Divriği Ulu Cami
  1. Anasayfa
  2. İç Anadolu

Divriği Ulu Cami

0

Sivas ilinin, Divriği ilçesinde bulunan Divriği Ulu camii, 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmiş bir yapıdır. Eğer Sivas’a gelmeyi düşünüyorsanız Divriği Ulu Cami pdf, rehber gibi kaynaklara bakmak size daha bina hakkında ayrıntılı bilgi verecektir.

Eğer yapım tarihi, kimin yaptırdığı ve özelliklerini bilirseniz, mimarisini incelerken daha doğru sonuçlar alabilirsiniz. Hem cami hem de hastane şeklinde yapılmış olan bina, 1228-1229 yılları arasında yapılmıştır.

Darüşşifanın merkez kısmında havuz mevcut olup, burada taşan sular kare planlı olarak tasarlanan havuzu dolaşır. Ardından da daire şekli çizerek, güvenli bir şekilde tahliye edilmektedir.

Divriği Ulu Cami
Divriği Ulu Cami

Divriği Ulu Cami Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

Türklerin Anadolu’ya girişi her ne kadar 1071 öncesinde olsa da, bu tarihte gerçekleştirilen Malazgirt Savaşı Türklerin yerleşimini hızlandırmış, bir yurt olma sürecini başlatmıştır. Bundan sonra Anadolu’da birçok beylik ve devlet kurulmuştur.

Tüm bu siyasi oluşumlar, Anadolu’da birçok iz bırakmıştır. Bunlardan bir tanesi de Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasıdır. Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından 1228 ile 1229 yılları arasında yaptırılmış olup, Darüşşifası kendisinin eşi, Erzincan’ın da o dönemde beyi olan Turan Melek tarafından, aynı senede inşa ettirilmiştir.

Mimarı Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah olup, girişiyle beraber dört eyvandan meydana gelmektedir. Orta bölümünde ışıklık kubbesi olup, hastane olarak da kullanılmıştır. Bu bakımdan geniş bir kullanım amacına sahip olmuştur.

Her ne kadar Mengücek Beyliği döneminde yaptırılmış da olsa, Anadolu Selçukluları döneminde de bazı eklemeler yaptırılmıştır. Binanın batı portalında çift başlı kartal olup, bu simge Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubad’ın armasıdır. Burada aynı zamanda Camiyi yaptıran Ahmed Şah’ın da bir arması vardır ve bu da doğan şeklindedir.

Divriği Ulu Cami
Divriği Ulu Cami

Divriği Ulu Cami Hakkında İnanışlar Nelerdir? 

Dünya üzerinde birçok antik yapı olup, bunların çoğu bir inanışa sahiptir. Divriği Ulu Cami hakkında da bilmeniz gereken, bazı inanışlardan en çok bilineni Divriği Ulu Cami gölge şeklindedir. Eğer buraya gelirseniz, giriş kapısında ikindi olup, güneş vurduğunda yan taraftan bir erkek silueti görebilirsiniz.

Bu siluet gölgelerden meydana gelmiş olup, ayakta durmaktadır. Bunun ön tarafında, dikdörtgen yapıda buna benzeyen bir gölge daha yer almaktadır. Dolayısıyla gözlemlenebilecek iki farklı figür yer almaktadır.

İnanışa göre gölgelerden biri Kur’an-ı Kerim okuyan, diğeri de namaz kılan bir adamı simgelemektedir. Evliya Çelebi de yaptığı Anadolu seyahatine buraya değinmiş olup methi yapılırken dillerin kısır, kalemlerin ise kırık ­olduğunu söyleyerek; övmek için ne denirse densin yetersiz kaldığını belirtmiştir.

Divriği Ulu Cami Hangi Özelliklere Sahiptir?

Divriği Ulu Cami çok sayıda özelliğe sahiptir. Bazı kişiler Divriği Ulu Cami en belirgin özelliği bakımından, Barok ve Gotik izleri bulundurduğu belirtilir.

Buna karşılık Barok Portekizce bir kelimeden üretilmiş olup, ilk başlama tarihi 1600, yani yapının inşa edilmesinden 400 yıl kadar sonradır. Gotik ise her ne kadar 12. yüzyılın ikinci döneminde ortaya çıkmış da olsa; başta Almanlar olmak üzere Avrupalılar tarafından kullanılmıştır.

Yapı, aslında Türk ve Emevi sanatlarının bir birleşimini simgelemektedir. Zira hem Mengücek hem de Anadolu Selçuklularına ait motifler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, Emevi izleri de vardır. Örneğin plan türü Emevi türü olup, avlu plan tipi ise Selçuklulara aittir. Ayrıca ışıklık kubbesinde Türk üçgenleri bulunmaktadır.

Dolayısıyla farklı kültürlerin birleşmesinin güzel bir simgesidir. Dış bölümü mimari bir şekilde yapılmış olup, iç kısmı daha sadedir. Bunun nedeni olarak, namaz kılıp ibadet eden insanların, dikkatlerini dağıtmamak olduğu belirtilmektedir.

Divriği Ulu Cami
Divriği Ulu Cami

Divriği Ulu Cami Yapılış Sebebi

Divriği Ulu Camiini görenler, Divriği Ulu Cami neden yaptırılmıştır gibi soruları da merak etmektedir. Zira darüşşifası da sayılırsa, oldukça büyük bir yapıya sahiptir. Bunun için öncelikle darüşşifadan bahsetmek gerekir.

Bu kavram, kelime anlamı olarak şifa veren yer demektir. Bunlar eski dönemlerde camiler ile beraber inşa edilmekte olup, böylece insanlara tıbbi hizmetler de verilmesi amaçlanmıştır. Burada bahsedilen hastalıklar sadece sağlık ve fizikle ilgili değil; aynı zamanda ruhsal durumlarla da ilgilidir.

Bu bakımdan Divriği Ulu Cami’nin yapılma nedeni insanların namaz ve diğer ibadetlerini yapabilmesidir. Buna bitişik olarak inşa edilen darüşşifa ise insanlara sağlık hizmetleri verebilmektir.

Divriği Ulu Camiine Nasıl Gidilir?  

Divriği Ulu Camine gelmek için önce Sivas’a gitmeniz gerekir. Bunun için otobüs, kişisel araç ya da havayolunu kullanabilirsiniz. Ardından da Divriği ilçesine gelmeniz gerekir. Yapı burada Kemenkeş, Ulu Cami caddesi üzerinde bulunmaktadır. Eğer turla gelmiyorsanız, Google Maps üzerinden bulabilirsiniz.

Divriği Ulu Cami Dış Yapısı Nasıldır?

Divriği Ulu Cami dış mekân olarak şu gibi ayrıntılara sahiptir;

  1. Darüşşifa Taç Kapı
  2. Batı Kapı
  3. Cennet Kapısı
  4. Şah Kapısı
  5. Minare

Tüm bu yapılar, Türk-İslam mimarisinden izler taşımaktadır.

Divriği Ulu Cami
Divriği Ulu Cami

Divriği Ulu Caminin içerisinde Neden Sandıklar Vardır?

Eğer Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ziyareti yaparsanız, camide sandıklar olduğu görebilirsiniz. Bunların ikisi Anadolu Selçuklu döneminde yapılmıştır. Bunların amaçları kişilerin değerli eşyalarını bırakabilmesi, ihtiyacı olanlar için sadaka bırakması içindir.

Böylece ihtiyacı olan insanlar, başka kişilerden yardım istemeden, buradan gerek duyduğu kadar alabilmektedir.

Kaynak

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
kayseri-palas-tuzla-golune-nasil-gidilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir