Osmaniye Gezilecek Yerler
  1. Anasayfa
  2. Gezilecek Yerler

Osmaniye Gezilecek Yerler

0

Ülkemizin Akdeniz Bölgesi sınırlarında, Çukurova doğusunda aynı zamanda da 4 tane büyükşehrin içerisinde kalan Osmaniye gezilecek yerler açısından çok zengindir. İlk çağ dönemlerin beri Osmaniye, farklı farklı uygarlıkları bünyesinde barındırmıştır. Roma, Hitit ve Pers Uygarlıklarının Osmaniye evi olmuştur. Osmaniye gezilecek yerler olarak zenginleşmesinde ki 1. Neden; Orta Doğu ülkeleriyle bağlantı sağlanan güzergâhta olmasıdır. 2. Nedense; Osmaniye kentinin olduğu bölgeden İpek ticaret yolunun geçmesidir diyebiliriz.

1996’da ülkemizin 80. İli konumuna yükselen Osmaniye kentimizin geçmişi, M.Ö.3000 senelere uzanıyor. Çok sayıda beyliklerle, devletlerin hüküm sürdüğü Ceyhan Irmağı havzası içerisinde konumlandığından dolayı Osmaniye büyük bir avantaja sahiptir… Osmaniye kentinin zaten Çukurova bereketli topraklarında yer alması sebebiyle de önemi çok artmıştır. Kısacası Osmaniye gezilecek yerler bağlamda önem kazanmasında ki en büyük sebebin konumlanması olduğunu söyleyebiliriz.

Osmaniye Hakkında Genel Bilgiler

Osmaniye gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce, kısaca kentle ilgili genel bilgiler vereceğiz. Osmaniye kentinin olduğu yörenin,  19. Yy sonlarına doğru Adana Cebelibereket sancağına bağlanan kaza olduğunu söyleyebiliriz. 1. Dünya Savaşı sonrasındaysa kent, çok az zaman Fransız işgali altında olmuştur. Cebelibereket Sancağı Cumhuriyet’in ilan edilmesi sonrasında il statüsüne kavuşmuştur.

1933 yılındaysa Cebelibereket ilinin kaldırılmasıyla birlikte yöre de Osmaniye ismiyle ilçe yapılmıştır. Adana’nın ilçesi olarak o dönem de bilinen Osmaniye, yukarıda da belirttiğimiz üzere 1996’da düzenleme yapılarak il konumuna yükselmiştir. Suriye ile Mezopotamya’yı, Kapadokya ile de Kilikya’yı bağlayan yolların birleştiği noktada yer almasıyla da önemi daha çok artmıştır. Bu özelliğinden dolayı Osmaniye, Anadolu giriş kapısı olarak biliniyor.

Eski çağlarda Akdeniz’e İsos Limanı’na gelmiş olan ticaret gemilerini yağmalayan korsanlarda, Nur Dağı’na yerleşmişlerdir. 1071 senesinde Malazgirt Zaferi sonrasında Anadolu kapılarının Türklere açılması ile birlikte Çukurova gelen Türkmen Ulaşlı Aşireti’ de Nur Dağı’na yerleşmiştir. 13. Yy’ da Memluklerin kenti ele geçirmesiyle beraber, Oğuz boylarından olan 40 bin civarı Halep Türkmen’i’ de bu bölgeye yerleştirildi.

Osmaniye gezilecek yerler açısından zengin olmasını açıkçası köklü tarihine bağlayabiliriz. 1517’de Toprakkale doğusunda ki, İpekyolu’nun güzergâhında çok önemli ticari merkeze ulaşılmıştır. Karacalar, Fakuşağı, Erzin ve Dereobasını’da içerisinde barındıran bölgeye “Kınık” adı verilmiştir. Ünlü gezginimiz Evliya Çelebi’de Seyahatname adlı eserinde bölgeye “Kınık Şehri” tabirini kullanmıştır.

Yavuz Sultan Selim döneminde, 16.yy’da Kınık Şehri Osmanlılara bağlanmıştır. İlerleyen zamanlarda Halep Eyaleti’ne bağlanmış olan yöre, Mısır ordusu işgali altında 1833 yılında kalmıştır. 1840 yılında bölge tekrar Osmanlıların yönetimine geçmiştir. 1866 senesinde Hacıosman merkezli olarak kurulmuş olan Osmaniye kenti, Üzeyir sancağına bağlandı. Osmaniye kenti geçmişinde birçok kavmin işgaline, istilasına uğramıştır. 1. Dünya Savaşı esnasındaysa; Fransızlarla İngilizlerin işgali altında kalmıştır. Aynı zamanda Ermeniler ile de çete savaşı yaşanmıştır. Ermenilerle yaşanan savaşta, 7 Ocak 1922 tarihinde bitmiştir. 7 Ocak, Osmaniye’nin kurtuluşunun simgesi haline gelen bir tarih olduğundan her sene eğlenceler kentte düzenleniyor.

Osmaniye Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Osmaniye kentinin, milattan önce ki dönemlerini de kapsayan köklü bir tarihi vardır. Çok fazla medeniyete kapılarını açan kent, Çukurova yöresindeki önemli merkezler arasında yer alıyor. Osmaniye kenti daha çok tarihi kalelerle ön plandadır. Bu özelliğinden dolayı da Osmaniye’ye, “Kaleler Şehri” denilmiştir. Tabi ki kent kaleler haricinde; milli parklarıyla, yaylalarıyla, kaplıcalarıyla, açık hava müzeleriyle de dikkat çekiyor.

Osmaniye’de gezip görülmesi gereken yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi
  • Harun Reşit Kalesi
  • Kadirli Alacami
  • Hierapolis-Kastabala Antik Kenti
  • Şarlak Şelalesi
  • Kırmıtlı Kuş Cenneti
  • Toprakkale Kalesi
  • Zorkun Yaylası
  • Göztaşı Köyü
  • Çiftmazı Tabiat Parkı
  • Haruniye Kaplıcası
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi Osmaniye
Osmaniye Gezilecek Yerler: Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Osmaniye gezilecek yerler listenizin en başına mutlaka Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ni almanız gerekiyor. Ülkemizin ilk açık ve en büyük hava müzesi olma özelliğini Karataş Aslantaş taşıyor. Kadirli ilçesinin Aslantaş Barajı yanına bu müze konumlanmıştır. Kadirli gezilecek yerler içerisinde yer alan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Osmaniye açısından büyük öneme sahip olan bu müze aslen, 8. Yy ’da hüküm sürmüş olan Hitit hükümdarı olan Asativatas tarafından yaptırılan kaledir. Kalenin yapılmasında ki ana amaç, kuzeyden gelen saldırıların engellenmesidir diyebiliriz. Müze, 4340 hektarlık büyüklüğe sahip olup, Karatepe Aslantaş Mili Parkı’nın içinde yer alıyor. Müzenin içinde çok fazla tarihi kalıntılara ve heykellere rastlayabilirsiniz.

Aslantaş barajıyla bitişik halde konumlanan müze, ormanlık alana da aynı zamanda sahiptir. Bundan dolayı da müzenin olduğu yer; tarihi dokunun yanında doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Piknik yapmayı sevenler içinde milli park içinde mesire yeri de aynı zamanda bulunuyor. Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi sayesinde hem tarihi havayı soluyacaksınız hem de temiz hava almış olacaksınız.

Harun Reşit Kalesi Osmaniye
Osmaniye Harun Reşit Kalesi

Harun Reşit Kalesi

Osmaniye kenti tarihi bakımdan çok zengindir bu durumu toplam 26 kaleye sahip olmasıyla da ispatlayabiliriz. Kaleler şehri diye tabir edilen Osmaniye sınırlarında yer alan Harun Reşit Kalesi’yse hem manzarasıyla hem de konumuyla çok dikkat çekiyor. Düziçi ilçesi sınırlarında Amonos Dağı etekleriyle Dumanlı yaylasında Harun Reşit Kalesi yer alıyor. 785’te Abbasi Halifesi olan Harun Reşit zamanında onun uç beyi tarafından yani Faraç Bey inşa ettirmiştir. 234 senedir Harun Reşit Kalesi dokusu bozulmadan ayakta duruyor. Günümüze de gelmeyi başaran tarihi yapıların içerisinde bulunuyor. Kalenin bazı her ne kadar zamanla tahribata da uğrasa da, 2011 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tahribat halinde ki kalenin tüm yerlerini restore etmiştir.

Restore çalışmalarının sona ermesiyle kale tekrardan ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. Her sene yabancı-yerli çok sayıda turistin ziyaret ettiği önemli yapıların başında geliyor.

Ala Camii Osmaniye
Osmaniye Ala Camii

Kadirli Alacami

Hem Roma ve Bizans hem de Türk uygarlıklarına ait özellikleri bünyesinde taşıyan Alacami, Kadirli ilçesinde yer alıyor. Romalılar Alacami’yi 2.yy başlarında manastır şeklinde kullanmışlardır. 5.yy’daysa tarihi dokuya kilise eklenmiştir. Dulkadiroğlu Beyliği’nden Alaüddevle’nin erkek evladı olan Kasım Bey’se bu yapıyı camiye çevirmiştir. Camiye çevrildikten sonra yapı, “Alaüddevle Mescidi” diye adlandırılmıştır. Osmaniye ve Kadirli gezilecek yerler kapsamında önemli yere sahip olan Alami’nin üzeriyse kurşunla kaplıdır.

Kars-zül Kadiriye adlı 1563’te ki tutulmuş olan sancak defterindeyse, Ala Cami çevresinde ki mahallenin “Ala Mescit Mahallesi” olarak geçtiğini söyleyebiliriz. 1865 ile 1921 tarihine kadar tarihi bu doku, hem medrese hem de cami olarak kullanılmıştır. O dönemlerde köylerde ki öğrenciler yapının odalarında yatılı kalıyorlardı. 4.401 m. yüzölçümüne sahip olan Alacami, eski eser diye tescillenmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından mülkiyeti alınan cami aynı zamanda Unesco Dünya Tarihi Miraslar Listesi içinde de bulunuyor.

Kastabala Antik Kenti Osmaniye
Osmaniye Kastabala Antik Kenti

Hierapolis- Kastabala Antik Kenti

Osmaniye’nin kuzey batı tarafında 12 km mesafede, Hierapolis-Kastabala Antik Kenti kurulmuştur. Karatepe ile Cevdetiye yolunun üzerinde; Bahçe, Kazmaca ve Kesmeburun köylerinin tam merkezinde yer alıyor. Küçücük ovaya hâkimiyetiyle dikkat çeken Hierapolis-Kastabala Antik Kenti, Ceyhan(Pyramos) Nehri yakınlarında bulunuyor. Ülkemizde ki iki kutsal antik kentten olan Kastabala’da çok fazla arkeolojik kazı yapılmıştır.

Arkeolojik kazılar sonrasındaysa; Hitit Pers zamanında kutsal tanrıça olarak kabul edilen Perasia heykeliyle tapınağı da bulunmuştur. Bu yüzden de Hierapolis-Kastabala’nın önemi daha da artmıştır. Bu antik kent; tiyatrosuyla, kalesiyle, yürüyüş yoluyla ve sütunlarıyla da zamana adeta kafa tutuyor. M.Ö.1.yy’da ayrıca Tarkondimitos Krallığı’na da başkentlik yaptığını söyleyebiliriz.

Şarlak Şelalesi Osmaniye
Osmaniye Şarlak Şelalesi

Şarlak Şelalesi

Sumbas ile Kadirli ilçesinin Alibey beldesi sınırlarında konumlanan Şarlak Şelalesi, Osmaniye gezilecek yerleri arasında oldukça popülerdir… Sumbas ile Kadirli’den, Alibey beldesinin Yeşiyayla Köyü’nün güzergâhından sağ tarafa girdiğiniz takdirde şelaleye ulaşabilirsiniz. Manavgat Şelalesi’ni de andıran Şarlak’ın Kadirli ile arası 20 km’dir…

Şarlak Şelalesi 5 m. yüksekliğe sahip olmakla birlikte 25 metrede uzunluktan oluşmuştur. Kesiksuyu Çayı’nın üzerinde yer almasına rağmen Balıklar Deresi’ne şelalenin döküldüğünü söyleyebiliriz. Şarlak Şelalesi çevresinde sosyal tesisler yer almıyor. Doğallığıyla dikkat çeken Şarlak Şelalesi, piknik severlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Koruma altında ki bu şelalede, üzerinde yer alan kalıntılardan dolayı eskiden su değirmenin de olduğu düşünülüyor. Doğa turizmi açısından bölgeye bu şelale çok avantajlar sağlıyor. Maki ormanlarının çok yer kapladığı bu şelale ve çevresi, insanlara hem huzur veriyor hem de onları önemli ölçüde dinlendiriyor.

Kırmıtlı Kuş Cenneti Osmaniye
Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Çok fazla kuşların türlerinene rastlayacağınız, Osmaniye doğal güzellikleri içerisinde büyük öneme sahip olan Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne hayran kalacaksınız. Kadirli’nin Kırmıtlı Köyü içinde ki bu doğal güzellik; 200 civarında nesli tükenme tehlikesi yaşayan kuş türünün evi olmuştur. Bölgenin kuşların göç güzergâhı üzerinde olması; ağaçlarla, göletlerle ve sazlıklarla dolu olmasına bağlanabilir. Burada kuşların üremesi, barınması ve beslenmesi çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Kırmıtlı Kuş Cenneti içinde yer alan canlıları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kızıl şahin
  • Mahmuzlu kız kuşu
  • İzmir yalıçapkını
  • Gece balıkçılı
  • Küçük akbalıkçıl
  • Karabaşlı kiraz kuşu
  • Alaca yalıçapkını
  • Karabaşlı martı
  • Küçük balaban
  • Gece balıkçılı
  • Kızıl sırtlı örümcek kuşu
  • Arap bülbülü
  • Saz delicesi
Toprakkale Kalesi Osmaniye
Osmaniye Toprakkale Kalesi

Toprakkale Kalesi

İskenderun, Adana ve Osmaniye yollarının birleşiminde ki kendisiyle aynı adı taşıyan ilçede Toprakkale Kalesi yer alıyor. Toprakkale Kalesi, tarihi Osmaniye gezilecek yerlerin başında geliyor. Kalenin geçmişinin M.Ö. 2000’lere kadar uzandığını söyleyebiliriz. Osmanlı Devleti döneminde bu kale, Kınık Kalesi diye anılıyordu. Çukurova yöresini Suriye topraklarıyla birleştiren yolun kontrolü sağlanabilmesi adına, toprak yığınlarıyla yükseltilen tepe üzerinde Toprakkale Kalesi yapılmıştır. Hasar gördüğünden dolayı 8.yy’da Abbasi Halifesi Harun Reşit yeniden kaleyi yapmıştır. Dikdörtgen olarak inşa edilen kalenin; 12 adet dış avlu surları ve burçları vardır. Kalenin ve surlarının çoğunluğu günümüze sağlam şekilde ulaşmıştır.

Zorkun Yaylası Osmaniye
Osmaniye Zorkun Yaylası

Zorkun Yaylası

Çukurova yöresinin kavurucu sıcaklarında Osmaniye halkı tarafından istila edilen yerlerinden biri olarak Zorkun Yaylası dikkat çekiyor. Tertemiz, ferah havasıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur. Çukurova’nın en büyük yaylası olarak bilinen Zorkun’un yazın nüfusu ikiye katlanıyor. Osmaniye doğal güzelleri denildiğinde ilk sırada yer alan Zorkun Yaylası’nda; sedir, çam ve köknar ağaçlarını çok fazla görebilirsiniz. Zorkun Yaylası içerisinde; sosyal tesislerle beraber kamp yapmak içinde alanlar var.

Göztaşı Köyü Osmaniye
Osmaniye Göztaşı Köyü

Göztaşı Köyü

Osmaniye’nin doğal güzelliklerinden olan Göktaşı Köyü’nde, kayaların içinden sular fışkırarak akıyor. Sulu köy diye de tabir edilen Göktaşı Kadirli’ye bağlıdır. Küçücük dağ çevresinde şırıl şırıl suların aktığını Göktaşı Köyü’nde görebilirsiniz. 30 m yükseklikte köy merkezinde kayalık yer alıyor. Suyun bol olduğu köyde bu kayalık çevresinde kurulmuştur. Yaklaşık Göktaşı Köyü’nde 15 tane su kaynağı vardır.

Yaz dönemlerinde soğuk akan su, kışınsa tam tersidir. Ilık vaziyet su kayalıkların içinden çıkıyor. Havaların soğumasıyla beraber arada suda buharlaşmanın da olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden Göktaşı Köyü, Nürpet diye bilinirmiş. Zamanla köyün adı değiştirilerek, suların taşlar içinden çıkması nedeniyle Göktaşı diye seslenilmeye başlanmıştır.

Çiftmazı Tabiat Parkı Osmaniye
Osmaniye Çiftmazı Tabiat Parkı

Çiftmazı Tabiat Parkı

Doğa dostu olan herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Yazın Osmaniye halkının piknik yaptığı popüler yerlerden olan Çiftmazı Tabiat Parkı, kent merkezine çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. 50 hektar büyüklüğü olan bu mesire alanında; mazı ile çam ağaçları bulunuyor. Çiftmazı Tabiat Parkı’nda; doğanın tadını çıkarıp harika zaman geçirebilirsiniz.

Haruniye Kaplıcaları Osmaniye
Osmaniye Haruniye Kaplıcaları

Haruniye Kaplıcası

Düziçi ilçesine 15 km uzaklıkta kuzeyde, Kuşçu Köyü’nün içinde bulunan Düdül Dağı eteklerinde Haruniye Kaplıcası bulunuyor. Haruniye Kaplıcası hem suyuyla hem muhteşem manzarasıyla, doğal güzelliğiyle aynı zamanda da temiz havasıyla da dikkat çekiyor. Osmaniye merkeze 57 km uzaklıkta olan bu kaplıca, 620 metre denizden yükseklikte yer alıyor. Her mevsim ziyaretçi kabul eden Haruniye Kaplıcalarının su sıcaklığıysa, 32 derece olduğunu söyleyebiliriz. Beslenme bozukluğu, deri-sinir-karaciğer-kadın-mide- safra kesesi ve bağırsak hastalıklarını da Haruniye Kaplıcaları önemli ölçüde tedavi ediyor.

Osmaniye Mutfağı

Çukurova toprağı bilindiği üzere çok bereketlidir… Osmaniye mutfağı, özellikle Çukurova’nın bereketli toprağında yetişen ürünlerle şekillenmiştir. Osmaniye mutfağında daha çok bulgurla yapılan lezzetleri görebilirsiniz. Osmaniye’nin mutfağı aynı zamanda Akdeniz’in de özelliklerini taşıyor.  İç-dış bölümden oluşan etki kömbe kentin önemli lezzetlerinden diyebiliriz. Koyun kıymasıyla hazırlanan etli kömbenin dışıysa hamurla çevrili oluyor.

Aynı şekilde kentle özdeşleşen Zorkun tavaysa, kuşbaşı etin alüminyum tepsi de pişirilmesiyle yapılıyor. Osmaniye simidininse diğer simitlere göre en büyük farkı, içerisine koyulan üzüm pekmezidir diyebiliriz. Tavuk doldurma, ekşili kömeç, kabak çiçeği dolması, kete, tutmaç çorbası, karakuş tatlısı, süllüm, sıkilometrea, kaburga dolması, mahluta çorbası, pirpirim cacığı, tirşik, asıda tatlısı dakentin önemli lezzetleridir.

Osmaniye Eğlence Hayatı

Osmaniye gezilecek yerler listemizde bahsetmemiz gereken bir diğer konu ise Osmaniye eğlence hayatı… Osmaniye kenti, gece ve eğlence hayatı bakımından hareketli değil. Osmaniye’de eğlence yerleri daha çok kent merkezinde ki otellerin barlarıyla ve ana caddesinde ki kafelerden ibarettir. Bunlar haricindeyse Osmaniye’de son dönemlerde türkü barlarla nargile kafeler açılmıştır. Osmaniye daha çok kültürel ve tarihi şehir olarak dikkat çekiyor.

Osmaniye’de daha çok tarihi yerleri gezerek zaman geçirebilirsiniz. Kalelerin Şehri olan Osmaniye gezinizde, tarihi ve kültürel anlamda donanım sahibi olacaksınız. Ayrıca yaylalarıyla da ünlü olan bu şehirde, yeşilliğin, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Her yönden Osmaniye gezinizde keyif alacağınızı söyleyebiliriz.

Osmaniye’den alışveriş yapmadan gitmeyi düşünmüyorsanız kesinlikle kentin gelir kaynağı olan yer fıstığını almanızı öneriyoruz. Osmaniye’de %40 oranında yer fıstığı üretiliyor, ortalama olarak bakıldığındaysa senelik bazda 35.00 ton üretim kentin gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

Osmaniye Ulaşımı

Osmaniye’ye ulaşım; karayolu, havayolu, deniz yolu v e demir yoluyla gerçekleştirilir. Osmaniye TCDD istasyonuyla, terminali kent merkezinde yer alıyor. Özel araçlarla şu güzergâhı takip ederek İstanbul’dan Osmaniye’ye ulaşabilirsiniz: İstanbul, Sakarya, Ankara, Aksaray ve Adana. Osmaniye’yle İstanbul’un arası, 1023 km olduğunu söyleyebiliriz. İzmir’den Osmaniye’ye özel araçlarıyla geleceklerse şu güzergâhı takip etmelidir: İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Aksaray ve Adana. Büyükşehirlerin hepsinden Osmaniye’ye otobüs seferlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Gaziantep ve Adana Havalimanlarına inerek, Osmaniye’ye ulaşabilirsiniz.

Denizyolunu kullanacak kişilerse, İskenderun Limanı’na iniyorlar. İskenderun Limanı ile Osmaniye arasında ki mesafeyse, 75 km’dir. Osmaniye şehir içi ulaşımıysa; özel halk otobüsleriyle, dolmuşlarla ve taksilerle sağlanıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle zengin şehir olan Osmaniye gezilecek yerler bağlamında size birçok seçenek sunuyor. Osmaniye’yi gezi listenize aldığınıza asla pişman olmayacağınızın teminatını verebiliriz. Hatta şehirden hayatınıza kattığınız güzel anılarla ayrılacaksınız.

[alert-note]Osmaniye Gezilecek Yerler başlıklı yazımız ilginizi çektiyse Gaziantep Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı da okuyarak bir diğer bölgeye yakın konumda bulunan şehrimizi detaylı olarak keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir