madalyasıdır.

Kars; 18 Kasım 1877’den, 25 Nisan 1918 kadar, kırk yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra, Kurtuluş Savaşı’yla, Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.

Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu, 30 Ekim 1920’de Kars’ı alarak Türk topraklarına katmıştır.

Kars Gezilecek Yerler 1
Kars Gezilecek Yerler: Çıldır Gölü

Kars Gezilecek Yerler

Kars, şehir merkezi ve ilçeleri ile tarihi yerleşim yeri ve mimari yapılarıyla farklı rotalar çizmeye müsait. Kırk yıllık Rus işgalinden kentte kalan mimariyle iç içe sokakları doya doya yürümek, yapılacak ilk şeylerden biridir. Kars Kalesi’nden şehri ayaklarınızın altına almalı, altından Kars Çayı’nın aktığı Taş Köprü’den geçip, Namık Kemal’in evini selamlamalısınız. Daha sonra yine aynı bölgede yer alan, önceden kiliseyken (On İki Ermeni Havari Kilisesi) sonradan adının da değişmesiyle Kümbet Camii olan yapıyı da görmelisiniz.

Bir şehre geldiyseniz o şehrin müzelerini görmeden dönmek olmaz. Kars’ın da tarihini iliklerimize kadar hissetmemize yardımcı olacak çok güzel müzeleri bulunmakta. Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Kültür Evi görmemiz gereken yerlerden bazıları…

Kurulduğu günden bugüne yirmi üç medeniyete ev sahipliği yapan ve aynı zamanda Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş kapısı olan Ani; ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış fark etmeksizin tüm aylarında ziyaretçilerin ilgi odağı olmuş durumda. Baharda yemyeşil, kışın ise bembeyaz olan bu antik kent, 2016’da Unesco Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Ermenistan sınırında bulunan bu antik kent, kocaman bir alana yayılmış ve içinde Ani Katedrali, Ebu’l Menuçehr Camii, Dikran Honentz Kilisesi, Abugamir Pahlavuni Kilisesi ve Halaskâr (Amenaprgiç) Kilisesi bulunmaktadır. İçine girdiğiniz anda sizi tarihin derinliklerine götüren bu antik kenti mutlaka görmelisiniz.

Kars ve Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü, neredeyse bir deniz görünümünde. Yazın masmavi ve dingin olan bu göl, her kış ise donuyor. Böylece kışın Kars’ta bulunacaksanız, Çıldır Gölü’nün üzerinde kızaklı atlarla dolaşma tecrübesi yaşayabilirsiniz.

Sarıkamış ise hem doğal güzelliğiyle hem de kışın kayak yapma seçeneği ile tercih edilesi bir bölgedir. Bölgeye yağan kar, sadece İsviçre’de bulunan Alp Dağları’nda görülen kristal kar ile aynıdır. Dünya da çok az bölgede bulunan kristal kara, ülkemizde sadece Kars Sarıkamış’ta rastlanır. Günümüzde kış turizminin de ilerlemesiyle özenle yapılmış pistlerinin güzelliği ile de kayak yapmak size iyi gelecektir.

Kars Çıldır Gölü Kazlar
Çıldır Gölü Manzarası: Kazlar

Kars’ta Ne Yemeli? Neyi Meşhur?

Et ve hamur ağırlıklı olan Kars yemekleri, ünlü Kars Kazı ile daha iyi lezzetlenmektedir. Kars halkı arasında “Ye kaz etini, gör lezzetini.” ifadesi kullanılır. Bu cümle, kaz etinin nasıl lezzetli olduğunu anlatmaya yeter. Kars yaylalarında yetişen otlar ile yapılan çorba ve ana yemekler, Kars mutfağını özel yapan detaylardandır. Kars’a gittiğinizde, tatmanız gereken özel ve geleneksel lezzetlerden bazılarını şöyle sıralayalım: Çızlak, Kazyağı Gözlemesi, Kazyağı Pilavı, Tandırda Kaz Pilavı, Kaz Hengeli, Kars GravyeriKars Peyniri, Hörre Çorbası, Piti Kebabı, Revan Köfte, Evelik Aşı, Kars Katmeri, Feselli, Umaç Helvası, Haşıl, Elma Dolması, Bozbaş, Kars Ketesi, Kaz Pastırması… Bu lezzetleri tadabileceğiniz birkaç mekan da şöyle: Kars Kaz Evi, Han-ı Hanedan, Atalay’ın Yeri, Güneş Lokantası…

Kars aynı zamanda bir peynir cennetidir ve burada üretilen peynirler dünyada birçok yere gönderilir. Hazır gitmişken biraz peynir alarak, geri döndüğünüzde de bu lezzetleri yemeye devam edebilirsiniz. Kars’a özel çok bilinen peynirler ise şöyle; tuzlu – yağlı çeçil, gravyer, tulum, taze – eski kaşar en çok tercih edilenlerden…

Yeni bir lezzet önerisi: Kavılca Bulguru

Kars’ın yerli buğdaylarından olan ve tarihi en eski buğday türü olan, Kavılca (Kabulca, Kablıca), Kastamonu’nun siyez buğdayına akraba. Hititlerin de bolca tükettiği bu buğdaydan elde edilen bulgur kaybolmaya yüz tutmuş iken, birkaç girişimci sayesinde tekrar ekimi yapılarak yaşatılmaya başlanmış. Son derece lezzetli olan kavılca bulguru; protein, mineral, vitamin, bol folik asit ve lif içermesi, vücutta biriken toksinlerin atılımını hızlandıran bir etkiye sahip olmasıyla son derece de sağlıklı bir bulgurdur.

Kars Ulaşım Bilgileri

Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer alan en soğuk üç ilden biridir. Ardahan, Erzurum, Iğdır ve Ağrı’ya komşu olan Kars, aynı zamanda Ermenistan ile sınır komşusudur.

Son yıllarda birçok insanın tercih ettiği ve oldukça popüler olan Doğu Ekspresi ile eşsiz bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz. Yaklaşık 24 saat süren tren yolculuğu ile manzaradan gözünüzü ayırıp uyumak istemeyeceksiniz. Ancak bilet bulmak için gitmek istediğiniz tarihten çok önce bakmaya başlamalısınız.

Otobüs ile yaklaşık yirmi saat süren yolculuk için ise birçok otobüs firması bulunmaktadır. Tren ile keyifli bir seyahat, her mevsim doyurucu bir yolculuk, dışında yirmi saat otobüs yolculuğu doğal olarak çok uzun gelebilir. Bunun için en doğru ve kaliteli yolculuk tercihi -eğer tren yolculuğu düşünmüyorsanız- uçak olacaktır.

Kenti karış karış gezme taraftarı iseniz size iyi bir haberimiz var. Çünkü burada araba kiralamak çok kolay. Hava alanından ya da şehir içinden rahatlıkla araba kiralayabilirsiniz.

Şehrin içinde ulaşım ise maalesef biraz zayıf ancak Çıldır Gölü ve Ani Harabeleri’ne şehirden kalkan turlar bulunmaktadır.

Kars Gezilecek Yerler 2
Kars Gezi Rehberi: Konaklama

Kars’ta Konaklama

Kars’ın merkezinde bulunan ve şehrin en iyi otelleri arasında olan Cheltikov Hotel, tarihi geçmişi, eşsiz mimarisi ile gözdeniz olabilir. Bunun yanında Kars Hotel, Kars Konak, The Gala Palace Suits ve Kafkasya Hotel de şehrin en iyi otelleri arasında bulunmaktadır.

Eğer şehir merkezinde değil de, ilçelere yakın bir bölgede kalmak isterseniz Kent, Grand Anı, Kafkas, Kasr’ı Şirin, Büyük Kale ve Katarina Sarayı otelleri size uygun olabilir.

Bunların yanında daha uygun fiyatlı otel arayanlar için Hotel Temel, Güngören ve Sim-er iyi bir seçenek olabilir. Kars’ta her bütçeye ve her tercihe göre konaklayabilme imkanı bulunmaktadır. Üstelik otel imkanı bunlarla sınırlı değil, göl ve kayak merkezleri yakınlarında da konaklayabilirsiniz.

[alert-note]Kars Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyup Kars’a gitmeye karar verdiyseniz Doğu Ekspresi Turu Gezi Rehberi yazımızı okuyarak Kars’a tren yolculuğu ile nasıl gelebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir