Giresun Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Giresun Gezilecek Yerler

0

Karadeniz Bölgesi’nin doğu tarafında konumlanan Giresun gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir diyebiliriz. Karadeniz Bölgesi’nin sahil kısmında yer alan Giresun kenti, her mevsim yağış aldığından dolayı yeşilliğe adeta bürünmüştür diyebiliriz. Eşsiz muhteşem güzelliği olan Giresun kentimizde, maviyle yeşilin dans ettiğini görebilirsiniz. Giresun kentimizin doğu tarafında; Gümüşhane’yle Trabzon, güney kısımlarında Erzincan’la Sivas ve batı taraflarındaysa Ordu kentleri yer alıyor.

Giresun kentinin kuzey sınırlarıysa, Karadeniz’le çevrilmiştir. Batlama ile Aksu Vadilerinin arasında ki bölgede yani denize uzanmış olan yarımadanın üzerinde Giresun kurulmuştur. İl merkezi karşısında da Giresun Adası bulunuyor. Giresun Adası il merkezinin karşısında olup, Karadeniz’in yerleşime imkân verdiği tek ada olma özelliğine sahiptir…

Antik dönemlere dayanan tarihiyle dikkat çeken Giresun kentimiz, tarihinde çok fazla medeniyeti himayesine almıştır. Karadeniz Bölgesi’nin batı illerinden olan Giresun, Türkiye’nin fındık diyarı diye aynı zamanda ünlenmiştir.  Yaz aylarında dahi Giresun kentimiz; ılık, nemli olduğundan her mevsimde mutlaka bu kentte gezerken yanınızdan montunuzu, ceketinizi ayırmamanız gerekiyor.

Mayıs ile Temmuz aylarındaysa Giresun’u gezmenin en ideal zamanları olduğunu söyleyebiliriz. İl merkezi dışında Giresun’un toplam 15 ilçesi olmakla birlikte bu ilçelerin 8’iyse Karadeniz sahillerinde konumlanmıştır. O bakımdan da özellikle Giresun gezilip görülecek yerler bakımından zengindir diyebiliriz. Giresun’un ilçelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bulansak
  • Eynesil
  • Şebinkarahisar
  • Alucra
  • Piraziz
  • Keşap
  • Tirebolu
  • Görele
  • Espiye
  • Yağlıdere
  • Güce
  • Dereli
  • Çamoluk
  • Doğankent
  • Çanakçı

Zamanla iyice büyüyüp gelişen Giresun, güzelliğiyle de yerli ve yabancı pek çok turistinde dikkatini aynı zamanda çekiyor. Doğasıyla, yeşiliyle, tarihi yerleriyle kısacası muhteşem atmosferinden dolayı Giresun turizm açısından ülkemizin önemli kentleri içerisinde yer alıyor. Özellikle şehir yaşantısının boğuculuğundan, çilesinden kurtulup doğa temalı bir tatil yapmak isteyenlerin daha çok tercih ettiği kentler içerisinde yer alıyor.

Giresun’da Gezilecek Yerler

Yeşil ile mavinin Karadeniz’de buluştuğu Giresun’un 4000 yılı geçen köklü bir tarihi vardır. Bu yüzden de Giresun gezilecek yerler bakımından oldukça zengin olduğu söyleyebiliriz. Hem doğal hem de tarihi bakımdan Giresun kenti, ziyaretçilerine birçok alternatif sunuyor. Giresun şehir merkezinde ki gezilecek yerler birbirlerine yakındır fakat kentin gezilecek yerleri genişçe bir coğrafi alana yayılmıştır. Giresun kent merkezinde ki, gezilip görülecek yerlerin bir kısmı çok kısa sürede tamamlanabiliyor. Ancak merkezi dışında ki kalan ilçelerde ki gezilip görülecek yerlereyse, 2 gün zamanınızı mutlaka ayırmanız gerekiyor.

Giresun kentimizde toplu taşıma sınırlı sayıdadır diyebiliriz. Bundan dolayı Giresun ilçelerinde ki doğal güzellikleri görüp, gezinizden verim almak istiyorsanız mutlaka özel araç veya araba kiralamanızı öneriyoruz.

Giresun gezilip görülecek yerler, il merkezinin dışında ilçelerinin merkezlerinde de bulunuyor. Maksimum 2 gününüzü ayırıp, Giresun’u detaylı şekilde gezmeniz mümkündür diyebiliriz. Giresun’un il merkezinde ki en başta gezilecek yerlerinin başında, Giresun Kalesi geliyor. Müzeleri sevenlerin mutlaka görmesi gereken, Giresun Müzesi ve daha pek tarihi yerleri şehir içinde barındırıyor.

Giresun gezilecek en güzel yerler bu şekilde sıralanabilir;

  • Giresun Kalesi
  • Meryem Ana Manastırı
  • Kuzalan Şelalesi
  • Kümbet Yaylası
  • Bedrama Kalesi
  • Kulakkaya Yaylası
  • Kapu Cami
  • Giresun Müzesi
  • Giresun Adası
  • Tepesi Delik Mağarası
  • Zeytinlik Mahallesi
Giresun Kalesi Nerede
Giresun Gezilecek Yerler: Giresun Kalesi

Giresun Kalesi

Yapımı konusunda bir bilgi olmayan Giresun Kalesi, kentin ikiye bölünmesini sağlayan yarımada üzerinde yer alan tepeye yapılmıştır. Giresun Kalesi, şehrin merkezindedir ve şehre hakim olacak tarzda yapılmıştır. Dış, iç kale olacak şekilde 2 kısımdan oluşan Giresun Kalesi’nin çoğu duvarlarıysa maalesef yıkılmıştır. Giresun Kalesi’nin iç kısmındaysa bugünlere kadar gelen saray kalıntıları vardır.

Giresun Kalesi’nin Antik kaynaklarda ki ismiyse, Bronz Duvarlı Kale diye geçiyor. 1300 senelerinden Trabzon Rum İmparatorluğu’na ait olan bu kale, Türklere meydan okumak için kalan sonuncu sınır kalelerindir diyebiliriz. Giresun gezilecek yerler listesi oluştururken içine kesinlikle bu kaleyi de eklemeniz gerekiyor. Eğer tarihi yerleri gezmekten keyif alıyorsanız, Giresun Kalesi’nde muhteşem bir zaman geçirebilirsiniz. Giresun’da gezilip görülmesi gereken yapıların en başında geliyor. Kurtuluş Savaşı esnasında Mustafa Kemal Atatürk’ün komutanlık görevini yapmış olan Gazi Osman Ağa’nın da mezarı Giresun Kalesi içinde yer alıyor.

Gecesi gündüzü apayrı güzel olan Giresun Kalesi’ni gidip gezenler güzelliği karşında adeta büyüleniyorlar. Çeşitli etkinliklerin düzenlendiği kalenin günümüze kadar ulaşan en eski yapılarıysa; merkez sur duvarlarıyla kule olduğunu söyleyebiliriz. Giresun Kalesinin yapımıyla ilgili çeşitli yorumlar ortaya atılmıştır. Kimi araştırmacılara göre kaleyi; Pontus Kralı I. Pharnakes inşa etmiştir. Araştırmacıların bazılarının söylediğiyse; Rum İmparatoru Alexius’un kaleyi inşa ettiğidir…

Giresun Kalesi kim tarafından yapıldığı net olarak bilinmiyor, fakat yapılış amacı nettir… Deniz hakim yerde ve ticari yollar üzerinde konumlandırılması nedeni ile Giresun Kalesi’nin askeri kontrol amaçlı olduğu biliniyor. Giresun Kalesi’nin yer aldığı alanda aynı zamanda Mustafa Kemal’in kişisel muhafızlık görevini yapan Topal Osmanağa’nın da şehitliği, mezarlığı bulunuyor. Ayrıca Hacı Bektaş Veli müridi olan Kurbande’nin de türbesi Giresun Kalesi’nde bulunuyor. Giresun Kalesi yüksek olması sebebiyle tüm şehri kaleden izleme keyfi yaşayabilirsiniz.

Meryem Ana Manastırı Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Meryem Ana Manastırı

Meryem Ana Manastırı

Giresun gezilecek yerler denildiğinde diğer akla gelen yapılardan olan Meryem Ana Manastırı, kalenin batı kısmında yer alıyor. Limanı gören kısımdan yaklaşık 3 metre yüksekliğinde ki kaya içine oyulan ufacık bir mağarayı andırıyor. Küçücük mağara iken sonradan yapı genişletilerek mağaraya dönüştürüldüğüne dairde bilgiler bulunuyor. Kilise diye kullanılan mağaraya, tek gözü olan taş kemerli köprü Osmanlılar zamanında yapılmıştır. Yapı etrafı, atriumla çevrilerek avluya bakan tarafındaysa; denizciler su aldıkları, kiliseyi ziyaret edenlerinde ayazma niteliği taşıyan kutsal sayılan çeşme bulunuyor.

Meryem Ana Kilisesi olarak lanse edilen bu yapı; dikdörtgen forma sahip tek nefli küçücük bir kilisedir diyebiliriz. Eski kaynaklara göre “Surp  Serkis” ve “Panaia” isimleriyle, Giresun Kalesi anılmıştır.

Hatta Giresun Kalesi’nin üç kattan oluştuğu aynı zamanda da Meryem Ana ismine izafe olan kutsal suyunda şifa dağıttığı söyleniyor. Kazı çalışmalarında ayrıca sarnıca varan su kanalıyla beraber 3 tane de mezar taşı ortaya çıkmıştır. Giresun kentinin en fazla ziyarette bulunulan önem arz eden taşınmaz kültürel varlıklarındandır Meryem Ana Kilisesi diyebiliriz.

Kuzalan Şelelesi Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Kuzalan Şelalesi

Kuzalan Şelalesi

Bilindiği üzere Giresun doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir… Giresun gezilecek yerler listesinin en önemli doğal güzellikleri içerisinde yer alan Kuzalan Şelalesi ’de görenleri kendine hayran bırakıyor. İnsanları büyüleyen bir tarafı olan Kuzalan Şelalesi, her sene çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Dereli ilçesinde yer alan Kuzalan Şelalesi, tabiat parkı içerisindedir… Kuzalan Şelalesi üst tarafında 3 adet şelale yer alıyor. Son dönemlerde özellikle Giresun’a gelen yabancı ve yerli turistlerin fazlasıyla ilgisini Kuzalan Şelalesi çekiyor.

Kuzalan Şelalesinin bulunduğu tabiat parkında aynı zamanda; şimşir ağaçları, çam ormanları ve subasar ormanları da yer alıyor. Tabiat parkında ki bu ormanlar, Giresun’un doğal güzelliklerini temsil ediyor. Kuzalan Şelalesi’nin dökülen yeriyse belin hizasını geçmediğinden, yaz dönemlerinde suya ziyaretçiler istedikleri gibi girebiliyorlar. Ayrıca şelalenin yakınlarında ki Mavi Gölde ziyaretçiler tarafından çok beğeni topluyor.

Kümbet Yaylası Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Kümbet Yaylası

Kümbet Yaylası

Karadeniz Bölgesi’nin bilindiği üzere yaylaları çok meşhurdur… Giresun kentimizde, yayla turizmiyle ün kazanmıştır. Giresun halkı tarafından yayla kültürü çok önemlidir diyebiliriz. Kümbet Yaylası’ysa Giresun’un en popüler yaylası olduğunu söyleyebiliriz. Derik ilçesi sınırlarında bulunan Kümbet Yaylası’nda turizm amacıyla kullanılan çok sayıda tesis yer alıyor. Aymaç Tepesi, Melikli Obası ve Yavuzkemal olmak üzere çok fazla yayladan oluşmuştur Kümbet Yaylası diyebiliriz.

Kümbet Yaylası tam bir turizm merkezi olduğundan içerisinde; bakkaldan tutundan PTT acentesine kadar çok tesis bulabilirsiniz. Yayla da aynı zamanda konaklanabilecek 10 yatak kapasiteli otelde bulunuyor. Yaylaya giderken İkusu, dönerken de Güdül yol güzergahını kullanırsanız, Karadeniz’in eşssiz güzelliklerini daha yakından görmüş olursunuz.

Giresun Bedrama Kalesi
Giresun Gezilecek Yerler: Bedrama Kalesi

Bedrama Kalesi

Tirebolu ilçesi sınırlarında yer alan Bedrama Kalesi, Giresun tarihi kaleleri içinde önemli bir yere sahiptir. Örenkaya Köyü Harşit Vadisi üzerinde ki yüksek kayada yer alan bu kale, çok büyük yerleşim alanında konumlandırılmıştır. Bedrama Kalesi, çok uzun yıllar bölgeyi düşmanlardan korumuştur. Uzaktan kaleye baktığınızda sadece kayalıktan oluştuğunu görebilirsiniz.

Fakat işin aslı kesinlikle öyle değildir. Bedrama Kalesi, konumuyla birlikte bölgeye hâkimliğiyle aynı zamanda manzarasıyla da son derece yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kürtün Çepni Beyi olan Ahmet Bey tarafından kale Türklerin himayesine geçmiştir. Kale kapısı belirsiz olduğundan ziyaretçilerde kendilerinin belirledikleri kapılardan kaleye çıkıyorlar.

Kulakkaya Yaylası Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Kulakkaya Yaylası

Kulakkaya Yaylası

Giresun’un en popüler yaylalarından olan Kulakkaya Yaylası’nın, il merkezinden uzaklığı 45 km’dir diyebiliriz. Dereli ilçesinde yer alan bu yayla, 1500 metre deniz seviyesinden yüksekte bulunuyor. Doğal güzelliğiyle insanların dikkatini fazlasıyla çeken Kulakkaya Yaylası, ulaşım bakımından da kolaydır… Yöre halkı tarafından sarı avu olarak adlandırılan zif çiçeği içerisinde barındıran yayla, özellikle yaz dönemlerinde bitkinin çiçek açmasıyla sapsarı oluyor. Yaylanın çevresinde ki Desot Kayası ve Gelin Kayası’da aynı zamanda doğal güzellikleri içinde barındırıyor. Kulakkaya Yaylası’na il merkezi üzerinden; Çaldağ köyü, İnişdibi, Yavuzkemal köyleri sırasıyla geçilerek ulaşılır.

Kapu Camii Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Kapu Camii

Kapu Cami

Giresun gezilecek yerler  içinde ki Kapu Cami, çok farklı kültürleri içerisinde barındırmıştır. İl merkezinde yer alan önemli tarihi yapılardan olan Kapu Cami, 1461 yılında inşa edilmiştir. 19.yy’da da önem arz eden bu tarihi yapı, tekraren inşa edilip, günümüze kadar gelmiştir. Caminin dört tarafı da kesme taşlardan yapılmıştır. Kari planlı ve tek kubbeli şekilde inşa edilen bu yapı, turistler tarafından çok fazla ilgi görüyor. Kemerli giriş kapısı caminin oldukça süslü işlemelerden oluşmuştur. Minaresinin kuzeybatı köşesinde ki yer alan caminin şerefesi altında ki bitkisel motifler de fazlasıyla ilgi çekiyor.

Arkeoloji Müzesi Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Arkeoloji Müzesi

Giresun Arkeoloji Müzesi

Giresun’un il merkezinde yer alan ünlü arkeoloji müzesi, Gogara Kilisesi binasında hizmet veriyor. 1800 senelerde bölgede yaşamını sürdüren Rumlar tarafından bu müze inşa edilmiştir.

1988 yılından itibaren restorasyon çalışmaları sonucunda Kültür Bakanlığı tarafından müze hizmetine açılmıştır. Müze içerisinde Giresun’un tarihini çok iyi görebilirsiniz.

Giresun Adası Nerede
Giresun Gezilecek Yerler: Giresun Adası

Giresun Adası

Karadeniz’de 2 ada yer alıyor; Giresun Adası’nın da o adalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Giresun il merkezine 2 km açığında konumlanan bu ada, Doğu Karadeniz’de ki tek yaşanabilir adası olarak önemli yere sahiptir… Giresun gezilecek yerler açısından çok önemli yer olan bu ada için, mitolojinin güç tanrısı Herkül’ün ziyaret ettiği yönünde rivayetlerde vardır. Hatta bu yüzden ada, BBC kanalında belgesel konusu dahi olmuştur. Tarih severler tarafından en çok ziyaret edilen yer unvanına sahiptir bu ada diyebiliriz.

Giresun Adası çevresinde her sene mayısta kayıklarla gezinme şeklinde Uluslararası Aksu Festivalleri düzenleniyor. Giresun’dan adaya ulaşımsa, 30 dakika olduğunu söyleyebiliriz. Her gün yaz döneminde, özel teknelerle adaya ulaşmak mümkündür… Kış aylarındaysa, hava şartları gözetilerek ulaşım imkânları sağlanıyor.

Tepesi Delik Mağara Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Giresun Tepesi Delik Mağara

Tepesi Delik Mağarası

Alucra ilçesi sınırlarında yer alan Tepesi Delik Mağarası, kimyasal erime sonucunda çukurda ki son noktada bulunan duydan oluşmuştur. Ağzının çok fazla geniş olduğu mağaraya, tepe noktadan obruk içine inilip girilebiliyor. İnmiş olduğunuz yerde yani mağaranın hemen yanı başında gölette vardır. Bu mağarada; sarkıt, damlataş ve dikit tarzında oluşumlara çok rastlayamazsınız. Yalnız Tepesi Delik Mağarası’nda, yarasalara çok fazla rastlayabilirsiniz.

Zeytinlik Mahallesi Giresun
Giresun Gezilecek Yerler: Zeytinlik Mahallesi

Zeytinlik Mahallesi

Beypazarı, Safranbolu tarzında ki tarihi evlerden oluşan diğer yerse, Giresun’da ki Zeytinlik Mahallesi’dir. Giresun gezilecek yerler kapsamında yer alan Zeytinlik Mahallesi, dokularıyla oldukça ilgi çekiyor. 19. Yy ’da yapılan bu tarihi evler, Avrupa’ya ithal edilen fındık gemilerinin malzemelerinden yapılmıştır. Ev çatılarında ki, Marsilya kiremitleriyse o dönemlerden kalmadır diyebiliriz. Yöre halkı tarafından Gogara Mahallesi diye de adlandırılan Zeytinlik Mahallesi, son dönemlerde fotoğraf severlerin uğrak yeri haline gelmiştir.

Giresun’da Neler Yapılır?

Giresun yapılacak etkinlikler bakımından, yayla gezintileri en başı çekiyor. Giresun kenti bilindiği üzere yaylalarıyla ünlüdür. Bu yüzden de Giresun’a gelen gezginler, yaylaları gezerek doyasıya muhteşem vakit geçirebilirler. Aynı zamanda Giresun’da yapılacaklar listenize mutlaka, meşhur festivallere katılmayı da eklemelisiniz.  Espiye ilçesine giderek Giresun’un meşhur pidesini tadabilirsiniz. Tabi ki en önemlisi de, dalından koparılan fındıkları da mutlaka yemenizi tavsiye ediyoruz.

Giresun’da Ne Yenir?

Giresun gezilecek yerler yazımızın bir diğer önemli konusuysa Giresun’da ne yenir? Giresun, tarihiyle bağlantılı olarak çok fazla gelişmiştir. Geniş kültür yelpazesine sahip olan Giresun kentinin yemek kültürü de adından fazlasıyla söz ettiriyor. Yeşille, mavinin birde fındığının ön plana çıktığı Giresun’da; sebze yemekleriyle birlikte deniz mahsulleri önemli yer tutuyor. Karadeniz Bölgesi’nde çok fazla tüketilen karalahanayı, Giresun mutfağında da görebilirsiniz.

Karalahanayla yapılan, lahana diblesi özellikle Giresun’un önemli lezzetlerindendir diyebiliriz. Giresun halkının, lahanaya hitap etme şekliyse; yayla pancarıdır. Yayla pancarı ve lahana diblesi, pirinçle birleşince ortaya çok lezzetli bir sebze yemeği çıkıyor. Aynı zamanda Karadeniz mutfağında mısır ekmeği çok fazla tüketiliyor. Giresun kentinde de, mısır ekmeğinin çok tüketildiğini görebilirsiniz. Tavada yumurtayla, mısır unuyla ve sütle yapılan muhteşem mısır ekmekleri Giresun’da her yemekle birlikte ikram ediliyor.

Ayrıca Giresun’un Görele ilçesinde ki, aynı adı taşıyan pidesi de lezzet bakımından insanların iştahını kabartıyor. Giresun evlerinin mutfaklarında en başta bulunan lezzet, tabi ki fındıktır diyebiliriz. Giresun’da fındıkla yapılan çeşitli tatlılar vardır. Bunlardan en meşhuruysa, fındıklı tel kadayıfıdır diyebiliriz. Giresun kentini gezerken, yeme ve içme yönünden de muhteşem tatların deneyimlerini aynı zamanda yaşayabilirsiniz.

Giresun’da Ulaşım

Giresun şehir içi ulaşımı bakımından çok gelişmiş bir kent olduğu söylenemez. Fakat toplu taşıma kullanacaklar için çok fazla seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Giresun’da ulaşım genel olarak; dolmuşlarla, belediye otobüsleriyle ve taksilerle sağlanıyor.

Giresun kentini sorun yaşamadan gezmek isteyenler içinde araba kiralamalarını önerebiliriz. Araba kiralayarak Giresun merkezinde ki ve ilçelerinde ki gezilecek yerleri kolayca gezebilirsiniz. Orduyla Giresun arasına deniz doldurulup ilk yapılan havalimanı özelliği taşıyan, Ordu-Giresun Havalimanı’ndan da kent merkezine ulaşım servislerle, taksilerle yapılıyor.

Giresun şehir dışı ulaşımı, her ilde hemen hemen olan otobüs seferleriyle gerçekleşebiliyor. Karadeniz Sahil Otoyolu’nu kullandığınız takdirde Giresun’a ulaşım daha kolay hale geliyor. Onun dışında havayolunu tercih edeceksiniz de yukarıda belirttiğimiz üzere; Ordu-Giresun Havalimanına öncelikle inmeniz gerekiyor. Havalimanına indikten sonrada servislerle ya da taksilerle Giresun’a ulaşabilirsiniz.

[alert-note]Giresun Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Rize Gezilecek Yerler yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü Giresun’u keşfettikten sonra mutlaka Rize’yi de keşfetmenizi öneririz. Aksi takdirde çok şey kaçırdığınızı bilmenizi isteriz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir