Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi
  1. Anasayfa
  2. Bursa

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi

0

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi, Bursa’nın gezilmesi gereken olmazsa olmaz tarihi yapılarındandır. Dönemin Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan ve o dönemin son külliyesi olması özelliği taşımasıyla ayrıca ünlüdür. 1425 ve 1426’lı yıllarda yaptırılan külliye, aynı zamanda da yapıldığı semte adını verme özelliği taşımaktadır.

Sultan Mehmed ve Bayezid Han ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında eklenen türbelerle şuan ki halini almıştır. Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi 5 bölümden oluşmaktadır. Bunlar cami, medrese, hamam, imaret, türbe bölümleridir.

muradiye camii hakkında bilgiler

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi Bölümleri Hakkında Bilgiler

5 bölümden oluştuğunu söylemiştik. Şimdi sizlere sırasıyla bu tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi’nin bölümlerini açıklayarak. Gezmeye gittiğiniz rahatlıkla nerede ne varsa elinizle koymuş gibi bulacaksınız. Cami içerisinde genel olarak firuzerengi hakimdir.

1790 yılında son cemaat olarak adlandıran caminin bölümü restorasyon çalışmasına girmiştir. Ayrıca rokoko tarzında minber ve mihrap tarzı hakimdir. Camii ve Külliye çevresinde taş ve yığma tuğla işçiliği yoğun şekilde hakimdir. İşçilik olarak eski camilere göre daha görkemli ve kaliteli bir işçilik hakimdir.

tarihi muradiye camii ve külliyesi

Türbeler

Külliye içerisinde yer alan sırasıyla, İstanbul’da bulunan Eyüp Sultan ve Şah Zinbe türbeleri ile beraber külliye içerisinde bulunan türbeler Türk ve İslam dünyasından en önemli türbeler arasındadır. Türbeleri bulunan Cem Sultan, Yavuz Sultan Selim’in öldürttüğü kardeşi Şehzade Ahmet gibi büyük zatların türbeleri de bulunmaktadır.

Ayrıca türbe bölümünün içerisinde  Gülşah Hatun, Saraylılar, Hatuniye Sultan Türbesi, Mükrime Hatun, Şirin Hatun Türbesi gibi Türk ve İslam dünyası açısından önemli kişilerin türbelerinin topluluğu bulunmaktadır.

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi 5

Tarihi Muradiye Hamamı

Zamanında uzun dönem Muradiye bölgesinde yaşayan vatandaşların temizlik ihtiyaçlarını giderdikleri hamamdır. Son zamanlarda yapılan restorasyon ve diğer dekore çalışmaları ile kullanılabilir hale gelmesi için çalışmalar devam etmektedir. Sıcak ve soğuk olarak iki kapısı bulunur ve ayrıca normal giriş kapısı hamamın güney cephesinde konumlandırılmıştır.

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi 6

Muradiye İmaret Bölümü

Diğer adı ”Aşevi” olarak adlandırılan imaret bölümü Sultan 2.Bayezid Han tarafından yaptırılmıştır. Caminin kuzey doğusunda konuşlandırılmış olan bu aş evi Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi açısından çok önemlidir. Aktif olarak kullanıldığından dönemin Padişahı tüm yardıma muhtaç vatandaşları günlerce doyurmuştur. Şuanda ise Osmanlı ve Türk mutfağı yemekleriyle ziyaretçilerine restoran hizmeti sunmaktadır.

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi 7

Muradiye Medresesi

Bugün ki kullanım amacı ise sağlık tesisi ya da poliklinik amacıyla kullanılmaya devam etmektedir. Camii içerisinde 1425 yılında inşaa edilmiş ver aynı yıl içerisinde faaliyete geçmiştir. Yoksullara ücretsiz bakım hizmeti sunulmuştur o dönemde.

Daha sonra kullanılmayarak 1951 yılına kadar yıkık, dökük bir biçimde kalmıştır fakat bu yılda tekrar devlet tarafından restore çalışmaları yapılarak günümüzde, verem savaş dispanseri ve az yukarıda belirttiğimiz gibi poliklinik kullanılarak sağlık müzesi olarak adlandırılmaktadır.

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi 8

Tarihi Muradiye Camii ve Külliyesi yılın her günü açık ve sürekli ziyaret edilmektedir. Zaten halk gündelik olarak namaz ve türbe ziyareti yaptığı için aktif olarak bakımları ve kullanımı yapılmaktadır. Bursa ile ilgili diğer tüm yazılarımızı bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir