Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli arasında bulunan doğal güzelliklerimiz arasındadır. Sapanca gezilecek yerler özellikle İstanbul’da oturan kişiler için güzel bir kaçamak sunar. İzmit’in 27 kilometre doğusunda, Sakarya’nın ise 12 kilometre batısında yer almakta olup, tatlı su gölüdür. Gölün yapısal özellikleri şu şekildedir;
- Uzunluk: 16 kilometre
- Genişlik: 5 kilometre
- Yüzölçümü: 46,9 kilometre kare
- En derin nokta: 61 metre
- Yüzey rakımı: 33 metre
Su havzasının alanı 296 kilometre olup güneydoğu, güney ve kuzeyden sarp çanak duvarları ile çevrilmiş vaziyettedir. Sakarya ikinin içme su ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ını temin etmektedir.
Sapanca Gölünde Hangi Türler Yaşar?
Sapanca Gölü birçok türe ev sahipliği yapar. Sapanca Gölü’nde yaşayan canlılar arasında çok sayıda tür olup, bunlardan bazıları şöyledir;
- Sakarmeke
- Dikkuyruk
- Pasbaş patka
- Bahri
- Gümüş martı
- Bayağı serçe
- Küçük batağan
- Karabatak,
- Küçük karabatak
- Elmabaş patka
- Tepeli patka
- Kızıl Tuygun
- Saz Tavuğu
- Kumru
- Küçük kumru
- Kır kırlangıcı
- Kızıl kırlangıç
- Saz kamışçını
- Büyük kamışçın
- Leş kargası
- Saksağan
- Ağaç serçesi,
- Sessiz kuğu,
- Bayağı Uzunbacak,
- Yeşil ağaçkakan,
- Erguvani balıkçıl,
- Kılkuyruk
- Bayağı Aynak
- Yeşilbaş
- Orman çıvgını
- Bayağı çıvgın
Bunlardan bazıları koruma altında olup, gölde yaşayan çok sayıda farklı tür de vardır.
Sapanca Gölü’nün Hikâyesi Nedir?
Ülkemizde her yerin belirli bir hikâyesi vardır. Bu durum, insanlar arasında büyük bir merak uyandırmaktadır. Sapanca Gölü hikâyesi de birçok kişi tarafından merakla incelenmektedir.
Buna göre bir dönem, Sapanca Gölü kenarında bir kasaba bulunmaktadır. Burada oldukça zengin ancak mala düşkün insanlar hayatını devam ettirmektedir. Ne var ki günlerden bir gün, göl yakınındaki dağda ikamet eden ancak bir sebeple kasabaya kişi iner. Bu şahıs iyi yürekli olmakla birlikte fakirdir.
Kendisi her ne kadar misafir edilmeyi beklese de, kimse oralı olmaz. Kimse kendine su da vermediği için hem aç, hem de susuz biçimde kasabadan çıkmaya koyulur. Tam bu sırada bir kulübe görür. Burası bir sapancıya ait olup, burada yaşayan kişi sapan satarak geçimini sağlamaktadır.
Burada kalan kişi fakiri görünce onu davet eder. Fakir de su ve yemeği kabul edip, misafirliğe kalır. Sabah da dağa doğru yola koyulurlar. Bundan sonra sapan yaptığı yere geri döner. Ne var ki ardından büyük bir felaket yaşanır.
Bunun sonucunda tüm kasaba sular altında kalmış, kulübeler de ortadan kalkmıştır. Eğer buraya giderseniz, gölün orta noktasında minarenin varlığına da şahit olabilirsiniz. Her ne kadar hikâyenin doğruluğu soru işareti de olsa, gerçek olan nokta zamanında burada bir yerleşim yeri olduğu, ancak herhangi bir sebeple sular altında kaldığıdır.
Ancak bunun zamanı tabii olarak bilinememektedir.
Sapanca Gölü’nde Kalınacak Yerler Var Mıdır?
Tatil insanları günlük yaşamın yoruculuğundan uzaklaştıran bir etmendir. Her insan zaman zaman bir tatile çıkıp, kendine gelmek ister. Özellikle İstanbul gibi metropol bir kentte yaşıyorsanız, bu sıklıkla yaşanır.
Eğer birkaç gün bile olsa kendinize gelme ihtiyacı hissediyorsanız, Sapanca Gölü sizin için büyük bir fırsat sunar. Sapanca Gölü gezilecek yerler haricinde kalma yerlerine de sahiptir. Bunlar oldukça fazla olup, bunlar bazıları şöyledir;
- 1İnci Konak Sakarya
- Sertaç Hotel Spa
- Parliament Hotel Spa
- Sakarya Grand Hotel
- Limapark Hotel
- NG Sapanca Wellness Covention
- Pause Hotel
- Arya Hotel Sakarya
- Ada Elit Hotel
Bunlar sizleri bilgilendirme amacını taşımakta olup, diğer seçeneklerinizi de inceleyerek bir sonuca varabilirsiniz. Her otel farklı hizmetler ve ücret politikaları sunduğu için, ayrıntılı bir inceleme yapmak daha doğru sonuçlar almanıza yardım alabilir.
Sapanca Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Eğer Sapanca Gölü’ne gidecekseniz, bunun için farklı yöntemler vardır. Şayet İstanbul üzerinden gidecekseniz ve Sapanca Gölü’ne nasıl gidilir? İçin üç yol tercih edilebilir. Bunlar
- O-4 üzerinden,
- Kuzey Marmara Otoyolu / O-7 üzerinden,
- D100 ve Anadolu Otoyolu O-4 / E80 Üzerinden,
Şeklindedir. Bunların hepsi ortalama 136-137 kilometre civarında olup, yaklaşıl 1 saat 45 dakika civarında tutmaktadır. Yol Kocaeli’nden geçtiği için, herhangi biri tercih edilebilir. Eğer Bursa taraflarından gelecekseniz,
- Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu / O-5 ve Anadolu Otoyolu / O- 4 / E80 üzerinden,
- Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu / O-5 Üzerinden,
- D650 Üzerinden varmanız mümkündür.
Eskişehir ile geleceksiniz, D650 üzerinden yaklaşık 2 saat 28 dakikada varmanız mümkündür. Ankara’dan da Anadolu Otoyolu / O – 4 üzerinden, yaklaşık 3 saat 19 dakikaya varabilirsiniz. Kişisel araçla gelecekseniz, navigasyon ve haritanın yardımı olacaktır.
Ancak otobüsle gelecekseniz doğrudan Sakarya ya da Kocaeli’ne geçip, burada göle gidebilirsiniz.
Sapanca’da Nereler Gezilebilir?
Sapanca, doğal güzelliği bakımından büyük bir fırsat sunar. Her ne kadar tabii olarak gölü ile ünlense de, Sapanca gezilecek yerler arasında çok sayıda yer vardır. Eğer gelmeden önce bunları incelerseniz, kısa bir olsa tatilinizi daha iyi geçirebilirsiniz;
- Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı
- Kuzuluk Kaplıcaları
- Ormanya
- Yaylalar
- Sapanca Gölü ve Sahili Yürüyüş Yolu
- Kırkpınar
- Rahime Sultan Camii
- Hasan Fehmi Paşa Camii
- Camii Cedid
- Maşukiye
- Kartape / Kayak Merkezi
- Rüstempaşa Camii
Bu tarihi ve doğal güzellikler hem bölgeyi daha iyi tanımanıza, hem de tatilinizi doğasını görmenize yardımcı olacaktır.
Sapanca Gölü’nde Neler Yapılabilir?
Sapanca Gölü, tatilcilere çok sayıda insan sunmaktadır. Öncelikle büyük yerleşim merkezlerine yakın olduğu için, ulaşım açısından oldukça elverişli konumadır. Merkezden uzaklaşmama imkânı vermesi, ihtiyaçlarınızı hızlı şekilde karşılama fırsatı sunar. Eğer İstanbul’dan uzun süre ayrılamıyorsanız, muhteşem bir tatil yeridir.
İçerisinde bulunan Arifiye Ormanı, piknik ve kamp için güzel bir fırsat sunar. Ayrıca gölün içerisinde kürek, yelken ve sörf gibi sporlar da yapılmaktadır. Kano da bunlara dâhildir.
1. Sapanca Gölü’ne Ne Zaman Gidilebilir?
Sapanca Gölü’ne yılın her mevsimi gitmeniz mümkündür. Her mevsim farklı doğal güzellikler sunduğu için, geniş bir tercihe sahiptir. Zira kışın ve yazın yapacağınız kamplar, size farklı tecrübeler kazandırır. Bölge kış aylarında çok soğuk olmadığı için, büyük bir tatil avantajı sunar.
2. Sapanca Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Sapanca Gölü’ne gitme şekilleri birbirine göre değiştiği için, Sapanca Gölü’ne nasıl gidilir sorusu yolculuğun başladığı yere göre farklılaşmaktadır. Dolayısıyla harita ya da navigasyon cihazlarından yararlanırsanız, kısa sürede gidebilirsiniz.
Eğer otobüs gibi toplu taşımalar ile gelecekseniz öncelikle en yakınındaki ile gelmeniz, buradan araç kiralayarak ya da otobüse binerek Sapanca’ya gelmeniz gerekir.
3. Sapanca Gölü’nde Nerede Kalınabilir?
Sapanca Gölü çevresinde kalabileceğiniz birçok yer vardır. Bunları internetten inceleyerek, hangisini tercih etmeniz gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.