Aksaray Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. İç Anadolu

Aksaray Gezilecek Yerler

0

Aksaray gezilecek yerler yazımızda tarihi olarak iyice önem kazanan Aksaray kentini sizlere tanıttık. Hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelen Aksaray şehri, tarihi anlamda zamanında İpek Yolu merkezlerinden birisi olmuştur. Orta Anadolu Bölgesi’nde Anadolu’nun tam kalbinde yer alan bölge; kuzeyle güney, doğuyla batı arasında yer alıyor desek mübalağa yapmış sayılmayız.

Önemli bir kavşak noktasında bulunan Aksaray kentinde ilk olarak; Ihlara Vadisi, antik kentleri, kiliseler, camiler ve yer altında ki şehirleri gezmenizi tavsiye ediyoruz. Roma, Hitit, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu gibi imparatorluklar için de önem arz eden şehir Aksaray’da aynı zamanda çok fazla evliya da yaşamıştır. Tüm bu özelliklerinden dolayı aslında, Aksaray gezilecek yerler çoktur diyebiliriz.

Aksaray Gezilecek Yerler

Aksaray gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir diyebiliriz. Özellikle muhteşem ve doğal güzelliğiyle Ihlara Vadisi’ne kesinlikle gitmeniz gerekiyor. Ayrıca bölgede ki tarihi zenginlikleri en iyi yansıtan çok fazla yer bu kentte bulunuyor.

Aksaray gezilecek yerler listesi

  • Ihlara Vadisi
  • Hasan Dağı
  • Çanlı Kilise
  • Sultan Hanı
  • Manastır Vadisi
  • Seyir Terası
  • Eğri Minare
  • Tuzlu Göl
  • Güzelyurt Evleri
  • Selime Katedrali
  • Nora Antik Kenti
  • Narlı Göl
  • Kılıçarslan Piknik Alanı
  • Belisırma Köyü
Ihlara Vadisi Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi

Aksaray gezilecek yerler listesinin en başında tabi ki; ünlü Ihlara Vadisi geliyor. Aksaray şehri; Hasan Dağı kuzeydoğusuyla Ihlara Kasabasının olduğu yerde konumlanmıştır. Peristremma olarak eskiden adlandırılan Ihlara Vadisi, 14 km uzunluğuyla Melendiz Çayı’nı da baş kısımdan sona doğru kat edip 100 ve 200 metrelik derinliklerde kanyon oluşturmuştur. Kuzeybatısında Selimiye Kasabası, sonralardaysa Belisırma ve Yaprakhisar köyleriyle; Ziga Kaplıcası olan geniş bir vadide son bulup Tuz Gölü’ne yöneliyor. Genel olarak Ihlara Vadisi, yerleşim yeri değil de dini açıdan merkez olmasıyla ön plandadır diyebiliriz. Ihlara Vadisi’nde mimari ve tasvir açısından zamanın din anlayışlarını çok iyi canlandıran oldukça fazla kilisede yer alıyor.

Çift ve tek nefli, fresksiz veya fresksiz, açık-kapalı, şapel tarzında kayaya oturtulan, Yunan haçını andıran biçimde inşa edilen çok fazla kilise Ihlara Vadisi’nin dik yamaçlarında sağ-sol şekilde sıralanmıştır. Ihlara Vadisi’nde ki kiliseler de fresklerde şu konular işlenmiştir: Müjde, Hz. İsa’nın Doğumu, Ziyaret, Son Yemek ve Mısır’a Kaçış. Vadinin genel olarak doğal yapısıysa; ibadet yeri ve inziva açısından çok uygun olduğu söylenebilir. Hatta Ihlara Vadisi savaş zamanlarında da; korunma ve gizlenme bölgesi olduğu biliniyor. 9.yy sonrasındaysa; rahiplerle kesişler tarafından iki amaç şeklinde kullanılmıştır. Günümüzde gezilip görülebilecek 14 kilise var. Bunların 10 tanesiyse halen canlılığını koruyor ve renk uyumundan dolayı da turistlerin çok fazla ilgisini çekiyor.

Tuz Gölü Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Tuz Gölü

Tuz Gölü

Aksaray gezilecek yerler içinde ki Tuz Gölü, kuş cenneti olma özelliği taşıyor. Kuşların barınması, kışlaması ve kuluçkaya yatması gibi imkânlarla da çok fazla kuş çeşitlerinin de Tuz Gölü ev sahibi olmuştur.

Aynı zamanda Tuz Gölü, endemik bitki türleriyle de çok fazla ilgi çekiyor. Ülkemizde ki en zengin havzalarından olan Tuz Gölü; çevresinde olan bataklıklarla ve küçük göllerde ki yaşamını sürdüren kuşlarla da çok fazla dikkat çekiyor. Bölge özellikle yabancı kuşların göç güzergâhlarındandır ve bozkırın da aslında ta ortasındadır diyebiliriz. Tuz Gölü’yle çevresinin haricinde, önem arz eden sulak bir alan olmaması da göçmen kuşların buraya gelmesine neden oluyor.

Tuz oranı çok yüksek olduğundan kış aylarında asla donmayan bu göl, göçmen kuşların da çok iyi barınağı olarak karşımıza çıkıyor. Göçmen kuşların hem dinleme hem beslenme hem de kışlama alanı konumunda ki Tuz Gölü’yle çevresi, kuluçka sahası olmasıyla da aynı zamanda dikkat çekiyor. Turna, flamingo, kılıçgaga, yaban kazı, angut gibi pek çok kuşların haricinde yaban ördekleriyle yağmurcunlarda grup şeklinde Tuz Gölü’nde yaşıyor.

Tuz Gölü; sabah il ışıklarla beraber gün batımıyla da her daim çok güzel görünüyor. Kış ya da yaz fark etmez istediğiniz her zaman burayı ziyaret edebilirsiniz. Aksaray’ın önemli değerleri arasında yer alan Tuz Gölü, 1. Dereceden sit alanıdır ve özel olarak korumaya alınmıştır. Ülkemizin önemli tuz ihtiyacı da yaklaşık %40’ı, aynı zamanda buradan karşılanıyor. Tuz Gölü çevresinde; gölden çıkarılıp tuzla elde edilen sabun gibi kişisel bakımla sağlık ürünleri satışı olan yerlere de uğrayabilirsiniz.

Çanlı Kilise Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Çanlı Kilise

Çanlı Kilise

Önem arz eden dini merkez olan Çanlı Kilise, içerisinden çıkarılan mumyalarla çok fazla dikkat çekiyor. Kilisenin mimarisi de aynı zamanda çok dikkat çekiyor. Akhisar ve Çeltek köylerinin arasında yer alan tepe de konumlanan kilisenin, keşfedilmeyi bekleyen bir miras olduğunu söyleyebiliriz. Çanlı Kilise ’den mumyalar çıkarılarak; Aksaray ve Niğde müzelerinde de sergiye sunuluyor. Bu mumyaların içinde en çok dikkat çekenlerse; çocuk ve kedi mumyalarıdır. Çanlı Kilise ’de maalesef kaçak kazıları defineciler yaptığından bu olumsuz durumu engellemek adına bekçiler görev yapıyor.

Hasandağı’nın karşısında tam konumlanan kilise, aynı zamanda Bizans sanatıyla örnekleri de çok güzel sunuyor. Çanlı Kilise, “T” tipinde serbest haç planına sahiptir… Aynı zamanda Kapadokya’nın da bölgesel olarak mimarisinden ayrılarak yapı freskolarıyla da başkent kökenine sahip etkisi vardır. Günümüzde ne yazık ki Çanlı Kilise çevresi çok işlek bir bölge değildir. Gözlerden çok fazla uzak olan Çanlı Kilise ileri ki zamanlarda mutlaka, Aksaray gezilecek yerler listesinde olması gerekiyor.

Hasan Dağı Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Hasan Dağı

Hasan Dağı

Niğde ile Aksaray illerinin sınırlarında olan Hasan Dağı, volkanik bir dağ olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin en genç volkanik dağlarından olduğunu söyleyebiliriz. Antik dönemlerden bu yana dinginliğiyle, sessizliğini de çok iyi koruyan önemli doğa harikası olarak biliniyor. Erciyes Dağı sonrasında İç Anadolu’da ki en büyük dağ olarak da biliniyor. Dağın önemli yanlarından birisi de; eteklerinde ki Antik Roma şehrinin yani Nora’nın bulunmasıdır. Güvenli parkur olmasından dolayı da, dağ tırmanışlarında doğaseverler tarafından çok fazla tercih ediliyor. Dağın eteklerinde konumlanan Nora Antik Kenti ’de, kültür turizmine ilgi duyanlar tarafından çok fazla ziyaret ediliyor.

Güzelyurt Evleri Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Güzelyurt Evleri

Güzelyurt Evleri

Aksaray gezilecek yerler içinde ki Güzelyurt Evleri; mimari ve tarihi yapısıyla çok fazla dikkat çekiyor. Güzelyurt Evleri, yarı kayaya oyulmuş ve ön cephelerinde ki işlemeleriyle de Kapadokya’ya çok benziyor. Türklerle Rumlar 1924 senesine kadar bu evlerde hiçbir sorun yaşamadan kardeşçe yaşamışlardır. Sonrasındaysa nüfus değişimi olduğundan Rumlar göç etmişler. Güzelyurt Evlerine de Yunanistan’da ki Türkler gelip yerleşmiştir. Günümüzdeyse bu evler, butik tarzında otel amacıyla kullanılıyor. Mimarisine, sağlam oluşuna evlerin herkes hayran kalıyor.

Belisırma Köyü Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Belisırma Köyü

Belisırma Köyü

Melendiz Çayının kenarında, Ihlara Vadisi’nin de ortasında ki Belisırma Köyü; huzur bulmak isteyenler, kafa dinlemek isteyenler tarafından mutlaka tercih edilmesi gerekiyor. Yeşillerin içinde akan suyun etkisiyle de huzurlu bir zaman geçirebilirsiniz. Aynı zamanda güzel lezzetlerin olduğu bir köy olduğunu da söyleyebiliriz. Rumların eskiden oturduğu bu yerin ismiyse, peristirema yani hoş manzaradır… Zaman içinde bu isim Türkçeleşmiş ve Belisırma adını almıştır. Başka bir söylentiye göreyse köy ismini; sırma belinde olan atlının buraya yerleşmesinden aldığı da söyleniyor.

Köye her sene çok fazla turist geliyor bu nedenle de köyde, pansiyonculuk kavramı çok iyi gelişmiştir. Belisırma Köyü’nün ayrıca ne zaman kurulduğu da, net bilinmiyor. Kuruluş tarihi, Selçukluların öncesine dayandığı söyleniyor. Hasandağı tarafından püskürtülen lavlar soğuyarak vadiler oluşmuştur. İşte bu vadilerde de, Hristiyanların yaşandığını söyleyebiliriz. Bu durumu Kırkdamaltı Kilisesinde ki freskten anlayabiliriz. Selçuklu dönemindeyse, ibadetlerin kolayca yapıldığı ve ilk Hristiyanların da minnet duygularıyla resmettiği freskte, Selçuklu elçisi yer alıyor.

Kuzey yaka da önceden konumlanmış bu köy yerleşimleri, gidildikçe daha da düz kısımlara yayılmıştır. Restore edilen eski evlerde, Belisırma Köyünde bulunuyor. Ihlara Vadisi’nin devamını oluşturan Belisırma Köyü, mutlaka Aksaray gezilecek yerler listesine eklemelisiniz.

Selime Katedrali Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Selime Katedrali

Selime Katedrali

Kapadokya’nın eşsiz ve muhteşem güzelliği olduğu için gezmekle asla doyamayacaksınız. Selime Katedrali’de, Kapadokya’da çok uğrak noktalardan olduğu söylenebilir. Doğayla iç içe kafa dinlemek istiyorsanız mutlaka burayı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Kapadokya’ya gelerek Ihlara Vadisi’nin sonunda Selime Katedrali karşınıza çıkacak. Bölgede ki en büyük katedral olma özelliğine sahip olan bu yapı, çok fazla turist ağırlıyor. Bölgede yabancı ve yerli turistleri, benzersiz güzelliğe sahip peri bacaları karşıladığı söylenebilir. Peri bacalarından oluşan bölge, kayaların üzerine oturtulan çok sayıda mekânla da turistlerin ilgisini kendine çekiyor.

Selime Katedrali, aslında tarihi bakımdan çok büyük öneme sahip… Selçuklu, Pers, Roma, Hitit, Bizans, Asus, Osmanlı ve Danişment dönemlerine şahitlik eden Selime Katedrali, tüm dönemlerin izlerini de taşıdığını söyleyebiliriz.

Manastır Vadisi Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Manastır Vadisi

Manastır Vadisi

Güzelyurt ilçesinde ki Manastır Vadisi’nde; çok fazla kilise ve mağara yer alıyor. Çok ilginç olan bu vadi, Kapadokya’da ki, önemli ve az bilinen tarihi mekânlardan olduğu söylenebilir. Kesinlikle bu vadi gezilip görülmesi gerekiyor. 5 km uzunluğunda ki bu vadi, 2.5 saatte yürüyüşle gezilebiliyor. Yaşadığı zamanın özelliklerini çok iyi yansıtan 28 tane kaya oyma kilisesiyle, yer altı şehirleri de ıhlara görünümünü vadiye veriyor. Vadide; Papaz Evi, Sivişli Kilisesi, Kalburu Kilisesi, Büyük Cami ve Kömürlü Kilisesi tarzında çok fazla kiliseyle yer altı şehrini bulabilirsiniz. Manastır yaşamı da ayrıca ilk defa burada başlamıştır.

Nora Antik Kenti Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Nora Antik Kenti

Nora Antik Kenti

30 km uzaklıkta yer alan Nora Antik Kenti, Hasan Dağı eteklerinde konumlanmıştır. Önemli askeri merkezin olduğu kent, Bizans ve Roma zamanlarında dahi önemini çok fazla korumuştur. Aksaray’da mutlaka gezilip görülecek yerler içerisinde ki Nora Antik Kenti içinde, oldukça fazla kilise kalıntıları mevcuttur…

Bu kalıntıların çoğunluğu da, Bizans zamanından kaldığını söyleyebiliriz. Kiliseler, freskler, küçük kaleyle akropol bugüne kadar ulaştı fakat maalesef bazilika bulunmuyor. Mokisos ya da Viranşehir adlı Antik Şehir, Bizans ve Roma dönemine ait ören yeridir… Kültür turizmi açısından da çok fazla dikkat çeken bölge olduğu söylenebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Nora Antik Kenti, Hasandağı’na yakındır… Bu yüzden de dağcılık alanlarında ve doğa turizmi açısından da önemli bir destinasyon olduğu söylenebilir. Nora Antik Kenti, 1998 senesinden beri de 1. Dereceden arkeolojik bir sit alanıdır…

Narlıgöl Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Narlıgöl

Narlı Göl

Aksaray gezilecek yerler yazımızın önemli yerlerinden biriside Narlı Göl’dür.Yüksek dağların çevrelediği Narlı Göl, doğa harikası olarak da dikkat çekiyor. Kaplamış olduğu alan tahminen üç bin metre kareden oluşan göl, derinlik olarak da 80 metreye ulaşıyor. Çukurda kalmasından dolayı asla karı tutmuyor, donduran soğuklarda olmuyor. Kapadokya’nın kışı sert ve soğuk ancak Narlıgöl’ün ılıman iklimi vardır. Gölün en ilginç yanıysa, kalp şeklinde yukarıdan bakılınca görülmesidir. Gölün bulunduğu alanda yani doğu ve batı kısımlarında vadi boyuna uzanmış; peribacarıyla yer altı şehirleri de vardır. Yaz mevsiminde özellikle bu muhteşem göle gelerek, harika zaman geçirebilirsiniz.

Kılıçarslan Piknik Alanı Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Kılıçarslan Piknik Alanı

Kılıçarslan Piknik Alanı

Eğer hafta yorgunluğunu atmak istiyorsanız mutlaka buraya gelmenizi öneriyoruz. Aksaray merkezinde olan bu yer, çok büyük alandan oluşuyor. İçinde yürüyüş yolları, yapay gölde bulunan bu yer aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılıyor.

Seyir Terası Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Seyir Terası

Seyir Terası

Aksaray’da gezilip görülecek yerler sıralamasında tabi ki şehrin güzelliğini ayağımıza seren, seyir terasını da unutmamak gerekiyor. Şehrin manzarası olduğu gibi Seyir Terasında ayaklarımızın altına seriliyor. Aynı zamanda Seyir Terası, manzarası dışında temiz havasıyla da çok dikkat çekiyor. Kendini huzurlu hissetmek, kafa dinlendirmek isteyenler hep Seyir Terası’na geliyor.

Eğri Minare Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Eğri Minare

Eğri Minare

1221 ve 1236 seneleri arasında, Aksaray merkezde inşa edilmiştir. Silindir gövdeye sahip olan bu yapı, adını da eğri şekilde duruş sergileyen minareden almıştır. Ayrıyeten kırmızı tuğla ile yapıldığı için de, Kızıl Minare olarak adlandırılmıştır.

Gövdesi incecik silmeyle iki kısma ayrılmıştır. Üstünü yeşil mavi çinilerle altını da zikzak şekilde bezemişlerdir. Sultan 1. Keyhüsrev yani Alaeddin Keykubat’ın babası 13. Asırda yaptırmıştır. Minare yanında duran camiyse sonra ki zamanlarda inşa edilmiştir. Eğri Minare, İtalya’da ki Pisa Kulesi’ne çok fazla benziyor. Yerçekimi kanunlarının hiçe sayılıp kaygan zemine yani ırmak kenarında minarenin nehrin tersine eğriltili şekilde yapılması da, mimarın oldukça usta olduğunu gösteriyor. Tahmini olarak 800 seneden bu yana varlığı korunan Eğri Minare, Selçuklu mimarisinden bugüne ulaşmış olan en dikkat çeken örnek olduğu söylenebilir.

Sultan Hanı Aksaray
Aksaray Gezilecek Yerler: Sultan Hanı

Sultan Hanı

1229 yılında Selçukluların zamanında Sultan Hanı’nı, Alaeddin Keykubat’ın yaptırdığına dair söylentiler var.  Anadolu’da bulunan çok büyük kervansaray olma özelliğine sahip olan bu yapı, 5000 metrekarelik alana sahiptir. Aksaray gezilip, görülecek yerler listesinde bulunan Sultan Hanı, Bizans zamanına ait mimarisiyle de dikkat çekiyor. Burada gezinirken kendinizi sanki İpek Yolu’na gelmiş gibi hissedeceksiniz.

Aksaray’da Neler Yapılır?

Aksaray’da neler yapılır sorusu, kente gelecekler açısından çok fazla merak ediliyor. Öncelikle Aksaray’a gittiğinizde mutlaka, günü birlik turlara katılmalısınız. Bu sayede şehrin çevresini daha iyi keşfedebilirsiniz. Ihlara Vadisi’nde mutlaka kamp yapmalısınız. Kentin bazı yerleri doğa sporlarına çok elverişli olduğu için buralara giderek heyecan ve eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

Bilindiği üzere her kentin kentine has bir eğlence tarzı vardır. Aksaray’da eğlence ve gece hayatı anlayışı genel olarak; kafe, pub ve bar gibi mekânlardan oluşuyor.

Aksaray’da Ne Yenir?

Aksaray’da ne yenir konusu da yine kente gelecekler tarafından çok fazla merak ediliyor. Aksaray lezzetleri genel olarak; buğdayla birlikte onun mamullerinden oluşuyor. Soğanlama, yufka, çiğleme, kuskus ile yapılan pilav ve çörekle ünlü olan Aksaray mutfağında aynı zamanda dolma mantısı da yapılıyor. Aksaray’da hayvancılıkta geliştiği için; et, süt ürünlere de çok fazla rastlayabilirsiniz.

Bunların haricinde tarım açısında da çok geliştiği için şehir, sebzelerle meyveler açısından da oldukça zengin olduğu söylenebilir.

Aksaray’da Ulaşım

Aksaray’da ulaşım ihtiyacı; belediye otobüsleriyle, dolmuşlarla ve minibüslerle gideriliyor. Oldukça küçük şehir olduğundan her yere tek araçla gitmek mümkündür. Taksilerde yine ulaşımda çok önemli rol üstlenmişlerdir. Aksaray’ın şehir dışı ulaşımı da oldukça basittir. Ülkemizin her yerinden insanlar, Aksaray’a gidebilirler. Özellikle büyük şehirlerden çok fazla Aksaray’a ulaşım vardır. Tabi ki çevre illerden de Aksaray’a gitmek çok basit olduğu söylenebilir.

[alert-note]Aksaray Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Nevşehir Gezilecek Yerler yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Zira Aksaray’a gelmişken Nevşehir’i görmeden gitmek olmaz değil mi? Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir