Emirgan Korusu
  1. Anasayfa
  2. Marmara

Emirgan Korusu

0

Emirgan Korusu – İstanbul, tarihi yapısıyla büyük bir beğeni toplamaktadır. Her ne kadar insanlar tarafından tahmin edilmese de, doğal yapısı da bulunmaktadır. Emirgan Korusu bunlardan bir tanesi olup, İstanbul Boğazı kıyısında; Sarıyer ilçesinde yer almaktadır.

Emirgan ve İstinye semtleri arasında olup, toplamda 47.2 hektarlık alana yayılmaktadır. Sırtları, yamaçları ve ormanlık arazisiyle size ve sevdiklerinize sakin, huzurlu bir hafta sonu geçirmenize yardım etmektedir. İçerisinde tarihi yapılar da mevcut olup bunlar,

  1. Sarı Köşk,
  2. Pembe Köşk,
  3. Beyaz Köşk,

Şeklindedir. Eğer hâlâ burayı ziyaret etmemişseniz, mutlaka gitmeniz gereken yerler arasındadır. Özellikle İstanbul’un günlük yoğunluğundan bıkmışsanız, koru hafta sonunu güzel bir şekilde değerlendirmenize yardım edecektir.

Buraya kendiniz gelerek kafanızı dinleyebilir, ailenizle gelerek toplu vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşlarınızla gelerek, doğal bir ortamda güzel sohbetler edebilirsiniz.

Emirgan Korusu
Emirgan Korusu

Emirgan Korusu Tarihi

Emirgan Korusunun bilinen tarihi, Osmanlı dönemine kadar gitmektedir. Buna göre 17. yüzyılda padişah IV. Murad, burasını Emir Güne’ye hediye olarak vermiştir. Böylece önceleri Feridun Bahçeleri olarak adlandırılan bu alan, bundan sonra Emirgan Korusu olarak bilinmiştir.

Bundan sonra farklı kişilere hediye olarak verilmiş olan bu bölge, 19. Yüzyılda Osmanlı tahtına geçen Abdü’l-Aziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilmiştir. İçerisinde bulunan köşkler ise 1871 ile 1878 tarihlerinde inşa ettirilmiştir.

1940 yılına gelindiğinde Lütfi Kırdar tarafından yapılan girişim ile kamulaştırılmış, ardından park haline getirilerek halk için açılmıştır. 2006 senesinden bu yana ise Lale Festivalleri düzenlenmektedir. Eğer katılmak isterseniz, Nisan ayını beklemeniz gerekir.

Emirgan Korusunda Neler Yapılabilir?

Tatilden yeni bile dönmüş olsanız, İstanbul sadece 1 hafta içerisinde sizi yorabilecek bir kapasitedir. Bu sebeple hafta sonları için küçük kaçamaklar yapmak hem size, hem de ailenize, sevdiklerinize iyi gelecektir.

Birçok İstanbullu tarafından bilinmediği için, Emirgan Korusu nerede, neler yapılabilir gibi sorular da birçok insan tarafından sorulmaktadır. Burası İstanbul’un Sarıyer ilçesinde olup, hafta içi ve hafta sonu piknik için değerlendirebileceğiniz seçenekler arasındadır.

Eğer piknik yerine kahvaltıyı burada etmek istiyorsanız, buradaki köşkleri kullanabilirsiniz. Bunların her birisi farklı yapıya sahiptir. Böylece hem Osmanlı mimarisini inceleyebilir, hem de şehrin yoğunluğundan uzaklaşabilirsiniz.

Emirgan Korusu
Emirgan Korusu

Sarı Köşk

Sarı Köşk, Emirgan Korusu içerisinde kahvaltı için tercih edebileceğiniz ilk seçenektir. İBB bünyesine geçtikten sonra restore edilmiş olup; bahçesi ve havuzları ile büyüleyici bir yapısı vardır. Kuş evini andırmakta olup, süslemesi oldukça sanatsal ve incedir.

Manzarası oldukça beğenilmekte olup, hafta içi 09:00 ile 13:00 arasında,

  1. Domates,
  2. Salatalık,
  3. Peynir,
  4. Petek Bal,
  5. Taze Kaymak,
  6. Zeytin,
  7. Yumurta,
  8. Tahin ve Pekmez,
  9. Reçel Türleri,
  10. Sigara Böreği,
  11. Havuçlu Kek,

Bulunmaktadır ve serpme şeklindedir. Çay sınırsız olmakla birlikte; pandemi sonrasında kaldırılmış ve kahvaltı tabağına geçilmiştir. Bu da 38 Türk Lirası fiyata sahiptir.

Pembe Köşk

Bir Osmanlı evini andıran Pembe Köşk, bir dönem Osmanlı paşalarının seyir yeri olarak kullanım görmüştür. Hem hafta içi, hem de hafta sonu kahvaltı etme imkânı mevcut olup saat 09:00 ile 14:00 arasındadır. Kahvaltı seçenekleri,

  1. Taze Kaymak,
  2. Petek Bal,
  3. Salatalık,
  4. Domates,
  5. Zeytin Türleri,
  6. Peynir Türleri,
  7. Reçel Türleri,
  8. Sigara Böreği,
  9. Tahin ve Pekmez,
  10. Havuçlu Kek,
  11. Yumurta,

Gibidir ve çay sınırsızdır. Burada da pandemi sebebiyle serpme kahvaltı, açık büfe kaldırılmıştır. Kahvaltı tabağı da 38 Türk Lirasıdır.

Emirgan Korusu
Emirgan Korusu

Beyaz Köşk

Beyaz Köşk farklı bitkileri ile botanik yapısı ile öne çıkmaktadır. Özellikle bahar geldiğinde rengârenk bir yapıya kavuşur. Hafta içi ve hafta sonu 09:00 ile 14:00 arasında,

  1. Sigara Böreği,
  2. Havuçlu Kek,
  3. Tahin ve Pekmez,
  4. Reçel Türleri,
  5. Yumurta,
  6. Peynir Türleri,
  7. Zeytin Türleri,
  8. Salatalık,
  9. Domates,
  10. Taze Kaymak,
  11. Petek Bal,

Vardır ve çay da sınırsızdır. Serpme kahvaltı, 32.5 Türk Lirası fiyata sahiptir.

Emirgan Korusuna Nasıl Gidilir?

Eğer hafta içi veya hafta sonu için buraya gelmeyi düşünüyorsanız ve daha önce uğramamışsanız, Emirgan Korusu kahvaltı fiyatları 2021 yılında oldukça uygundur. Böylece sabaha güzel bir başlangıç yapabilmeniz mümkündür.

Buraya gelmek için toplu taşıma kullanmak isterseniz, Sarıyer tarafına giden belediye otobüslerinin tümü kullanılabilir; ancak sahil yolundan gitmelidir. Binebileceğiniz duraklar,

  1. Kuruçeşme,
  2. Arnavutköy,
  3. Bebek,

Gibidir. Aynı zamanda Eminönü veya Beşiktaş’tan da inilebilir.  Emirgan durağında inerseniz, sadece 5 dakika yürüyerek buraya varabilirsiniz. Eğer vapur ile gelecekseniz, Sarıyer tarafına gidene binmeniz gerekir.

Kendi aracınız bulunuyorsa, Sakıp Sapanca Caddesine girdikten sonra sol tarafta bulunan tabelaları izleyerek buraya gelebilirsiniz. Google Maps üzerinden de yardım almanız mümkündür.

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?

Doğal güzelliği ile görenleri büyüleyen Emirgan Korusu, yeşil ile mavinin birleştiği bir yerdir. Eğer buraya gelecekseniz, ağaçların arasında piknik yapabilir, sessizliğin tadını çıkartabilirsiniz. Ancak hafta sonu gelmeye karar verirseniz, görebileceğiniz üzere oldukça yoğundur.

Asırlık ağaçlara sahip olan bölge beyaz, sarı ve kırmızı gibi rengârenk güllere de ev sahipliği yapmaktadır.

Lale Festivalinde Neler Vardır?

Lale Festivali, İstanbullular tarafından bilineceği üzere kentin çoğu park ve bahçelerinde kutlanır. Ancak çok bilinmeyen bir gerçek, Emirgan Korusunda çok büyük kapsamlı kutlamaların olduğudur. Bu sebeple Emirgan Korusu kahvaltı için değil, bu festival nedeniyle bile gidilecek bir yerdir.

Lâkin bunun için, Nisan ayını beklemeniz gerekir. Tüm ayı kapsayan bu aktiviteler genellikle 11:00 ile 19:00 arasındadır ve şunlar yer almaktadır;

  1. Lale Fotoğraf Çekimi
  2. Canlı Lale Satışları
  3. Lale Festivali Üzerine Zamansal Fotoğraflar
  4. Lale Heykellerinden Oluşan Sergiler
  5. İSMEK Lale Temalı Ürün Satışı
  6. İSMEK Geleneksel Türk Sanatlarında Lale
  7. Kadın Koordinasyon Merkezi Kapsamında Lale Temalı Ürünler
  8. Cam Üfleme Sanatı
  9. Kaligrafi Sanatçıları Tarafından Yapılan Performanslar
  10. Ressamların Yaptığı Performanslar
  11. Ebru Sanatçılarının Gerçekleştirdiği Performanslar
  12. Yerli Müzik Grupları

Böylece Lale Festivalini gerçekten görebilir, tadına varabilirsiniz.

Emirgan Korusu Açık Mı?

Covid-19 ile beraber, insanlar dışarı çıkmak isterken bir yerin açık olup, olmadığını da sormaya başlamıştır. Bu bakımdan Emirgan Korusu pandemide açık mı? Buraya gelmek isteyenler tarafından merak edilen başlıca konudur.

Burada ilk olarak, korunun kendisine girip, çıkmanın serbest olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak köşkleri ziyaret etmek, burada kahvaltı etmek istiyorsanız imkânsızdır. Zira bunlar kapalıdır. Dolayısıyla tedbirli olmanız önerilmektedir.

Emirgan Korusu Ücretleri Nelerdir?

Emirgan Korusuna ücretsiz bir şekilde girmeniz, piknik yapmanız mümkündür. Bununla birlikte aracınız ile gelmişseniz, otopark için belirli bir ücret vardır. 10 Türk Lirası gibi cüzi bir miktar olup, ardından korunun güzelliklerini görebilirsiniz.

Ayrıca her köşkte fiyatlandırmalar farklıdır. Her ne kadar kart geçebilecek olsa da, nakit mutlaka bulunması önerilir. Zira ATM aramak oldukça zordur.

Emirgan Korusu ile Nasıl İletişim Kurulur?

Emirgan korusu Sarıyer’de Emirgan Sokak, Reşitpaşa mahallesindedir. Eğer aramak ve soru sormak istiyorsanız, 0212 600 00 00 numarasını çevirmeniz yeterlidir. Özellikle uymanız gereken kuralları sormanız tavsiye edilir.

Aynı zamanda Google Maps üzerinde bu lokasyonu bulmanız da mümkündür. Dolayısıyla kendi aracınız ile gelecekseniz ve yol bilginiz yoksa bunu takip edip, kısa sürede varabilirsiniz.

Emirgan Korusu Açılış-Kapanış Saatleri Nelerdir? 

Eğer hafta içi ya da hafta sonu Emirgan Korusu ziyareti yapacaksanız, öncelikle giriş çıkış saatlerini bilmeniz gerekir. Burada korunun kendisine ve köşklere girişler aynı değildir.

Koru 07:00 ile 23:00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Ancak tüm köşkler 09:00 ile 23:00 arasında hizmet vermektedir. Ancak pandemi nedeniyle köşklerin kapalı olduğunu da hatırlamanız gerekir.

Emirgan Korusu Kahvaltı Fiyatları 2022

Emirgan Korusu Kahvaltı Fiyatları 2022 yılında tek kişilik kahvaltı tabağı (57 TL), iki kişilik mega kahvaltı tabağı(149 TL) şeklindedir. Hafta içi ve hafta sonu saat 09:00 ile 13:00 arasında kahvaltı imkanı vardır. 

Emirgan Korusu Laleler Ne Zaman Açar?

Emirgan Korusu’nda laleler her yıl bahar aylarında açar. Bahar aylarında ziyaret edilebilen laleler rengarenk yapısı ile insanı büyüler niteliktedir.

Emirgan Korusu Hikayesi Nedir?

Emirgan Korusu 19. yüzyılda dönemin padişahı Abdülaziz tarafından, Hidiv İsmail Paşa’ya verilmiştir. İsmail Paşa, 1871 – 1878 yılları arasında Emirgan korusu içerisine Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk adında 3 köşk yaptırmıştır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir