İstanbul Eminönü
  1. Anasayfa
  2. İstanbul

İstanbul Eminönü

0

İstanbul Eminönü gezilip görülecek yerler listesinde başı çekenlerden biridir aslında. İstanbul içerisinde en çok turist çeken yerlerden olarak adledebileceğimiz Eminönü’nde yapılacak inanın çok şey var. Bir kere her şey den önce uygun alışveriş yapmak istediğiniz de ilk adresiniz burası olmalıdır. Ayrıca buraya gidince mutlaka yenilmesi gereken ve herkesin aklında klasikleşmiş meşhur balık ekmek lezzetinin adresi de buradır.

Şimdi bu durağımız ile ilgili sizlere yazı içerisinde sırasıyla aşağıdaki başlıklar hakkında bilgiler vereceğiz.

Mısır çarşısı, Yeni Cami’nin ve tarihi Sirkeci Tren Garına da ev sahipli yapan Eminönü’nü tabi ki sizlere tüm özellikleri ve gezilecek yerleri ile anlatacağız. Ama tabi ki işe Eminönü’nün tarihi ile başlamak gerek.

Eminönü Tarihi Hakkında Bilgiler

İstanbul Eminönü

İstanbul’un Eminönü ilçesi kentin tarihi çekirdeği olarak bilinen sur’un içerisinde yer alır. Kuzeyde Haliç, Güneyde Marmara Denizi, Doğuda İstanbul Boğazı ve Batıda da Fatih ve Zeytinburnu ilçeleri yer almaktadır. Ayrıca şu önemli bilgiyi paylaşmadan da geçemeyeceğim Eminönü ilçesinin bulunduğu mevki İstanbul’un ilk kurulduğu yerdir mevki olarak.

Yani nerede ise İstanbul’un kalbi denilebilecek bu ilçe vakti zamanında Bizanslılara da ev sahipliği yapmıştır. 1928’de İstanbul Merkez İlçesinin 2’ye ayrılması ile Eminönü ilçeliğini almıştır. Eskiden bugüne İstanbul’un ilk yoldaşlarından olan bu ilçe 1853’te Osmanlı’nın Topkapı Sarayı’ndan Dolmabahçe sarayına taşınması, Cumhuriyet’in ilan edilişi ve Ankara’nın başkent yapılması ile yönetsel açıdan önemini yitirmişse de günümüzde eski popüleritesini başka yönler ile geri kazanmış diyebiliriz.

Şimdi de gelin sırası ile Eminönü’nü şimdiler de popüler kılan gezilecek yerlerini ve tabi ki klasikleşmiş balıkçılar bölümlerini inceleyelim.

Eminönü Ulaşım Bilgileri

Tabi Eminönü’ne gidebilmemiz için öncelik ile Eminönü’ne nasıl ulaşım sağlayabiliriz?

Eminönü’ne en kolay ulaşım tabi ki de metro ile sağlanmaktadır. Eminönü’ne en kolay Metro ile Şişhaneye kadar gidebilir ve oradan da Karaköy’e inip Galata Köprüsü vasıtası ile karşıya geçilmelidir Eminönü’ne gidebilmek için. Eğer ki karşı taraftan gelecek iseniz yine karşıda en yakın metroya ulaşıp oradan Eminönü’ne gelebilmeniz mümkün ve en kolay yolu.

Sonuçta İstanbul trafiği malum ve bize 5 ile 7 dakika içerisinde kolay ve hızlı ulaşım sağlayan metro gibi bir ileri teknolojiden faydalanmak gerekir. Tabi ki size tüm Eminönü metrobüs hatlarının ve durak isimlerinin bilgisini de vereceğiz ki bulunduğunuz en yakın noktada ki Metrobüs hattını bulabilesiniz.

Eminönü Metrobüs Hatları

34 Avcılar-Zincirlikuyu, 34B Beylikdüzü-Avcılar, 34AS Avcılar-Söğütlüçeşme, 34C Beylikdüzü-Cevizlibağ, 34G Beylikdüzü-Söğütlüçeşme, 34BZ Beylikdüzü-Zincirlikuyu, 34T Avcılar-Topkapı,34A  Cevizlibağ-Söğütlüçeşme, 34Z Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme.

Eminönü Metrobüs Durak İsimleri

Beylikdüzü son durak, Hadımköy, Saadetdere Mahallesi, Cumhuriyat Mahallesi, Beylikdüzü Belediye, Beylikdüzü, Avcılar Merkez, Haramidere, Haramidere Sanayi, Mustafa Kemal Paşa, Güzelyurt, Avcılar(İ.Ü Kampüs), İBB Sosyal tesisler, Küçükçekmece, Cennet Mahallesi, Florya, Beşyol, Sefaköy, Şükrübey, Söğütlüçeşme, Yenibosna, Şirinevler, İncirli, Zeytinburnu, Merter, Okmeydanı Hastane, Cevizlibağ, Topkapı, Adnan Menderes Bulvarı, Bayrampaşa-Maltepe, Bahçelievler, Mecidiyeköy, Edirnekapı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Ayvansaray, Okmeydanı, Darülaceze-Perpa, Çağlayan, Halıcıoğlu, Zincirlikuyu, Burhaniye, Acıbadem, Altunizade, Uzunçayır ve Fikirtepe.

Metrobüs hakkında da kısaca bil vermemiz gerekir ise 1 ila 3 durak arasında yani 1 ile 3 kere metrobüse binerseniz 2018 fiyatları ile normal kartlılar için ücret 1 lira 95 kuruş, öğrenciler için 1 lira 10 kuruş ve sosyal katlılar için de 1 lira 45 kuruştur. Tabi ki 65 yaş üstüler için her yerde olduğu gibi Metrobüs’te ücretsizdir.

Hımm şunu da söylemeden geçmeyelim gece saat 24.00’ten sonra sabah 06.00’ya kadar kademeli ücretlendirmeye geçiliyor metrolarda ve her biniş için 3 lira 85 kuruş ödemeniz gerekiyor.

Eminönü’nde Gezilecek Yerler

Galata Köprüsü; Haliç’in 2 yakasını birbirine bağlayan bu köprü balık tutma hobisi olanlarında köprü üzerinden yaya olarak geçebilme fırsatı sayesinde kaçınılmaz mekanıdır.

Ptt Müzesi; Yeni postahanenin arkasında alt kısmında yer almaktadır. Ulaştırma Bakanlığı İstanbul PTT Başmüdürlüğü’nün yönetiminde olan müze adından da anlaşılacağı üzere Posta, Telefon ve Telgraf gibi zamanın haberleşme araçlarının yer aldığı bir müzedir. Müze hafta içi her gün  09.00-16.00 saatleri arasında açık ve girişi de ücretsizdir. Tarih meraklılarına duyurulur…

Mısır Çarşısı; Çiçek pazarı’nın yanında yer alan Mısır Çarşısında Aktar ürünleri çeşitlerini, Kuru yemiş ürünlerini, Nostaljik Çini ürünlerini, Müzik aletleri çeşitlerini ve daha bir çok şey bulabileceğimiz Mısıra Çarşısında Fantastik bir yolculuk yapabilir hatta Nişan, düğün vs. gibi etkinlikleriniz yakın ise alışveriş yapabilir, ya da sevdiklerinize muhteşem hediyelikler bulabilirsiniz.

Yeni Cami; 1957 yılından bugüne gelen Cami geçmişten bugüne gelen mimari ve dekorasyon’un yolculuğunu bizlere en güzel şekilde ispatlar ve anlatır durumda.

Gülhane Parkı; Eskiden Topkapı sarayının bahçesi olan bu parkımız 1912 yılında başlı başına Gülhane parkı olmuştur. İçerisinde bulunan lale çeşitleri, Gül çeşitleri ve daha bir çok çiçek çeşidi ile hem gezerken huzur bulabileceğiniz hem de bol bol fotoğraf çekinmek için gayet uygun bir yer seçimi.

Yerebatan Sarnıcı; istanbul’un su ihtiyacını karşılamak için İlkçağ’da kurulan sarnıç aynı zamanda diğer bir ismi ile Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir. Ayasofya’nın batısında kalan ve İstanbul’un en eski sarnıcı ünvanını elinde bulunduran sarnıç’ın içerisinde hala su bulunmaktadır.

Sirkeci Tren Garı; 1890 yılında Alman Mimar Tachmund tarafından yapılan eski tren garı şimdilerde ise Eminönü’nün en çok ziyaret edilenlerinden.

Ve tabi ki Eminönü’ne gelince uğramadan geçilmeyecek Eminönü’nün akıllara kazınmış Balıkçılar kısmına geldi sıra.

Eminönü’nde Balık Ekmek Lezzeti

Eminönü'nde Balık Ekmek

Eminönü’ne kadar gelip bu lezzeti tatmaz iseniz çok ama çok şey kaybetmiş olursunuz ve bence en büyük pişmanlığı da an itibari ile tatmış olursunuz. Küçük teknelerin içerisinde taze taze pişen balıkların lezzetini tarife imkan yok. Her teknenin önünde 15-20 masa sandalye ile tabi kokuya doğru karşı koyamayıp gelenlerin uzun kuyrukları mevcut.

İstanbul Eminönü Balık Ekmek Fiyatları

Zaten Eminönü’nde balıkçıları bulmanız çok kolay. Nerede uzun bir kuyruk, mis gibi bir koku var ise hemen demir’i sizde oraya atın. Ve yalnızca 8 TL olan balık ekmeği denizin içinde bir teknede ve taze taze yediğinizi varsayarsanız emin olun bu meblağın bu güzellik yanında bir hiç kaldığına siz de şahit olacaksınız.

Lezzeti, tarihi dokusu, çeşitli alışveriş imkanları ve dahası ile Eminönü gezilmek üzere sizleri bekliyor.

Yazımızı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bizlere destek olabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir