Feshane
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Feshane

0

Ülkemizin en önemli kenti olan İstanbul’un tarihi dokusu olan Feshane Eyüp ilçesinde yer alıyor. Haliç’in kıyısında konumlanan bu tarihi yapı, muhteşem duruşuyla herkesi kendine hayran bırakıyor. 1826 senesinde 2. Mahmut’un yaptırdığı bu görkemli dokunun asış işleviyse; Osmanlı’da Yeniçeri adı verilen ordunun üniformalarının dikilmesiydi. Günümüzdeyse burası halen kullanılıyor, hatta zaman zamanda uluslararası fuarlara ve kongre kültürel merkezlere ev sahipliği yapıyor. Yapı, Dünyanın kendini yenilediği yani 19. Yy ortalarında inşa edilir. Feshane Dokuma Fabrikası, açılmasıyla birlikte Osmanlının ordularının da üniformaları değişir.

Feshane Yapısının Tarihi Önemi

1893’te hem üretimi hem de dokuması yapılan yünlü kumaşlarla ve fesler ile fabrika, Chicago’da ki uluslararası fuara katılmıştır. Burada dokunan kumaşlar çok kaliteli olması sebebiyle, fuarda ödüle layık görülmüştür. Fakat sonra ki dönemlerde Osmanlı ordusu üniformalarının Avusturya’dan alınmasıyla, bu fabrikada sadece fes üretimine başlamıştır.  Böylelikle buranın ismi de, “Feshane-i Amire” diye değiştirilmiştir. Fabrikanın günümüzde “Feshane” adıyla anılması sebebi de tamamen fes üretiminden geliyor.

Feshane Eyüp, 1992 senesinde özel kuruluş aralığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafınca; çağdaş el sanatlarının olduğu müzeye çevrilmiştir. Sonra ki dönemlerdeyse bu tarihin simgesi olan bina, Haliç tarafında suların yükselmesi ile binaya suların girmesiyle kullanılmaz hale gelmiştir. 1998 senesinde binada restorasyon çalışmalarının yapılmasıyla, tahribatlar yok edilerek yapı da kurtarılmıştır. Tarihi yapı, ramazan aylarında eğlenceler düzenlenen, iftarın öncesinde-sonrasında ki etkinlikleriyle de ünlüdür… Ayrıca içerisinde ki Feshane Çocuk Eğlence Parkı sayesinde küçükler muhteşem vakit geçiriyorlar.

Feshane Nerede

Feshane Nerededir ve Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Eyüp ilçesinde yer alan tarihi yapı, tam olarak Haliç kıyısındadır… Toplu taşımayla Feshane’ye gitmek için; metrobüsü kullanmanız gerekiyor. Metrobüse binip Ayvansaray adlı durakta inerek, yaklaşık 5 dakika yürüyünüz. Ayrıca İETT otobüslerini kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Araçlarla; E5’in üzerinden hem Anadolu hem de Avrupa yakasından Eyüp sapağına girdiğiniz takdirde tarihi binaya ulaşabilirsiniz.

Feshane Lunapark

Muhteşem manzarasıyla dikkat çeken Lunaparkta, çocuklar eğlenirken aynı zamanda tarihi de yakından keşfetmiş olacaklar… Toplantı salonu, kapalı alan kongre merkezi şeklinde kullanılan ve enfes ortamıyla insanların ruhuna farklı bir hava katıyor. Asansör kulesi, gondol, çarpışan araba, uçan gemi gibi oyuncaklarla çocuklarınızla birlikte coşku dolu zaman geçireceksiniz. Ramazan eğlencelerinin olduğu bu parkta; macun, pamuk helva ve mısır gibi nostaljik tatları da bulabilirsiniz. Çılgınca eğlenmek istiyorsanız mutlaka bu lunaparka uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Feshane Lunapark fiyatları; jeton olarak 10 TL’dir… Lunaparkta ki kafelerin içerisinde ki yemek menüleriyse, 20 ve 25 TL aralığında başlıyor.

Feshane Nerede

Feshane Binasının Tarihte ki Yeri

Günümüzde yukarıda da bahsettiğimiz üzere; uluslararası fuar, kültür ve kongre merkezi gibi amaçlarla kullanılan bu yapı, dizayn edilişiyle dikkat çekiyor. Binanın kolonlarının döküm şeklinde Belçika’dan imal edilmiştir. Aynı zamanda buhar özelliği taşıyan dokuma tezgahlarda yurtdışına ait olduğunu söyleyebiliriz. 1866 senesindeyse bu yapı, çok gelişen dokuma fabrikası şeklinde yenilikler kazanmıştır. Burada fesle, kumaş haricinde birde özel halılar da tasarlanıp, üretilmiştir. Çanakkale Zaferi’nden dolayı 1918 senesinde Atatürk’e Talat Paşa halı hediye etmiştir. Talat Paşa’nın hediye ettiği halıda Feshane üretimidir diyebiliriz.

1939 yılında Feshane Mensucat A.Ş. kapatılıp, Sümerbank Defterdar Fabrikası olarak görev yapmaya başlamıştır. 1992’deyse Büyükşehir Belediyesiyle beraber özel kuruluş girişimi sayesinde çağdaş el sanatlarının olduğu bir müzeye dönüştürülmüştür. İlerleyen dönemlerdeyse, binanın Haliç kısmında ki cümle kapısının önü suların içinde kaldığından ve sularda içerilere girip zarar vermiştir. Bu yüzden de o dönemde kullanılmaz hale gelmiştir. 1998 yılındaysa İstanbul Büyükşehir Belediyesi restorasyon çalışmalarıyla yapıyı kullanılır duruma getirmiştir.

Bina günümüzde şu özelliklerde kullanılıyor:

  • El sanatları çarşısı
  • Kahveli çarşı
  • Mutfak
  • Kafeterya
  • Restoran
  • Yönetim ofisi
  • Aynı zamanda binanın belirli alanıysa, çeşitli organizasyonlar için kullanılıyor.
  • Fuar, sergi, müzayede, konser, kongre, farklı davetlerde hizmet vermesi için restorasyona tabi tutulan bina, alt yapısıyla ve konforlu donanımlarıyla dikkat çekiyor.

Farklı fonksiyonların işletilmesinde bina önemli bir kapasiteye sahiptir diyebiliriz. Ayrıca yapının tam ortasında ki aksına da motor iskelesi yapılmıştır. Böylelikle yapıya deniz yoluyla ulaşımda mümkün hale gelmiştir. Anı zamanda; Türk toplumda ki kadının iş hayatına adım attığını başarılar elde ettiğini de çok güzel göstermiştir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir