İç Anadolu’da Gezilecek Tarihi Yerler Nerelerdir
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

İç Anadolu’da Gezilecek Tarihi Yerler Nerelerdir

0

İç Anadolu’da gezilecek tarihi yerler nerelerdir genel olarak ülkemizin diğer bölgeleri ile medeniyete ev sahipliği yapan önemli yerler oldukça fazla. Bununla birlikte Kapadokya bölgesi, Ürgüp, Avanos, Ihlara Vadisi’nin de içerisinde bulunduğu bu bölgede tarihle iç içe olabilmektedir. Bunun dışında İç Anadolu’da Hattuşaş’a ev sahipliği yapan Amasya, Çorum, Eskişehir ve Ankara gezilebilir.

İç Anadolu Bölgesi de denilen Orta Anadolu, ülkemizde en az gezilen fakat içinden en çok geçilen bölgelerdendir. Ülkenin tam ortasında olması ile birlikte birçok kişi İç Anadolu bölgesinin sakladığı tarihi yerlerden habersizdir. İç Anadolu’nun tarihi eserleri ile birlikte iç Anadolu bölgesi çeşitli medeniyetlerle tarihi ve antik yapıları, doğal yerleri, tarihi kentleri ve antik şehirleri ile mutlaka gezilmesi gereken bölgeler arasında yer alıyor. İç Anadolu’da Gezilecek Tarihi Yerler Nerelerdir aşağıda sıralandığı gibidir.

İç Anadolu'da Gezilecek Tarihi Yerler Nerelerdir
İç Anadolu’da Gezilecek Tarihi Yerler Nerelerdir

İlginizi Çekebilir: Çeroit Taşının Faydaları

İç Anadolu Tarihi Yerler

İç Anadolu tarihi yerler konusunda özellikle gelişmiş bölgeler ve turizm açısından kıymetli yerlere sahiptir. İç Anadolu tarihi yerler özellikle Ankara bölgesinde daha fazla bulunmaktadır. Özellikle Ankara’da ki Anıtkabir, Atatürk Müzesi, Etnografya Müzesidir. Bunun dışında Peribacaları, Ihlara Vadisi, Derinkuyu’daki yer altı kentleri, Konya Selçuklu Eserleri, Mevlâna Türbesi ve çeşitli alanlarda Antik Hitit kentleri önemli turistik değerlerdir. İç Anadolu Tarihi yerler konusunda,

  • Kapadokya, en eski tarihi yerlerdendir aynı zamanda balon gezilerinde yapıldığı alanlardır. Nevşehir ilinde bulunan bu bölge de peribacaları ve vadiyi izleyebilirsiniz.
  • Gümüşler Manastırı, Niğde ilince bulunan ve büyük bir kaya içine oyulan bu manastır günümüze kadar gelmiştir. Bizans dönemine ait olduğu bilinerek koruma altına alınan tarihi yerlerdir.
  • Mevlâna Müzesi ve Türbesi, Konya’nın Karatay ilçe merkezinde yer almaktadır aynı zamanda her sene milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen bir yer olmaktadır.
  • Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, tarihi bir yapıt olmasa da içeriğinde tarihte iz bırakmış birçok kişinin gerçekçi balmumunu barındırıyor.

İç Anadolu Gezilecek Antik Kentler

İç Anadolu gezilecek antik kentler için bu bölge antik kent bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra eski yerleşim bölgelerinde yıkıntıların üst üste birikmesi ile oluşan ve içeriğinde tarihi kalıntılar bulunduran höyükler bu bölgeyi süslemektedir. Keşfedilmeyi bekleyen bu güzel şehirler İç Anadolu’nun tam ortasında yer aldığından dolayı herkesin rahatlıkla ulaşabileceği alanlardır. İç Anadolu’da bulunan bazı antik kentler,

  • Aşıklı Höyük, Aksaray bölgesinde bulunan ve aynı zamanda Orta Anadolu’nun en eski köyü olarak bilenmektedir. Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı olan bu antik kent on bin senelik geçmişse sahiptir.
  • Mokissos, Aksaray bölgesinde yer alan ve aynı zamanda Viranşehir adı ile bilinen antik kentidir. Roma ve Bizans dönemlerinin en önemli şehirlerinden biri olarak günümüzde birçok kilise kalıntısı bulunuyor.
  • Puruşhanda, Aksaray bölgesinde bulunan ve dört bin sene öncenin en önemli maden üretim merkezlerinden biridir. Yapılan arkeolojik kazılar ile antik kentte üç adet anıtsal yapı bulunmuştur.
  • Gordion Ankara, Frigya Başkenti olarak biliniyor ve Ankara’nın Polatlı ilçesinde Yassıhöyük Mahallesi içinde yer almaktadır.
  • Pessinus Ballıhisar, Eskişehir bölgesinde bulunan ve aynı zamanda eski kral yolu üzerinde yer alan bir antik kent olmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi’nin Doğal Güzellikleri

İç Anadolu Bölgesi’nin doğal güzellikleri oldukça fazladır. Özellikle tarih ile birleşen doğal güzellikleri her sene binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bunlardan biri olan Konya’nın Karapınar ilçe sınırında bulunan Meke Gölü ve gölün içerisinde bulunan adalar ile tıpkı bir nazar boncuğuna benziyor. Bu sebeple Meke Gölü’nün muhteşem güzelliğini görmeniz tavsiye edilmektedir. Ihlara Vadisi ise bir başka doğal güzellikler arasında bulunuyor. Ihlara Vadisi, Aksaray ilinin Güzelyurt bölgesinde yer alıyor ve aynı zamanda Hasandağı Volkanından püskürtülen lavların dış etkisi ile mükemmel bir kanyon oluşturmuştur.

İç Anadolu'da Gezilecek Tarihi Yerler Nerelerdir
İç Anadolu’da Gezilecek Tarihi Yerler Nerelerdir

Erciyes Kayak Merkezi, sadece doğal güzelliği ile değil anı zamanda gezebileceğiniz bir alan. Özellikle sönmüş bir volkan dağın üzerinde yer alan bu merkez görülmeye değer bir yer ve mutlaka kış aylarında uğramalısınız. Bunun dışında Kapadokya’da bulunan Göreme şiddetle tavsiye edilmektedir. Göreme Vadisi hem doğal güzellik olarak hem de müze olarak gezilmesi gereken alanlardan biridir.

İç Anadolu Bölgesi Müzeleri

İç Anadolu Bölgesi müzeleri ile dikkat çekici ve aynı zamanda tarihi etkili bir şekilde yansıtan yerlerden biridir. İç Anadolu gezi turu ile mutlaka uğramanız gereken müzeler arasında en önemli müzesi Ankara bölgesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi olmaktadır. Müzede bulunan eserlerin çeşitliliği ile beraber sayısı ziyaretçileri hayrete düşürecek kadar fazla bulunuyor. Bunun dışında bazı müzeler,

  • Konya Arkeoloji Müzesi, özellikle Türkiye’de ikince arkeoloji müzelerinden biridir.
  • Sahip Ata Vakıf Müzesi, Konya bölgesinde bulunan ve Selçuklu mimarı yapısı ile Osmanlı dönemine ait eserler bulunuyor.
  • Anıtkabir Müzesi, Ulu Önder Atatürk’ün eşyaları, bulunan belgeler, tarihi eserler ve diğer eşyalarla birlikte Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu yansıtıyor.
  • Alacahöyük Müzesi, Hitit medeniyeti ve Anadolu tarihi açısından önemli olan müzeler arasında bulunuyor.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 8
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 4
    e_lendim
    Eğlendim
  • 5
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 11
    _rendim
    İğrendim
  • 2
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 3
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
iasos___mugla.jpg

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir