Yavuz Sultan Selim Köprüsü
  1. Anasayfa
  2. İstanbul

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

0

İstanbul’da ki kalabalık nüfus hayatı ve trafik yoğunluğunu zaten bilmeyen yok. Yaklaşık 18 milyon nüfusa sahip olan İstanbul’da bugün yine hayatı kolaylaştıran ve trafik yoğunluğuna bir nefes aldıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü yani diğer bir adı ile 3. Köprü’yü inceleyeceğiz. O zaman köprü hakkında bilmemiz gerekenleri önce bir sınıflandıralım.

Madem İstanbul’da yapılan 3. Köprü’nün adı Yavuz Sultan Selim oldu o zaman köprü’nün adına da ilham veren Sultan Selim’i biraz inceleyelim ve neden bu isim bir bakalım.

Bu arada yazımıza başlamadan önce İstanbul ile ilgili sitemizde başkaca yazılar olduğunu hatırlatalım. Örneğin: https://www.yaz-tatili.com/istanbul-galata-kulesi/

Köprü’nün Adı Neden Yavuz Sultan Selim Köprüsü Oldu?

Tarihimizde yer alan övünç kaynaklarımızda birisi olan Sultan Selim’e atfen İstanbul 3. Köprü’ye adı verilmiştir. Tarihi büyük başarılarla dolu Osmanlı Padişahı’nın adının İstanbul gibi bir şehirde yapılan bu denli büyük bir yapıya isminin verilmesi yadırganmamalıdır. Şimdide bu şahsı yakından tanımaya ne dersiniz ?

Yavuz Sultan Selim Kimdir?

10 Ekim 1470 yılında Amasya’da dünyaya gelmiştir Sultan Selim. Annesi Aişe Hatun babası da 2. Bayezid’dir. Yaptığı fetihler ile dönemine adını altın harfler ile yazdıran Yavuz Sultan Selim öğretim ve öğrenime de oldukça önem veriyordu ki bunun göstergesi olarak devrin önemli ilim adamlarından aldığı Din, Fen, Fars ve Arap dilleri hakkındaki eğitimleri örnek gösterebiliriz.

Kendisi gibi eğitime önem veren babası da Yavuz Sultan Selim’i askeri okullarda da eğitim alması için Trabzon Valiliğine göndermiştir. Aldığı askeri eğitimlerinden olsa gerek ki Yavuz Sultan Selim babası 2. Bayezid’den tahtını darbe yaparak devir almıştır.

İlk bakışta kulağa babasına karşı darbe yaptığı bilgisi hoş gelmiyor olsa da yapmış olduğu başarılı atılımlar ile varmış demek ki bir bildiği dedirtiyor sonrasında. Farzı misal tahtı devir aldığı zaman 2.375.000 km2 olan Osmanlı İmparatorluğunu 8 yıl gibi bir sürede 2.5 katı büyütmüştür Yavuz Sultan Selim.

Ayrıca kendisi 49 yıllık yaşamında Halifelik’te yaparak İslam Dünyasına da yol göstermiştir. Şimdi hakkında kısaca bilgilendirdiğim Yavuz Sultan Selim’in başarılı hayatından köprünün ismi konusunda ilham verdiğini anlayabiliyoruz.

Dönemimizin Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan 3. Köprü’nün adını neden Yavuz Sultan Selim Köprüsü koyduğunu da şu sözleri ile anlatıyor: Erdoğan padişahlar arasında Sultan Selim’i çok farklı bir yere yerleştirdiğini, 8 yıla neleri sığdırdığını görüyoruz. Diyor ki zaten bu da az önce Yavuz Sultan Selim’in kendisinin başarılı hayatı ve politik hayatı ile nasıl köprüye isim olarak ilham verdiğini kanıtlar cinste.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Yapım Aşaması

İstanbul’un 3. Köprüsüdür. Yapımına 2013 yılında başlanılan köprünün tamamlanması 3 yıl almıştır. Köprü Garipçe Mahallesi’nden başlayıp Beykoz Poyrazköy semtinde son buluyor. Köprünün yapımında toplam 8000 personel çalışmıştır ve bunlardan 700’ü mühendistir.

IC İçtaş ile Asdalti ortaklığında inşaa edilen köprünün maliyeti 4.5 milyar TL’dir. Köprü aydınlatması için de 11 kişilik dağcı ekibi ile köprünün üzerine toplamda 4000 adet led armatür yerleştirilmiştir. Adını Osmanlı İmparatorluğu 9. Padişahı ve ilk halifesi olan Yavuz Sultan Selim’den alan 3. Köprü 26 Ağustos 2016’da Türkiye ve Dünya’dan bir çok liderin katılı ile açılmıştır.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Özellikleri

1875 metre uzunluğa sahip olan köprü 59 metre genişliği ile açıldığı tarih itibari ile Dünya’nın en geniş asma köprüsü ünvanını da eline almıştır. Köprü 2 ayak üzerinde ve deniz seviyesinden 329.5 metre yüksekliktedir.

Köprünün diğer köprülerden ayırt edilebilecek en büyük özelliği ise üzerinde aynı zamanda Hızlı Tren hattının da yer alıyor olmasıdır. Yani köprü hem 2 yaka arasındaki geçiş kolaylığı sağlayarak hem de hızlı tren ile daha hızlı bir ulaşımı vatandaşlara sağlamış olmaktadır.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

2018 güncel fiyat listesi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsünün geçiş fiyatları;

  • Aks aralığı 3.20 metre’den küçük olan 2 akslı araçlar(otomobiller) için 8 Lira 75 Kuruş,
  • Aks aralığı 3.20 metre ve 3.20 metre’den büyük olan araçlar için(otobüs, minibüs ve kamyonetler) için 11 Lira 25 Kuruş,
  • Motosikletler için ise 3 Lira 50 Kuruştur.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir