Bursa’nın en eski çarşısı olan Bursa Kapalı Çarşı‘ sı ta Osmanlı Dönemi’nde inşaa edilmiş ve bugünlere kadar gelmiştir. Zaman içerisinde bir çok restore çalışmaları görse de şuan hala aktif olarak kullanılmaktadır. İçerisinde bir çok han ve çarşı isimleri vardır. İşte şimdi bunları detaylıca inceleyelim.
Bursa Kapalı Çarşısı İçerisinde Bulunan Hanlar
Bursa Kapalı Çarşısı içerisinde çeşitli hanlar bulunmaktadır. Biraz da bunlara değinelim.
Bakırcılar Çarşısı
Bursa ve çevresinde önemli bir yere ait olan bakırcı mesleği Bursa’da çok yaygındır. Hatta kapalı çarşı içerisinin bir bölümünde Bakırcılar çarşısı yer almaktadır. Bakır eşyalar ve bakır sanatının parçaları satışa sunulmaktadır. Mutlaka uğramalısınız. İlk olarak 1628’de yapılan çarşı çıkan büyük yangında kül olmuştur. 1958 yılında tekrar restore edilerek açılmıştır.
Havlucular Çarşısı
Bursa Ulu Cami’nin batı tarafında yer alan bu çarşı tamamıyla havlu, yorgan gibi kadınların ilgisini çekecek ev eşyalarının satışı yapılmaktadır. Ucuz fiyatlardan, pahalı fiyatlara kadar ürün mevcuttur. Ayrıca evlenecek hanımların da ilgini çok çekmektedir.
Sipahi Çarşısı
13. yüzyılda Sultan İkinci Murat tarafından yaptırılan çarşı 1958 yılında çıkan yangından nasibini almıştır. Tepesi kurşun ile çevrili olan bu çarşıda mobilya satışı yapılmaktadır. Her ne kadar yangından nasibini almış olsa da orjinal olarak kalan ve en iyi durumda olan çarşılardan biridir.
Tuz Pazarı Çarşısı
Eski ismi Suk-ul Milih olan çarşı şimdilerde Tuz Pazarı Çarşısı olarak adlandırılmaktadır.Haftanın her günü açık olan meyve-sebze pazarı ile en taze meyve ve sebzeleri bulabileceğiniz bu çarşıya mutlaka uğramalısınız.
Bat Pazarı
Bursa’nın ikinci tahtakalesi olarak adlandırılan bu pazarda eski ve kullanılmış ikinci el ürünler satılmaktadır. Daha çok mezat mantığı bulunan bu pazarı da ziyaret ederek illa ki size lazım olan bir ürünü bulmak kolaydır.
Tüm çarşılarda ki esnaflar güler yüzlü ve yardım severdir. Turistler tarafından da çokca ziyaret edilen bu çarşılarda, dışarıda ki gibi turistlere yüksek fiyat söyleme mantığı yoktur. Daha çok pazarlık yapmayı seven esnaflardan olan bu çarşıları ziyaret etmeli ve geri dönüşünüz için dostlarınıza harika hediyeler alabilirsiniz.
Çarşıların tamamı Bursa Ulu Camii çevresinde konuşlandırılmış olup, yürüyerek 5 dakika mesafedir. Etrafında modern dükkanlar bulunsa da bulunan dükkanların ürünleri gayet kaliteli ve ustaca eller tarafından yapıldığı için, gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Hediyelik eşya ve diğer almanız gereken ürünleri buradan temin ederek yüzyıllardır işletme de olan bu pazarlara destek olmayı unutmayın.
Post Views: 8.761