Manisa Şehir ve Gezi Rehberi
  1. Anasayfa
  2. Genel

Manisa Şehir ve Gezi Rehberi

0

Manisa Şehir ve Gezi Rehberi, Manisa Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan ve Türkiye’nin en kalabalık 14. şehri olan bir ilimizdir. 2012 yılı itibariyle büyükşehir olan Manisa, 2020 sayımlarına göre 1.450.616 nüfusa sahiptir. Manisa ilimiz, Ege Bölgesi’nin en büyük 2. ili olmakla birlikte, doğal güzellikler bakımından da oldukça dikkat çekmektedir. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğu için Manisa gezilecek yerler sayısı da oldukça yüksektir.

Manisa’nın Tarihi Yapısı

Manisa’nın tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Yapılan kazı çalışmaları, Manisa bölgesinin MÖ 2000’li yıllarda dahi bir yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Tarih öncesi çağlarda Hititler, Lidyalılar, Persler, Frigler gibi pek çok medeniyetin etkisi altında kalmıştır. Buna ek olarak bir dönem Bizans ve Roma İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. Günümüze yakın tarihlere gelindiği zamanlarda ise, Osmanlı İmparatorluğu için önemli bir merkez haline gelmiş ve Saruhan Beyliği’nin kuruluş yeri olmuştur.

Manisa Şehir ve Gezi Rehberi 5

Uzun yıllardır Manisa’da pek çok farklı kültür bulunduğu için Manisa Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Hatta günümüzde dahi Manisa “Şehzadeler Şehri” olarak anılmaktadır. Pek çok medeniyet için büyük bir önem taşıyan bu şehir, farklı tarih ve kültürlerden etkilenerek günümüzdeki halini almayı başarmıştır.

Manisa’nın Kültürel Yapısı

Manisa’nın kültürel yapısı, daha önce de belirttiğimiz üzere pek çok medeniyetten etkilendiği için oldukça geniştir. Yani, Manisa nasıl bir yer diye merak ediyorsanız, pek çok medeniyetten kültürel anlamda etkilemiş bir şehir olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle ilde kilise, anıt, antik mezarlık, basilika gibi çeşitli kültürel ögeler bulunmaktadır.

Manisa denilince ilk akla gelen bir diğer kültürel miras ise şüphesiz mesir macunudur. Bu macun, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesinin yaşadığı bir rahatsızlığın giderilebilmesi için bulunmuş bir macundur. İçerisinde 41 farklı baharat bulunan mesir macunu, Hafsa Sultan’ın derdine derman olabilen tek ilaç olmuş ve padişahın bu sevinci, halkı mesir macunu ile tanıştırması ile devam etmiştir. Bu nedenle günümüzde Manisa’dan hediyelik ne alınır diyorsanız, mutlaka sevdiklerinize mesir macunu almalısınız.

Manisa’nın Coğrafi Yapısı

Manisa ilimizin coğrafi yapısı, özellikle gezi turları için idealdir. Zira Manisa; Kütahya, İzmir, Balıkesir, Uşak, Denizli ve Aydın illerine komşudur. Bu nedenle Manisa gezi turları yapacaksanız, diğer şehirlere de kolayca ulaşım sağlayabilir ve gezinizi genişletebilirsiniz.

Manisa Şehir ve Gezi Rehberi 6

Manisa’da dağ ve plato yoğunluğu oldukça yüksektir. Şehir sınırları içerisinde %57’lik bir kısım tamamen dağlardır. Dağların büyük bir bölümünü orman ağaçları ve makiler kapsamaktadır. Ancak yine de, Manisa şehir merkezi dışında gezilebilecek çok fazla yer bulunmaktadır.

Manisa’da Gezilecek Yerler

Manisa’ya yolunuz düşerse, gezebileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Hem şehir merkezinde hem de çevre ilçelerde görebileceğiniz doğal güzellikler vardır. Manisa gezilecek yerler araştırması yapıyorsanız, aşağıdaki listeye göz atarak bu ilimizde ziyaret edilebilecek yerlerden bazılarını öğrenebilirsiniz.

  1. Gölmarmara
  2. Kula Peri Bacaları
  3. Artemis Tapınağı
  4. Ağlayan Kaya
  5. Sardes Antik Kenti
  6. Manisa Müzesi
  7. Kurşunlu Kaplıcaları
  8. Kula Volkanik Jeoparkı
  9. Tarihi Kula Evleri
  10. Manisa Muradiye Camii

Yukarıda belirtilen gezilecek yerlere ek olarak pek çok birey, gece hayatını da merak etmektedir. Manisa gece hayatı, şehir merkezinde beklentileri karşılayacak düzeydedir. Akşam saatlerinde canlı olan Manisa barlar sokağı, sevdiklerinizle hoş zaman geçirebileceğiniz mekânlardan oluşmaktadır.

Manisa’nın Ekonomik Yapısı

Manisa’da ekonomi temel olarak sanayi ve tarım üzerine dayalıdır. Şehir halkı, genellikle tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. Ancak çoğu firmanın üretim yeri olarak kullanılan Manisa, 2011 yılında Ege Bölgesi’nde en çok ihracat hareketlerinin yapıldığı şehirler arasında gösterilmiştir. Dünya markaları arasında yer alan E.C.A, Bosch, Ülker, Indesit gibi büyük şirketlerin üretim yeri de Manisa’dır.

Manisa Şehir ve Gezi Rehberi 7

Tarımda genellikle üzüm ve zeytin yetiştiriciliği ağırlıklıdır. Bu nedenle Manisa’da doğal yetiştirilmiş pek çok meyve ve sebze halk ile buluşmaktadır. Ekonomiye sanayi olarak bakıldığı zaman ise, üretim sektöründe faaliyet gösteren pek çok bireyin iş için Manisa’da yaşadığı söylenebilmektedir.

Manisa’ya Yerleşmek

Manisa’da yaşamayı düşünen bireyler, Manisa nasıl bir yer sorusunu yöneltmekte ve şehrin imkânlarını öğrenmek istemektedir. Manisa, hem bir öğrenci şehri olmakta hem de ticaret ile uğraşan bireylerin sıkça tercih ettiği iller arasında yer almaktadır. Üstelik Manisa’da yaşam gereksinimlerini karşılamak çoğu şehre göre uygun fiyatlıdır.

Manisa’da ortalama ev kiraları ne kadar sorusuna yanıt arayanlar, bu ilde ortalama kiraların 900 TL civarında olduğunu bilmelidir. Bu fiyat, şehir merkezinde daha da pahalılaşabilmekte, şehirden uzaklaştıkça düşebilmektedir.

Şehirde ulaşım ise genel olarak otobüsler ile sağlanmaktadır. Manisa otobüs fiyatları öğrenci, sivil ve kartsız olanlar için değişkenlik göstermektedir. Bu bağlamda otobüsler öğrenciler için 2.5 TL iken, siviller için 3.5 TL’dir. Ancak Manisa ulaşım kartı olmayan bireyler, 4.5 TL ödemek durumundadır.

Manisa’nın Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

Manisa’da gezilebilecek pek çok doğal ve yapay güzellik bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, şehir içi mekânları gezmek için Manisa Barlar Sokağı’na gidebilir ya da Manisa müzesini ziyaret edebilirsiniz. Manisa şehir hayatı daha canlı olduğu için pek çok farklı aktivite yapabilirsiniz. Tarihi ve doğal güzellikler için ise Manisa ilçelerine gidebilir ve anıtları, antik kentleri ve jeoparkları görebilirsiniz.

Manisa’nın İlçeleri Nelerdir?

Manisa ilinin toplamda 17 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar;

  • Gölmarmara
  • Gördes
  • Soma
  • Demirci
  • Turgutlu
  • Yunusemre
  • Kula
  • Şehzadeler
  • Alaşehir
  • Köprübaşı
  • Selendi
  • Salihli
  • Ahmetli
  • Akhisar
  • Kırkağaç
  • Sarıgöl
  • Saruhanlı

Bu ilçelerden İzmir’e en yakın olan Yunusemre ve Şehzadeler, şehir merkezi olmaktadır. Bu nedenle bu ilçelerdeki nüfus yoğunluğu diğer ilçelere göre daha yüksektir.

Manisa Şehir ve Gezi Rehberi 8

Manisa’nın En Güzel Yeri Neresidir?

Manisa’yı ziyaret edecek olan bireyler, şehrin en güzel yerini bulmak ve oraya gitmek istemektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki, en güzel kavramı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak bakıldığı zaman şehir merkezi olarak kabul edilen Şehzadeler ve Yunusemre Manisa ilçeleri sıkça gidilen yerler arasındadır.  Gerek daha fazla etkinlik yapılabilmesi, gerekse daha canlı olması nedeniyle bu ilçelere ziyaretler gerçekleştirilmektedir.

Manisa’nın En Meşhur Şeyi Nedir?

Manisa, pek çok yemeği ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle zeytinyağlı yemekler, bölge halkı tarafından sıkça tüketilmektedir. Ek olarak sebzeli pide, Manisa kebabı, odun köftesi, börülce gibi yemekleri de sevilmektedir. Ayrıca Manisa üzümü de oldukça lezzetlidir. Ancak Manisa’dan sevdiklerinize bir hediye almak istiyorsanız, mutlaka mesir macunu almanız tavsiye edilmektedir. Mesir macunu, 41 farklı baharatın harmanlanmasıyla elde edilen bir tür şifa kaynağıdır. Osmanlı zamanlarından beri meşhur olan mesir macunu, Manisa’dan hediyelik ne alınır sorusunun en iyi cevabıdır.

Manisa’nın Plaka Kodu Nedir?

Manisa’ya gitmeden önce şehir ile ilgili araştırma yapan bireyler, Manisa plaka kodunu da merak etmektedir. Manisa ili sınırlarında alım satım yapılan arabalar, 45 plaka koduna sahiptir. İl dışında da 45 kodunu taşıyan bir vasıta görürseniz, bu aracın Manisa ili içerisinde satın alındığını anlayabilirsiniz.

Manisa’nın Telefon Kodu Kaçtır?

Manisa ilindeki sabit ev ya da iş telefonlarının sahip olduğu kod 0236 olmaktadır. Eğer bu kod ile başlayan bir numaradan çağrı alırsanız, Manisa ilinde yaşayan biri tarafından arandığınızı anlayabilirsiniz. Ayrıca şehir içerisinde gördüğünüz bir sabit numarayı aramadan önce başına 0236 kodunu ekleyerek aranabilir bir numara elde edebilir ve görüşmelerinizi kolayca yapabilirsiniz.

Manisa’nın İklimi Nasıldır?

Manisa iklimi, genel olarak Ege Bölgesi’nde görülen iklim ile benzerlik göstermektedir. İl genelinde Akdeniz İklimi hâkim olup yazlar sıcak, kışlar ise ılıman geçmektedir. Şehrin ortalama hava durumu 16 derecedir. Ancak bu sıcaklık, Anadolu kesimine yaklaştıkça düşmektedir. Bu nedenle şehrin İç Anadolu’ya bakan kesimlerinde Karasal İklim görülmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir