Gaziantep Şehir ve Gezi Rehberi
  1. Anasayfa
  2. Genel

Gaziantep Şehir ve Gezi Rehberi

0

Gaziantep şehir ve gezi rehberi,  Antep bilindiği gibi Türkiye’nin bir ili ve dokuzuncu büyük şehridir. Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Gaziantep, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun kesiştiği noktada yer almakta ve sanayi açısından ilk sırada yer almaktadır. Eğitim, ticaret ve sanayi şehridir. Gaziantep en eski şehirlerden biridir. Ayrıca Gaziantep, Türk sanayi ve ticaretinde çok önemli bir yere sahiptir. Bunun sebepleri arasında Gaziantep’in Anadolu ile doğudaki merkez arasındaki yer alır, Gaziantep Kalesi Gaziantep’in simgelerinden biridir.

Gaziantep’in Tarihi Yapısı

Gaziantep tarihinin oluşumunda jeopolitik konumunun etkisi büyüktür. İlk uygarlıkların doğduğu Mezopotamya ve Akdeniz’in kesiştiği noktada bulunması nedeniyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Gaziantep tarihi yapısı Hitit, Mitanni, Asur, Pers, Selevkoslar, Roma, Bizans, Selçuklu, Memlükler, Dulkadir ve Osmanlı gibi medeniyetlerin hâkimiyetini gördüğümüz Gaziantep, önemli kültürel eserlere sahiptir. Gaziantep, farklı medeniyetlerin, kültürlerin, dinlerin ve ırkların bir araya geldiği tarihe sahiptir.

Gaziantep Şehir ve Gezi Rehberi 5

Gaziantep’in Kültürel Yapısı

Gaziantep’in kültürel yapısı , Gaziantep’in günümüzde ticaret ve sanayide, turizm ve sporda aynı zamanda sanatta öncü şehirler arasında yer alır. Bunda tarihi birikiminin önemi büyüktür. Gaziantep kültürünü gerçekleştiren unsurlar; halkın konuşma, yaşama, yeme-içme, giyinme alışkanlıkları, evlenme törenleri ve muhtelif konulardaki inanışlarıdır.

Gaziantep’in Coğrafi Yapısı

Gaziantep’in coğrafi yapısı, kuzeyinde Kahramanmaraş bulunur. doğusunda Nizip, güneyinde Kilis, batısında Nurdağı mevcuttur. Gaziantep’te çok sayıda su kaynağı olmasına rağmen doğal göl bulunmamaktadır. Bundan dolayı şehrin birçok yerinde yapay göller, barajlar yapılmaktadır. Gaziantep şehri, Gaziantep Yaylası üzerine kurulmuştur.

Gaziantep Şehir ve Gezi Rehberi 6

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep sadece bir mutfak şehri değildir. Aynı zamanda doğal güzellikleri, tarihi yapıları, müzeleri ve antik kentleri ile de bir turizm merkezidir. Gaziantep’te gezilebilecek yerler sırasıyla;

  1. Zeugma Müzesi
  2. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
  3. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
  4. Gaziantep Para Müzesi
  5. Bakırcılar Çarsısı
  6. Bey Mahallesi
  7. Rumkale
  8. Gaziantep Savaş Müzesi
  9. Zincirli Bedesten
  10. Gümrük Hanı
  11. Gaziantep Savaş Müzesi
  12. Kaleoğlu Mağarası
  13. Gaziantep Kalesi
  14. Hamam Müzesi
  15. Panorama Müzesi
  16. Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi
  17. Kurtuluş Cami
  18. Antep Elmacı Pazarı
  19. Botanik Bahçesi
  20. Emine Göğüş Mutfak Müzesi
  21. Gaziantep Hayvanat Bahçesi
  22. Kendirli Kilisesi

Gaziantep Şehir ve Gezi Rehberi 7

Gaziantep’in Ekonomik Yapısı

Gaziantep yöresel özellikler ile ünlüdür: Bakır eşyalar ve bölgeye özgü “Yemenli” buna iki örnektir. Şehir, Güneydoğu ve Doğu Türkiye için bir ekonomik merkezdir. Gaziantep’te kurulan büyük sanayi işletmelerinin sayısı sanayisinin yüzde dördünü oluşturmaktadır. Küçük sanayi ise yüzde 6’sını oluşturmaktadır. Ayrıca Gaziantep, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahiptir ve ihracat ve ithalatta birinci sırada yer almaktadır. Şehir, Yeşil zeytinyağı bazlı Nizip Sabun endüstrisinin merkezidir.

Gaziantep’e Yerleşmek

Gaziantep’te ev kiraları evin durumuna ve konumuna göre değişmektedir. Ortalama bir ev kirası 800 ile 1000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Şehir içi ulaşımda dolmuşları ve belediye otobüsleri mevcuttur. Kart geçerli olup yaklaşık 1 binişlik ücret 3 Türk Lirası civarıdır.

Gaziantep’in Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

Gaziantep’te gezilebilecek yerler arasında aşağıdakiler yer alır.

  1. Gaziantep Kalesi

Türkiye’nin ayakta kalan kalelerinin en güzel örneklerinden biri olan Gaziantep Kalesi, şehir merkezinde Alleben Çayı’nın güneyinde, yaklaşık 25 m yükseklikte hemen herkesin ilgisini çeken bir tepe üzerinde, sır gibi saklanmış tarihi ve görkemi ile yer almaktadır. Gaziantep Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihinin 6000 yıllarına dayandığı ve Kalkolitik Dönem’e kadar uzanan bir tepe kasabası üzerine kurulduğu, kalenin ve adı ile anılan bir şehrin olduğu bilinmektedir

Gaziantep Şehir ve Gezi Rehberi 8

  1. Zeugma Müzesi

‘’Mezopotamya Kalesi” olarak nitelendirilen Zeugma Müzesi, Fırat Nehri üzerinde birçok medeniyete köprü görevi ve Mezopotamya’ya geçişi sağlayan bir kapı işlevi gören önemli bir Helen ve Roma kentidir. Stratejik konumundan dolayı askeri şehir modeli olarak inşa edilen kent, Yunan kültürü ve ekonomi modellerini Yunan olmayan yerel kültürlere yaymayı amaçlayan “Helenleşme” politikalarının sonucu Büyük İskender tarafından inşa edilmiştir.

  1. Rum Kalesi

Gaziantep, Yavuzeli ilçesi, Kasaba köyü yanında yer alan Rum Kalesi, Gaziantep şehir merkezine 62 km, Yavuzeli’ne 25 km uzaklıkta olup Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği sarp kayalıklar üzerindedir. Rum kalesine Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle kolayca ulaşılabilir.

  1. Kendirli Kilisesi

Şehir merkezinde, Atatürk Caddesi üzerinde, Öğretmenevi yanındadır. Kilise 1860 yılında inşa edilmiştir. Gaziantep’te yaşayan Katolik Ermeni kiliseyi maddi olarak inşa etmekte zorlandığından, kilise Fransız Kralı III. Napolyon, Fransız misyoner ve Katolik topluluğu tarafında yaptırılmıştır.

  1. Gaziantep Savaş Müzesi

Gaziantep Savaş Müzesi, Şehreküstü’nde Şehitler Parkı’nın yanında 12 odalı tarihi binada hizmet veriyor. Değerli şehidimizin ilk kez defnedildiği Esenbek Camii başta olmak üzere cami veya tasavvufi zaviyelerinde özel kişilere ayrılan defnedilen alanda Antep Şehitliği’nin yanında yükselen müze, şehrin en haksız işgaline karşı şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatıyor

  1. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Halk arasında Bakırcılar Çarşısı olarak bilinen; Ancak birçok esnafın üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, ahşap kaplamalı dükkânları ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla bize başka bir zamandan kesitler sunuyor.

  1. Bey Konağı

Gaziantep’in geleneksel mimarisinin kısmen de olsa yaşatıldığı Bey Mahallesi, tahrir defterlerine göre 50 evden oluşuyordu. Ancak taş döşeli, sokakları yüklü bir devenin geçebileceği genişlikte gelişmiş bir mahalleydi.

Gaziantep’in İlçeleri Nelerdir?

Gaziantep iline bağlı 9 ilçe bulunmaktadır. Bunlar;

  • Araban
  • İslahiye
  • Karkamış
  • Nizip
  • Nurdağı
  • Oğuzeli
  • Şahinbey
  • Şehitkâmil
  • Yavuzeli

 

Gaziantep’in En Güzel Yeri Neresidir?

Gaziantep’in en güzel yeri tarihi evleridir. Antep Evleri, yüksek duvarların arkasında, dış ortamdan izole edilmiş yapılardır. Evlerin ikinci katında sokağa bakan konsola köşk denir. Metal kaplı bu tür yapılara köşklü ev denir. Evin ana girişi caddeden avluya girilerek sağlanmaktadır. Avlu çevresinde şömine (mutfak), kiler, tuvalet bulunmaktadır.

Gaziantep’in En Meşhur Şeyi Nedir?

Antep’in tatlıları arasında tatlı baklava, burmalı, künefe, kadayıf vb. sayılabilir. 2013 yılında Gaziantep baklavası, Avrupa tarafından koruma altına alınan ilk Türk ürünü oldu. Antep, aynı zamanda narin antep fıstığı türüyle de ünlüdür. Antep Fıstığının adı, Türkiye’deki ilk fıstık firmalarının Gaziantep’te kurulmuş olup, önceki yıllarda üretimi ağırlıklı olarak burada yapılmakta ve buradan Türkiye’ye satılmaktadır.

Gaziantep’in Plaka Kodu Nedir?

Ülkemizdeki kayıt kodlarından biri 27 kodudur. 27 numaralı kayıt kodu Şanlıurfa iline aittir. Araç tescil kodu 27 ise aracın Gaziantep İli’ne ait olduğu biliniyor.

Gaziantep’in Telefon Kodu Nedir?

Her şehrin benzersiz bir telefon alan kodu vardır. 342 alan kodu, güneydoğuda bir il olan Gaziantep’in telefon kodudur.

Gaziantep’in İklimi Nasıldır?

Gaziantep, konumu itibariyle Akdeniz ve karasal iklim karışımına sahiptir. İlin batısında Akdeniz iklimi, doğusunda ise karasal iklim hâkimdir. Gaziantep iklimi özellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında hava çok sıcaktır. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında hava çok soğuktur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir