Yalova Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Yalova Gezilecek Yerler

0

Mustafa Kemal Atatürk’ün “benim şehrim” tabirini kullandığı Yalova gezilecek yerler açısından, Marmara Bölgesi’nin önemli kentleri içerisinde yer alıyor. Güneydoğu tarafında Marmara’nın konumlanan Yalova, bölgeyle aynı adı taşıyan denizle de aynı zamanda kıyısını paylaşıyor. 1995’e kadar İstanbul’un ilçesiyken; o yıl içinde Bursa’nın beldesi Armutlu, Kocaeli’nin Subaşı- Kaytazdere- Altınova beldelerinin birleşmesi sonucunda Yalova il statüsüne kavuşmuştur. Türkiye’nin Kuzeybatı tarafında konumlanan Yalova’nın komşularıysa; Bursa’yla Kocaeli olduğunu söyleyebiliriz. Yalova merkez ilçesiyle 6 tane ilçeden ve 14 tanede belediyeden oluşan bir şehir olarak karşımıza çıkıyor.

Yalova’nın ilçelerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Yalova merkez
  • Çınarcık
  • Altınova
  • Termal
  • Armutlu
  • Çiftlikköy

Marmara Denizi’yle yukarıda da bahsettiğimiz üzere kıyısını paylaşan Yalova; metropol kent İstanbul’a yakın olmasıyla da aynı zamanda ulaşım açısından avantajlı şehirdir.

Yalova Hakkında Genel Bilgiler

Yalova gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce şehrin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bağdaşmasından söz etmek gerekiyor. Atatürk Yalova kentini çok severdi bu yüzden de kentte 3 tane eve sahipti. “Yalova benim şehrim” diyen Atatürk, doğayı sevmesiyle tanınırdı. Yalova kenti de doğal güzelliklerin bol olduğu şehir olması sebebiyle doğal olarak Atatürk’ün de fazlasıyla ilgisini çekmiştir. Doğanın ve denizin birbirine girdiği şehir olan Yalova, ayrıca şifalı sularıyla da dikkat çekiyor. Yalova termal yöresinde yer alan kaplıcalardan şifa bulmak isteyen kişiler tarafından kent ziyaretçi akınına uğruyor.

Yalova gezilecek yerlerin başında bulunan kaplıcalar, romatizma ve cilt sorunları gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de önemli rol oynuyorlar. Yalova’nın kaplıcalarının sularının sıcak akması sebebiyle de, kış mevsiminde de açık havuzlara girilebiliyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te Yalova kaplıcalarına çok fazla gitmiştir. Hatta bölgeye bu yüzden de Atatürk Köşk’ünü yaptırmıştır. Yalova tarihinin M.Ö. 3000 senelere kadar gittiğini söyleyebiliriz. Köklü bir tarihi olan Yalova, çok fazla uygarlığa da kapılarını aynı zamanda açmıştır. Hititler, Persler, Frigler ve Britanya Krallığı medeniyetlerinin hâkimiyetine giren Yalova’da gerçekleşen çoğu arkeolojik çalışmalarda da, köklü tarihi olduğu konusunda bilgi edinilebiliyor.

Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyeti sonrasında Bizans İmparatorluğu’na geçmiştir. Yalova’da 1302 senesinde Bafeus Muharebesi yaşanmış olup, 1326’daysa kent Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde Yalova, 1920’ye kadar kalmıştır. 1920 Kurtuluş Savaşı yaşanırken Yunanlılar tarafından ele geçirilen kent, 1921’e kadar onların egemenliğinde kaldı. O dönemde maalesef kentin köylerindeyse “Yalova Katliamı” olarak isimlendirilen çok kötü olaylar yaşanmıştır. Yalova Hükümet Konağı’ysa işgal zamanlarında Yunan ordularının kullandığı komuta merkezi haline gelmiştir.

Takvimler 17 Ağustos 1999’u gösterdiğindeyse, Yalova’da Gölcük depremi yaşanmıştır. Gölcük Depremi, son derece şiddetli, can, mal kayıplarının yaşandığı bir deprem olarak tarihe geçmiştir. Birkaç sene içerisinde depremin izlerini silip, ayağa kalkan Yalova Türkiye’nin ve Marmara Bölgesi’nin önemli turizm potansiyeline sahip şehirlerarasında yerini almaya başladı.

Yalova Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Yalova kenti; ekolojik, kültürel çeşitliğinin zengin oluşunun yanında sağlık turizminde merkez haline gelmesiyle de çok fazla dikkat çekiyor. Özellikle sahil şeridinin 105 km olması sebebiyle de yaz dönemlerinde civar kentlerden çok fazla kente ziyaretçi geliyor.

Yalova gezilecek yerler kapsamında sizlere şu sıralamayı sunuyoruz:

  • Yürüyen Köşk
  • Taş Köprü
  • Açık Hava Müzesi
  • Elmalık Kalesi
  • Atatürk Köşkü
  • Kara Kilise
  • Dipsiz Göl
  • Delmece Yaylası
  • Yalova Kent Müzesi
  • Termal İlçesi
  • Çınarcık İlçesi
  • Karaca Arboretumu
  • Yalova Termal Kaplıcaları
  • Sudüşen Şelalesi
  • Erikli Yaylası
  • Armutlu Plajı
Yürüyen Köşk Yalova
Yalova Gezilecek Yerler: Yalova Yürüyen Köşk

Yürüyen Köşk

Yalova gezilecek yerler bahsedilirken Yürüyen Köşk mutlaka ilk sırada yer alması gerekiyor. 1929 senesinde Mustafa Kemal adına inşa edilen köşkün hikâyesi de aynı zamanda çok ilgi çekicidir. Atatürk köşkü ziyaret ettiği esnada kocaman çınarın çatıya zarar verdiği için budandığını görmesi sebebiyle evin taşınması talimatını verir. Şehrin Belediye Fen İşleri’nin Yollarla ve Köprülerle ilgilenen birimi de, bir projeye imza atar. O proje göre İstanbul’dan getirttirilen tramvay yayı, temeli kazılan köşk altına yerleştirilir.

Köşkün altına yerleştirilmiş olan ray sayesinde köşk ağacın yanından uzaklaştırıldı. Böylelikle ağacın kesilmesi de Atatürk sayesinde engellenmiştir. İlginç bir hikâyesi olan bu köşk, çok fazla ziyaretçi ağırlıyor. Mustafa Kemal’in memleket olarak tabir ettiği Yalova’ya ziyaretinizde kesinlikle bu köşke uğramanızı tavsiye ediyoruz. Köşk taşınırken Atatürk’ün göstermiş olduğu hassasiyeti okuduğunuzda ulu önderin doğaya aşkını ve saygısını da çok iyi anlayacaksınız.

Yalova tarihi gezilecek yerler içerisinde ki Yürüyen Köşk, hem iç hem de dış görüşüyle tüm ziyaretçilerin beğenisi topluyor. Şirinliğiyle dikkat çeken köşkte aynı zamanda kafede yer alıyor. Kafede güzel bir kahvaltı yapıp deniz manzarasının da tadını çıkarabilirsiniz.

Taş Köprü Yalova
Yalova Gezilecek Yerler: Yalova Taş Köprü

Taş Köprü

Yalova gezilecek yerler yazımızda ki bir diğer önemli yer Taş Köprü… Aynı adı taşıyan beldede yer alan Taş Köprü ile ilgili tam bilgiler yoktur. Kimin ne zaman yaptığıyla ilgili bilgiler bilinmiyor. Yalnız araştırmalar sonucunda kesin olmamakla beraber Taş Köprü yapılışının 400 seneden fazla olduğu söyleniyor. Günümüzde de aktif şekilde kullanımı söz konusu olan köprü, bulunduğu köyün kuzey tarafında tek dere olarak akan Kılıç Deresi’nin üzerinde konumlanmıştır. Yarım daire şeklinde ki ayakların üzerine oturtulan köprünün kesme taşlarla yapıldığını da söyleyebiliriz. Yalova-Kocaeli yolunun tamamlanmasında önemli rol oynayan bu köprü’ nün Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca ’da korumaya alındığını söyleyebiliriz.

Açık Hava Müzesi Yalova
Yalova Gezilecek Yerler: Yalova Açık Hava Müzesi

Açıkhava Müzesi

Kültür Bakanlığı’na ait olan Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü’nce açılışı gerçekleşen Açıkhava Müzesi, Yalova’nın 6000 senelik geçmişini gözler önüne seriyor. Senelerdir kentte yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler, çeşitli yerlerde koruma altına alınmıştır. Açıkhava Müzesi inşa edilip, hizmete başlayınca da koruma altına alınan eserlerde müzede sergilenmeye başlamıştır. T.C. 8o. Senesinde yani 29 Ekim 2003’te günün anlam ve önemine hitaben açılışı gerçekleşmiştir. Osmanlı, Roma ve Bizans dönemlerine ait; mezar taşları, eserler, Yalova kentinde ki önemli yapıların mini maketleri ve lahitler bu müzede toplanıp, sergiye açılmıştır. Açıkhava Müzesi konseptiyle Yalova’da ilk olmakla birlikte Arkeopark ismiyle de aynı zamanda anıldığını söyleyebiliriz.

Elmalık Kalesi

Kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı Elmalık Kalesi’nin bilinmiyor. Yer aldığı köyden görünmüyor fakat Elmalık Kalesi Marmara Denizi’ndense oldukça net görülüyor. Köy içinde yaşayan yaşlılar, Kara Kilise ’ye bakıyor vaziyette kalenin inşa edildiğini söylüyorlar. Bahçe Tepe’nin üzerinde zamanında yapılan, aynı zamanda 2 taraftan da kolayca yolların kontrol edilebileceği şekilde Elmalık Kalesi yapılmıştır. Kalenin kuzey kısmının sarp olduğunu söyleyebiliriz.

Yalova gezilecek tarihi yerler içerisinde oldukça önemli olan bu kaleye, kuzeyden çıkmak zorken güneydense tam tersi çok kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kale’nin olduğğu yerden dolayı ve Marmara Denizi’nden net görünmesi sebebiyle, yollara hakim olması için inşa edildiği de tahmin ediliyor. Kurtuluş Savaşı’na kadar varlığını sürdüren kalenin, günümüzde sadece güneyinde ki kapısının bir kısmı ve batı tarafında ki de burçlardan sadece bir kaçı kalmıştır.

Kısacası Elmalık Kalesi’nin çoğu tarafı harap hale gelmiştir. Elmalık Kalesi’nin olduğu bölge de günümüzdeyse Trekking yapıldığını söyleyebiliriz. Trekking ’in rotası, Elmalık Köyü’nden başlayarak kalesine kadar da gidiyor.

Atatürk Köşkü Yalova
Yalova Gezilecek Yerler: Yalova Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü

Yalova gezilecek yerler listemizin bir diğer önemli yeriyse Yalova Atatürk Köşkü… Yemyeşil doğası ve şifa kaynağı sularıyla özellikle Yalova kenti Mustafa Kemal’in ilgisini çok çekmiştir. Yalova’da 3 adet evi olan Mustafa Kemal’in Termal ilçesinde de evi vardır. Atatürk Köşkü olarak adlandırılan ev, 1929’da inşa edilmiştir. 38 gün içinde inşası tamamlanan köşk, 2 kattan oluşuyor. Mustafa Kemal bu köşkte çok misafir ağırlamıştır. 3 salonla 11 odadan oluşan köşkte, hem Mustafa Kemal’in hem de manevi kızlarının da kendilerine ait odaları var.

Isıtma sistemi olmadığı için bu köşk, yaz döneminde kullanılıyordu. Köşk içerisinde Alman-Fransız yapım piyanolarla bilardo masası ve Nureddin Niyazi’ye aitte iki tablo vardır. Oldukça iyi korunan köşk, 1984’te restorasyon çalışmalarına tabi tutulmuştur. Restorasyon çalışmalarının sonucundaysa Atatürk Köşkü, müze şeklinde hizmet vermeye başlamıştır.

Kara Kilise Yalova
Yalova Gezilecek Yerler: Yalova Kara Kilise

Kara Kilise

Yalova tarihi gezilecek yerlerden olan Kara Kilise, kalıntılarına bakıldığında Bizans zamanından kaldığını söylemek mümkündür… 5. Ya da 6.yy’larda Helenopolis diye Yalova’nın bilindiği zamanlarda, Kara Kilise’nin eski Roma ibadethanesi üzerine inşa edildiğine dair tahminler vardır. Kırmızı tuğla ile moloz taşından Yunan haçına benzer tarzda yapılmıştır. Kule tarzında 8 adet pencereye sahip kubbesi olan haçın kollarının birleşiminde ki nokta üstüyse yuvarlak olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca haç kollarındaysa birer tane odaların olduğunu söyleyebiliriz.

Odalar papazın kullanmış olduğu ve değerli eşyalarının da saklandığı yerler olduğuna dair düşünceler mevcuttur… Tam olarak kilise hakkında bilgi olmamakla beraber hamam şeklinde çok eski zamanlarda kullanıldığı da düşünülüyor. Hatta kilise şekline getirilmesiyse 9. Yy ’da olduğuna dair kaynaklarda bilgilerde yer alıyor. Günümüzdeyse Kilise, karşımıza ana kalıntılarıyla çıkıyor diyebiliriz. Çiftlikköy’ün sınırlarında yer alan Başkent 1 adlı site içerisinde korumaya Kara Kilise alınmıştır.

Dipsiz Göl Yalova
Yalova Dipsiz Göl

Dipsiz Göl

Küçük Dipsiz Gölü ile Büyük Dipsiz Gölü diye 2’ye ayrılan Çınarcık ilçesinin Teşvikiye beldesinde yer alan göller, Erikli Yaylası’nda bulunuyor. Yalova gezilecek doğal yerler içerisinde önemli bir yere sahip olan Dipsiz Göller ’in birbirleriyle arasıysa 2 km olduğunu söyleyebiliriz. Kampla yürüyüş yapmaya çok uygun olan Dipsiz Göl’ün suyu durgun olması sebebiyle içilmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor. Krater özelliğe sahip olan bu gölde çok sayıda canlının yaşadığını söyleyebiliriz.

Teşvikiye beldesiyle arasında 10 km mesafe olan Dipsiz Göl’ün derinliği kesin olarak bilinmemekle beraber kolu da bulunmuyor. Çıkmış olduğu kaynaktan kollara sahip olmadığından hiçbir yere akamayan göl suyu özelliğine Dipsiz Göl sahiptir… Taban çökmesi sonucunda dipsiz lakabını alan göl; doğal güzelliğiyle, ortamıyla, temiz havasıyla özellikle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Yaz döneminde çok fazla kişinin uğrak yeri olduğunu Dipsiz Göl’ün söyleyebiliriz.

Delmece Yaylası

Çınarcık ilçesinin Teşvikiye beldesinde yer alan Delmece Yaylası, Yalova’nın en çok ziyaret edilen alanlarındandır… Ulaşımı çok basit olan Delmece Yaylası; aynı zamanda hem düz hem de geniş alandan oluşmuştur. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan Delmece Yaylası, görenleri kendine hayran bırakıyor. Delmece Yaylası içerisinde doğal yürüyüş parkurunun olduğunu söyleyebiliriz. Doğal yürüyüş parkuru sayesinde birçok güzelliğe sahip olabilirsiniz.

Kestane, çam, ıhlamur, meşe başta olmak üzere çok sayıda ağacın ve bitki türünün de evi durumunda olduğunu Delmece Yaylası’nın söyleyebiliriz. Ayrıca kamp severlerinde çadır kurup, konaklayabilecekleri alan olarak dikkat çekiyor.

Kent Müzesi Yalova
Yalova Kent Müzesi

Yalova Kent Müzesi

1900’lü seneler de Yalova ilçe olunca idari işlerin yürütüleceği binaya gerek duyularak, Yalova Hükümet Konağı şeklinde binanın hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Yunanlıların I. Dünya Savaşı’nda ki işgali sonrasındaysa Yüzbaşı Dimitri binayı kullanmaya başlamıştır. 2013 senesindeyse kent belediyesi ile valiliği tarafın ortak alınan kararla bina, Yalova Kent Müzesi haline getirilmiştir. O günden bu yana da Yalova gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olmuştur. Müzede; M.Ö. 3000’lere varan kentin tarihini yansıtan eşyaları ve Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyet Dönemine varıncaya kadar birçok eseri görebilirsiniz.

Fotoğraflarla, belgelerle de Yalova tarihi süreçlerini görme şansına sahip müzede olabilirsiniz. Yalova’ya çok değer veren Mustafa Kemal içinde müzede özel bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Etnografik eserlerle belgelerinde sergilendiği Yalova Kent Müzesi’nde önemli yerlerin maketlerini de bulabilirsiniz.

Termal Kaplıcaları Yalova
Yalova Termal Kaplıcaları

Yalova Termal Kaplıcaları

Yalova gezilecek yerler yazımızın bir diğer yeri ise Yalova Termal Kaplıcaları. Yalova denildiğinde ilk akla gelenler arasında ünlü termal kaplıcaları olduğunu söyleyebiliriz. Yalova kent merkezinden 12 km mesafede yer alan termal kaplıcalar, ülkemizde altın madalyaya olan tek Türk kaplıcasıdır. Özellikle su yönünden kaliteli, içilebilir olmasıyla da dünyada oldukça popülerdir diyebiliriz. Y

alova gezilecek yerler kapsamında oldukça ünlü olan kaplıcalarının ilk hamam bölümünü, Bizanslı Constantinus yapmıştır. Sultan Abdülmecit dönemindeyse; yepyeni banyolar yapılmıştır. Atatürk’ün buyruğu ile 1929 yılında hem ülkemize hem dünyaya Yalova Termal Kaplıcaları tanıtılmıştır. 1. Derece de tarihi, arkeolojik ve doğal sit alanı şeklinde tanıtımdan sonra ilan edilmiştir.

Termal İlçesi Yalova
Yalova Termal İlçesi

Termal ve Çınarcık İlçeleri

Samanlı Vadisi içerisinde konumlanmış olan Termal ilçesi, Yalova için çok büyük önem taşıyor. Ünlü Yalova Termal Kaplıcalarının yer aldığı Termal ilçesi, çok sayıda turisti ağırlamanın yanında birde şifa kaynağı olmasıyla da biliniyor.

Çınarcık gezilecek yerler ile ünlenen ilçe, Yalova için önemli bir turizm potansiyeli taşıyor. Yalova’nın en büyük ilçesi olan Çınarcık tarihiyse M.Ö.4000’lere kadar gidiyor. Yalova’ya 20 km uzaklıkta yer alan Çınarcık’ta; Kimiryalılar, Frigyalılar, Romalılarda yaşamıştır. Temiz havaya sahip şehir olarak Bizans Dönemi’nde adlandırılan Çınarcık plajlarıyla da yaz aylarında çok fazla ziyaretçiyi kendine çekiyor.

Yalova’da Neler Yapılır?

Yalova ziyaretinizi sonlandırmadan önce mutlaka Delmece Yaylası’nda; kamp, trekking gibi doğa sporları yapabilirsiniz. Dağ bisikleti sürebilirsiniz ya da meditasyon ve yoga yaparak da ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Şifalı Yalova Termal Kaplıcalarında da; hamam, masaj, jakuzi ve spa tarzı insanları dinlendiren faaliyetleri yapabilirsiniz. Marmara Bölgesi’nde oldukça ünlü olan Çınarcık ilçesinin; tertemiz denizine girip kumsalında dilediğinizce güneşlenebilirsiniz. Ayrıca Yalova’ya gelmişken mutlaka yöresel mutfağında ki lezzetleri de tatmanızı öneriyoruz.

Yalova Mutfağı

Yalova kenti, tarımsal olarak elverişli topraklara sahiptir diyebiliriz. Senelerdir dışarıdan çok göç alan Yalova mutfağını bu sayede önemli ölçüde genişletmiştir. Özellikle kente göçle gelen etnik gurupların kendilerine ait kültürlerini şehre önemli ölçüde kazandırdıklarını söyleyebiliriz. Yalova mutfağı genel olarak otlarla ve sebzelerle zenginleştirilmiştir diyebiliriz. Yalova çorbası kentin en önemli yöresel lezzeti olarak karşımıza çıkıyor.

Lahana yapraklarıyla, bulgurla ve yeşil mercimekle yapılan Yalova çorbasını mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Milföylü Yalova kebabı da şehrin diğer önemli lezzetleri içerisinde yer alıyor. Milföy hamurunun içine koyulan erimiş kaşarla birlikte etin tadına asla doyamayacaksınız. Kaşar peynirli ve yeşil salata kremasıyla yapılan Yalova köftesi de tam damak tadınıza hitap ediyor.

Fıstık, süt, un, ceviz, badem ve şeker birleşimiyle yapılan, Yalova sütlüsüne de bayılacaksınız. Yalova topraklarında yetişen lahanalarla yapılan pavli yemeğini de kesinlikle tatmalısınız. Soğan ve naneli harcın içine mısır unu da koyulup arkasından asma yapraklarla kapatılan lezzete de yaprak pidesi adını veriyoruz. Yalova mutfağı vazgeçilmezleri arasında; krepin tavada yapılmasıyla birlikte içine de kavrulmuş fıstıkla elmalı marmelatın koyulduğu Termal tatlısı da yer alıyor.

Yalova’da Ulaşım

6 ilçeye sahip olan Yalova’da ulaşım; minibüslerle, halk otobüsleriyle ve ticari taksilerle sağlanıyor. Denize kıyısı olan yerlerdeyse, kiralık teknelerin ulaşım için tercih edildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca özel veya kiralık bisikletlerle de ulaşım ihtiyacını karşılamak Yalova’da mümkündür.

İstanbul’la arası Yalova’nın 1 saat 15 dakikadır. Bursa’dan Yalova’ya gitmek için de Armutlu ilçesine giden deniz otobüsleriyle feribotları kullanabilirsiniz. Denizyolu yerine karayolunu da tercih edebilirsiniz.

[alert-note]Yalova Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı da okuyarak bir diğer bölgeye yakın konumda bulunan şehrimizi detaylı olarak keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir