Ali Sami Yen Spor Kompleksi
  1. Anasayfa
  2. İstanbul

Ali Sami Yen Spor Kompleksi

0

Bu yazımızda biraz da İstanbul’un sportif tarafına bakıp, sportif tarafına konuk olacağız. Galatasaraylı taraftarların stadı olan Türk Telekom Stadı’nı ya da tam ismiyle Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Stadyumu’nu inceleyeceğiz. Öncelikle stadı işleyecek isek biraz Galatasaray’ın tarihine inmek ve stad nasıl kurulmuş görmek gerekir. Yazımızda bu nedenle aşağıda yer alan başlıklar da ayrı ayrı bu konulara değineceğiz.

Başlıklarımızı listeledikten sonra sırasıyla bu büyük takımın tarihinden ve Türk Telekom Stadının Kuruluş hikayesinden başlayarak devam edebiliriz.

Galatasaray Takımının Tarihi ve Türk Telekom Stadının Kurulumu

Galatasaray Spor Kulübü adını Galatasaray Lisesi’nden almıştır. 1481’de Devlet adamı yetiştirmek üzere kurulan lise 1868’de Sultan Abdülaziz döneminde modern bir konuma getirildikten sonra Türkiye’de ilk sportif çalışmaların yapıldığı yer olmuştur.

1870’de ilk sportif faaliyet olan idman bayramı düzenlenir, dereceye giren sporcular ise madalya ve ödül alarak tarihte bir ilke imza atarak sporcu ve sportif faaliyeteler olarak da tarihe geçerler. Ve bu bir başlangıcı oluşturup geleneksel bir yarışmanın da ilk adımını oluşturmuş olur.

Futbol camiasında sportif anlamdaki ilk atılım ise 1901 yılında İstanbul’da yaşayan iki İngiliz James Lafontaine ve Horace Armitage tarafından oluşturulmuştur. İngilizlerin bu atılımından sonra 1905’te de Ali Sami Yen Türk Olmayan Takımları yenmek adına bir girişimde bulunmuş ve Galatasaray spor kulübünün ilk adımını atmıştır. Bu adımını da “Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek.” sözü ile vurgulamıştır.

Galatasaray’ın ilk kurucu listesi de şöyledir;

1. Ali Sami Yen
2. Asım Sonumut
3. Emin Bülend Serdaroğlu
4. Celal İbrahim
5. B. Nikolof
6. Milo Bakiş
7. Pol Bakiş
8. Bekir Sıtkı Bircan
9. Tahsin Nahit
10. Reşat Şirvanizade
11. Hüseyin Hüsnü
12. Refik Cevdet Kalpakçıoğlu
13. Abidin Daver

Günümüzde Türk Telekom Stadı olarak adlandırılan Galatasaray Spor Kulübü’nün maçlardaki ev sahipliğini yapan sahanın ilk yılları ise 1933 yılına dayanıyor.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi

Türk Telekom Stadı İstanbul’un Neresindedir ve Nasıl Gidilir?

Türk Telekom Arena İstanbul’un Sarıyer mevkiinde yer almaktadır. Otobüs ya da metro seçenekleri ile gidilebilir. Tabi ki metro seçeneği daha hızlı ulaşım sağlayabilmeniz açısından daha rahat ve konforlu bir taşıma aracıdır.

Türk Telekom Stadı Metro Durakları ve Hatları

Türk Telekom Arenaya Metro seçeneği ile gidebilmek için Şişli-Mecidiyeköy’den 500 T’ye, Başlangıç Yenikapı’dan 36 L’ye, Başlangıç Kadıköy’den 500 T’ye, Başlangıç Merter’den 34AS ve49Z’ye,Başlangıç Taksim’den 500T’ye binebilirsiniz.

Türk Telekom Stadı Otobüs Durakları ve Hatları

Türk Telekom Arenaya Otobüs(dolmuş) ile gitmek isterseniz Başlangıç Şişli-Mecidiyeköy’den 64Ç VE49Z’ye, Başlangıç Yenikapı’dan 88A-500T ve 49Z’ye, Başlangıç Kadıköy’den 15BK-34AS ve49Z’ye, Başlangıç Merter’den 34AS ve 49Z’ye Başlangıç Taksim’den de 559C ve36L’ye binebilirsiniz.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Stadı Hakkında Genel Bilgiler

4 katlı tribünü ile 52.650 kişi kapasiteli tribün 190 metre ene ve 228 metre boy yüksekliğine sahiptir. İçerisinde 33 büfesi, 176 engelli misafiri ve onların refakatçisini ağırlama alanını, toplamda 198 Loca, 6 adet GS Store, 350 kişilik restoranı ve 2900 araçlık vip otoparkı ile Atatürk Olimpiyat Stadından sonra Türkiye’nin en büyük stadı ünvanına sahiptir. Ayrıca stad bugüne kadar Galatasaray – Juventus, Galatasaray – Real Madrid ve Galatasaray – Manchester United unutulmaz maçları ile tarihe ismini kazımıştır.

Yazımızı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’a geldiğiniz de tarihi Galata Kulesi’ni mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Galata Kulesi hakkında bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir