İstanbul’da Gezilecek Adalar
  1. Anasayfa
  2. İstanbul

İstanbul’da Gezilecek Adalar

0

İstanbul’da Gezilecek Adalar, şehrin karmaşasında yaşarken ortalama 1 saatlik mesafe ile kalabalıktan uzaklaşarak gezebileceğiniz yerlerdir. Adalar toplamda 16 km²’lik alandan oluşmaktadır. İstanbul Adaları, Anadolu Yakasının açıklarında yer alıp, toplamda 9 adadan oluşmaktadır. Eski ismiyle Prens Adaları olarak da anılmaktadır.

Prens Adaları;

  • Büyükada
  • Sedefadası
  • Heybeliada
  • Yassıada
  • Burgazada
  • Sivriada
  • Kınalıada
  • Kaşık Adası
  • Tavşan Adası

Bu adalardan sadece Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada gezmek ve yaşamak için serbesttir. Bu dört adada kış mevsiminde ortalama 15.000 kişi yaşamaktadır. Yaz mevsiminde bu sayı ortalama 20.000’leri bulmaktadır. Adalar ulaşımı Avrupa Yakası ve Anadolu Yakasından kalkan tarifeli vapur ve motor seferleri ile olmaktadır. Her iki yakadan da ücretler aynıdır. Fakat vapur ve motor seferlerinin ücretleri aynı oranda değildir. Ve adalar arası gezecekseniz her vapur seyahatinizde ücret ödemeniz gerekmektedir.

Büyükada
İstanbul Gezilecek Adalar: Büyükada

Büyükada Gezisi

İstanbul’da ada hayatı’nın en yoğun olduğu adadır. Rumca adıyla Pronkopi yani prens demektir. Büyükada gezisi için bisiklet kiralama ya da yürüyüş yapmak seçeneklerinden birini değerlendirebilirsiniz. Geçmiş yıllarda fayton ile gezi yapılabilirdi. 2020 yılının ilk aylarında alınan bir kararla faytonlar adalardan kaldırıldı. Gezinin içerisinde;

  • Küçük Tur: İskeleden, Birlik Meydanına çıkarak Rum Mezarlığı çevresinden Türk Caddesi yoluyla Çınar Meydanına inilir ve iskeleye ulaşılır.
  • Büyük Tur: İskeleden, Birlik Meydanına çıkarak büyük tur tabelasını takip ederek, adanın çevresinden arkasını da gezerek yine Rum Mezarlığı yolundan iskeleye ulaşılır.

Büyükada’nın eski, ahşap ve görkemli evleri, geniş ağaçlı sokakları gezmek için oldukça keyiflidir. Bisiklet kullanacaksanız kondisyonunuza dikkat etmelisiniz. Yolları yokuşlu ve oksijenlidir. Kış mevsimi bitiminde gitmek isterseniz Mart başları mimoza çiçeğinin mevsimidir. Güzel kokulu, sarışın tomurcuklu mimoza çiçekleri adaların en özel simgesidir. Ve çiçekler dalında güzeldir. Bahar mevsimi adaları gezmek için en ideal zamanlardır. Yaza nispeten daha sakin ve ılıman bir havaya sahiptir. Bu zaman diliminde güneşe aldanmayıp yanınıza mevsimlik bir şeyler almanız iyi bir seçim olabilir. Yaz mevsimi tercihiniz olacaksa, yapacağınız turlar içerisinde bir ara verip aşağıda isimlerini sıraladığımız büyükada plajlarından birine uğrayabilirsiniz.

  • Yörükali Plajı
  • Yada Beach Club
  • Prenses Koyu
  • Nakibey Plajı
  • Aya Nikola Plajı
  • Kumsal Plajı
  • Eskibağ Plajı
  • Halik Koyu Plajı

Bunlardan birinde serinlemeniz mümkündür. Bu plajlar ücretli olup, ücreti yaz sezonu başında belirlenmektedir. Ayrıca halka açık plajlarda mevcuttur. Ve dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Büyükada gezi planınız Nisan ayında olacaksa, Ayayorgi Kilisesini ziyaret etmeyi unutmayın. Adanın en yüksek tepesinde bulunan kilise 23 Nisan tarihinde özel bir anlam içermektedir. Eski bir Hristiyan inanışına göre “Azap Yokuşu” denilen büyük yokuştan konuşmadan çıkarak, dilek ağaçlarına iplerinizi bağlarsanız dilekleriniz kabul olurmuş. Sizde bunu baharda hatırlayarak gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda o gün oldukça kalabalık olacaktır.

Konaklama yapmak isterseniz yaz mevsimi, diğer mevsimlere oranla daha pahalıdır. Her mevsimde farklı seçeneklerle konaklama imkanları bulabilirsiniz. Tabii ki geziniz sırasında ne yiyeceğinizi düşünüyorsanız adanın merkezinde ve belirli yerlerinde her damak zevkine ve her bütçeye uygun mekanlar bulunmaktadır.

Heybeliada
İstanbul Gezilecek Adalar: Heybeliada

Heybeliada Gezisi

Heybeliada adalar içerisinde ikinci kalabalık adadır. Büyükada’ya oranla daha küçüktür. Ada’nın rumca adı olan ve “bakır” anlamına gelen Halki, adada antik dönemlerde işletilen bakır madenlerinden gelir. Heybeliada adını ise, tepelerinin ve bu tepelerin arasından geçen vadilerinin “heybe”yi andıran şeklinden dolayı almıştır.

Ada’da Kızılçam Ormanlarının içerisinde oldukça rahatlıkla düzenlenmiş yürüyüş yolları bulunmaktadır. Piknik alanları oldukça geniş ve güvenlikli bir alandadır. Ada’da yapacağınız gezi bisiklet ya da yürüyüş olarak olacaktır. Bu gezide sahil yerine orman yolunu tercih ederseniz Yel değirmeni ile karşılaşacaksınız. Ada’nın en eski yapılarından ve tarihidir.

Heybeliada’da dört tepe, dört liman bulunmaktadır. Bahariye Limanı ve Çam Limanı en önemli olanlarıdır. Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi, Ümit Tepesi ve Değirmen Tepe adanın en güzel manzarası olan yerlerdir.

Ada, aynı zamanda çok özel ve önemli tarihi eserlere sahiptir. Zamanında din adamı yetiştiren Rum Ortodoks Ruhban Okulu, özellikle göğüs hastalıkları tedavisi veren senatoryum ve eski dönemin başbakanlarından İsmet İnönü evine sahiptir. Tarihi yerleri dışında oldukça doğallıkta güzellikleri mevcuttur. Yesari Asım Arsoy’a “Biz her gece Heybeli’de mehtaba çıkardık” sözlerini yazdıracak kadar güzel bir günbatımı ve gökyüzü vardır.

Denize girmek için en güzel tercih Çamlimanı ya da Sadık Bey Plajı olacaktır. Aynı Büyükada’da olduğu gibi Anadolu ve Avrupa Yakasından vapur ve motorla ulaşım sağlanmaktadır. Konaklama için birçok seçenek mevcuttur ve yemek için de aynı şekilde farklı lezzetler ve bütçelere uygun mekanlar bulunmaktadır.

Burgazada
İstanbul Gezilecek Adalar: Burgazada

Burgazada Gezisi

Adalar içinde belki de en sakin ve kendi halinde olan ada burasıdır. Eski Yunancada “kale, burç” anlamına gelen “Pyrgos”tan gelir. Tarihte farklı isimlerle de anılan adanın en bilindik isimleri Antigoni, Castrum, Panarmos’dur.

Prens Adalarının yüzölçümü açısından 3. Büyük adasıdır. Sakin halkı ve sokakları ile gezmek ve kafa dinlemek için oldukça uygundur. Bisiklet ya da yürüyüş yaparak adayı gezebilirsiniz. Büyükada ve Heybeliada gibi büyük tur yapmanıza gerek kalmadan yürüyerek ya da bisikletle keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Mutlaka gezmeniz gereken yerlerin içinde elbette Sait Faik Abasıyanık’ın evi yer alamalıdır. Bu önemli edebiyatçımıza bu dizeleri yazdıran ilham, kendisinin deyişiyle ada hayatıdır.

“Fırtınaları ayağınıza, Meltemleri saçınıza yollayacağım. Yakamozlar tırmanacak göğsünüze, Martılara söyleyeceğim gelsinler.” Yolunuz bu adaya düşerse mutlaka Sait Faik’in evini gezmelisiniz.

Burgazada adalar içinde cemevi olan tek adadır. Adada önemli iki tarihi yapı mevcuttur. İlki 800’lü yılların başında inşa edilen Aya Yani (Ayios İoannis Prodromos) Kilisesi. Kilise adaya sürgüne gönderilen Aziz Methodios tarafından yapılmıştır. İkincisi 19. yüzyılda yapılmış olan Rum Ortodoks Aya Yorgi Garipi Kilisesidir. Kilise 1917 Bolşevik Devrimi’nden kaçan Beyaz Ruslara da ev sahipliği yapmıştır.

Burgazada gezisinde biraz yokuş çıkacağınız fakat kesinlikle çıktığınıza değecek, adanın tek tepesi vardır. Bayraktepe, geçmişte burada bir gözetleme kulesi olduğu bilinir ve bu tepe İsa Tepesi olarak ta anılır. Ve son olarak kesinlikle görmeden ayrılmamanız gereken Kalpazankaya. Sakinlik ve huzurun anlam bulduğu, adanın en güzel manzarasına sahip yerdir.

İstanbul’da ada hayatını biraz da olsun tadalım diyorsanız, Kalpazankaya’da günbatımını mutlaka izlemelisiniz. Ulaşımı diğer adalarda olduğu gibi vapur ile sağlayabilirsiniz. Konaklama için otel ve pansiyon seçenekleri dışında öğretmen evi bulunmaktadır. Yemek için birçok alternatif olduğu gibi Kalpazankaya’nın eşsiz manzarası eşliğinde bir yemek harika bir seçim olabilir.

Kınalıada
İstanbul Gezilecek Adalar: Kınalıada

Kınalıada Gezisi

Dört büyük ada içerisinde en küçük olanı burasıdır. Kendine özgü etnik bir dokusu vardır. Kınalıada farklı dinlere mensup bir halkın, bir arada yoğun yaşadığı bir yerdir. Yıllar boyunca ada halkının uyumu ve birlikteliği bozulmamıştır. Eski ismi Proti olan adanın Kınalı adını alması kum taşı kayalıklarının kızılımsı toprağından dolayıdır. Şehre en yakın adadır. Yeşil alanı diğer adalara oranla biraz daha azdır.

Adanın çevresini yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak bisiklet ile ada turu yapmak da çok keyiflidir. İskeleden çıkarak çarşı caddesinden eski adıyla taş ocakları yolundan adanın arkasına ulaşabilirsiniz. Ya da yolunuzu biraz uzatıp adanın arkasına varınca patika yoldan manastıra çıkıp adalar ve açık deniz manzarasında dinlenebilirsiniz. Patika yoldan tekrar ada arkasına dönüp tam ada turunuzu tamamlayabilirsiniz.

Kınalıada’yı özel yapan yaşayan nüfusuyla birlikte bir kültür mozaiği oluşudur. Adada Çınar Tepesi ve hemen yanında Teşvikiye Tepesi bulunur. Hristo Manastırının yer aldığı alan ise Hristo Tepesi olarak adlandırılmıştır. Burası Romen Diyojen’in mezarının bulunduğu manastırdır.

Adada konaklama için çok fazla seçenek olmamasına rağmen huzurla kalınacak keyifli yerler bulunmaktadır. Yemek için Çınaraltı Meydanı her çeşit lezzeti tadabileceğiniz, size kendi evinizin bahçesinde yemek yiyormuşsunuz hissini yaratacak bir yerdir. Ulaşım aynı şekilde sağlanmaktadır. Şehirden en kolay ulaşım bu adaya olmaktadır. Avrupa yakasına 50 dakika, Anadolu yakasına 30 dakika mesafededir.

Yassıada
İstanbul Gezilecek Adalar: Yassıada

Yassıada, Sivriada

Yassıada siyasi geçmişiyle bilinen, şu an gezmeye kapalı olan küçük bir kara parçasıdır. Sivriada ise adalı balıkçıların rağbet gösterdiği aynı Yassıada gibi gezmeye kapalı olan küçük bir yerdir. Şu an isimleri “Demokrasi ve Özgürlük Adası” olarak değiştirilmiştir.

Sedef Adası
İstanbul Gezilecek Adalar: Sedef Adası

Kaşık Adası, Sedef Adası, Tavşan Adası

Gezmeye tamamen kapalı olan adalardır. Kaşık adası Burgaz ile Heybeli arasındadır. Sedef adası ve Tavşan adası ise Büyükada’dan sonra gelmektedir.

[alert-note]İstanbul’da Gezilecek Adalar başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul Gezi Rehberi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir