Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi
  1. Anasayfa
  2. Bursa

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi

0

Yeşil Medrese olarak da bilinen Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi kültür turizmi yapmak isterseniz tüm uygarlıkların ve kültürlerin bir arada yaşadığı Bursa’da yer almaktadır. Ayrıca genel olarak yaz-kış tatili için elverişli olan Bursa’da gezilecek yerler olarak zengin şehirlerdendir.

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi Tarihçesi

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi diğer adıyla Yeşil Medrese olarak bilinmektedir. İlk Osmanlı medreselerinden birisi olan Yeşil Medrese, Yeşil Külliyesi içinde bulunan birimlerden biridir. Müzenin tüm külliyenin yapım tarihi 1421-1424 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmekte olup ve mimarı ise Hacı Ivaz Paşa’dır.

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi

Bina yapımı daha çok Anadolu Selçuklu Devleti zamanına denk geldiği için o dönemin motiflerini ve yapı özelliklerini taşımaktadır. Yapı genel olarak moloz taş ve yığma betonun bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Mermer işçiliği dikkati çekmekte olup bahçede bulunan çeşme ile tam bir Osmanlı yapısı olarak aktarıldığı ta bu dönemlerden belli olmaktadır. Külliyenin diğer bölümlerine nazaran, Yeşil Medrese çini işçiliği azdır. O dönemde aşırı revaçta olan çini işlemesi süslemeciliğinin bu medresede neden bu denli az olduğu ise asla tahmin edilemedi ve bugünlerde de hala bilinmemektedir.

13 ve 14 yüzyıllardan başlayıp 20. yüzyıla kadar uzanan Büyük Selçuklu Devleti’ne ait eserler ve özellikle taş ve oyma işçiliğinin örneklerini barındıran Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi tam bir kültür şoku etkisi yaratıyor. Örnek müzelerinden farklı olarak tek parça ve çok korunaklı eşyalar bulunan bu müze de her şeyi net görmek mümkün.

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi

Toplamda 8 odadan oluşan bu müze de her oda da farklı eserler sergilenmektedir. Daha çok Türk-İslam örnekleri bulunan bu müzede en yoğun şekilde hat işçiliği eserlerine değinilmiş olup çok güzel ve dünyada tek örnekler bulunmaktadır. 

Özellikle 8. oda diğer odalardan farklı olarak Türk-İslam tarihinde önemli kişilerin dua kitapları, el yazması duaları ve cevşen örnekleri bulunmaktadır. Özellikle Osmanlı Padişahları’nın kendilerine ait Kuran-ı Kerim örnekleri bulunmaktadır ve saklanmaktadır.

Eğer yolunuz Bursa’ya düştüyse Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi ‘ ne kesinlikle uğramalısınız.

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi’ne Nasıl Ulaşırım?

Osmangazi bölgesinden 14/L numaralı otobüse binebilirsiniz.

Nilüfer Üçevler mevkiinden 6/F ve 1/A numaralı otobüse binerek ulaşabilirsiniz.

İKEA önünden 35/D numaralı otobüse binebilirsiniz.

Çevresinde farklı yeme-içme mekanları olmadığı için mümkünse karnınız tok ve ihtiyaçlarınızı yanınıza alarak gitmekte fayda var.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir