Tarihi Galata Köprüsü
  1. Anasayfa
  2. İstanbul

Tarihi Galata Köprüsü

0

İstanbul gibi nadide bir şehire sahibiz ve bütün güzellikler sanki burada toplanmış gibi. Tarihi Galata Köprüsü ile başlasın İstanbul izlenimlerimiz. Yıllar yılı Bizanslılar’ın hakimiyetinde bulunan bu güzel şehir için yıllarca kanlar dökülmüş ve savaşlar çıkmıştır. Gerek Hristiyan dünyası gerekse de İslam dünyası için adeta bir mücevher gibi gelen bu şehri tabi ki de Fatih Sultan Mehmet 1453’te feth ederek topraklarımıza katmış olup, o günden beridir bizim için aşırı öneme sahiptir. İşte sizlere İstanbul’un en güzel tarihi ve İstanbul gezi planı yapabileceğiniz listeyi çıkarttık.

Tarihi Galata Köprüsü Tarihçesi

tarihi galata köprüsü

Haliç’in iki yakasını bağlayan ve 6 yüzyılda o dönemin Bizans İmparatoru olan 1.Justinianus tarafından Tarihi Galata Köprüsü inşa edilmiştir. Bizans kaynaklarına göre köprünün ilk ismi Aghios Khalinikos Köprüsü adı verilmiştir. Fakat feth ettikten sonra ismi değiştirilmiştir. Toplamda 12 kemerden oluşmaktadır. Aslında bir den fazla köprü yapıldığı üzere bu köprünün tam olarak yeri ihtimaller neticesinde Eyüp-Sütlüce arasında yapıldığı kabul edilmektedir.

Hayratiye Köprüsü

hayratiye köprüsü

Yıllar geçtikçe 19 yüzyıla gelindiğinde Sultan 2. Mahmut tarafından Azapkapı ve Unkapı arasındaki mesafe çok olduğu için bir köprü yaptırıldı. 3 eylül 1836 yılında kullanıma açılmış olan bu köprünün de diğer isimleri ‘Cisr-i Atik ve Eskip Köprü’ olarak bilinmektedir. Bu köprü projesi ise Yüksek Amiral Fevzi Ahmet Paşa tarafından tersane işçileri ile yürütülmüştür ve 500-600 metre yüksekliğindeki köprü yıllara yenik düşerek günümüze kadar ulaşamamış ve tamamıyla yıkılarak yok olmuştur.

21.yüzyılda Galata Köprüsü

Beşinci olarak yapılan ve adı net bir şekilde Galata Köprüsü olarak adlandırılan bu köprü eski köprülerin biraz kuzeyine STFA firması tarafından inşa edilmiştir. 1994 Aralık ayında kullanıma açılmıştır. Diğer köprüler gibi Eminönü ve Karaköy arasını birbirine bağlayarak tasarruf edilmesi amaçlanmıştır. Toplamda 490 metre uzunluğundadır. 42 metre genişliği bulunmakta ve şimdiye kadar yapılanlar arasında en rahat hareket alanına ait olan Tarihi Galata Köprüsü olmuştur. Fakat üzerinde tramvay yolu ve bulunan baskül köprü (80 metre kadar) sorunlara neden olmuştur. Faal bir şekilde 2003 yılında sağlıklı bir hizmete başlayan bu şahane köprüyü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Galata Köprüsü Ulaşım

Fatih , Kariye Müzesi – 28 numaralı otobüs.

Kağıthane – m99 numaralı otobüs.

Tuzla – km28, SG1, 336E numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Tarihi Galata Köprüsü ve çevresi aşırı ayak altı bi yer olduğu için her türlü yeme-içme, gezme gibi ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Ayrıca çevresinde bulunan diğer tarihi yapıları da ziyaret edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
bursa kent müzesi dış görünüm

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir