Kazdağları
  1. Anasayfa
  2. Balıkesir

Kazdağları

0

Kazdağları, Türkiye’de nadir güzelliklerden birisidir. Kazdağları Gezilecek Yerler başlıklı yazımızda bizde sizlere bu doğa harikası yeri tanıttık. Geçmişi antik dönemlerin yaşandığı günlerden itibaren başlayan Kazdağları’nın o dönemki ismi İda Dağı’dır. Balıkesir’in gürültüsü ve şehir kirliliğinden uzaklaşmak ve nefes almak isterseniz, Kazdağları‘na gelebilirsiniz ve sevdiklerinizle keyifli doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

balıkesir kaz dağları
Kazdağları Gezilecek Yerler

Kazdağları Milli Parkı Hakkında Bilgiler

Kaz dağları, ülkemizin kuzeybatısında bulunan, Biga yarım adasının en yüksek kısmında yer almaktadır. Marmara Bölgesi ile Eğe Bölgesini birbirinden ayıran bölge Balıkesir ve Çanakkale illerinin sınırlarında kalmaktadır. Edremit körfezinin kuzeyinde bulunan Kazdağları, doğuda Eybek dağı, batıda Dede dağı, kuzeydoğuda Kocakatran, Gürgen, Küçükkatran ve Susuz (Sakar dağı) dağlarından, ortada Kazdağı’ndan oluşur. 60 – 70 km’ lik Kaz dağları zincirinin ortasında yer alan Kazdağı’ nın, doğusu Zeytinli çayı, batısı Altınoluk (Damla Tepe), kuzeyi Kara Menderes Çayı, güneyi Edremit Körfezi, ile çevrilidir.

Toplam da 21.452 hektarlık alandan oluşan bölge Bakanlar Kurulu kararı ile 1994 yılında Kazdağı Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. Kazdağı Milli Parkı olarak adlandırılan bölge Balıkesir ili Edremit ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kazdağları nerede hangi ilde öğrendikten sonra isterseniz Kaz dağları gezilecek yerleri yakından inceleyelim.

Kazdağları Manzaraları
Kazdağları Manzaraları: Şelaleler

Kazdağları Gezilecek Yerler

Kaz dağları söylendiği zaman aklınızda sadece dağ ve doğal güzellikler gelmesin. Bunların dışında içerisinde çok farklı bölümlere ayrılan nehir yatakları, şelaleler, ormanlar ve kültürel yönden zengin seçenekler mevcuttur.

Adatepe Köyü

Kazdağları Adatepe Köyü hem doğal güzelliği, hem de vizyonu ile mükkemmel bir yerdir. Kazdağları’na geldiğiniz zaman ekstra bir saatinizi mutlaka buraya ayırmalısınız. Bilinçli insanların oluşturabileceği farklılığın en hoş örneklerinden birisi olan köy, şuan ki sakinleri tarafından kurtarılmışır.

1980 li yıllarda İstanbulda yaşayan bir grup yazarın Kaz dağları gezisi sırasında keşfettiği Adatepe öncesinde kaderine terkedilmiş adeta hayelet şehir durumundaymış. Osmanlı zamanlarında zengin bir köy olan bölge keşif öncesi ise sapa bir haldeymiş. Köyü keşfeden yazar arkadaşlar burada yer alan eskimiş evleri satın alarak restore etmişlerdir. Böylelikle restore edilen evler birer birer tarihe kazandırılmıştır. Köy güncel hali ile adeta İtalyan köylerini andırmaktadır. Şüphesiz Kaz dağları’nın en güzel köyü Adatepe Köyü diyebiliriz.

Yeşilyurt Köyü

Adatepe Köyü’ne araba ile 10 dakika mesafede bulunan Kazdağları Yeşilyurt Köyü, restore edilmiş taş evleri ile görenleri adeta büyülemektedir. Kaz Dağları’nda göçebe halde yaşayan Türkler, yerleşik hayata geçmeye karar verdiklerinde evlerini yapmak üzere Rum taş ustaları ile anlaşmışlardır. Önceleri sadece ev yapmak üzere bölgeye gelen Rumlar sonrasında köye yerleşmiş ve Türkler ile birlikte yaşamışlardır. Sonrasında mübadele ile birlikte Rumlar bölgeden gitmiş olsa da Türkmen ve Yörükler kalmıştır.

Adatepe Köyü’ne kıyasla daha turistik bir köy durumundadır. Çok sayıda pansiyon, butik otel ve işletme bulunmaktadır. Ayrıca köyde dışı taş döşeme, içi ahşap döşeme ile süslenmiş 700 yıllık bir cami vardır. Köye gittiğiniz zaman camiinin imamını görebilirseniz, detaylıca hikayesini dinleyebilirsiniz.

Son olarak, köye gitmişken burada yer alan Teknoloji Müzesi’ni de mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Emsallerine nazaran küçük ama hoş bir müzedir. Bireysel bir koleksiyonun sergilenmeye başlanması ile oluşmuştur. Arabadan telefona bir çok bilinen markanın hikayesinin yer aldığı müzede çok şaşırtıcı bilgiler mevcuttur. Örneğin bugünlerde ünlü bir çanta markası olarak bildiğimiz Hermes markası aslında daktilo üreten bir firmaymış.

Sütüven Şelalesi

Sütüven’in anlamı ne demek? diye düşünüyorsanız öncelikle bunu açıklayayım size. ‘tüvleyen’ suç sıçratan anlamına gelmiştir ve o dönemde sütüven olarak anıldığı için bu güzelliği adı Sütüven Şelalesi olarak adlandırılmıştır. Bulunduğu konum ise kızılkeçeli nehiri üzerindedir ve eğer nehire geldiyseniz yatağı takip ederek o şahane nehirin kaynağını görebilir ve efsane fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca burada piknik alanı da mevcuttur.

Hasanboğuldu Şelalesi

Sütüven Şelalesi’nde piknik yapıp ve ortamı seyrettikten sonra diğer şelalemiz olan Hasanboğuldu Şelalesi‘ne gidiyoruz. Sütüven ile yakın komşu olan Hasanboğuldu Şelalesi‘nin ismi de aşktan geliyor. Rivayete göre sevdiğiyle kavuşamayan ve bu derede boğulan ”Hasan” isimli kişinin anısına bu isim koyulmuştur. Geçmişte de ünlü edebi yazarlarımızdan olan Sabahattin Ali’nin bir çok öyküsüne konu olmuştur, bu şelale. Eğer siz de görmek isterseniz Kazdağı Milli Parkı’na gelmeyi unutmayın.

Çamlıbel Köyü

Kazdağları içerisinde en güzel yerlerden birisi olan bu köyün en meşhur olayı ise kahvaltısıdır. Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olduğunu biliyorsanız, bu mutluluğun en yüksek derecesini Çamlıbel Köyü‘nde yaşayabilirsiniz. Ayrıca içerisinde konaklamak için otel, apart gibi yerler de bulunmaktadır. Yine geçmişimizin efsane oyuncusu olan Tuncel Kurtiz’in mezarı da bu köyde bulunmaktadır ve ziyaret etme şansı yakalayabiliyorsunuz.

Zeus Altarı

Zeus Altarı civar köylere sınır ve Antik Yunan döneminde kutsal bir yer olarak anılırdı. Savaşları yenmek, kuraklığa karşı ve diğer kötü olaylara karşı Zeus Altarı dedikleri bu bölgede kurbanlar keser, şölenler verirdi. Ayrıca şuan bulunduğu bölgede Kazdağları’nın en güzel manzarasını görebilirsiniz. Çam ağaçları ve kozalak kokularıyla burayı gezip görebilirsiniz. Gezmesi yaklaşık 30 – 45 dakika kadar sürmektedir.

Tahtakuşlar Köyü Etnografya Galerisi

Türkiye’de özel olarak kurulan bu galeri yine ilk defa Tahtakuşlar Köyü Etnografya Galerisi olarak tarihimize geçmiştir. 1992 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Asya’dan Türkiye’ye göç eden o zamanda yaşayan insanların kullandıkları eşyaları sergileyen ve geçmiş hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Sizin de merakınız varsa kesinlikle bu galeriyi ziyaret etmelisiniz.

Kazdağları Genel Görünüm
Kazdağları Genel Görünüm

Kazdağları Efsaneleri

Kazdağları’nın bilinen bir çok efsanesi olsa da bunlardan en çok bilineni şüphesiz ki Zeus hakkında olanıdır. Efsaneye göre; Zeus Kazdağları’nda doğmuştur. Ve Truva savaşını da buradan izlemiştir. Yine bu dağda Hera ile evlenmiştir. Zeus’un hayatında Kaz dağları hep bir köşe taşı olmuştur.

Bir diğer efsane de üçgüzeller hakkında olanıdır. Antik döneme ait olan İlyada Destanı’nda bahsedilene göre, Kazdağları’nda o döneme ait güzellik yarışmaları yapılmaktaymış. Zeus, bu dönemde yapılan bir yarışmaya tanrıça Eris’i çağırmaz. Bunun üzerine Eris, toplantıya altın bir elma gönderir ve bunun “en güzel tanrıçaya” verilmesini ister. Athena, Hera ve Afrodit altın elmanın kime verilmesi gerektiği konusunda anlaşmazlığa düşünce Zeus, tanrıçaları Paris’e gönderir ve en güzel tanrıçayı Paris’in seçmesini ister. Afrodit, Paris’e kendisine eş olacak en güzel kadını (Helen) bulacağını vadeder ve Helen’i Paris’e aşık eder. Paris, altın elmayı Afrodit’e verir. Paris, Sparta’yı ziyaretinde Helen’e âşık olur ve iki âşık birlikte Truva’ya dönerler. Fakat Helen’in halihazırda evli olması büyük Troya savaşını başlatmış olur.

Milli Park Kamp Alanı - Kazdağları
Kazdağları Milli Park Kamp Alanı

Kazdağları Kamp Alanları

Kazdağları Milli Parkı Kamp Alanı

Kaz dağları kamp imkanları konusunda ziyaretçilerine çok sayıda seçenek sunmaktadır. Bunların en başında milli park içerisinde kamp yapma fikri gelmektedir. Fakat burada kamp yapma benzerlerine göre biraz farklı. Farklı kılan yanı ise yanınızda rehber olmadan kamp yapamamanızdır. Rehber sizinle birlikte geliyor sizden 40-50 metre kadar ileriye çadırını kuruyor ve birlikte kamp yapıyorsunuz. İlk başta biraz garip gelse de aslında bu uygulamayı anlamamak için bencil olmanız gerekiyor. Çünkü burası ekolojik olarak çok önemli bir yerdir. Fakat yine de ısrarla tek başınıza kamp yapmak isterseniz ateş yakmamak şartıyla ormanın milli park harici kalan kısmında kamp yapabilirsiniz.

Ayrıca ormanın bittiği ve yerleşimin başladığı yerde yer alan Mehmetalan Köyü’nde de kamp alanları bulunmaktadır. Kazdağları kamp alanları olarak; Hızır Kamp, Endes Kamp, Akeleos Camping ve Kuzgun Kamp alanını tercih edebilirsiniz.

Kazdağları Konaklama İmkanları
Kazdağları Konaklama

Kazdağları Konaklama

Kazdağları konaklama imkanları bakımından çok fazla seçenek sunmaktadır. Eğer kamp yapmayı sevmiyor ve Kazdağları’nda otel, bungalow, apart, pansiyon, termal otel gibi arayış içindeyseniz aşağıda sizlere bölgenin en iyi konaklama seçenekleri hakkında bilgiler sunduk.

Hattuşa Vacation Thermal Club
Hattuşa Vacation Thermal Club

Hattuşa Vacation Thermal Club Kazdağları

Hattuşa Vacation Thermal Club Kazdağları otel içerisinde; residence kral dairesi, residence yalı dairesi, residence aile odası, residence studio oda ve apart daire olmak üzere 5 çeşit konaklama imkanı mevcuttur. Kazdağları’nın oksijen deposu doğası içinde bulunan Hattuşa Termal Resort Otel, Kazdağları kaplıcalarının yer aldığı, Güre beldesinde bulunmaktadır. Kaz dağları Termal Otel tercihi yaparak kış aylarında da bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Fiyatları bakımından uygun sayılabilecek bu tesisi önermekteyiz.

Ramada Resort Hotel
Ramada Resort Otel

Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa

Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa Otel de konaklayarak bir yandan doğanın keyfini çıkarıp, bir yandan da sunduğu havuz, sauna, spa ve hamam imkanları ile rahatlatıcı bir tatil geçirebilirsiniz. Konum olarak Kaz Dağları eteklerinde yer alan otelin odaları muhteşem doğa manzaraları ile adeta insanın içini ferahlatır niteliktedir.

İda Natura Life Style Otel
İda Natura Life Style Otel, Bungalow Otel

İda Natura Life Style Otel

İda Natura Life Style Otel Kazdağları bölgesinde Bungalow Otel olarak hizmet vermektedir. Tercihini daha sakin bir otelden yana kullanmak isteyenler için iyi bir seçenek durumundadır. Ayrıca İda Natura Otel yorumları incelendiğinde otelde konaklayanların tesiste aradıkları tüm olanaklara kolaylıkla erişebildiklerini ifade ettikleri görülmektedir.

Reis inn Hotel Kazdağları
Reis inn Hotel

Reis inn Hotel

Kazdağları Reis İnn Hotel diğer otellere alternatif olarak Çanakkale, Assos bölgesinde yer almaktadır. Reis İnn Hotel Kazdağları oda kahvaltı konsepti ile hizmet vermektedir. Ayrıca tesiste bulunan ala carte restaurant içerisinde de yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Otel Balıkesir Edremit Havalimanı’na 48 km mesafede, Küçükkuyu’ya 5 km mesafede, Altınoluk’a da 20 km mesafededir. Toplantı, Konferans, Organizasyon ve Kongre için uygun bir oteldir.

Karye Müze Otel
Karye Müze Otel

Karye Müze Otel

Kaz dağları Karye Müze Otel’de Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Yeşilyurt Köyü’nde yer almaktadır. Doğa manzaralı ve nostalji temalı bir otel olan Kazdağları Müze Otel, yılın 365 günü hizmet vermektedir. Oda Kahvaltı konseptiye misafirlerine hizmet veren tesiste a la cart restaurant, snack bar olanakları mevcuttur. Dilerseniz odaya kahvaltı servisi de bulunmaktadır.

Kazdağları Bungalow Evler

Bungalow Evler tercih eden konuklar içinde Kazdağları’nda çok fazla seçenek mevcuttur. Bunlardan bazıları; Keyf ida Bungalov, Naturland Bungalow Otel’dir. Ayrıca Kazdağı Kamp içerisinde hem bungalow evler hem de kamp alanı olduğunu hatırlatalım.

Kazdağları 2

Kaz Dağları’nda Nerede Yemek Yenir?

Kaz dağları tahmin ettiğiniz üzere doğal ve organik besinlerin yoğun bulunduğu bir bölgedir. Kaz Dağları’nda Nerede Yemek Yenir? sorusunun cevabına geçmeden önce dağ köylerinde yetişen ve bölgede kokusu hissedilen kekiklerin girdiği birbirinden leziz yemeklerin burada sizleri beklediğini söyleyebiliriz. Ayrıca ünü dünyaya yayılan Ege zeytinleri ve bu zeytinlerden oluşan doğal zeytinyağlarının süslediği muhteşem köy kahvaltıları da yine leziz yemekler gibi sizleri bekliyor.

Yöresel lezzetler olarak mantı, gözleme, kabak çiçeği dolması gibi lezzetleri tadabilirsiniz. Kaz dağları üzerinde yer alan köylerde zeytinyağlı ev yemekleri yapan küçük restoranlar bulunduğu gibi, ızgara ve güveç çeşitleri sunan büyük restoranlarda mevcuttur. Bu büyük restoranlar daha çok körfez manzaralıdır. Bu restoranların bulunduğu bölgeler; Güre, Papazlık, Altınoluk, Narlı, Tahtakuşlar, Kızılkeçili, Yeşilyurt, Çamlıbel ve Adatepe bölgeleridir.

Ayrıca Kazdağları’nın kıyılarında yer alan Küçükkuyu, Akçay, Altınoluk gibi sahil beldelerinde ise körfez’den çıkarılan balıkları ve diğer deniz mahsullerini tadabilirsiniz. Kazdağları üzerinde yer alan lokanta ve restoranlar için hemen hemen hepsinin uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz.

Ada Çayı Reçeli
Ada Çayı Reçeli

Kazdağları’nda Alışveriş

Kaz Dağları ve çevresinde alışveriş imkanı oldukça fazladır. Bölgede yöresel bir çok lezzet bulunmaktadır. Bu nedenle köylerde kurulan pazarlara uğrayarak ev yapımı reçel, ada çayı, oğul otu, kekik ve farklı baharatları satın alabilirsiniz. Ayrıca dünyanın en lezzetli ve en iyi zeytinyağları burada üretildiği için, kesinlikle bölgeden ayrılmadan önce zeytinyağı almalısınız. Bunun dışında; kapari, testi peyniri, ısırgan otları, dağ çiçeği, zeytin sosu, çam balı, üzüm ve incir alabilirsiniz. Yöresel kıyafetlere merakınız var ise yöresel kıyafetler, el işi ürünler ve bez çantalar da alabilirsiniz.

Kazdağlarında Yapılacak Şeyler: Yapmadan Dönme

  • Kazdağı Milli Parkı içerisinde mutlaka doğa yürüşü yapmalı ve doğa ile iletişime geçmelisiniz!
  • Sütüven Şelalesi ve Hasanboğuldu’nun serin sularında yazın sıcağından kurtulmalısınız!
  • Kaz dağları Adatepe Köyü’nün yakınlarında bulunan Zeus Altarı’nda günbatımını mutlaka izlemelisiniz!
  • Şahinderesi Kanyonu üzerinde yapılan turlara katılmalısınız!
  • Bölgenin birbirinden özel ve farklı hikayesi olan köylerini keşfetmelisiniz!
  • Mehmetalan Köyü’nde yer alan kamp alanlarında çadır kurarak doğa ile iç içe olmanın tadına varmalısınız!
  • Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nden zeytinyağı, taze zeytin ve sabunlar satın almalısınız!
Kazdağlarına Nasıl Gidilir, Nerededir
Kazdağları Nerede, Nasıl Gidilir

Kaz Dağları Nerede, Nasıl Gidilir

Kaz dağları nerededir diye merak etmeye başladıysanız, hemen merakınızı giderelim. İstanbul’a uzaklığı 507 km olan Kaz Dağları, Balıkesir ve Çanakkale sınırları içerisinde yer almaktadır. Balıkesir üzerinden hava yolu ile ulaşımının mümkün olduğu kaz dağlarına haftanın 3 günü İstanbul hava limanından, Balıkesir hava limanına uçarak, sonrasında da 1 saat otobüs yolculuğu yaparak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Bursa üzerinden gelmek isterseniz de Mudanya üzerinden deniz yoluyla bölgeye ulaşabilirsiniz.

[alert-note]Kazdağları Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyup Kazdağları’na gitmeye karar verdiyseniz, aynı zamanda bölgeye yakın konumda bulunan Balıkesir de ki diğer yerleri de ziyaret edebileceğinizi unutmayınız. Balıkesir kategorimizde yer alan diğer yerleri keşfederek rotanıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir